aprilie 8, 2022

Alina Hasnaș

Ghid de promovare a turismului medical

Întrucât criza pandemică a lovit puternic și în buzunarele oamenilor, preţul e tare  atractiv pentru anumite servicii medicale, în special din domeniul stomatologic. Și timpul e relativ restrâns și convenabil pentru oferirea serviciilor medicale (mai ales că oferta e restrânsă și timp și adaptată pentru fiece turist). Plus calificarea specialiștilor sunt argumente forte în marketingul serviciilor medicale. Toate - în favoarea alegerii turismului medical pentru băștinașii celor mai înalt dezvoltate state ale lumii.

Or, conform The Economist, un american poate economisi până la 85% din costul cheltuielile medicale în acest fel. Atractive pentru turiștii din America de Nord, Europa de Vest și Orientul Mijlociu sunt și serviciile de chirurgie cosmetică, la prețuri extrem de convenabile. Așadar, se pare că este vorba de o poveste win-win de ambele părți. Accesibilitatea, calitatea asistenței medicale, disponibilitatea serviciilor și oportunitatea de a călători sunt puncte forte ale turismului medical.

promovarea turismului medical

Mai mult chiar, printre marele beneficii ale dezvoltării turismului medical sunt posibilitățile de dezvoltare atât a sectorul turistic de bază, cât şi pentru cabinetele de medicină ce oferă aceste servicii.

Canalul de promovare trebuie selectat în funcţie de segmentele definite de audiență țintă. Altfel, mesajul de marketing va fi evitat, or informaţia trebuie să corespundă atitudinilor grupului ţintă. Căci oamenii vor percepe informaţia prin prisma propriilor valori. Mai mult chiar, publicitatea nu va avea succes dacă nu va fi precedată de mesaje informative. Iar mesajul trebuie dat în concordanţă cu modelul AIDA. Adică trebuie să trezească atenţia, care va produce interes, apoi să ducă la conştientizarea dorinţei, iar în rezultat va provoca acţiunea potențialului cumpărător.

În promovarea turismului medical, începem cu specificului pieței și audienței - țintă.

Înainte de a promova o afacere de tip turism medical, trebuie să înțelegem câteva adevăruri despre caracteristicile pieței-țintă:

  1. Etapele decizionale sunt anevoioase și îndelungate. Potențialul pacient are de parcurs câteva etape importante, înainte de a ajunge la tine. Totul începe cu definirea problemei, urmează înțelegerea nevoii. Apoi are loc căutarea informației necesare (atât la nivel local, cât și internațional). Ulterior, evaluarea alternativelor disponibile. Chiar și din multitudinea de oferte de turism medical, alegerea unei destinații de încredere, care să satisfacă 2 tipuri de necesități: de a călători și de tratament. Urmează: luarea deciziei, cumpărarea (acţiunea), feedback.
  2. Cumpărătorul internațional este greu și scump de targetat. Și poate proveni dintr-un spațiu geografic imens.
  3. Prospecții sunt ultra-documentați. Cumpărăturile impulsive nu-și au locul în asemenea situații. Căci persoana va evalua cu atenţie toate opţiunile disponibile, va cerceta atât oferta medicală, cât și cea turistică din diferite țări.
  4. Piața-țintă e greu de estimat. Asta deoarece atât orașele exacte de baștină ale audienței țintă, cât și numărul persoanelor care necesită serviciile medicale sunt necunoscute și greu de aproximat. Mai mult chiar, fiece persoană este supusă unui anumit risc de îmbolnăvire. Deci, va avea nevoie de serviciile date la o anumită etapă a vieții. Dar dacă și câte ar merge pe calea turismului medical este o enigmă. Plus, că pentru o șansă reală de a fi ales ca destinație pentru turismul de sănătate e de lucrat la imaginea țării per ansamblu.
  5. Este necesară o personalizare mare a serviciului. Deoarece fiecare pacient reprezintă un caz individual.
  6. Este nevoie de putere de convingere despre: siguranța serviciilor oferite, calificarea personalului medical, oferta turistică atractivă și siguranța personală a turistului.

Ghid de promovare a turismului medical

Concurența în marketingul îngrijirilor de sănătate este dată de concurența dintre state

  • America de Sud (în special Bolivia, Brazilia și Costa Rica) e specializată pe chirurgie plastică.
  • Ungaria, România, Republica Cehă sunt cunoscute pentru chirurgie dentară.
  • India și Thailanda perfectează mai ales operaţii pe inimă și transplanturi de organe.

Turismul balnear: marketingul serviciilor de sănătate

De luat în seamă este și turismul balnear, cu un potențial enorm, cum ar fi: recuperare medicală, cure balneo - climatice terapeutice şi profilactice), cu peste 2.500 de izvoare şi de foraje.

Aici majoritatea staţiunilor pot oferi soluţii terapeutice pentru un spectru larg de afecţiuni. Iată ce resurse se găsesc în România:

  • Apele minerale: alcaline şi alcalino-teroase.
  • Ape minerale reci.
  • Ape minerale cloruro-sodice sau sărate.
  • Ape minerale carbogazoase.
  • Nămoluri terapeutice.
  • Gaze terapeutice.

Întrucât produsul turistic balnear este unul extrem de complex, strategiile de produs trebuie să genereze diverse produse unice pentru segmente diferite de piaţă. Asta cu mai multe componente: sportive, culturale, precum și obiective turistice interesante pentru fiecare segment din audiența - țintă. Așadar, acoperirea pieței în promovarea turismului balnear poate fi realizată cu succes doar în condițiile unei segmentări realizate corect.

idei de promovare a turismului medical

Idei de promovare a ofertei de turism balnear:

  • Cearea şi dezvoltarea unor pachete cuprinzătoare, în care să se îmbine armonios toate resursele importante ale destinaţiei balneare respectiv. Cum ar fi: combinația dintre produsul balnear și hidroterapie, kinetoterapie, sau servicii de înfrumusețare. O altă idee în acest sens este de a fi combinate în pachete de agrement sportul cu psihoterapia, pe lângă elementele de sănătate şi de wellness.
  • Organizarea evenimentelor de popularizare în mediul online. Cum ar fi: training-uri, ședințe de informare, conferințe, desfășurate în cadrul organizațiilor naționale și internaționale de turism. În care să fie evidenţiate specificul şi potenţialul zonei de care aparţine staţiunea balneară respectivă, efectul fiind de consolidare și augmentare a identităţii destinaţiei.

Metode de promovare a ofertei turistice medicale, per general:

  1. Colaborarea dintre agenţiile de turism şi cabinetele medicale ar constitui un avantaj reciproc atât pentru pacienţi, cât şi pentru structurile implicate în acest domeniu. La fel de valoroase ar fi și dezvoltarea parteneriatului dintre furnizorii de servicii turistice cu furnizorii de servicii de transport. Asta în scopul alinierii serviciilor.
  2. Crearea de site-uri web pentru promovarea circuitelor sau grupurilor de atracții turistice. Toate, cu posibilitatea efectuării de rezervări pentru curele de însănătoșire, de anti-age-ing, de relaxare, precum și rezervarea concomitentă (la prețuri atractive) a pachetelor de sejur și tratament.
  3. Campanii de publicitate online pentru circuite sau grupuri de atracții turistice.
  4. Studii de marketing și strategii de marketing pentru destinațiile turistice locale. Marketingul de turism medical constă în participarea la târguri naționale și internaționale. Plus, crearea de standuri provizorii promoționale în punctele de tranzit strategice.
  5. Crearea, modernizarea centrelor și oficiilor de informare și promovare turistică în zonele cu potențial turistic.
  6. Sprijin pentru desfășurarea de festivaluri, târguri, expoziții, manifestări culturale. Precum și derularea de campanii de promovare integrată a ofertei de turism medical la târguri de profil, interne, dar mai ales internaționale. Tot aici se impune și organizarea de festivaluri, concerte, târguri cu produse tradiționale. Aceste evenimente culturale comune ar contribui și la promovarea și sărbătorirea elementelor distincte ale regiunii: muzică, limbă, folclor etc.
  7. Promovarea turismului integrat, cu consolidarea și mai multe forțe în acest sens. Cum ar fi: de turism balnear și de tratament, turism cultural, turism etnologic și gastronomic. Plus, promovarea agroturismului, ecoturismului și a tradițiilor conservate în mediul rural.
  8. Crearea traseelor turistice ca parte integrată a ofertei de turism medical, cum ar fi: „traseul vinului”, „traseul gastronomic” etc.
  9. Promovarea online. Comparativ cu alte medii de promovare, aici întâlnim o serie de avantaje de promovare a turismului medical. Cum ar fi: costurile reduse, audienţele largi, posibilităţile înalte de ţintire a audienţei (targetare), obţinerea de feedback imediat.
  10. Un accent aparte trebuie pus pe prezența ofertei de turism medical pe Social Media. Cum ar fi: postările de pe Instagram pentru fiecare unitate care oferă servicii medicale turistice. Plus, să se scrie o biografie pentru a-ți susține obiectivul dorit. Cu doar câteva rânduri scurte și un link disponibil, trebuie să-ți faci biografia să conteze. Foarte important pentru turismul medical este folosirea de hashtag-uri specifice cuvintelor cheie pentru a ajuta oamenii de pe întreg globul să-ți găsească contul. O altă idee bună este să începi a folosi hashtag-uri de brand, care în timp vor ajuta la popularizarea proiectelor tale. Utilizatorii pot urmări hashtag-uri și pot primi actualizări. Așa că asigură-te că postările tale au mai multe hashtag-uri care să apară în diferite contexte. Cele mai importante hashtag-uri medicale sunt de natură generală, așa că gândește-te la ele ca la o organizare pe categorii a activității de pe rețelele sociale.
  11. Tot pe Instagram poți prezenta povești, grafice și videoclipuri care să te apropie de potențialul pacient. În general, tot ce ține de domeniul medical merită o abordare umană, caldă, de la om la om. Asta pentru că oamenii tind să se teamă de medici și să-i evite. Tu, în schimb, poți pune accent pe firea caldă și înțelegătoare a fiecărui cadru medical din echipa ta.
  12. Folosește videoclipuri pentru a spune o poveste despre tratamente, brand și ospitalitate. Cel mai bun conținut despre asistența medicală determină publicul țintă să ia acțiunea dorită.
  13. Apelează la marketing de conținut. Construirea de conținut pe site-ul tău are două scopuri principale: să claseze paginile de pe site-ul tău mai sus pe paginile în rezultatele căutării (SEO) pentru a genera trafic organic către site și pentru a furniza informații pacienților. Marketingul de conținut își propune să creeze doar un astfel de conținut de care atât motoarele de căutare, cât și potențiali cumpărători / clienți vor au nevoie în mod constant. Este vorba de: analize profunde, cercetări, studii de caz, informații bine documentate, articole interactive, scheme și diagrame foarte ușor de înțeles, infografice etc. Prin utilizarea canalului de social media și a platformelor motoarelor de căutare, îți optimizezi practicile de marketing și rămâi unic față de concurenții tăi. Iată ce mesaje poți transmite stabil prin marketing de conținut: informarea turiștilor despre tot ce trebuie să știe turiștii despre destinații, convingerea turiștilor să viziteze o destinație de călătorie.
  14. Optimizare pentru mobil. Astăzi este mai important ca niciodată ca informațiile, produsele și serviciile să fie ușor accesibile pacienților potențiali. Cu atât de mulți oameni care își folosesc smartphone-urile pentru a programa întâlniri, pentru a utiliza serviciile de sănătate și pentru a citi despre procedurile medicale, cu atât mai mare cererea pentru un content adaptat dispozitivelor mobile.
  15. E-mail marketing-ul. Newsletter-ele sunt una dintre cele mai bune modalități de a reține vizitatorii actuali, de a atrage noi turiști și de a face afacerea să iasă în evidență. Este o tehnică de marketing puternică pentru a ajunge la călătorii din întreaga lume. De asemenea, prin formularea unor tehnici eficiente de marketing prin e-mail de călătorie, mai mulți călători vor ajunge pe site-ul tău pentru rezervarea călătoriilor, rezervarea cazării și multe alte sarcini legate de călătorie. SmartInsights scrie că 83% dintre mileniali sunt încântați de faptul că brandurile de călătorii le urmăresc, astfel încât să poată beneficia de servicii personalizate. Iată care sunt avantajele folosirii e-mail marketingului: e ușor de creat fidelitate de marcă în rândul clienților care călătoresc, permite atragerea și reținerea de noi călători, e ușor de construit conștientizarea mărcii. Cum se face un marketing eficient prin e-mail de călătorie? Se personalizează promoțiile de marketing prin e-mail în funcție de interesele călătorului și de experiențele anterioare. 83% dintre mileniali sunt încântați de brandurile de călătorii să le urmărească, astfel încât să poată beneficia de servicii personalizate. (SmartInsights). O altă idee e să atrageți atenția călătorului încorporând videoclipuri în e-mailuri. Căci 66% dintre călători urmăresc videoclipuri atunci când cercetează o destinație (sudține Econsultancy).
  16. Postează mărturii/recenzii video. Mărturiile pacienților sunt o modalitate excelentă de a ajunge la noi pacienți care ar putea ezita să primească îngrijiri medicale. De fapt, un studiu a arătat că 71% dintre pacienți folosiți recenziile online ca prim pas în luarea unei decizii cu privire la furnizorii de servicii medicale. O mărturie video este și mai puternică. Asta deoarece permite potențialilor pacienți să vadă că oamenii reali au primit îngrijiri de calitate de la un anumit medic, spital sau clinică.

promovare digitală a turismului medical

 Dacă nu ai suficient timp sau resurse să-ți promovezi afacere din nișa de turism medical, suntem aici pentru tine. Avem mai mult de 7 ani experiență în marketing pentru afaceri! Sună-ne la +373 69 809 235 (Moldova), +40726794856 (România). Sau, lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com.

Contactează-ne când dorești

Telefoane


+373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top