|Scurtă Definiție: Ce este TikTok?
TikTok este o rețea socială de partajare a conținutului video. Platforma TikTok este utilizată pentru a realiza o varietate de videoclipuri scurte, care includ dans, comedie și educație. Ele au o durată de la 3 secunde la 1 minut.
TikTok este una dintre cel mai des descărcate aplicații actualmente, fiind destinată creării și distribuirii clipurilor video scurte. Introdusă pe piață în 2016, această platformă devine populară abia în 2018. Asta când numărul de descărcări în Google Play Market și Apple Store atinge cifra de 1.5 miliarde la nivel global. Misiunea TikTok este să surprindă și să ofere posibilitatea de a prezenta lumea cât mai creativ. Asta, prin clipuri video scurte, dar și amuzante.
De la aceste date generale, trecem la câteva elemente specifice, care te vor ajuta să înțelegi platforma. Dar și să o percepi ca pe un instrument de promovare Online.
Fie că ai o afacere într-un domeniu bine cunoscut, fie că vrei să te promovezi ca antreprenor individual sau ca vlogger, poți utiliza opțiunile TikTok pentru a-ți edita clipurile video, rapid și eficient.
În acest ghid îți vom prezenta platforma dată dintr-un alt punct de vedere, cel al business-ului. Te vom ajuta să înțelegi cum să-ți consolidezi imaginea pe această platformă și să câștigi încrederea audienței tale. De ce și cum TikTok a devenit viral în mediul afacerilor? Cum potențialii și actualii tăi clienți te pot ajuta să te promovezi organic fără a-ți știrbi din imagine?
Crezi că audiența ta nu se află pe TikTok?
Da, cea mai mare „greutate” demografică a utilizatorilor TikTok o deține vârsta între 16 și 24 de ani (63%) și peste 25 de ani (31%). Dar, dacă crezi că TikTok este doar un moft pentru Generația Z, regândește-ți atitudinea. Din 2018 încoace, TikTok a evoluat la o aplicație de creare video. Fiind acum destinată exclusiv utilizatorilor dornici să-și exprime creativitatea, într-un refugiu de marketing și publicitate.
Probabil că ai văzut deja modalitățile prin care brandurile folosesc Instagram pentru a interacționa cu consumatorii prin postări, Stories, a sesiunilor live și a IGTV. TikTok permite brandurilor să se conecteze cu utilizatorii prin intermediul clipurilor video, doar că este vorba de materiale scurte. În ultimele 12 luni, brandurile au creat conturi pe această platformă pentru a explora posibilitățile de creștere. Dar și a fi cât mai aproape de urmăritorii săi. Pe TikTok îi poți găsi pe toți: de la influenceri și celebrități până la politicieni.
Câteva statistici internaționale despre TikTok:
- Cu 800 de milioane de utilizatori lunari activi, TikTok bate LinkedIn (660+ milioane), Reddit (430+ milioane), Snapchat (218+ milioane) și Pinterest (322+ milioane).
- Utilizatorii Apple și Google Play au descărcat aplicația TikTok de peste 1,5 miliarde de ori.
- TikTok este a șasea cea mai populară aplicație la nivel global, bazată pe numărul de utilizatori activi lunar.
- Utilizatorii TikTok acoperă 150 de țări din întreaga lume.
- 63,5% dintre utilizatorii de TikTok din Statele Unite au vârsta sub 29 de ani.
- 51,8% dintre utilizatorii de TikTok din Statele Unite fac peste 75.000 de dolari pe an prin intermediul platformei.
Ceea ce atrage afacerile în platforma TikTok este numărul mare de utilizatori activi. Încă nu se știe exact cum funcționează algoritmul. Dar se pare că este mult mai ușor să-ți faci conținutul video să devină viral pe TikTok decât pe alte platforme de socializare. Unde mai pui că te poți promova prin conținutul creat de clienții tăi actuali, fără să depui efort (cum ești nevoit să o faci pe Facebook sau Instagram).
Însă, dacă încă nu ți-ai lansat afacerea pe alte rețele sociale, oamenii nu te vor căuta în TikTok. De aceea, ar trebui mai întâi să-ți aduci business-ul în Facebook și/sau Instagram, apoi să descoperi și platforma dată.
Afacerile moldave pe TikTok
Business-urile din Republica Moldova încă sunt reticente față de aplicația TikTok și asta din motive evidente. Afacerile mici și mijlocii abia descoperă mediul online și familiarizează cu rețelele sociale, precum Facebook și Instagram. Ambele fiind la fel de populare - atât prin conținut vizual, cât și textual. Acestea oferă posibilități nenumărate de promovare.
Totuși, TikTok este o noutate și reprezintă o oportunitate pentru afacerile moldave. Asta în special dacă acestea apelează la Influencer marketing. Crearea unui conținut vizual interactiv pentru următori implică creativitate sporită și eforturi maxime în îmbinarea produsului/serviciului cu ceea ce-și dorește publicul. Modelul de promovare a afacerii prin distracție și conținut inovativ pare să fie o parte nedescoperită de cei abia lansați în online.
Publicul din Moldova este la fel de activ pe TikTok ca și pe alte rețele sociale. Pe lângă faptul că platforma este un instrument ușor de utilizat pentru editarea clipurilor video scurte, aceasta implică activitatea multor influenceri care îți pot promova afacerea. După cum vezi, nu e nevoie să ai un cont activ pe TikTok. Ci doar să colaborezi cu personalități pe online care dețin un număr mare de următori.
Să vedem, așadar, care sunt cele 10 strategii de promovare pe TikTok pe care le subapreciai și pe care ar trebui să le utilizezi în promovarea afacerii tale pe digital!
Strategia 1 – Pornește diferite challenge-uri și fii trendsetter.
Piața creativă TikTok te poate surprinde prin oportunitățile sale de a-ți dezvolta afacerea. Clipurile scurte de cel mult 45 de secunde îți pot prezenta serviciul sau produsul într-un mod original, fără multe dureri de cap. Influencerii recunosc că majoritatea acestor materiale video sunt făcute într-un mod spontan, fără multă pregătire. Primul pas pentru a deveni vizibil pe această platformă este să inventezi un challenge legat de produsul sau serviciul tău.
Al doilea pas pe care ți-l recomandăm este să devii trendsetter în domeniul tău de afaceri. Nu este greu să faci un conținut de calitate și să introduci diferite trenduri noi. Contează modalitatea prin care le promovezi. Lasă prejudecățile și începe campanii îndrăznețe de promovare a produselor și serviciilor tale prin tactici bine puse la punct. De exemplu, dacă ai o afacere de E-commerce (haine, accesorii etc.) stârnește interesul internauților prin combinații îndrăznețe de look-uri. Promovează-le pe TikTok și fă-i să vrea să le probeze cât mai repede.
Strategia 2 – Folosește-te de hashtag-uri.
Deja știi cât de folositoare pot fi hashtag-urile în ziua de azi. Însă, pe platforma TikTok acestea au căpătat o faimă și mai mare. Cheia creșterii aici constă în sistematizarea tuturor proceselor. O poți face doar prin utilizarea inteligentă a hashtag-urilor. Aceasta este una dintre cele mai importante dintre metodele de a-ți prezenta conținutul în fața utilizatorilor.
De exemplu, dacă intenționezi să plasezi un video despre telefoane mobile, poți include câteva hashtag-uri populare printre care: #iphone, #mobilephone, #telefonmobil etc.
Și dacă ai o afacere stabilită într-o singură locație, ai grijă să folosești hashtag-uri legate de aceeași locație. Să presupunem că ai un singur local de mâncare chinezească în Chișinău (Botanica). În acest caz, utilizează hashtag-uri ca #sushibotanica #rollsbotanica #sushichisinau etc.
Diversifică hashtag-urile, dar nu uita de relevanța acestora pentru audiența ta!
Strategia 3 – Urmărește îndeaproape tot ce fac concurenții.
Vizibilitatea este unul dintre cele mai mari avantaje oferită de platformă. Îți poți urmări concurenții și îi poți întrece în 2 timp și trei mișcări. Fă-ți o listă de branduri puternice pe care ai vrea să le urmărești și care au un conținut extraordinar, care prinde la public atât la nivel de engagement, cât și la partea de popularitate. Poți urmări toate clipurile video plasate de concurenți, fără să încalci regulile platformei.
Fiecare brand îți va fi inspirație și te va ajuta să creezi și tu conținut viral. Analizează-ți concurența și fii cu un pas înainte, cu un conținut calitativ și relevant.
Strategia 4 – Identifică orele tale de vârf.
Distribuind conținut cel puțin de două ori în zi, cu siguranță vei câștiga mulți următori. Asta deoarece acest fapt te va ajuta să urmărești vizibilitatea clipurilor tale. Eventual, să afli când e momentul oportun să le postezi.
Întâi de toate, stabilește de ce sunt interesați următorii tăi și ce fac ei pe această platformă. Acum TikTok îți oferă posibilitatea să faci un upgrade la profilul tău în Pro Account. Acest cont vine cu câteva opțiuni suplimentare, printre care TikTok Analytics.
În setările de confidențialitate, secțiunea „Accounts”, tastează „Analytics, apoi „Followers”. Acolo vei găsi toată informația despre audiența ta.
Studiază-ți următorii și încearcă să înțelegi cât de des și la ce oră aceștia folosesc aplicația TikTok. Acest studiu te va ajuta să programezi postările pentru orele de vârf și să aduni cât mai mulți fani.
Strategia 5 – Încearcă Live Streaming pe TikTok.
Sesiunile live pe Facebook nu mai sunt actuale. Accesibilitatea lor a început să aducă chiar și ceva probleme de ordin tehnic. Ca urmare, live-urile pe Instagram au căpătat popularitate tot mai mare printre cei care încă nu s-au lansat pe TikTok. Cea din urmă oferă posibilități de dezvoltare cu ajutorul funcției Go Live. Aceasta este încă în faza de testare și nu este disponibilă tuturor utilizatorilor. Pentru a te bucura de această opțiune, asigură-te că utilizezi versiunea nouă a aplicației. Probabil vei avea nevoie de 1000 de fani înainte de a putea transmite în live pe TikTok.
Strategia 6 - Lasă-i pe utilizatori să creeze conținut pentru tine.
O altă tendință predominantă pentru branduri este de a încuraja utilizatorii să facă postări despre produsele lor, cu un hashtag sau un cod QR. Dacă ai un magazin online, asigură-te că acesta este activ pe TikTok. Îndeamnă-ți următorii să posteze un feedback despre afacere. Poți face un „apropo” printre postările de rutină de pe profil/ Și să arăți utilizatorilor postările clienților tăi care prezintă produsul sau serviciul tău. Nici nu va fi nevoie să faci in-house acest conținut, clienții tăi o vor face în locul tău.
Strategia 7 - Colaborează cu micro-influencerii de pe TikTok.
Dacă vrei să creezi conținut cu adevărat interesant pentru generația Z, e timpul să te adresezi la cei care le-au câștigat încrederea. Aceasta este o tehnică de marketing care a fost încercată și testată de milioane de ori pe fiecare platformă de socializare și funcționează.
De exemplu, un influencer cu cel puțin 2 mii de următori îți va testa produsul sau serviciul, va prezenta un review obiectiv și astfel îi va convinge pe fanii săi să procure ceea ce tocmai a încercat. Pare o tactică simplă, nu-i așa? Ce mai aștepți? Contactează un micro-influencer cunoscut și promovează-ți afacerea într-un mod original și eficient.
Strategia 8 - Investește în TikTok Ads.
TikTok oferă oportunități de a da publicitate nu doar pentru branduri din Statele Unite, dar și pentru țările europene. Funcția este încă în versiune Beta, astfel configurarea nu este atât de automatizată și lină pe cât ai putea să te aștepți.
Există 4 formate disponibile pentru TikTok Ads:
- Menționări ale brandului (Brand TakeOver).
- Anunțuri video native (Video Native Ads).
- Branded Hashtag challenge.
- Filtre și efecte de brand.
Reține că, deoarece platforma de publicitate de pe TikTok este încă în versiune Beta, spațiul publicitar are și un cost premium care începe cu o medie de 10 USD pe CPM (cost per mia de vizualizări). Mai mult, TikTok necesită o investiție minimă de 500 USD per campanie (minim 20 USD pe zi), care poate dura fie 5 zile, fie 25 de zile. Decizia îți aparține, însă cu cât campania este mai scurtă cu atât mai mare engagement vei obține.
Pentru a începe o campanie de TikTok Ads trebuie să completezi un formular prin care soliciți detalii pentru a-ți configura contul de Ads. Apoi un reprezentant va lua legătura cu tine și te va ajuta să o faci.
Strategia 9 - Răspunde la comentarii și încurajează oamenii să lase reacții la postările tale.
Ca și majoritatea rețelelor sociale, TikTok apreciază angajarea frecventă a utilizatorilor în content. Comentariile sunt o modalitate excelentă de a realiza acest lucru. În mod ideal, așa vei începe să conversezi cu potențialii tăi clienți, apropiindu-te de ei.
TikTok clasează comentariile după numărul de like-uri pe care le primesc. Așa că asigură-te că încurajezi oamenii să scrie comentarii utile și pertinente. Evită comentariile scurte și îndeamnă-ți următorii să lase un feedback cât mai lung.
Strategia 10 - Creează videoclipuri interesante cu descrieri clare.
Videoclipurile de pe TikTok pot rula până la un minut. Nu ai prea mult timp la dispoziție să-ți transmiți mesajul. Încearcă să fii scurt, clar și să aduci valoare audienței tale.
Clipurile video pe care le faci trebuie să fie atractive din punct de vedere vizual, creative și să trezească publicului reacții. Iar dacă colaborezi cu agenție de publicitate profesionistă, creați împreună o imagine vizuală inedită a profilului de pe TikTok. Este destul ca materialul video să fie filmat cu un simplu smartphone. Iar clipurile să fie editate prin câteva aplicații simple ca Magisto sau Wondershare FilmoraGo.
Nu uita de descriere pentru clipurile video. O descriere bună este esențială și pentru scopurile tale SEO. În esență, dorești ca Tiktok să știe despre ce este videoclipul tău când îl indexează, ca mai apoi să-l sugereze publicului țintă. Include cele mai importante cuvinte-cheie în descrieri. Acestea trebuie să aibă un sens clar și nu doar să fie o „colecție” aleatorie de cuvinte-cheie.
În materie de idei de conținut, te poți conduce după tendințele Facebook și Instagram. Oferă acel tip de conținut la care râvnește Generația Z!
Rigori tehnice față de conținutul pe Tik Tok:
- postăm un număr de maxim 3-4 video per zi
- calitatea video, audio trebuie să fie bună
- se valorifică cel mai bine video de 15-60 de secunde
- conectează platforma cu alte rețele sociale. Distribuie activ pe Facebook, Instagram
- intervale optime de timp, inclusiv pentru live-uri: 10.30 - 12.00 și 15.00 - 17.00
- Live-uri minim la 2 zile, ideal în fiecare zi.
Ți-am pregătit și un BONUS!
Cum să urmărești rezultatele pe care le aduni pe TikTok?
AdAge, una dintre cele mai populare reviste digital din sfera marketing și advertising, îți aduce informații utile și bine structurate despre monitorizarea impactului pe care îl ai în TikTok.
AdAge propune 3 soluții de tracking al rezultatelor:
- TikTok Pixel. Îl poți descărca printr-un singur click și e conectat la Google Tag Manager. În plus, ai și opțiunea d3 Pixel Helper, care te ajută să verifici dacă codul Pixel este instalat corect pe landing page. Și să te asiguri că conversiile sunt realizate cu succes.
- Personalizarea regulilor pentru a defini conversiile. Această opțiune selectează elementele de conversie din landing page.
- Monitorizare a performanței, urmărirea avansată a conversiilor (atragerea urmăritorilor, câștigarea unei audiențe relevante).
Și în concluzie...
După toate acestea mai crezi că TikTok-ul este doar o platformă pentru clipuri video amuzante? Greșești! Platforma a devenit un instrument perfect de promovare a afacerilor la nivel mondial.
Să recapitulăm câteva aspecte importante:
- Utilizează conținutul video interactiv în favoarea ta. Și fii pe același val cu potențialii tăi clienți.
- Urmărește comportamentul utilizatorilor și oferă-le ceea de ce au nevoie.
- Regândește strategia de promovare. E timpul să te lansezi și pe alte platforme, unde îți vei crește conversiile mult mai rapid decât pe rețelele sociale deja descoperite.
- Inspiră-te de la concurenți, însă fii original prin concepte inedite!
Un Material marca SEOLITTE
Nr. de telefon: +373 69 809 235
E-mail: info{@}seolitte.com