SEO pentru E-commerce. Instrumente SEO de bază pentru magazine-online

Înainte de a iniția orice efort de optimizare SEO pentru un magazin online este nevoie de configurarea unor instrumente. O parte dintre acestea sunt comune oricărui tip de site, însa există și elemente specifice pentru eCommerce, care fac posibilă preluarea datelor ce vor sta, ulterior, la baza unor decizii de SEO importante sau chiar de business.

seo intrumente pentru optimizare seo magazin online

Instrumente esențiale pentru magazinele online

  1. GOOGLE ANALYTICS

Este cel mai popular sistem de monitorizare al traficului unui website posibil, oferind posibilități avansate de segmentare a vizitatorilor. Soluția vine chiar de la Google și este foarte ușor de instalat. În plus, pentru majoritatea platformelor de eCommerce există module gratuite ce permit integrarea, fără a necesita nicio intervenție la nivel de cod.

Pentru crearea unui cont gratuit de Google Analytics, este necesar de accesat https://analytics.google.com/analytics/web/.  Interfața Google ghidează pas cu pas și va pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru implementarea codului de urmărire în magazinul online propriu.

  1. GOOGLE SEARCH CONSOLE

Cunoscut pâna în anul 2016, sub numele de Google Webmaster Tools, Search Console este un instrument oferit în mod gratuit de către Google, prin care se pot monitoriza o serie de parametri tehnici ai site-ului. În plus, Google Search Console este canalul prin care motorul de căutare poate trimite notificări administratorului de site în cazul în care exista probleme tehnice cu acesta sau i se aplică o penalizare.

Pentru instalarea Google Search Console este nevoie doar de confirmarea proprietății asupra site-ului. În pagina https://www.google.com/webmasters/ vă puteți autentifica folosind un cont de Gmail. După înregistrare, adaugăm adresa magazinului online și selectăm metoda dorită de confirmare. De obicei, cel mai rapidă metodă de confirmare este selectarea optiunii "Google Analytics” (aveți în vedere că trebuie să fiți autentificați pe Google Analytics în altă fereastra de browser). În cazul În care aceasta metoda nu functionează, este simplu de confirmat și prin încarcarea unui fișier html pe server. Aplicația de la Google explică toți pașii necesari (avem nevoie de acces FTP), însa daca nu ne descurcăm, putem trimite fișierul firmei de hosting la care este găzduit site-ul, cu rugămintea de a-l încarca pe server, în root domeniu (directoriul rădăcină al site-ului).

O diferență fundamentală între Google Analytics și Google Search Console, este că în acesta din urmă, dupa confirmarea site-ului, primim acces și la date colectate anterior momentului confirmării. Practic, putem vedea retroactiv, pe ultimele 90 de zile, cum s-a prezentat site-ul nostru în Google, ce pagini au primit cea mai mare expunere în motorul de căutare, pe ce cuvinte cheie am înregistrat cele mai multe accesări etc.

analytics pentru online magazin

Instrumente SEO cu grad mediu de dificultate pentru magazine online

  1. GOOGLE E-COMMERCE MODULE SI ENHANCED ECOMMERCE

Google Analytics Ecommerce tracking sau pe scurt “Ecommerce Tracking” este un modul special destinat magazinelor online. Spre deosebire de instrumentele amintite anterior, care colecteaza date generale, modulul E-commerce din Google Analytics oferă posibilitatea de a corela aceste informații cu vânzarile realizate, pentru a extrage insight-uri de business.

Activarea și configurarea modulului de E-commerce presupune instalarea corectă a Google Analytics. Spre deosebire de acesta, însa, modulul de Ecommerce este mai dificil de instalat și necesita de cele mai multe ori intervenții în codul-sursa al site-ului. Detalii complete despre modul de instalare sunt disponibile pe pagina Google: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/ecommerce.

Prin activarea modulului E-commerce în Google Analytics avem acces la informații precum: lista produselor vândute; valoarea totala a comenzilor și comanda medie; categoriile cele mai populare; sursele de trafic ce au generat cele mai multe vânzari etc.

  1. GOOGLE TAG MANAGER

Prin acest instrument putem actualiza usor si rapid etichete și fragmente de cod existente în site și destinate analizei traficului și urmăririi activității de marketing. Aceste etichete permit monitorizarea comportamentului vizitatorilor în site și implicit o înțelegere mai completă a eficienței activităților de promovare. Deși la un anumit nivel aceleași date se regăsesc în Google Analytics, acest instrument permite o vizualizare diferită a datelor și ofera o flexibilitate mult mai mare în configurare.

Pentru instalarea Google Tag Manager pe platformele uzuale de eCommerce există module dedicate. Înregistrarea se face la adresa https://tagmanager.google.com, iar mai multe informații despre acest instrument găsim pe https://www.google.com/analytics/tag-manager/faq/.

Pentru o campanie SEO al cărei scop este optimizarea unui magazin online se utilizează și alte instrumente, însa acestea nu necesită o integrare propriu-zisă cu aplicația de eCommerce. Majoritatea solicită acces la Google Search Console și/ sau Google Analytics pentru a extrage informațiile necesare, ori se bazează pe date proprii.

Optimizarea magazinelor online pentru dispozitivele mobile

Optimizare pentru Mobile e o altă coardă sensibilă pentru un website. La ora actuală, traficul venit de pe dispozitivele mobile este destul de mare şi în creştere datorită telefoanelor inteligente şi a tabletelor. Chiar dacă nu suntem interesaţi de acest trafic, problema este că Google penalizează site-urile care nu sunt compatibile cu dispozitivele mobile.

În majoritatea instrumentelor de pe website-urile de testare SEO din Internet, au fost incluse şi teste pentru dispozitivele mobile. Este foarte indicat să testăm site-ul nostru cu Google PageSpeed Insights şi să cerem persoanei sau companiei care a dezvoltat site-ul, să îl facă compatibil cu aceste dispozitive.

google pagespeed insights pentru magazin online

Într-adevar, este puţin mai greu să creem un website apt pentru dispozitivele mobile pentru că trebuie create fişiere CSS separate în care se specifică ce să se afișeze și ce nu, când site-ul este interogat în browser de pe un telefon mobil şi de pe o tabletă. În mod normal, aceste servicii nu au costuri suplimentare pentru că un website trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi pentru asta plătim. Dacă accesăm site-ul nostru cu un dispozitiv mobil şi pentru vizualizarea conţinutului trebuie să navigăm în stânga sau dreapta şi să mărim pentru a citi conţinutul unei pagini, acel website nu este optimizat pentru dispozitivele mobile. Navigarea se face doar în sus şi în jos.

seo pentru magazin online pentru dispozitive mobile

to top button