Definiție: Key Performance Indicator sau indicatorul cheie de performanță KPI este un instrument de evaluare a performanței. El ilustrează gradul de atingere a unui parametru dorit.
Când vorbim de indicatorii de performanță ai unui site, ne interesează cât de bine își atinge obiectivele site-ul nostru. De exemplu: de a colecta lead-uri lunar. Desigur, putem calcula atât micro (abonarea la newsletter, adăugarea unui produs în coș, descărcarea unei broșuri PDF), cât și macro conversii (achiziționarea unui produs, abonarea la un serviciu, obținerea unui lead). Important este să măsurăm tot ceea ce contează și ce duce la creșterea afacerii noastre.
În online totul se măsoară pentru:
- Înțelegerea activității firmei și a obiectivelor ce-ți sunt propuse, sau pe care ți le dorești atinse.
- Identificarea și determinarea obiectivelor și KPIs.
- Transformarea obiectivelor firmei în scopuri realizabile, printr-o strategie de marketing online eficientă.
- Stabilirea priorităților și selectarea indicatorilor de performanță pentru acele valori, care au un impact cât mai mare asupra încasărilor firmei. Respectiv, asupra conversiilor.
Cum trebuie să fie KPIs aleși pentru site-ul tău?
- Măsurabili - indicatorul de performanță reprezintă un mecanism sau un instrument valabil pentru măsurarea datelor. Și îți oferă un raport pentru starea de facto.
- Să definească impactul - totalitatea informațiilor referitoare la activitatea online a firmei formează o imagine de ansamblu. Și reliefează impactul asupra asupra business-ului;
- Corelați cu obiective de marketing online.
Indicatorii de performanță ai unui site, cel mai des, se măsoară prin Google Analytics:
Orice website care se respectă utilizează inteligent datele prezentate de Google Analytics în planificarea strategiilor de marketing și conversie a vizitatorilor. Stocate în mod eficient, datele statistice din Google Analytics îți oferă o imagine clară despre tipul de vizitatori ai website-ului tău.
Google Analytics oferă date despre:
- Serviciile cerute.
- Subiectele căutate.
- Minusurile/plusurile în prezentarea produsului.
- Părțile mai problematice ale site-ului.
- Preferințele audienței.
Exemple de KPIs ce se referă la performanța site-ului:
- Numărul de utilizatori – vizitatori.
- Numărul de utilizatori noi – numărul de utilizatori unici.
- Numărul de sesiuni – nr. de vizite efectuate pe website.
- Durata medie a unei sesiuni - durata medie a vizitelor pe website. Pentru a o calcula, Google Analytics sumează durata fiecărei sesiuni pe perioada specificată și o împarte la numărul total de sesiuni.
- Numărul de pagini accesate per sesiune.
- Rata de respingere - % de vizite pe pagini unice. Este numărul de vizite în care o persoană pleacă de pe website-ul tău exact de pe pagina de destinație. Asta fără a naviga către alte pagini interne.
- Rata de conversie.
- Numărul de tranzacții.
Exemple de indicatori din Google Analytics:
O metrică generală, care înglobează eforturile de marketing:
Return on Investment (ROI), sau rata de recuperare a investiției, este procentul din investiție care se întoarce spre persoana care realizează acea investiție. Se calculează ca volumul de venit generat de fiecare dolar investit în campanie.
ROI = Valoarea conversie/ Cost
Exemplu: O campanie a generat vânzări online in suma de $20 000, ca rezultat al unei campanii cu un buget de $1000.
Pentru promovare ai avut următoarele costuri: producție de conținut - $500, comisionul agenției - $500, alte costuri - $450. In acest caz, ROI = (($20 000 - $1000-$500-$500-$450)/($1000+$500+$500+$450))*100 = 716.33%.