ianuarie 18, 2023

Alina Hasnaș

Calitățile expertului SEO: cum știi că acest job ți se potrivește ca o mănușă?

E adevărat că în ultima perioadă agențiile de promovare, freelancer-ii și așa-zișii specialiști în marketing online apar ca ciupercile după ploaie. Ei invadând piața cu oferte de tot soiul și cu servicii de calitate diversă. Însă, după cum fiecare dintre noi are propria persoană și individualitate, așa e și cu jobul de specialist SEO. E nevoie de anumite trăsături de caracter, ca să faci SEO de calitate.

Calitățile expertului SEO

  1. Răbdarea. Dacă te știi perdant la capitolul răbdare, SEO îți va da mari dureri de cap. Ori, a aștepta câte 6-9 sau chiar 12 luni pentru a vedea rezultatul muncii, nu este pentru oricine. De asemenea, trebuie să dispui de un psihic puternic pentru a merge pe strategia SEO aleasă. Căci chiar dacă rezultatele întârzie să apară, atâta timp cât ai un mentor care te îndrumă, ori ai experiență de muncă și știi că activitățile și acțiunile tale pe partea de SEO aduc rezultate, trebuie doar să ai răbdare ca ele să apară, în timp.

2. Atenția la detalii. Dacă ești de la natură o ființă perfecționistă, care știe că diavolul stă în detalii, atunci SEO îți va aduce multă satisfacție profesională. De ce? Optimizările țin de multe modificări mici, care luate toate împreună, produc impact enorm. Optimizarea ține de fine-tuning adesea.

3. Gândire analitică. Jobul de SEO specialist presupune multă muncă de analiză a concurenței, a cuvintelor-cheie, a pieței, a avatarului clientelei, a stării de sănătate al site-ului asupra căruia lucrezi vs. site-urile concurenților etc. Pe baza tuturor acestor analize ai de ales o strategie SEO care să aducă cele mai bune rezultate, în cel mai scurt timp posibil.

4. Capacitatea de a lucra în condiții de incertitudine. Da, algoritmii motoarelor de căutare nu sunt publici și se cunosc doar părți din ei. Da, ai de testat, prin încercări și erori, până găsești formula de lucru care funcționează pentru piața pe care operezi, exact în condițiile sale de competitivitate și maturitate de la zi.

5. Dorința de a vedea rezultate. Dacă pentru tine este important ca munca ta nu doar să fie, ci să aducă rezultate palpabile clientelei pentru care prestezi, SEO îți va aduce multă bucurie. Activitatea ta va aduce lead-uri calificate timp de mulți ani site-urilor asupra cărora ai lucrat cu străduință. Comparativ cu joburile la care prezența e tot ce contează, în SEO eforturile tale au rezultate măsurabile cu exactitate. Asta poate fi atât o motivație, cât și o provocare pentru tine, ca tu să crești în permanență.

6. Iubești marketingul. Să nu ai naivitatea de a crede că SEO este doar un job tehnic, care, odată ce ai făcut setări de meta tag-uri și ai achiziționat backlinkuri, îți va aduce rezultate. Acesta este un job destul de creativ. Unde ai de conlucrat cu un copywriter pentru a produce conținut atractiv pentru audiența-țintă. Unde ai de structurat site-ul pentru optimizarea eficientă a ratei de conversie. Plus, ai de analizat drumul clientului pe site, de descoperit bug-uri. Dar și momente problematice de interacțiune a vizitatorilor cu butoane și formulare etc. Plus, lună de lună, trebuie să stabilești subiecte interesante de advertoriale și articole de blog, care să fie, într-adevăr, consumate. Iar pe lângă observațiile directe pe care le faci asupra site-ului și nișei în care lucrezi, trebuie să studiezi în permanență despre marketing. Asta atât despre cel clasic, cât și despre cel online, ca să fii în pas cu metodele de atragere, cât mai rezultative, ale potențialilor clienți.

7. Nu-ți este frică de noțiunile de IT. Da, ca specialist SEO va trebui și să analizezi cu atenție codul sursă al unui site, pentru a depista eventualele sale erori. De asemenea, va trebui să dai sarcini și să verifici munca programatorilor. Care, ei se știe, că au un limbaj de lemn și nu prea sunt deschiși să primească sarcini de la specialiștii în marketing. Astfel că tu va trebui să te prezinți extrem de profesionist și cunoscător.

8. Știi să comunici: SEO este o muncă de echipă, în care lucrezi cel puțin cu-un copywriter, un designer, un programator, un link-builder, un director de marketing, un targetolog etc. Cu toți trebuie să fii asertiv și bine organizat în comunicare, pentru a obține rezultate pentru clientela ta!

9. Este convingător: adesea în SEO comunicarea este cheia pentru a obține cele mai bune backlink-uri. Or, cu cât mai bine relaționezi cu alții, cu atât mai ușor îți va fi să obții acele semnale de popularitate care sunt atât de importante site-ului tău pentru rezultate frumoase.

Ai decis că SEO este într-adevăr pentru tine? Atunci nu mai pierde vremea! Și înscrie-te acum la un curs de SEO și Digital Marketing!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top