februarie 3, 2023

Alina Hasnaș

Instrumente SEO de bază pentru magazine online

Înainte de a iniția orice efort de optimizare SEO a unui magazin online este impetuoasă configurarea unor instrumente fiabile și puternice, care să te ajute atât cu analizele tale, cât și să măsoare constant rezultate muncii și a eforturilor depuse întru îmbunătățirea clasamentelor pe SEO. O parte dintre aceste unelte sunt comune oricărui tip de site, însă există și instrumente specifice pentru eCommerce, care fac posibilă acumularea și prelucrarea de calitate a datelor unui magazin online, date ce mai apoi vor duce la luarea deciziilor importante în legătură cu afacerea desfășurată și direcțiile de dezvoltare.

Instrumente SEO esențiale pentru magazinele online

  1. GOOGLE ANALYTICS

Este cel mai popular sistem de monitorizare al traficului unui website posibil, oferind posibilități avansate de segmentare a vizitatorilor. Soluția vine chiar de la Google și este un instrument foarte ușor de aplicat de website ți de folosit zi de zi. În plus, pentru majoritatea platformelor de eCommerce există module gratuite ce permit integrarea, fără a fi necesară vreo intervenție la nivel de cod.

analysis, analytics, business

Pentru crearea unui cont gratuit de Google Analytics este necesar de accesat https://analytics.google.com/analytics/web/.  Interfața Google ghidează pas cu pas și va pune la dispoziție toate informațiile de care e nevoie pentru implementarea codului de urmărire în magazinul online propriu.

  1. GOOGLE SEARCH CONSOLE

Cunoscut până în anul 2016, sub numele de Google Webmaster Tools, Search Console este un instrument oferit în mod gratuit de către Google, prin care se pot monitoriza o serie de parametri tehnici ai site-ului tău. În plus, Google Search Console este canalul prin care motorul de căutare poate trimite notificări administratorului site-ului în cazul în care exista probleme tehnice sau dacă i se aplică o penalizare.

Pentru instalarea Google Search Console este nevoie doar de confirmarea proprietății asupra site-ului. În pagina https://search.google.com/search-console/about te poți autentifica folosind un cont de Gmail. După înregistrare, adaugăm adresa magazinului online și selectăm metoda dorită de confirmare a proprietății asupra domeniului. De obicei, cea mai rapidă metodă de confirmare este selectarea opțiunii „Google Analytics” (ai în vedere că trebuie să fii autentificat/ă pe Google Analytics în altă fereastra de browser). În cazul în care aceasta metoda nu funcționează, este simplu de confirmat și prin încărcarea unui fișier html pe server primit de la Search Console. Aplicația de la Google explică toți pașii necesari (avem nevoie de acces FTP), însă dacă nu ne descurcăm, putem trimite fișierul firmei de hosting la care este găzduit site-ul, cu rugămintea de a-l încărca pe server, în root domeniu (directoriul rădăcină al site-ului).

O diferență fundamentală între Google Analytics și Google Search Console este că la cel din urmă după confirmarea proprietății asupra site-ului primim acces și la date colectate anterior momentului confirmării. Practic, putem vedea retroactiv, pe ultimele 90 de zile, cum s-a prezentat site-ul nostru în Google, ce pagini au primit cea mai mare expunere în motorul de căutare, pe ce cuvinte cheie am înregistrat cele mai multe accesări etc.

Instrumente SEO cu grad mediu de dificultate pentru magazine online 

  1. ENHANCED ECOMMERCE

Google Analytics Ecommerce tracking sau pe scurt “Ecommerce Tracking” este un modul special destinat magazinelor online. Spre deosebire de instrumentele menționate anterior, care colectează date generale, modulul E-commerce din Google Analytics oferă posibilitatea de a corela aceste informații cu vânzările realizate, pentru a extrage insight-uri puternice de business.

Activarea și configurarea modulului de E-commerce presupune instalarea corectă a lui Google Analytics. Spre deosebire de acesta însa, modulul de Ecommerce este mai dificil de instalat și necesită, de cele mai multe ori, intervenții în codul-sursă al site-ului. Detalii complete despre modul de instalare sunt disponibile pe pagina Google: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/ga4/ecommerce

Prin activarea modulului de E-commerce în Google Analytics avem acces la informații precum: lista produselor vândute, valoarea totală a comenzilor și comanda medie, categoriile cele mai populare de produse, canalele de trafic ce au generat cele mai multe vânzări etc.

  1. GOOGLE TAG MANAGER

Prin acest instrument putem actualiza ușor și rapid etichete și fragmente de cod existente pe site și destinate analizei traficului și urmăririi activităților de marketing. Aceste etichete permit monitorizarea comportamentului vizitatorilor pe site și, implicit, duc la o înțelegere mai completă a eficienței activităților de promovare. Deși la un anumit nivel aceleași date se regăsesc în Google Analytics, acest instrument permite o vizualizare diferită a datelor și oferă o flexibilitate mult mai mare în configurare.

Pentru instalarea Google Tag Manager pe platformele uzuale de eCommerce există module dedicate. Înregistrarea se face la adresa https://tagmanager.google.com/#/home, iar mai multe informații despre acest instrument găsim pe https://marketingplatform.google.com/about/tag-manager-360/.

Pentru o campanie SEO al cărei scop este optimizarea unui magazin online se utilizează și alte instrumente de SEO, însă de obicei acestea nu necesită o integrare propriu-zisă cu aplicația de eCommerce. Majoritatea solicită acces la Google Search Console și/ sau Google Analytics pentru a extrage informațiile necesare, ori se bazează pe baza de date proprie.

Instrumente SEO avansate pentru magazine online 

Optimizarea magazinelor online pentru dispozitivele mobile

Optimizare pentru Mobile e esențială pentru un website în 2023. La ora actuală, traficul venit de pe dispozitivele mobile este destul de mare şi în creștere datorită telefoanelor inteligente şi a tabletelor folosite tot mai pe larg la nivel global. Chiar dacă nu ai fi interesat de aceste canale de trafic, află că Google penalizează site-urile care nu sunt compatibile cu dispozitivele mobile.

În majoritatea instrumentelor de analiză SEO din internet au fost incluse şi teste pentru dispozitivele mobile. Este foarte indicat să ne testăm site-ul  cu https://search.google.com/test/mobile-friendly şi să cerem persoanei sau companiei care a dezvoltat site-ul să îl facă compatibil cu aceste dispozitive.

Într-adevăr, este puţin mai greu să creăm un website prietenos cu toate dispozitivele mobile pentru că trebuie create fișiere CSS separate în care se specifică ce să se afișeze și ce nu, când site-ul este accesat de pe un telefon mobil şi de pe o tabletă. În mod normal aceste servicii nu au costuri suplimentare pentru că un website trebuie să îndeplinească anumite rigori de calitate şi pentru asta plătim. Dacă accesăm site-ul nostru cu un dispozitiv mobil şi pentru vizualizarea conținutului trebuie să navigăm în stânga sau dreapta şi să mărim pentru a citi conținutul unei pagini, acel website nu este optimizat pentru dispozitivele mobile. Navigarea pe un site mobile friendly se face doar în sus şi în jos.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 – 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com