Acest articol reprezintă o analiză a situație din Republica Moldova la capitolul "SEO". Cauți servicii SEO în Moldova? Pagina de Servicii de Optimizare SEO te-ar putea ajuta!

Fiind o echipă de experți SEO curioși și pasionați de ceea ce facem, ne-am propus să facem o analiză SEO a site-urilor din Moldova. Și pentru că nu ne-am dorit decât să punem accent pe ce se face bine în această mică țară, analiza noastră SEO se bazează pe cele mai populare site-uri. Vrei să afli ce a stat la baza succesului lor și cât din acest succes se datorează lui SEO în Moldova? Mai jos vei găsi răspuns la aceste întrebări, precum și la multe altele.

SEO Moldova: Introducere

SEO, altfel cunoscut ca Optimizarea pentru Motoarele de Căutare (Google, Yandex, Bing, Yahoo etc), devine tot mai indispensabil pe zi ce trece. Promovarea website-urilor cu ajutorul strategiilor clasice ale marketing-ului nu mai e la fel de eficientă ca odinioară. De aceea, optimizarea SEO a website-ului vine in ajutor cu strategii ce fac utilizarea site-urilor mai simplă, mai prietenoasă și mai eficientă, și nu numai.

Daca nu ai timpul necesar sau nu ai cunoștințe suficiente pentru a evalua cât de optimizat este website-ul sau magazinul tău online, și nu ai idee cum să-l aduci în topurile motoarelor de căutare, atunci poți apela cu încredere la o firma de SEO Moldova.

Această cercetare cuprinde cele mai bune site-uri din Moldova și se bazează pe datele furnizate de alexa.com, un website arhi-cunoscut pentru analiza traficului de pe site-uri.

Cele mai populare site-uri pe domeniul - SEO Moldova

Cele mai simple căi pentru a înțelege ce trebuie și ce nu trebuie să aibă site-ul tău, este să tragi cu ochiul la concurenți și să înveți de la cele mai populare site-uri din Moldova. Topul celor mai vizitate site-uri din Moldova apelează la serviciile de promovare online și la servicii de web design pentru a asigura un aspect cât mai plăcut site-ului lor și, desigur, la servicii de optimizare SEO pentru a fi găsiți în căutările Google cât mai des! Haideți să vedem anume ce a funcționat pentru ei.

seo moldova: cele mai populare/top site-uri

Excluzând site-urile internaționale, gen Rețelele Sociale cum este Facebook, arhi-cunoscutul motor Google, Yahoo sau altele, vă prezentăm Top 5 cele mai populare website-uri din Moldova și ce a "adus roadă" pentru acestea:

1) 999.md
logo 999.md
999.md este o platformă de vânzări online și anunțuri în Moldova. Popularitatea acestui website nu se limitează doar la Chișinău, ci se extinde și asupra altor orașe din Moldova. De altfel, în filtrul de căutare de pe website, utilizatorul poate indica regiunea dorită pentru a restrânge lista obiectelor în vânzare strict la cele din regiune sa.

Panourile publicitare de pe website permit promovarea altor servicii și website-uri, incluzând orientarea vizitatorului și spre alte site-uri proactive: cu articole utile și job-uri postate.

Simplitatea design-ului si aranjamentul prietenos fațpă de utilizator face website-ul accesibil și ușor de înțeles pentru orice vizitator, indiferent de vârstă.

Un as în mâneca se considera organizarea eficientă a categoriilor de produse, disponibilă în meniul din stânga. Atunci când vizitatorului îi este prezentat în prima instanță ceea ce îl interesează, el înțelege valoarea site-ului. Ulterior, acestuia i se oferă și șansa de a naviga printre categoriile de produse pentru a mai vedea oferte disponibile. Acesta, respectiv, va petrece mai mult timp pe site, căutând obiectul sau serviciile ce îl interesează. A răspunde scurt pe 2 la întrebare poate aduce rezultate, mai ales când răspunsul este însoțit de o arhitectură meticulos gândită a site-ului, care "prinde" oamenii și-i îndeamnă spre navigare, cercetare și comparare de produse și servicii.

La capitolul SEO Moldova, acest website are parte de un trafic calitativ, cu un bounce rate scăzut, și cu timpul mediu petrecut pe site de peste 20 de minute (wow!), astfel încât toți utilizatorii site-ului au posibilitatea de a se loga și petrece timpul postând anunțuri sau căutând obiectele aflate în vânzare.

Avantaje SEO: Aceasta platforma este prima platforma de vânzare - cumpărare din Moldova. Vechimea site-ului își pune amprenta și asupra aspectelor SEO.

Este important de observat că viteza de încărcare a website-ului este extrem de înaltă, deci chiar și cu o conexiune la internet mai slabă, structurile și informațiile importante de pe site vor apărea rapid pe ecranul vizitatorului.

De asemenea, site-ul, datorită arhitecturii și ușurinței în utilizare, ține vizitatorii ocupați, aceștia vizitează în mediu 13,3 pagini/zilnic pe 999.md (încă un: wow!)

2) Point.md
polo point.md
Un alt website creat de către cei de la Simpals este point.md - un portal informativ. O parte din popularitatea sa se datorează faptului că includeharta interactivă a Chișinăului, care e un artificiu foarte comod de utilizat, și indică traseele transportului public din capitală.

Treptat, pe point.md au apărut rubrici ce țintesc diferite interese și diverse categorii de vizitatori: sport, meteo, noutăți și altele.

Avantaje SEO: Utilizarea website-ului e atât de simplă (user-friendly), încât oricărui vizitator i s-ar potrivi specificul website-ului. Iar la următoarea ocazie, acesta ar prefera să revină pe acest website, decât să caute surse alternative de informare.

Un alt avantaj pe care Google îl ia în calcul pentru point.md constă în serviciile suplimentare care sunt prezente pe site, cum este harta interactivă despre care am vorbit mai sus.

Google pune accent mare pe grija față de utilizatori (poll-uri, calculatoare online - conținut unic și diferit care le este utilizatorilor de real folos).

3) Gismeteo.md

Scopul principal al website-ului este oferirea informațiilor despre prognozele meteo. Oricine ai fi, neapărat te va preocupa întrebarea dacă va fi cald, va fi frig sau va ploua mâine.

Punctul forte al website-ului este prezentarea informațiilor într-un mod detaliat, (acesta conține o listă lungă de regiuni și raioane din Moldova).

Avantaje SEO: Pentru mai multe avantaje pe SEO, gismeteo.md a avut grijă sa adauge pe site secțiuni cu noutăți, turism și alte tipuri de conținut care a avut impact pozitiv, pentru că utilizatorii petrec zilnic pe site circa 2:26 minute.

4) Torrentsmd.com

Website-ul controversat și deseori banat de către instituțiile de Justiție din Moldova, torrentsmd.com are ca atu SEO - forumul său. Pe lângă multitudinea de file-uri disponibile pentru descărcare, forumul de pe torrentsmd.com  este locul de întâlnire și discuție al tuturor utilizatorilot website-ului, pe orice subiect. Aici se discută și se oferă sfaturi din orice domeniu, oricât de tehnic ar putea el să pară - pentru orice problemă, pe formului torrentsmd.com se găsește un expert în acel domeniu.

Avantaje SEO: Website-ul dat nu a avut niciodată nevoie de vreo strategie de optimizare SEO ieșită din comun, așa cum opțiunile disponibile deja sunt atracția principală. La crearea și distribuirea acestor opțiuni contribuie toți membrii website-ului ca o comunitate foarte unită. Utilizatorii petrec aproape 6 minute zilnic pe acest website în 2017!

5) Makler.md

logo makler.mdUn alt site pentru anunțuri de vânzare-cumpărare din Moldova, este Makler.md, care este versiunea digitală a renumitului ziar tipărit Makler.

La aspect și la arhitectură, acesta se aseamănă mult cu 999.md. Însă, design-ul dat a fost implementat doar în ultimii ani. Pe acest website, pe lângă a te informa despre utilimele șitiri, mai poți utiliza convertorul valutar și poți verifica programa TV pentru următoarele zile.

Avantaje SEO: Un design minimalist și o arhitectură intuitivă reprezintă cheia succesului pentru aproape orice platformă online. Ce ține de traficul venit din rezultatele motoarelor, Maker.md primește cu circa 40% mai mult trafic din căutări cu ajutorul motoarelor, decât popularul 999.md, ceea ce înseamnă o optimizare SEO mai bine - bine pusă la punct.

seo in moldova md

Cum să ajungi și tu popular la capitolul: SEO Moldova? Ce strategii SEO folosesc aceste site-uri?

Observăm că toate cele 5 site-uri de top comasează mai multe servicii/ produse - practic tot ce e necesar în viața de zi cu zi. Acestea sunt structurate intuitiv și oferă soluții. Acestea sunt avantaje serioase pentru SEO, căci utilizatorii tuturor 5 site-uri sunt prinși, angajându-se în sesiuni de lungă durată și revenind foarte des la aceste platforme.

Așadar, un pas pentru a deveni popular la capitolul SEO Moldova ar fi să livrezi un serviciu/produs de care are nevoie aproape orice cetățean al Moldovei, indiferent de vârsta, gen sau ocupație. Astfel încât publicul tău țintă să fie destul de larg.

 • Toate website-urile populare în Moldova au informația prezentată în cel puțin 2 limbi: limba română și limba rusă. Limba engleză constituie un avantaj pentru Moldova, dar nici pe departe atât de importantă ca primele două. Dacă scopul tău e sa ajungi popular în Moldova, atunci nu uita să ai website-ul disponibil în aceste 2 limbi. Care este explicația SEO? Utilizatorul tău trebuie să fie purtat ca pe palme, îi faci navigarea plăcută și procesarea informațiilor utilă, iar el te va răsplăti prin fidelitate.
avantaje seo site romana rusa
 • Să fii recomandat de către un brand cunoscut. În ziua de azi, noțiunea de "parteneriat" e o definiție a succesului.

Găsește servicii sau brand-uri complementare cu produsul tău, ai căror clienți și vizitatori vor fi interesați să viziteze și site-ul tău, și mai apoi (de ce nu) să procure produsul sau serviciile tale.

Primirea recomandărilor în baza unei înțelegeri sau a unei parteneriat cu alte companii existente pe piață, îți vor aduce nu doar avalanșe de trafic, ci vor oferi și un înalt grad de încredere celor ce vor auzi de site-ul tău pentru prima dată.

 • Ai grijă de conținutul website-ului tău și funcționalitatea sa. Să obții trafic e o chestie importantă, dar și mai important e să menții interesul vizitatorilor odată ajunși la tine pe website. Ai grijă să postezi articole și conținut relevant pentru produsul/serviciile oferite.

  Dacă deții un magazin online, poți să creezi o secțiune dedicată articolelor gen: curiozități, noutăți sau alte informații interesante.

Funcționarea corectă a website-ului este reprezentată de:   viteza rapidă de încărcare a paginilor, redirecționarea în regulă după apăsarea butoanelor (așa cum ar fi intutiv să fie), și afișarea corectă a widget-urilor sau animațiilor grafice.

 • Dezvoltă o comunitate. Ia ceva timp să aduni la un loc oamenii ce au ca interes comun produsul sau serviciile tale. Dar crede-mă pe cuvânt, se merită. Socializarea este "slăbiciunea" oamenilor. Fie că le oferi un loc de discuții pentru subiecte relevante pe site-ul tău, sau că le oferi un loc unde își pot scrie părerile despre fiecare obiect/serviciu oferit, treptat, vizitatorii vor începe să se implice când vor înțelege că datorită acestor spații de socializare pe website-ul tău, ei pot găsi răspunsuri la anumite întrebări.
avantaje seo moldova forum
 • Ai grijă la spameri. Spamerii sunt cei ce pot distruge o comunitate virtuală. Verifică regulat subiectele deschise pentru discuții și banează sau șterge orice comentariu spam. Dacă nu vei face asta, toți utilizatorii vor renunța să se mai implice în discuții. Vizitatorii site-ului tău vor aprecia dacă discuțiile și comentariile găsite sunt reale și la subiect.
 • Ține utilizatorul ocupat: pe toate cele 5 site-uri utilizatorul petrece mai mult de 2 minute zilnic, ceea ce este o performanță mare pentru online, mai ales, aici se diferențiază 999.md cu timp mediu de peste 20 minute, dublu față de concurentul său - makler.md.
evita spamul moldova

Ce urmează?

Dacă nu ții să construiești un portal de proporții (cum este în cazul lui 999.md, point.md sau makler.md), să știi că oricum poți deveni popular. Definește-ți bine o nișă. În baza ideii despre produsul pe care vrei să îl creezi, stabilește cine este publicul tău țintă și care sunt potențialii tăi clienți.

Concentrează-te pe ce i-ar atrage să îți viziteze website-ul și să utilizeze produsul și/sau serviciile tale online.

Odată ce ți-ai făcut planul de atac, construiește-ți website-ul apelând la serviciile firmelor de design web. Iar cu website-ul gata în  buzunar, ai nevoie de un plan bine pus la cale pentru conținutul și promovarea website-ului (desigur, nu uităm de capitolul "SEO Moldova").

Aici ai nevoie de ajutorul specialiștilor SEO. E recomandat să te consulți cu experți din acest domeniu pentru a-ți explica și prezenta cele mai bune metode de optimizare a website-ului și promovare a acestuia.

Asigură-te că contactezi o firmă SEO de încredere și cu reputație bună, ca Seolitte 🙂 - de ei depinde faima ta în continuare.

Cine sunt Seolitte?

Seolitte este firma SEO din Moldova ce știe cum să îți optimizeze website-ul ca să ajungi cel mai popular din Moldova. Pe pagina noastră web poți găsi multe articole despre SEO, în care sunt descrise principii și tehnici SEO aplicate de noi în practică.

Iar dacă nu pricepi prea multe în cum funcționează SEO, acordă un pic de timp și citește ghidul SEO pentru începători.

Site-ul tău va avea conținutul optimizat pentru ca vizitatorul să primească plăcere cât navighează și să petreacă mult timp acolo. Strategiile SEO utilizate de Seolitte îți garantează un efect observabil și măsurabil în rezultate exacte: vei deveni mai vizibil în Google, iar numărul vizitatorilor și clienților va crește.

optimizare seo in moldova

De ce să alegi Seolitte pentru optimizări din domeniul SEO Moldova?

Fiind o agenție de SEO din Moldova, Seolitte știe cum să optimizeze website-uri. Seolitte dispune de experiența vastă în promovarea magazinelor online și setare campanii Pay Per Click.

Pachetele de servicii SEO oferite de Seolitte sunt create pentru orice necesitate și pentru orice tip de website.

Și recomandările clienților Seolitte vorbesc în numele companiei: toți cei ce au apelat la serviciile de promovare online și optimizare SEO de la Seolitte sunt brand-uri recunoscute în Moldova, și mai ales - sunt clienți mulțumiți.

Serviciile SEO de la Seolitte

Serviciile Seolitte includ următoarele: Servicii SEO de optimizare a website-ului, Social Media Marketing, Audit SEO, Scriere de texte, Monitorizare Reputației Online și AdWords.

Toate au drept scop promovarea și îmbunătățirea pozițiilor website-ului în căutările Google sau în rezultatele altor motoare. În dependență de necesitate și starea website-ului, Seolitte îți va indica care sunt pașii necesari pentru optimizarea site-ului și corectarea greșelilor în structura, conținutul și modul de promovare al website-ului.

Seolitte se apucă de treabă chiar dacă website-ul este nou-nouț sau mai vechi, și - cu sau fără reputație. Orice provocare este un motiv în plus pentru echipa Seolitte de a se afirma.

Dacă nu ai nevoie de Social Media Marketing sau AdWords, este în regulă. Poți selecta un tip de serviciu individual la dorință, dar dacă scopul tău e să ajungi în Top 5 în Google în cel mai scurt timp posibil, atunci e recomandabil să apelezi la întregul pachet de servicii oferit de Seolitte.

Concluzii despre cum stă în sfera SEO Moldova

Nimeni nu a zis că e simplu să devii faimos, dar nu e imposibil. Cu un pic de străduință și cu niște specialiști de treabă precum suntem noi, cei de la Seolitte, website-ul tău va deveni unul din cele mai vizitate din Moldova, iar serviciile tale vor fi cunoscute și utilizate pe larg.

Top site-uri din Moldova după numărul de vizite pe lună (metrica de bază: grad de opti izare SEO Moldova)

Site Timp petrecut zilnic pe website per persoană Afișări de pagină zilnice per vizitator % Trafic provenit din motoarele de căutare Nr. de site-uri ce fac trimitere cu link către acest site Locul în Moldova
Google.com 8:36 8.37 2.30% 2,670,033 1.
Youtube.com 9:11 5.3 8.50% 2,097,022 2.
Ok.ru 5:20 2.2 3.90% 61,689 3.
Vk.com 11:17 4.98 5.90% 479,610 4.
Mail.ru 4:48 3.68 3.40% 320,442 5.
999.md 20:48 13.3 5.50% 314 6.
Yandex.ru 4:43 3.87 1.70% 315,165 7.
Aliexpress.com 13:58 9.63 7.20% 34,096 8.
Google.ru 6:03 5.59 0.90% 30,486 9.
Bongacams.com 5:04 2.66 4.60% 273,872 10.
Kinogo.club 2:50 3.35 9.80% 654 11.
Wikipedia.org 4:22 3.3 38.00% 1,131,376 12.
Facebook.com 11:59 4.6 5.10% 6,442,560 13.
Point.md 8:24 3.86 4.3% 638 14.
Instagram.com 5:34 3.58 7.90% 1,439,004 15.
Gismeteo.md 2:26 2.64 5.50% 146 16.
Google.md 4:05 2.99 1.80% 561 17.
Torrentsmd.com 5:55 3.9 3.10% 266 18.
Uptodown.com 2:46 2.82 32.60% 43,167 19.
Nur.kz 5:50 4.11 13.60% 6,319 20.
Makler.md 9:34 6.55 9.00% 136 21.

4 replies added

 1. Alice 2017-05-24 Răspunde

  As spune ca toate site-utile din top au un design mega-simplist. Ii salvează ultilitatea, popularitatea si faptul ca au fost cam printre cei „revoluționari” in RM.

  • Hasnas Alina 2017-05-25 Răspunde

   Da. Absolut. Știu sigur că unii dintre ei sunt foarte interesați de SEO, interesul ăsta a venit mai târziu, cam atunci când a devenit foarte „trendy” să ai site-ul SEO optimizat 🙂

  • Nicu 2017-10-16 Răspunde

   Daca va uitati la multe siteuri de top din lume, veti observa acelasi trend. Design simplist. Informatia si utilitatea valoreaza cu mult mai mult decat designul.

Leave your comment

to top button