Câteva previziuni futuristice: SEO vs. aplicații și rețele sociale. Este SEO înlocuit?

optimizare seo sau campanii social media?

Bântuie zvonuri precum că rețelele sociale sunt pe cale să detroneze căutările organice: cineva a îndrăznit să le prezică moartea subită: „Căutările în Google vor înceta să reprezinte sursa principală de trafic.” Asta vrea să spună că marketingul realizat prin intermediul rețelelor sociale câstigă tot mai mult teren și atenție din partea consumatorilor. Avântul aplicațiilor mobile și VR este predictibil și înțeles; el nu a depășit traficul generat de motoarele de căutare și ca să-i recunoaștem meritele deloc ordinare, el complementează mai repid ranking-ul motoarelor de căutare, care indexează o groază de informație pentru a o filtra și expune doar cele mai relevante rezultate.

Când este cel mai potrivit să apelezi preponderent la SEO?

Au încetat utilizatorii de Internet să caute produse online? Nu. Au renunțat ei la reduceri și cupoane? Nu. Concluzia survine de la sine. Viitorul a rezervat suficient cybertrafic pentru strategiile de promovare tinere, în curs de dezvoltare, dar optimizarea SEO nu poate fi anulată, asta-i exact acea bază a cărui bunăstare doar va spori succesul tuturor celorlalte tipuri de marketing. Iar ideea că SEO și restul se exclud reciproc nu este tocmai justă.

Să admitem că dețineți o listă sau un plan de promovare bine definit. Dacă printre scopurile finale, se regăsește și un rând dedicat traficului relevant dar și durabil; nu de unică folosință, optați pentru competența în domeniul SEO. S-a vorbit de prea multe ori, cât de comode sunt raporturile între preț-produs; că plătești bani și/sau eforturi lunar, iar rezultatele tot vor rula în continuare și nu vor fi limitate doar la intervalul de timp facturat: ai lucrat azi, ieri, poate chiar mâine, dar efectul se simte și într-un an. Parțial, SEO amintește venitul rezidual: de la student la antreprenor, toți au auzit și visează la un venit pasiv care nu necesită efort constant, ci este setat “o dată și bine”, pentru a înmulți investițiile din inerție. Evident că expresia o dată nu trebuie interpretată strict la propriu: cu cât mai multe mijloace sunt antrenate în procesul de creare a viitorului venit – cu atât mai fructuoase se așteaptă rodurile muncii Dvs. Însă, nu trebuie să uitați că veniturile depind direct de volumul de atenție acordat edificiului lor. O muncă intensivă și proactivă se soldează cu o izbândă în SEO, iar „am mișcat un deget și acum sufăr de surmenaj” ar fi o abordare sortită să eșueze.

SEO este acel diavol care se regăsește în detalii. O abordare inteligentă va transforma campania de promovare în cheia de succes a businessului; și invers, ignoranța va încurca afacerii Dvs. Or, site-ul neoptimizat este pierdut în realitatea virtuală și va ajunge în rezultatele căutărilor pe cuvinte care nu vor avea vreo corelație cu subiectul vizat (tematica site-ului), respectiv contribuția se reduce automat la zero: pagina web apare în fața consumatorilor interesați de ceva total diferit și ei părăsesc dezamăgiți site-ul Dvs. Iar când vă amintiți câte eforturi ați depus la crearea conținutului! Poate că totul nu pare atât de trist, dar o senzație de insatisfacție vă macină așteptările de a vă clasa în topul căutărilor.

În caz că una din constatările de mai sus face apel la vânătorul vostru interior de trafic, la așa-numitul "alter ego" care cere acțiune și măsuri, haideți să clarificăm împreună dacă este vreo amenințare în popularitatea crescândă a rețelelor sociale pentru SEO.

Traficul mobil crește de la o lună la alta și pentru Google versiunea mobilă a unui site contează în primul rând. Înseamnă asta, oare, că aplicațiile mobile pot înlocui SEO?

Nu. Acum, să justificăm: de ce aplicațiile de pe telefon nu au să înlocuiască optimizarea SEO, totuși? Pentru că ele nu împânzesc rețeaua web, ci stau concentrate (citește cuminți) în Google Play (bine, mai e și iTunes). Google deja de 2 ani tot indexează conținutul lor și plănuiește să-l facă accesibil unei previzualizări preliminare împreună cu funcția de a descărca și instala aplicații prin intermediul contului universal Google.

Doi la număr, rata de instalare a aplicațiilor noi e aproape zero. Spațiul dispozitivului mobil e limitat prin definiție, în consecință, numărul de aplicații folosite este și el redus. Motivația unui utilizator de rând, să renunțe la o aplicație în favoare alteia nu e atât de mare. Mai sunt și costuri. S-ar zice că app-urile au un uz dacă nu îngust în sine, atunci mai îngust prin comparație. Ele nu pot înlocui motoarele de căutare, așadar, ele își continuă existența, iar optimizarea SEO rămâne în vigoare.

aplicatiile mobile previziuni

Aplicațiile, uneori, au un succes similar cu „goana după aur” de pe timpuri. Dar să nu uităm de supra-saturația pieței cu aplicații atât utile, cât și absurde. Din perspectiva utilizatorului sunt, pur și simplu, prea multe aplicații. În prezent circulă expresia „app fatigue” – oboseala de aplicații și ea spune totul la acest capitol.

Alt minus evident care nu vorbește împotriva aplicațiilor la general, dar le știrbește din importanță, se regăsește nu în prețul plătit de clientul final, ci de costurile suportate de dezvoltator. Construirea app-ului e doar jumătate din victorie, adevărata durere începe cu menținerea și lichidarea erorilor din sistem. Îmbunătățirea constantă a performanței acesteia mai consumă o parte din resurse. Longevitatea apilcațiilor noi lasă de dorit, iar cele ce demonstrează o rezistență de respectat, aparțin, printre altele, mai multor corporații gen Google. Crearea aplicațiilor de dragul aplicațiilor nu mai este actuală, iar adevărul tăios e de partea soluțiilor mintioase: sume de bani rezonabile convertite, prin eforturi comune, în trafic relevant: SEO.

În concluzie: Industria SEO răspunde de vitalitatea unui trafic constant, relevant și orientat spre produsul vândut.

Adevărat, peisajul devine din ce în ce mai competitiv. SEO, continuă să asigure trafic ieftin stabil și strict interesat în obiectul reclamei. Să sugereze asta cumva că o mixtură de SEO și rețele sociale ar aduce monopolul asupra pieței de desfacere? Nu știi până nu încerci, dar avocații marketingului votează cu ambele mâini pentru un DA sus și tare!

to top button