februarie 11, 2021

wp-admin

Specialist SEO: Cu ce se ocupă acesta?

A defini termenul de „specialist SEO”, atunci când ești întrebat cum îți câștigi existența, este uneori o adevărată provocare.

Și chiar și atunci când încerci să le explici oamenilor, care nu au nici o tangență cu marketingul online, în ce constă activitatea ta, este inevitabil să te confrunți cu priviri zăpăcite.

Cine este cel ce se numește expert SEO? „Ce fel de specializare mai e și asta”? Se întreabă cei din jur adesea când se ciocnesc cu acest termen (oarecum) nou pentru ei.

Poate că anume acum este timpul potrivit să le spunem celor care nu știu, cu ce se ocupă adevărații specialiști SEO?!

Poate că anume acum este cel mai indicat moment să luăm o pauză și să ne auto-educăm cu privire la noțiunea de optimizare SEO?

Luând în considerare faptul că astăzi suntem cu toții, direct sau indirect, o parte a lumii online. Chiar dacă ne-am dori să trăim fără internet, acest lucru nu este posibil.

Ceea ce ne rămâne de făcut este doar să optăm pentru a fi permanent la curent cu actualizările din lumea online-ului.

Trăim într-o perioadă istorică în care cunoașterea marketingului online nu mai este o opțiune, este o necesitate.

Deci care este aria generală de activitate a unui expert SEO?

Care sunt sarcinile lui particulare, pe care le îndeplinește?

Și poate cea mai importantă întrebare: Care sunt cele mai bune servicii SEO pe care le poate oferi un expert din acest domeniu?

Ești curios să afli răspunsurile?

Să începem atunci!

Cine este, prin definiție, un Expert SEO?

Despre termenul de SEO se aude tot mai des.

Începând cu noțiunea de SEO – un mijloc important de a ajuta oamenii să găsească informații de care au nevoie în motoarele de căutare – am putea spune că un expert SEO este o persoană care lucrează pentru îmbunătățirea rezultatelor afișate de motoarele de căutare.

„Dar ce mare treabă e de făcut acolo?” – parcă te și aud spunând.

Ținând cont de faptul că motoarele de căutare, așa cum întreaga lume din jurul nostru, este într-o schimbare continuă, asta înseamnă că implementarea și dezvoltarea continuă a anumitor strategii de lucru este o muncă permanentă, pentru a obține rezultate în SEO. Cu alte cuvinte, așa cum motoarele de căutare își schimbă regulile permanent, la fel și un specialist SEO trebuie să își schimbe permanent strategiile/tacticile/metodele de lucru.

Timpurile în care întreaga optimizare SEO era despre cuvinte-cheie și meta-taguri au apus demult. Astăzi este vorba despre 3 nivele de optimizare SEO, de care un adevărat expert SEO trebuie să țină cont:

 1. Nivelul tehnicSe referă la structura site-ului web și joacă un rol determinant pentru modul în care motoarele de căutare index-ează conținutul.
 2. Nivelul de optimizare în paginăInclude modul în care sunt utilizate cuvintele-cheie și tagurile HTML. Amândouă sunt extrem de semnificative pentru traficul pe care-l obțin site-urile web din motoarele de căutare.
 3. Nivelul de optimizare în afara paginii. Acesta este despre construirea de link-uri și sporirea popularității.

Un adevărat expert SEO (sau un SEO freelancer) știe cât de important este să dezvolte strategii pentru fiecare dintre aceste nivele. Și tot el știe că este într-adevăr nevoie de investiție de timp și de implicare pentru a pune la punct fiecare detaliu și a obține rezultate.

De ce abilități mai au nevoie persoanele pentru a deveni specialiști SEO?

Cu toate că încă nu există studii superioare pentru a deveni un specialist în domeniul SEO, o educație în marketingul general sau digital sau chiar și în design web ar putea fi de ajutor pentru început. Dar aceasta nu înseamnă nicidecum că nu există experți SEO fără astfel de specializări.

Totuși, există anumite abilități specifice pe care o persoană trebuie să le dețină, pentru a obține un titlu de specialist SEO și astea sunt doar câteva dintre ele:

 • Abilitatea de a gestiona relații. O mare parte din rolul de a comunica cu clienții, îi revine expertului SEO. Asta înseamnă că acesta trebuie să știe cum să le explice clienților strategiile cu care operează în vederea creșterii vizibilității website-urilor acestora în motoarele de căutare. Mai mult decât atât, uneori trebuie să îi și convingă că strategiile lui sunt cu adevărat funcționale pentru proiectele lor online.
 • Abilități analitice. Aceasta este o necesitate atunci când e vorba despre expertiză SEO. De ce? Pentru că un specialist SEO trebuie să raporteze regulat clienților lui progresul website-urilor lor, aducându-le la cunoștință analize periodice făcute de acesta. Aceste analize trebuie să fie făcute cu o oarecare claritate, altfel riscul de a pierde potențialii/actualii clienți.
 • Disponibilitatea de a lucra în termeni – limită. Asta înseamnă că dacă estimezi a fi o lună perioada de lucru la un anumit proiect, trebuie să fie o lună! Dacă vorbim de 2 săptămâni, 2 săptămâni trebuie să fie! Fiecare dintre noi poate face mici greșeli în a estima timpul de care avem nevoie pentru a îndeplini o oarecare sarcină, de asemenea situații neașteptare pot apărea, dar hai să fim sinceri, tuturor ne place punctualitatea. Ne dorim ca oamenii să fie punctuali și corecți cu noi. Abilitatea de a fi punctual, mai mult decât o preferință umană, este o calitate unică care reprezintă cartea de vizită a unui persoane sau companii.
 • Înțelegerea unor noțiuni importante de IT. Codul HTML, sistemul de management de conținut (CMS), software design – aceștia sunt doar câțiva dintre termenii IT cu care un specialist SEO trebuie să se familiarizeze.
 • Abilități de creare de conținut. Scrisul, crearea și editarea conținutului de pe site-urile clienților sunt adesea sarcini care revin unui expert SEO.

Toată această teorie poate părea complicată, dacă nu este implementată în practică.

O persoană care este cu adevărat pasionată de SEO adesea nici nu este conștientă că deține toate aceste abilități, până în momentul care (poate) decide să le pună pe hârtie sau să-și analizeze atuurile.

Ce schimbări poate aduce un Expert SEO sau o Companie de SEO?

Cele mai bune companii SEO includ de obicei o varietate de servicii care funcționează asemenea unei rețete universale, dar sunt ajustate pentru fiecare proiect online în parte, de vreme ce fiecare site este unic în felul său.

Enumerăm aici doar câteva dintre atribuțiile unei expert SEO sau companie ce prestează acest serviciu:

Dar cel mai important aspect al expertizei SEO rămâne acela de a crea o comunicare bună cu clienții.

Un expert SEO știe exact cum să îi spună clientului noutățile în așa fel încât acesta să nu se simtă prea încărcat cu informație cu care, poate, nu este familiarizat.

Un specialist SEO știe că nu doar „a face o treabă bună” este jobul lui, dar de asemenea și a da clientului o senzație de ușurință în ceea ce face. Cu toate că numai el știe poate cât sunt de complexe anumite sarcini în optimizarea SEO.

Poate că nu e nevoie ca toate acțiunile menționate mai sus să incluse în fiecare proiect SEO (vezi aici ce tip de expert se potrivește pentru fiecare tip de proiect SEO), dar este nevoie, cu certitudine, ca un expert SEO să știu cum să le mânuiască pe fiecare dintre ele.

Necesitatea de a apela la un specialist SEO

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, regulile și tendințele în marketingul online sunt într-o continuă creștere. Uneori este cu adevărat dificil să ținem pasul cu ele atunci când deținem un site web.

Nu întotdeuna găsim timp pentru a planifica, pentru a face ajustări, schimbări, pentru a crea strategii, pentru a optimiza ș.a.m.d. Hai să fim realiști. Sunt o mulțime de instrumente SEO pe care trebuie să le cunoaștem atunci când vorbim de optimizarea pentru motoarele de căutare. Dacă pentru noi acest lucru poate deveni stresant, pentru un adevărat specialist – nu este, pentru că el se fierbe zilnic în această ciorbă ?

Deci, ce face un adevărat expert SEO?

 1. Lucrează pentru ca afacerea ta online să devină cunoscută (populară) în mediul virtual.
 2. Creează strategii funcționale pe termen mediu și lung pentru proiectul tău.
 3. Face planuri de viitor, care să îți aducă rezultate pentru „mai târziu”, nu doar pentru „acum”.
 4. Găsește soluții acolo unde tu nu le mai găsești, sau unde tu n-ai fi căutat vreodată.
 5. Analizează și urmărește metrici SEO (și nu doar pe cele ce țin de SEO în permanență).
 6. Analizează periodic nișa ta și nivelul de competitivitate în această nișă, raportează schimbările.
 7. Comunică cu toată echipa de promovare și programare și le oferă asistență pe partea de SEO, pentru ca lucrările să fie implementate/executate corect.
 8. Vine cu sugestii din „afara cutiei”, sugerează produse și piețe noi; crează noi startegii de promovare pentru aceste piețe.
 9. Măsoară rezultatele muncii depuse de întreaga echipă și raportează situația cel puțin o dată pe lună.
 10. Și mai mult decât atât, creează metode durabile pentru a-ți menține afacerea pe linia de plutire într-o „stare permanentă de sănătate”.

Este cu adevărat nevoie de un specialist SEO în secolul XXI? Da și da. Alege un răspuns dintre acestea două pentru tine ?

Un lucru sigur este faptul că într-o lume în care trăim mai mult online decât offline, nu există nici vreo șansă de supraviețuire fără optimizare SEO, pentru majoritatea nișelor.

Și poate că ne reușește de cele mai multe ori să fim „one-man-show”, dar știm cu toții, undeva în adâncul nostru, că nu este despre cât de mult reușim să facem într-o zi, ci despre calitatea lucrurilor pe care le facem și felul în care acestea influențează viitorul afacerii.

Hai să înfruntăm adevărul. Există probleme cărora le putem găsi soluții de unii singuri, și probleme cărora – nu.

„Nu poți fi medic astăzi și fotbalist mâine”, obișnuia cineva să spună.

Fiecare dintre noi are o nișă. Fiecare dintre noi este bun la ceva anume. Așa funcționează lumea.

Practic, scopul fiecăruia dintre noi ar trebui să fie să ne concentrăm pe ceea ce putem face noi cel mai bine, ca să dăm dovadă de productivitate maximă.

Dacă ai nevoie de un specialist SEO, care să îți ușureze munca la proiectul tău online, suntem aici pentru tine.

Contactează-ne!

ps. Vrei să vezi și o altă părere despre munca unul expert SEO? Vezi video-ul de la Rand Fishkin despre sarcinile zilnice ale unul specialist în domeniu (unul dintre favoritele noastre, care ne motivează adesea):

© copyright 2021 Seolitte. All Rights Reserved.