septembrie 23, 2021

Alina Hasnaș

Relația dintre cuvinte-cheie, copywriting și SEO

SEO a avut întotdeauna la bază cuvinte-cheie. Desigur, între ani, algoritmii motoarelor de căutare au devenit tot mai sofisticați. Și doar „a avea cuvintele-cheie” potrivite în contentul tău nu mai este, nici pe departe, suficient pentru a obține poziții bune în Google. Oricum ar fi, aceste fraze și cuvinte rămân a fi scheletul pe care bazăm întregul proces de optimizare al site-ului. Precum și să planificăm activitatea de SEO Copywriting.

Relația dintre cuvinte-cheie, copywriting și SEO 2023

Care este rolul cuvintelor-cheie?

Pentru a înțelege cum trebuie promovat corect un site, trebuie să cunoaștem, până la capăt, cum fac oamenii căutări în motorul de căutare. De obicei, procedura standard include următorii pași:

  1. Ai o necesitate, cauți un răspuns sau o soluție la problema ta. 
  2. Formulezi necesitatea într-un șir de cuvinte și expresii, cunoscut sub numele de „interogare”. O introduci în motorul de căutare.
  3.  Cauți prin rezultatele obținute. Dai click pe acel rezultat. Dacă ești satisfăcut mai revii sau rămâi pe pagină. 

Deci, în strategia SEO trebuie să ne axăm pe cuvintele cele mai importante și reprezentative pentru un brand. Altfel spus: pe cele ce vând și cele ce sugerează clar intenția utilizatorului. 

Optimizarea cuvintelor-cheie pe bază de intenție

Google poate înțelege acum intenția din spatele unui cuvânt-cheie. Intenții pot fi mai multe: de informare, de cumpărare, sau explorare a opțiunilor. Optimizează mereu pentru grupuri de cuvinte-cheie și servește conținut grupat pe pagină. 

Sfat: în limba română trebuie să păstrezi forma cuvintelor-cheie intactă, deoarece Google percepe rău limba română. 

Unde plasăm cuvintele cheie?

  1. Titlu, title tag (titlu unei pagini trebuie să fie o descriere exactă și concisă a conținutului acelei pagini). Este critic pentru impresia utilizatorului, dar și pentru optimizarea în motoarele de căutare. Lungimea titlului trebuie să fie de 50-60 de caractere. Cuvintele-cheie SEO trebuie să fie primele în titlu. 
  2. Meta descriere (tag-ul meta descriere reprezintă un fel de rezumat al conținutului unei pagini). Această descriere poate fi privită și ca o sursă de „publicitate gratuită în Motorul de Căutare”, poți obține o rată mult mai mare de click (CTR) de la utilizatori către pagina ta, dacă sună bine. Lungimea trebuie să fie de 150-160 de caractere.
  3. Cel puțin de 2-3 ori în textul paginii. Poate, chiar de ceva mai multe ori, dacă textul este suficient de lung. Probabil că vei fi tentat să folosești aceste cuvinte-cheie SEO de mai multe ori, însă experiența noastră demonstrează ca asta nu aduce beneficii din perspectivele SEO, ba dimpotrivă. Densitatea cuvintelor cheie nu trebuie să depășească 3-5% din volumul textului.
  4. Pune ancoră pe cuvântul cheie principal (link direct către ceea ce vinzi).
  5. Utilizează cuvinte-cheie și în headlines (subcapitolele).
  6. ALT la imagini (100-150 de caractere). Acest lucru nu doar că te va ajuta să mărești traficul provenit din căutări web, ci și din căutări pe imagini.
  7. În adresa URL.

Relația dintre cuvinte-cheie, copywriting și SEO

Long read-ul – bun sau nu?

Da, long read-ul reține utilizatorii pe pagină, dar acesta trebuie să fie foarte informativ. Tendințele din ultimii ani pun accentul pe crearea conținutului de calitate. Google va arata în primele rezultate ale căutării textele mari, cu 1000 - 2000 de cuvinte. 

O atenție deosebită acordă elementelor: titlu, introducere și final

Ai text bun, dar nu ai titlu bun? Promovarea pe Google implică focalizare maximală asupra titlului. După cum spuneam mai sus, oamenii filtrează informația, deci primul detaliu care li se aruncă în ochi este titlul. 

80% dintre articole nu sunt citite din cauza unui titlu neatrăgător. Din titlu trebuie să se înțeleagă cine e publicul țintă, să evidențiezi utilitatea, să fie actual, să ai numere. Dar și să anticipezi intenția de căutare (cea mai căutată formulă pe online este „cum să”) și să ai triggere sau cuvinte magice (cum ar fi: „nou”, „gratuit”, „pentru că”,„ imaginează-ți”, „cum să” și cifrele).

Introducerea contează la fel de mult, ea trebuie să anticipeze ce problemă vei rezolva în acest text. 

8% dintre cititori citesc finalul și dacă le place se întorc înapoi la introducere și parcurg textul în sine. Deci, concluzia este la fel de valoroasă. Utilizatorii web nu citesc, ei scanează conținutul. Utilizează cifre, infografice, structurează conținutul în capitole și subcapitole. Articolul trebuie să conțină și un final puternic - o concluzie sau un îndemn la acțiune relevant. 

Mult succes la îmbinarea celor 3 elemente care aduc succes în promovarea unui site în motoarele de căutare: relația dintre cuvinte-cheie, copywriting și SEO!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top