Top 5 factori care pot distruge o campanie de link building

Conținutul este rege” – ceea ce înseamnă că este absolut obligatoriu să avem conținut unic, informativ, interesant, pe scurt – conținut de calitate pe site-ul nostru. Cu toate acestea, conținutul este insuficient ca să apari pe primele pagini ale motoarelor de căutare. Fără o campanie de promovare prin link building, conținutul va fi un rege singur, pe o planetă (site-ul tău), de care nimeni nu are habar și pe care nu o poate vedea nici cu cel mai performant periscop; o planetă exotică, pierdută undeva în universul infinit (internet). Așadar, ai nevoie de link building ca ceilalți muritori să afle de minunățiile, care populează site-ul tău.

Dar link building-ul poate fi pe cât de puternic, pe atât de periculos, dacă te „împrietenești” cu cine nu trebuie. La fel ca în viața reală și în link building trebuie să știi pe cine accepți în cercul tău de prieteni, colaboratori sau parteneri de afaceri. Mai jos ai o listă cu 5 dintre cu cele mai importante criterii, care te vor ajuta să eviți site-urile de la care nu ar trebui să ai backlink-uri.

link building de calitate

 1. Site-uri nerelevante

Numărul de backlink-uri contează – cu cât ai mai multe, cu atât mai bine. Ideal este ca numărul domeniilor de la care ai obținut backlink-uri să fie cât mai mare, dar sunt specialiști care confirmă că, în continuare, nu estenimic rău să ai mai multe link-uri de la același site, ba dimpotrivă, chiar ajută.

Totuși, ai grijă ca site-urile de la care vrei să obții backlink-uri să fie relevante site-ului tău – adică să fie din aceeași nișă, sau din nișe conexe. O excepție ar fi site-urile generaliste, de știri, de exemplu, însă, la modul ideal, site-ul de la care vei obține acel backlink ar fi bine să aibă ceva în comun cu nișa site-ului tău.

Este loc de creativitate, chiar mai mult decât crezi și poți opta pentru multe combinații, atâta vreme cât este ceva de bun simț; oricum, ai gijă să nu te alegi cu un link de pe un blog de agricultuă pentru site-ul tău de echipamente și instalații audio.

 1. Site-uri cu conținut de slabă calitate

Conținutul site-ului trebuie să fie de bună calitate, nu doar relevant. Dar ce înseamnă conținut de bună calitate? Iată câteva caracteristici esențiale:

 • Site-ul are multe articole
 • Site-ul este actualizat frecvent
 • Articolele sunt bogate în informații utile
 • Articolele sunt actuale
 • Articolele sunt unice și nu-s copiate din alte părți.
 1. Site-uri cu autoritate mică sau inexistentă

Autoritatea mică a unui site poate ascunde probleme grave. Dacă un site este nou, tânăr, este firesc să aibă o autoritate mică; un link pe un astfel de site poate fi o investiție bună pe termen lung, atâta vreme cât website-uleste relevant site-ului nostru și nu va fi compromis pe viitor prin tehnici SEO spammy.

Dacă site-ul respectiv are o vechime de ani buni și totuși nu a reușit să acumuleze autoritate în tot acest timp, atunci este bine să îl evităm și să mergem mai departe.

După dispariția indicatorului de autoritate PR (Page Rank) oferit de Google, s-a impus alegerea unor soluții alternative de evaluare a site-urilor. În prezent, comunitatea SEO utilizează cu precădere platforme percum Majestic SEO și Ahrefs; acestea sunt servicii premium, care pot oferi foarte informații utile despre autoritatea unui domeniu. Personal, folosesc indicatorii TF (Trust Flow) și CF (Citation Flow) oferiți gratuit Majestic SEO, atunci când evaluez autoritatea unui domeniu/site.

backlink-uri bune si calitative

 1. Site-uri care au backlink-uri de slabă calitate

Este o situație mai delicată și care necesită o mare atenție – sunt acele site-uri care au autoritate mare, fiindcă au un număr mare de backlink-uri, dar care sunt „prieteni” toxici. Problema este aceea că adesea aceste site-uri au backlink-uri de slabă calitate, spammy, care le oferă o autoritate falsă.

Recomand o analiză amănuțită cu unul dintre serviciile amintite mai sus (Majestic sau Ahrefs), mai ales dacă vom face link building pentru un client. O evaluarea gratuită, dar sumară – oricum, în nici într-un caz suficientă sau definitivă – este analiza indicatorilor TF și CF și a relației dintre aceștia.

Pe scurt:

 • instalăm extensia Chrome Majestic Backlink Analyzer
 • extragem valorile celor doi indicatori TF și CF
 • îi interpretăm: la modul ideal, valoarea CF trebuie să fie mai mică decât TF, sau nu cu mult mai mare (TF/CF > 0,75). Acest lucru înseamnă că un număr relativ mic de site-uri au oferit o autoritate mare domeniului. În caz contrar, dacă vedem o valoare foarte mare a CF și un număr mic pentru TF, înseamnă că acea autoritate (valoarea TF) a fost obținută printr-un număr foarte mare de backlink-uri de slabă calitate.

La indicatorii amintiți anterior, aș mai adăga și MOZ Spam Score, oferit de MOZ în cadrul serviciului Open Site Explorer; deși nu la fel de precis precum TF și CF, acest Spam Score este un alt factor de care țin seama atunci când vreau să evit un site spammy. La modul ideal, un site este curat, de încredre, va avea un Spam Score 0 sau 1 cel mult.

 1. Site-uri care au link-uri către site-uri de slabă calitate (directoarele)

În acest caz vorbim de acele site-uri care au autoritate, cu un profil de backlink-uri curat (fără backlink-uri spammy). Trebuie să vedem către ce site-uri trimit link-uri, respectiv outbound links. Acest lucru se poate face foarte ușor cu aplicațiile Screaming Frog (parțial gratuit) sau cu Xenu’s Link Sleuth (gratuit integral).

În această categorie intră mai ales directoarele – site-uri create special pentru link building. Există excepții – directoarele de nișă, relevante afacerii tale, însă cele mai multe directoarre sunt spammy, create exclusiv pentru SEO. Recomand analiza foarte atentă a directoarelor, sau optarea pentru alte surse de link-uri mai puțin riscante.

link buiding de evitat spam-ul

CRITERIU BONUS - Site-uri care fac parte din PBN-uri

Există persoane care dețin rețele de bloguri (Private Blog Network sau PBN) unde plasează contra-cost link-uri către alte site-uri. Trecând peste faptul că achiziția de link-uri în sine este din capul locului interzisă de Google, simpla prezență a unui backlink într-o astfel de rețea ne poate atrage o penalizare.

Aici este o veste destul de proastă – o rețea tip PBN poate fi greu sau imposibil de reperat, dacă este făcută de o persoană cu experiență. Totuși, realizarea unei astfel de rețele a devenit tot mai complicată, iar cele mai multe sunt departe de a fi perfecte. Iată câteva semne evidente alte unei rețele PBN:

 • Siteurile din cadrul rețelei au design aproape identic
 • Siteurile din cadrul rețelei au conținut foarte asemănător
 • Siteurile din cadrul rețelei au IP-uri asemănătoare; de obicei clasa C din IP-uri este identică.

Acum, că ai o idee despre unde nu ar trebui să pui link-uri către site-ul tău, poți alege unul din cele două drumuri:

 • dacă te pasionează SEO, îți recomand să aprofundezi punctele enumerate mai sus și să adaugi alte criterii, descoperite de tine.
 • dacă inteționai să faci link building pentru site-ul afacerii tale, poate că o idee mai bună ar fi să apelezi la un specialist SEO cu experiență.

Oricare ar fi decizia ta, în acest moment știi care sunt cele mai importante discipline la care site-urile care vor pune link-uri către website-ul tău vor trebui să merite nota 10.

Un articol de Marius Bujor, specialist & trainer SEO la Cursuri SEO

Rezumat
5 factori care-ți pot distruge campania SEO Off Page (Cum să atragi doar back-uri bune)
Numele Articolului
5 factori care-ți pot distruge campania SEO Off Page (Cum să atragi doar back-uri bune)
Descriere
Topul factorilor care influențează calitatea backlink-urilor tale (link-uri obținute de către site-ul tău).
Numele Agenției de Publicitate
Seolitte
Logo
to top button