martie 24, 2022

Alina Hasnaș

Promovarea produsului turistic: idei de Marketing pentru Afacerile din Turism

Dacă deții o afacere din domeniul turismului și ai nevoie să faci promovarea produsului turistic, acest articol e pentru tine. Fie că ai o agenție de turism, un hotel sau o pensiune agro-turistică, ori chiar și o vinărie, cu siguranță ai avut mult de gândit cum să-ți faci o strategie de promovare eficientă și de durată.

Promovarea produsului turistic: tehnici de marketing care aduc rezultate

Afacerile din turism sunt destul de specifice când este vorba de promovare. Astfel, spre deosebire de audiența-țintă standard, constituită pentru majoritatea afacerilor din beneficiarii potențiali ai serviciilor companiei, în turism este pus mult accent și pe persoanele sau instituțiile care pot influența cererea și deciziile lor de cumpărare. Un alt aspect important de luat în calcul este posibilitatea de adaptare a clientelei la produsele și pachetele turistice propuse. În contextul celor expuse, promovarea turistică trebuie realizată astfel încât să inspire și să obțină încrederea publicului.

Totodată argumentele necesare convingerii familiilor de turiști vor trebui să fie cât mai pertinente. Plus, cât mai personalizate pentru diferitele segmente de utilizatori. 
  1. Expunere maximală la târguri și expoziții, precum și prezența la evenimente speciale. Cu cât mai des vei vorbi despre tine, cu atât îți vei crea un nume pe piață. Or, vânzări fac cei activi și implicați, gata să iasă în față și să-și prezinte deschis atuurile.

2. Organizarea de vizite de documentare pentru mass-media și creatori de opinie din străinătate și evenimente speciale. Toate - destinate testării produselor turistice oferite spre vânzare. O idee bună în acest sens este colaborarea cu bloggerii de travel. Ei pot aduce foarte multă vizibilitate pentru oferta ta turistică.

3. Activități caritabile, sponsorizări, publicații. Implicându-te în comunitățile locale și susținând mediul cultural sau pe cel de afaceri, te vei face remarcat. Prin activități de PR și promovare a vânzărilor, promovarea turistică adoptă un rol activ. Astfel intervii în seva procesului de creare al pachetului turistic propus și stabilirea prețului.
Idei de Marketing și Promovare pentru Afacerile din Turism
Pașii pentru crearea strategiei tale de marketing:
  1. definești mesajul de marketing și audiența sa. Ce urmează fie anunțat și cărui profil de client îi va fi adresat acesta? Cum să-l informezi pe consumator asupra produsului turistic și să-i dezvolți o atitudine pozitivă față de ofertă? Aici este foarte important să adapteze mesajul pe 3 nivele: nivel cognitiv (prin prezentarea de informații utile și de interes), nivel afectiv (auditoriul să fie trezească dorința), fie la nivel comportamental (să determine acțiune din partea clientului-țintă).
  2. Să se aleagă momentul sau perioada derulării campaniei și locul (localitatea, zona sau țara).
  3. se selecteze canalele prin care vor fi transmise informațiile despre campanii și promoții.
  4. Să se decidă bugetele dedicate fiecărui canal de comunicare în parte: online (SEO, Google Ads, Google Display), sau offline (TV, Billboard, Flyere). Bugetarea se face în funcție de 4 elemente cheie: cifra de afaceri (de obicei 10% din venit este dedicat marketingului), resursele disponibile și lichiditățile care pot fi investite; obiectivele ce sunt urmărite, eforturile de marketing ale concurenților.

Promovarea produsului turistic: offline vs. online

Politică inovativă de promovare în turism include mai ales promovarea online pentru afacerile din domeniul turismului. Or, numărul persoanelor care folosesc timp de ore bune internetul în fiecare zi este într-o continuă creștere. Tocmai din acest motiv este esențial ca fiecare business unitate să dispună de un site propriu de prezentare. Iar aici să pună la dispoziția turistului toate informațiile necesare. 

Idei de Marketing și Promovare Turism
Așadar, este esențială prezența pe agregatoarele de oferte turistice cu ar fi: infoturism.ro, turistinfo.ro, sau infoturism.ro care încheie contracte direct cu unitățile de cazare, dar și cu agențiile de turism. Aceste site-uri oferă posibilitatea de a-ți promova afacerea, prin prezentarea ofertei tale, după cum urmează: serviciile de acomodare oferite, până la 20 de fotografii cu locația și harta zonei unde se află afacerea. De menționat aici este că site-urile de promovare a afacerilor din turism nu au spațiu suficient de prezentare exhaustivă a unităților de cazare sau ofertelor venite din partea agențiilor de turism.

Idei de promovare a produsului turistic în online

  • Folosește video tururi și seturi de poze, dar și texte detaliate pentru a convinge. Produsul turistic nu poate fi testat în avans, astfel încât activitatea de promovare turistică trebuie să includă multă descriere. Plus, e e necesară niște creativitate scriitoricească pentru a compune texte convingătoare și atrăgătoare. Precum și exactitate în expunerea produsului oferit.
  • Folosirea formatelor distincte pentru promovarea mesajului publicitar. Podcast-ul, blogul și social media sunt medii ce permit libertate deplină și creativitate în exprimare. Odată cu acordarea de interviuri de către personalul firmei de turism, când clientelei i se furnizează, subtil, toate informațiile care astfel ar trebui facă obiectul mesajelor publicitare propriu-zise. Se întâmplă prin scrierea și publicarea unor articole sau reportaje de către reporterii din mass-media. Sau cu prilejul unor talk-show-uri realizate de către posturile de radio sau de televiziune pe teme turistice. Ori, cu ocazia decernării unor premii sau distincții firmelor de turism pentru calitatea serviciilor pe care le oferă.
  • SEO și Google Ads. Prezența cu oferta ta turistică în rezultatele motorului de căutare atunci când este scrisă o interogare ce se referă la produsul turistic are multiple avantaje. Ele țin de vizibilitate și generare de lead-uri realmente interesate de călătorii.
  • Parteneriate cu organismele furnizoare de clientela turistică. Întotdeauna colaborările, atât online (bannere sau prezența cu logoul la organizații partenere), cât și cele din offline (cum ar prezența la evenimente cu roll-up-uri, flayer-ele) sunt o idee bună de sporire a vizibilității produsului tău turistic.

Idei de Marketing digital pentru Afacerile din Turism

Concluzie despre promovarea produsului turistic

Să nu uităm că turismul are mai multe funcții de îndeplinit în viața persoanelor antrenate în diverse vizite. Cum ar fi: cea culturală, cea educativă și cea estetică. Așadar, promovarea turistică, fiind implicată direct în organizarea bună și eficientă a timpului liber al oamenilor, contribuind la o mai bună recuperare și odihnă a oamenilor, dar și la culturalizarea maselor. Ceea ce face din promovarea turismului o sarcină deopotrivă interesantă și provocatoare. Asta chiar și pentru cel mai experimentat specialist în marketing.

Idei de Marketing digital pentru Afacerile din Turism 2023

În turism calitatea prestării vine mereu cu-un efect de bumerang. Tocmai din acest motiv, asigurarea de asistență de calitate superioară pe timpul consumării produsului va servi ca încă un canal de promovare prin recomandări și recenzii online și offline. 

Îți dorești ca afacerea ta din turism să fie promovată bine? Apelează la profesioniștii SEOLITTE, avem peste 7 ani de experiență în domeniul marketingului digital! Sună azi pentru o consultație gratuită la +373 69 809 235 (Moldova), +40 721 536 067 (România). Sau, lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com. Haide să creștem vizibilitatea afacerii tale și să convertim cât mai mulți potențiali clienți în clienți mulțumiți!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top