iulie 18, 2022

Alina Hasnaș

Ce se poate face ca un site să se încarce mai rapid

Viteza de încărcare a site-ului tău este un factor cheie pentru o bună conversie. Dar și pentru o bună clasare în topurile motoarelor de căutare. Mai mult chiar, dacă site-ul tău se încarcă în mai mult de 4 secunde, 79% din cei care l-au vizitat nu se vor mai întoarce la el. Iar 52% din cei care fac cumpărături pe internet recunosc că viteza de încărcare a website-ului este importantă pentru a deveni loiali față de un magazin online. O singură secundă de întârziere ar putea să te coste aproximativ 40% din numărul de vizitatori!

Astfel, Google a enunțat încă în 2018 că paginile mobile ar trebui să afișeze conținut utilizatorilor în sub 3 secunde. Iar dimensiunea totală a unei pagini web mobile ar trebui să fie mai mică de 500kb.

Ce se poate face ca un site să se încarce mai rapid

Asigură-te că paginile site-ului tău se încarcă destul de rapid cu instrumente de analiză a vitezei de încărcare a site-ului, cum ar fi: 

 1. Page speed insights (https://pagespeed.web.dev/). Este un tool de încredere pentru analiza vitezei de încărcare a site-ului și a paginilor web:

- Speed score îți zice per general despre viteza de încărcare (Fast, average sau slow - rapid, mediu sau încet).

- Optimization score arată capacitatea de performanță a site-ului (Good, medium sau low - bun, mediu sau rău).

- Page Load Distribution este distribuirea vitezei de încărcare de la prima apariție a contentului pe pagina până la încărcarea completă a conținutului paginii.

- Page Stats îți sugerează dacă viteza de încărcare a pagini poate fi mai mare, programatorul ar trebui să optimizeze fișierele CSS, sau dimensiunile imaginilor și să se ocupe cu optimizarea surselor.

- Optimization Suggestions îți oferă o listă de recomandări pe care ai nevoie se le aplici pe pagină pentru a mări viteza de încărcare.

2. GTmetrix (https://gtmetrix.com) e un instrument cu activitate în online care analizează performanța și viteza site-urilor. El oferă sugestii de îmbunătățire, statistici și recomandări specifice site-ului analizat.

 • Summary este un rezumat cu câteva statistici de baza ale site-ului.
 • Breakdown vine cu recomandări - cheie pentru elementele care necesită cea mai multă atenție.

3. Pingdom (https://tools.pingdom.com/) e o unealtă automată pentru ping (adică măsoară durata primirii unui răspuns de la site). Ping-ul pe care îl ai cu serverul ce găzduiește conținutul site-ului, e adăugat la timpul necesar pentru a vedea un răspuns de la site. Deci, influențează direct viteza de încărcare a site-ului.

site să se încarce mai rapid

Iată ce poți face pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului tău:

 • Enable gzip compression (activarea compresiei gzip) - Pentru a reduce dimensiunea fiecărui fișier pe care îl servește site-ul.
 • Leverage browser caching - Cod care face caching pe partea de browser și expirarea fișierelor css/js, precum și imagini.
 • Defer parsing of JavaScript - Anulați parsarea JavaScript și mutați codul JavaScript în footer-ul site-ului (în partea de jos a paginii). Iar Put JavaScript at bottom (punerea a câtor mai multor coduri JavaScript în partea de jos a paginii) se asigură  vizitatorul vede pagina în timp ce browserul descarcă fișiere JavaScript. Altfel, browserul trebuie întâi descarce toate fișierele JavaScript înainte de redarea paginii.
 • Comprimare imagini prin instrumente de optimizare a codului:

- https://tinypng.com/ - aici pot fi optimizate imagini de pâna la 5mb.

- https://imagecompressor.com/ - imagini mai mari (aici se pierde un pic mai mult din calitate).

 • Pasarea de imagini în format Webp (dacă e posibil).
 • Compresie imagini pe server (la WordPress se poate face prin pluginul EWWW Image Optimizer).
 • Limitarea resurselor din pagină (fără prea multe elemente într-o singură pagină, cum ar fi: parallax, video, podcast etc.).
 • Video-urile se deschid doar de pe YouTube (nu încărcate direct pe site).
 • Imagini foarte largi nu punem, ci de dimensiunea reală care va fi pe site. Pentru rezultate bune pe partea de imagini, redimensionează imaginile înainte de încărcare. O faci prin instrumente menționate mai sus, cum ar fi TinyPNG. Sau direct din Panel (cum ar fi la WordPress prinWP Smush).
 •  Atrage atenția la dimensiunile imaginilor plasate, aceste date vorbesc de la sine:
  1200 pixels wide: 394kb
  1000 pixels wide: 298kb
  800 pixels wide: 219kb
  600 pixels wide: 154kb.
 • Folosește lazy loading. Imaginile din partea de sus a paginii au prioritate. În timp ce imaginile de mai jos sunt încărcate numai atunci când vizitatorul derulează în jos pe pagină. Acest lucru face ca încărcarea să fie echivalentul „la timp” al încărcării paginilor web: Optimole (plugin).
 • Folosim Cache: plugin-ul bune pentru WordPress ar fi: WP Super Cache, WP Super Cache, Breeze (minificare fișiere + caching), WP Fastest Cache (disable emojis, minificare fișiere + caching).
 • Asigurarea că site-ul nostru e găzduit pe un hosting bun (preferabil VPS sau server dedicat).
 • Facem Update la plugin-uri periodic.
 • Ștergere spam -  pentru WordPress Advanced Invisible Anti-Spam e un plugin care stopează adăugarea de comentarii fake
 • Evitarea supraîncărcării cu plugin-uri.
 • Evitarea temelor multipurpose în WordPress.
 • Folosire CDN - sistem distribuit de servere care încarcă de la cel mai apropiat server. Spre exemplu, dacă user-ul se afla în Germania, se încearcă se încarce imaginile și scripturile de pe un server apropiat de această țară.
 • Limitarea menținerii în bazele de date a istoricului reviziilor (maximum 1-2 revizii).
 • Reducerea numărului de resurse externe folosite (gen: imagini de pe alte site-uri.
 • Optimizarea bazelor de date - pentru WordPress avem următoarele recomandări: WP-Sweep plugin, WP-Optimize - plugin de optimizare baze de date.
 • Disable Emojis Plugin - facem disable la un script de la WP care nu avem nevoie (+ ștergem alte plugin-uri de care nu avem nevoie).
 • Minificare fișiere JS și CSS: pentru WordPress sugerăm folosirea plugin-ului „Autoptimize”.

îmbunătățire viteza de încărcare a site-ului

Așadar, prin accelerarea timpului de încărcare a site-ului tău câștigi cu aproximativ 16% mai mulți clienți mulțumiți. Precum și îmbunătățești imaginea companiei tale cu 44%. Totodată, trebuie să memorizezi că pentru a menține site-ul în parametri optimali de funcționare trebuie să ai periodic grijă de optimizarea conținutului și a vitezei de operare a acestuia. Mult succes la optimizat!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top