Capitolul II: Modul în care oamenii interacționează cu motoarele de căutare

Cel mai important fapt de știut pentru construirea unei strategii de marketing sustenabile (ce include și SEO calitativ) e cunoașterea audienței tale. Dacă știi ce și cum caută utilizatorul tău, poți ajunge mai ușor la el și, desigur, îi poți câștiga mai ușor încrederea.

Unul dintre cele mai importante elemente pentru constuirea strategiei de marketing on-line în jurul valorilor SEO este crearea contentului și site-urilo pentru oameni (utilizatori).

Când vizitatorii tastează o anumită interogare în casetă de căutare și ajung pe site-ul tău, trebuie să se simtă mulțumiți de informația pe care o găsesc acolo.

Aceasta este misiunea principală a motoarelor de căutare: de a răspunde de miliarde de ori în fiecare zi la căutarile efectuate de utilizatori.

Ce și cum caută internauții?

În general, toate integorările se împart în 3 tipuri de bază:

Interogări de tip tranzacțional – Interogări premergătoare unei acțiuni, cum ar fi de a cumpăra u bilet, sau de a asculta/downloada un cântec.

Interogări de tip informațional – Atunci când utilizatorul caută informații, cum ar fi numele unui band sau cel mai popular restaurant din localitatea sa.


Interogări de tip navigațional – Interogări pentru căutarea unei destinații online, cum ar fi Facebook-ul sau pagina oficială a vreo unei organizații/minister etc.

Așadar, totul începe de la cuvântul tastat în casetă pentru căutare. Întrebarea care vine într-o consecutivitate logică aici este:

Când vizitatorii tastează o interogare într-o casetă de căutare și aterizează pe site-ul dvs., vor fi ei mulțumiți de ceea ce găsesc acolo?

Puterea Adevărata a optimizării SEO

De ce ar trebui să se investească timp, efort și resurse pe SEO?

Atunci când ne uităm la imaginea de ansamblu a utilizării motorului de căutare, descoperim date fascinante, de la mai multe studii. Le-am extras pe cele mai recente, relevante și valoroase, nu numai pentru a înțelegere modului în care utilizatorii caută, ci pentru a prezinta un argument convingător cu privire la puterea activității din domeniul SEO.

Toate acestea date din cercetări impresionante ne conduc la concluzii importante cu privire la căutarea pe web și de marketing prin intermediul motoarelor de căutare. În special, putem să facem următoarele afirmații:

  • Căutare este foarte, foarte populară. Crescând puternic cu aproape 20% pe an, aceasta ajunge la miliarde de oameni din întreaga lume.
  • Căutare antrenează atât activitatea economică online, cât și offline.
  • Clasarea printre primele câteva rezultate e critică pentru vizibilitate. Companiile care sunt listate în partea de sus a rezultatelor nu numai că primesc cea mai mare cantitate de trafic, dar, de asemenea, insuflă încredere în rândul consumatorilor cu privire la calitatea și importanța companiei sau a site-ului.

A învăța bazele SEO este un pas esențial în atingerea acestor obiective.

Pentru marketeri Internetul ca un întreg, și căutarea în special, se numără printre cele mai importante căi de a ajunge la consumatori și de a construi o afacere sustenabilă.

Iată care este ponderea căutărilor globale împărțite pe motoare de căutare:

1. Google primește 90.62% din totalitatea traficului;

2. Yahoo primește 3.78% din totalitatea traficului;

3. Bing primește 3.72% di totalitatea traficului;

4. Ask Jeeves primește 0.36% din totalitatea traficului;

5. Baidu, etc. primesc 0.35% din totalitatea traficului.

De aici pot fi trase următoarele concluzii:

• Căutarea folosind motoarele de căutare este foarte populară!

• Căutarea dă cursul unei cantătăți incredibile de activități economice on-line și off-line.

Doar Americanii au efectuat aproape 17 miliarde de căutări. Google este răspunzător pentru aproximativ 11.4 miliarde de căutări, urmat de Microsoft Sites cu 2.7 miliarde de căutări, Yahoo! Sites cu 2.1 miliarde, Ask Network cu 506 milioane si AOL cu 297 milioane).

Un studiu efectuat de PEW Internet Study în august 2011 a relevat că procentajul utilizatorilor de internet care utilizează motoarele de căutare zilnic este într-o creștere permanentă.

97% din experiențele online încep cu o căutare în Motoare! (date noi, din 2019)

75% din utilizatori nu ajung niciodată pe pagina 2 de rezultate.

70-80% din utilizatori ignoră rezultatele tip "paid ads" și accesează doar rezultate organice.

Este de așteptat ca în 2018 internetul să depășească televiziunea pentru a deveni cel mai mare mediu de publicitate.

Privind piața de publicitate în ansamblu, se observă că TV-ul a atins nivelul maxim în 2012, cu o cota de 39,7%.

În 2018, publicitatea pe mobil deja a depășit-o pe cea de pe desktop.

A învața bazele SEO reprezintă un pas esențial în atingerea acestor obective.

Adevărata valoare a lui SEO pentru cucerirea piețelor

Un aspect important pe care îl are SEO este de a face site-ul ușor de înțeles și folositor pentru utilizatori, cât și pentru roboții motoarelor de căutare.

Cu toate că motoarele de căutare au devenit din ce în ce mai sofisticate, ele încă nu pot vedea și înțelege o pagină web în acelas mod ca un om.

SEO ajută motoarele de căutare să-și dea seamă în ce fel fiecare pagină a site-lui poate fi utilă pentru utilizator.

SEO permite webmasterilor să ofere indicii către motoare de căutare, pentru a înțelege mai bine conținutul site-urilor.

Înțelegerea abilităților și limitelor motoarelor de căutare permite construirea în mod corespunzător a formatului și conținutul site-ului tău.

Fără SEO sau servicii SEO bune un site poate fi invizibil pentru motoarele de căutare.

© copyright 2021 Seolitte. All Rights Reserved.