Cap VII: Sporirea popularității și achiziția de backlink-uri (linkbuilding)

Scurtă definiție: SEO Off Page (SEO în afara paginii) se referă la promovarea și sporirea popularității unui anumit website. Întru ameliorarea acestei popularități, se recurge la tehnici de marketing, și anume: la scrierea advertorialelor, la obținerea de bannere, link-uri relevante pentru website-ul dat, parteneriate etc. Toate acestea se fac cu maximă atenție (după un plan special, bine gândit) și se urmărește calitatea link-urilor astfel obținute.

Pentru motoarele de căutare care accesează cu crawlere marea “metropolă web”, link-uri sunt ca “străzile dintre pagini”, folosind metode sofisticate de analiză a link-urilor, motoarele pot descoperi modul în care paginile sunt legate între ele.

De la sfârșitul anilor 1990, motoarele de căutare au tratat link-urile ca pe niște voturi de încredere pentru popularitate și importanță în lumea democratică a Internetului.

Motoarele au rafinat în timp utilizarea datelor despre legăturile cu hyperlink, transformând-o într-o artă, și acum folosesc algoritmi complecși pentru a efectua evaluări ale site-urilor și paginilor, pe baza acestor informații.

Link-urile nu sunt, totuși, totul în SEO, dar profesioniștii în domeniu atribuie o mare parte din algoritmii motoarelor de căutare anume factorilor ce țin de link-uri.

Prin intermediul link-urilor, motoarele nu pot analiza doar nivelul de popularitate al site-urilor și paginilor (bazându-se pe numărul și popularitatea paginilor care trimit cu link la ele), dar, de asemenea, valori precum: nivelul de încredere, nivelul de spam și autoritatea site-ului.

Site-urile de încredere au tendința de a face legături prin hyperlink cu alte site-uri de încredere, în timp ce site-urile spam primesc foarte puține link-uri din surse de încredere. Modele de autoritate, cum ar fi algoritmul E-A-T sugerează că link-uri sunt o modalitate foarte bună de a identifica documentele de tip expert pe un anumit subiect.

Popularitatea Globală

Cu cât este mai popular și important un site, cu atât mai mult link-urile ce vin de la acesta contează. Un site ca Wikipedia are mii de site-uri diverse care trimit către el, ceea ce înseamnă că acesta este un site popular și important. Pentru a câștiga încredere și autoritatea motoarelor, veți avea nevoie de ajutorul legăturilor prin link. Cu cât este mai popular cel care te recomandă, cu atât mai bine.

Popularitate Locală

Conceptul de popularitate „locală“ aparține motorului de căutare Teoma, care sugerează că link-uri de la site-uri dintr-o comunitate și/sau aceeași nișă contează mai mult decât link-uri de la site-uri generale sau din afara nișei.

De exemplu, dacă site-ul tău vinde case pentru câini, un link de la Societatea Crescătorilor de Căței contează mult mai mult decât unul de la un site despre patinaj.

Text Ancoră

Unul dintre cele mai puternice semnale pe care motoarele utilizează în clasamentul lor este textul ancoră. În cazul în care zeci de link-uri duc spre o pagină pe cuvinte cheie potrivite, pagina are o șansă foarte bună de a se clasa pentru fraza vizată în acest text ancoră.

TrustRank (Nivelul de Încredere)

Nu este o surpriză nici pentru tine faptul că Internetul conține cantități masive de spam. Unele estimări spun chiar că mai mult ca 60% din paginile de pe web sunt spam. Pentru a elimina acest conținut irelevant, motoarele de căutare utilizează sisteme de măsurare a încrederii, dintre care multe se bazează pe backlink-uri.

Câștigarea unor linkuri de la domenii de încredere poate avea ca rezultat un impuls semnificativ pentru site-ul tău. Universitățile, site-urile guvernamentale și organizațiile non-profit (site-uri .edu și .gov) reprezintă exemple de domenii de foarte mare încredere.

Vecinătatea Link-ului

Link-urile Spam merg, adesea, în ambele sensuri. Un site care trimite cu link către un site de spam, este probabil și el un site de calitate proastă, mai mult chiar, acesta posedă de multe ori, mai multe backlink-uri de tip spam. Privind la tabloul general al acestor link-uri, motoarele de căutare pot înțelege vecinătatea în care există site-ul tău. Astfel, este înțelept să se aleagă cu atenție ce site-uri recomanzi și de asemenea ce site-uri te recomandă.

Prospețimea

Semnalele de calitate oferite de link-uri tind să se degradeze în timp. Site-urile care au fost o dată populare, de multe ori stau pe loc, și în cele din urmă, nu reușesc să câștige link-uri noi și încep să piardă din poziții. Astfel, este important să continue dezvoltarea pe partea de off-page, câștigând link-uri suplimentare, în timp. Denumit în mod obișnuit ca algoritm FreshRank, acesta spune că motoarele de căutare utilizează prospețimea link-urilor pentru a judeca popularitatea și relevanța curentă a unui website.

Partajare socială

În ultimii ani, am văzut o explozie în cantitatea de conținut partajat prin intermediul serviciilor sociale, cum ar fi Facebook, Instagram sau Twitter. Deși motoarele de căutare tratează link-uri partajate social diferit față de alte tipuri de link-uri, acestea le observă, totuși. Există multe dezbateri în rândul profesioniștilor SEO cu privire la faptul dacă motoarele au sau nu ca factor în algoritmii lor numărul de legături sociale, cert este faptul că nu se poate nega importanța tot mai mare a canalelor sociale.

Puterea partajărilor sociale (cum pot Twitter, Instagram și Facebook) schimbă jocul

Între anii 2011 – 2012, Rețelele Sociale au cunoscut o creștere uriașă și efectele lor asupra căutărilor au crescut. Google, în special, a început să includă un număr foarte mare de semnale sociale în rezultatele căutării sale. Acest lucru presupune difuzarea rezultatelor personalizate pentru utilizatorii autentificați. care includ conținutul distribuit de cercul social al acestuia (Facebook, Twitter și altele). Aceste rezultate s-ar putea să nu apară întotdeauna în top zece, dar sunt promovate, fără îndoială, din cauza acestei influențe sociale.

Puterea potențială a acestei schimbări în direcția socială pentru SEO este imens. Cineva cu un cerc social larg, care împărtășește o mulțime de materiale, este mai probabil să-și vadă materialul propriu promovat în rezultatele căutării. Este benefic pentru tine să ai un conținut partajat de către acești oameni extrem de influenți.

Sunt semnalele sociale la fel ca legăturile prin hyperlink?

Într-un cuvânt: nu. Deși există dovezi că acțiunile sociale precum Tweets și aprecieri afectează clasamentul, în această perioadă link-urile sunt considerate net superioare pentru a promova popularitatea conținutului, oricăror altor metode.

Link Building: elementele de bază

Link Building (acumularea de link-uri) este o artă. Este aproape întotdeauna cea mai provocatoare parte din munca unui SEO expert, dar, de asemenea, cea mai critică pentru succesul proiectelor/ site-urilor. Link Building-ul necesită creativitate, caracter, și, adesea, un buget. Nu există două campanii de link building la fel, iar modul în care alegi să construiești legături prin link depinde mult de site-ul tău, dar și de personalitatea ta. Mai jos sunt trei tipuri de bază de achiziție a link-urilor:

Link-uri "naturale" (li se mai spune Link-uri editoriale)

Link-uri, care vin în mod natural de la site-uri și pagini care doresc să recomande conținutul sau compania ta. Aceste link-uri nu necesită acțiuni specifice de SEO, altele decât crearea de material demn (conținut bun) și abilitatea de a-l face vizibil.

Outreach Manual

Specialiștii SEO obțin aceste linkuri contactând prin e-mail bloggerii, folosind directoarele online, sau plătind pentru listări de orice fel. Specialiștii SEO vin adesea cu propuneri și texte persuasive pentru bloggeri, pentru a le explica de ce link-ul propus este în interesul lor. Exemplele includ: completarea formularelor pentru includerea site-ului în liste/directorii sau… de a convinge un profesor că resursa ta este demnă de includerea în programa publică.

Auto-create, ne-editoriale

Sute de mii de site-uri oferă oricărui vizitator șansa de a crea legături cum ar fi semnături pe forum, comentarii pe blog, sau profiluri de utilizator. Aceste link-uri oferă cea mai mică valoare, dar, în total, aduc încă un plus pentru anumite site-uri. În general, motoarele de căutare continuă să devalorizeze cele mai multe dintre aceste tipuri de link-uri, și penalizează site-uri care folosesc aceste link-uri într-un agresiv. Astăzi, aceste tipuri de link-uri sunt adesea considerate spam și trebuie urmărite cu atenție.

Depinde doar de tine, ca expert SEO, să decizi care dintre acestea va avea cea mai bună rentabilitate a efortului investit. Ca regulă generală, specialistul înțelept va construi cel mai variat posibil profil de backlink-uri, pentru că această abordare aduce cele mai bune rezultate în legătură cu motorul de căutare. Orice model de link-building care este nestandardizat, nenatural, sau manipulativ devine o țintă de devalorizare pentru algoritmii avansați ai motoarelor de căutare.

Ca orice activitate de marketing, primul pas în orice campanie de link building estesetarea de obiective. Din păcate, link building-ul este una dintre cele mai dificile activități de măsurat. Dacă la nivel intern se cântărește fiecare link cu valori exacte, matematice, este imposibil pentru cele din exterior să nu ai acces la toată această informație.

SEO se bazează, aici, pe o serie de metrici pentru a ajuta la construirea unei scale de măsurare a valorii unui link. Împreună cu datele de care am vorbit mai sus, aceste metrici includ următoarele:

Clasarea pe termeni de căutare relevanți

Una dintre cele mai bune metode de a stabili cum un motor de căutare vede o anumită pagină este de a căuta unele dintre cuvintele cheie și expresii de bază de pe pagină în motorul de căutare (mai ales cele din tag-ul titlu și/sau denumirea articolelor). De exemplu, dacă încerci să obții poziții pentru cuvinte cheie legate de câini de rasă, să câștigi link-uri de la pagini care deja sunt clasate bine pe această frază, ar ajuta în mod semnificativ.

Autoritatea domeniului

Autoritatea domeniului (sau DA) este o metrică ce măsoară cât de probabil este ca un domeniu să se claseze bine în rezultatele căutărilor pentru orice interogare. DA este calculat prin analiza tabloului general al webului și comparând un domeniu dat cu zeci de mii de interogări în Google.

Domain Authority (DA) arată cât de populară este o anumită pagină web pe Internet. Paginile cu scoruri mari, tind să se claseze sus în rezultatele căutărilor. Cu cât mai multe legături (link-uri) către o anumită pagină există, cu atât mai populară devine aceasta. Link-uri de la pagini importante (precum cnn.com) cresc popularitatea unei pagini, și ulterior Domain Authority-ul ei, mai mult decât linkurile de pe site-uri web nepopulare.

Domain Authority-ul unei pagini poate fi îmbunătățit prin obținerea câtorva link-uri de site-uri populare sau chiar obținerea multor link-uri de la pagini mediu de populare.

Backlink-urile concurentului

Prin examinarea backlink-urilor (li se mai zice și inbound link-uri) ale unui site care se clasează deja bine pentru fraza-cheie urmărită de tine, poți câștiga informații valoroase despre link-urile care îl ajută să atingă acest ranking în Google. Utilizarea instrumentelor cum ar fi Open Site Explorer, îi ajută pe specialiștii SEO să descopere aceste link-uri și să țintească aceste domenii în propriile campanii de link building.

Numărul de link-uri pe o pagină

Conform formulei PageRank originale, valoarea pe care o legătură prin link o are este diluată prin prezența altor link-uri pe o pagină. Astfel, toate celelalte lucruri fiind egale, să ai link de pe o pagină cu câteva link-uri este mai bine decât să ai link de pe o pagină cu mai multe link-uri. Gradul în care acest lucru contează este nedescoperit (din testele noastre, asta se pare a fi important, dar nu copleșitor), însă, este cu siguranță ceva de care trebuie să fii conștient când alegi cum se va desfășura campania de achiziție a link-urilor.

Traficul refferal (de referință/de recomandare)

Link-building-ul nu ar trebui să fie doar despre motoarele de căutare. Link-uri care trimit cantități mari de trafic nu numai că au tendința de a aduce rezultate mai bune în motorul de căutare, dar, de asemenea, trimit vizitatori valoroși către site-ul tău (obiectivul de bază al tuturor tehnicilor de marketing pe Internet). Acest lucru este ceva ce se poate estima pe baza numărului de vizite sau vizualizări de pagini. Dacă nu poți obține acces la acestea, servicii precum Google Trends îți pot da o idee despre traficul potențial, cel puțin la nivel de domeniu, cu toate că aceste estimări sunt cunoscute a fi destul de inexacte.

Este nevoie de timp, practică și experiență, pentru a te deprinde cu aceste variabile, deoarece acestea se referă la traficul orgnic. Cu toate acestea, cu ajutorul Google Analytics-ul site-ului tău, ar trebui să fii în măsură să stabilești dacă o campanie este sau nu reușită.

Succesul vine atunci când vezi creșteri ale traficului organic, vezi poziții mai bune pe cuvinte-cheie, mai frecvent începe să fie indexat site-ul tău de către motorul de căutare și crește traficului venit din recomandări. Dacă aceste valori nu cresc după o campanie de achiziție de link-uri, fie trebuie să se caute strategii mai bune, sau este nevoie de a îmbunătăți optimizarea on-page.

5 idei de Strategii de Link Building

Roagă clienții să pună un link către tine

  • Dacă ai parteneri cu care lucrezi în mod regulat sau clienți fideli care iubesc brand-ul tău, poți profita de acest lucru, prin trimiterea de logo-uri pentru pagina de parteneri (cum o face și Google de multe ori cu programul lor de certificare Google Ads). După cum tricourile cu logo-ul tău îți poartă faima, așa link-urile sunt cel mai bun mod de a realiza același lucru pe web.

Construiește un blog de companie – o resursă valoroasă, informativă și de divertisment

  • Acestă strategie de link building este atât de populară și valoroasă, încât este una dintre puținele recomandate personal de către inginerii de la Google. Blog-urile au capacitatea unică de a contribui cu material proaspăt în permanență, să participe la conversații pe web, și să câștige listări și link-uri de la alte bloguri, inclusiv de pe blogroll și directoarele de bloguri.

Crează un conținut care inspiră la partajări virale și la obținerea de link-uri naturale

În lumea SEO, noi numim acest lucru de multe ori linkbait. În acest procedeu se folosesc aspectele legate de utilitatea informației sau de ce nu: se folosește umorul pentru a crea un efect viral.

Utilizatorii care văd conținutul doresc să-l împărtășească cu prietenii, și bloggeri / webmasterii care văd asta, o vor face de multe ori prin intermediul link-urilor. Cu un conținut de o astfel de calitate și cu voturile de încredere obținute – toate sunt de neprețuit pentru construirea încrederii, autorității și pentru creșteri în clasament.

Fii demn de a fi menționat

Câștigă atenția presei; bloggerii și site-urile de mass-media sunt un mod eficient de a câștiga backlink-uri. Uneori, acest lucru este la fel de simplu precum ar fi să organizezi un giveaway (să dai ceva cu titlul de gratuit) , ori lansând un nou produs, ori afirmând ceva controversat.

Activitățile de link building în care să te implici depind în mare măsură, de tipul tău de site.

Pentru site-uri mai mici, adăugarea de link-uri manual, inclusiv includerea în directoare, chiar și schimburi de link-uri pot face o parte din ecuație. Cu site-urile mai mari, aceste tactici tind să nu fie prea valoroase, căci sunt necesare soluții mai scalabile.

Caută site-uri și bloguri, precum al tău, utilizând cuvinte cheie și fraze care sunt în mod direct relevante pentru afacerea ta. Când localizaezi site-uri care nu sunt concurenții tâi direcți, contactează deținătorii prin e-mail, folosiți formularele lor on-line, apelează-i la telefon, sau chiar trimite-le o scrisoare, pentru a începe o conversație despre obținerea unui link.

Achiziția de link-uri cu bani

Google și Bing caută să reducă influența link-urilor plătite în rezultatele căutării organice. Deși este imposibil pentru ei să detecteze și să discrediteze toate link-urile plătite, motoarele de căutare a depus o mulțime de efort, timp și resurse în găsirea unor modalități de a detecta aceste link-uri. Site-uri prinse că se ocupă de cumpărarea de link-uri sau participând la scheme de link-uri riscă pedepse severe, care le vor scădea locul lor în clasamente. În pofida acestor eforturi, link-urile cumpărate lucrează, uneori.

Recomandăm investirea timpului în construirea de strategii de link building pe termen lung care se concentrează pe obținerea backlink-urilor în mod natural.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 – 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com