SEO pentru căutări vocale: sfaturi utile

Poate că în țara noastră Voice Search nu este la nivel wow încă, însă și acest tip de căutare crește, an de an, de an...

Cifrele arată că circa 20% dintre căutările pe mobil din 2016 au fost căutări voce (vedeți mai multe cifre interesante în acest articol de la Search Engine Land: ce zice Google despre căutările de tip voce), ceea ce înseamnă de 35 ori mai mult(!) decât în 2008, și numărul este în creștere, categoric.

Probabil că există chiar printre cititorii acestui articol sceptici în ceea ce privește căutările vocale. Pentru ce? – o să întrebați voi. Noi vom lăsa cifrele să vorbească:

 • Oamenii pot rosti 150 de cuvinte pe minut vs. 40 de cuvinte scrise pe minut;
 • 28% dintre persoane cred că căutarea vocală este o modalitate mai precisă de a găsi un răspuns;
 • 43% persoane spun că, folosirea căutării vocale, este mai rapidă decât cu ajutorul unui site sau printr-o aplicație;
 • 42% spun că folosirea în timpul conducerii automobilului este un motiv bun pentru utilizarea căutării vocale;
 • la 21% dintre utilizatorii motoarelor de căutare pur și simplu nu le place să scrie pe telefonul mobil și din acest motiv ei recurg la căutarea vocală.(Sursă statistici: Hubspot Statistici de Marketing).

În 2016 Google lansează echivalentul lui Amazon’s Echo ori Alexa, care poartă denumirea de Google Home și mai e supranumit noul „Genie in a Bottle” al secolului 21.

Am scris ultima afirmație mai ales cu scopul de a vă aminti de piesa asta 🙂 :

Deci, hai să trecem la subiect.

Cum afectează Voice Search optimizarea SEO?

Vestea bună este următoarea: căutarea vocală nu înseamnă că trebuie să revizui întreaga strategie de SEO sau întreg conținutul site-ului, dar înseamnă că va trebui să faci niște schimbări mici, care te pot ajuta să ai mai mult succes în căutările vocale.
În primul rând, trebuie să ai site-ul mobile-friendly. Nu că asta ar mai fi fost o noutate în 2017, însă acum pierzi și segmentul de Voice Search fără o versiune responsive a site-ului. Desigur că știai deja că fără un design responsive, Google nici nu te promovează în rezultatele căutărilor efectuate de pe telefoane mobile (analizele zic că acum aproximativ 58% din căutări au loc de pe un telefon mobil.

Nu știi dacă site-ul tău este mobile-friendly? Te invităm să încerci instrumentul de la Google care testează website-ul: Testarea versiunii Mobile a site-ului.
Este adevărat că oamenii nu caută la fel în scris și prin Voice Search. În al doilea caz este vorba de exprimare naturală, aproape ca de la om la om, și asta schimbă un pic jocul.

De obicei frazele-cheie în cazul căutărilor voce încep cu o întrebare: „ce” „cum” „cine” „unde” și... mai știți și voi întrebări, cu siguranță. Nu putem să vă învățăm noi de toate. Numai SEO, cu drag 🙂

Revenind la SEO, sfatul nostru ar fi să creezi o pagină de întrebări și răspunsuri care să conțină anume această formulare.

Desigur, Google e destul de deștept ca să prezinte site-ul tău în rezultate pentru căutări relevante și atunci când este vorba de întrebări (condiția ar fi doar să înțeleagă foarte bine cu ce te ocupi și ce nișă reprezinți – chiar și fără să formulezi conținutul tău sub formă de întrebări – răspunsuri). Dar, să nu uităm că vorbim, totuși, de roboți. Oricât de inteligenți ar fi ei, mai dau greș, uneori. Atunci intervine SEO să rezolve imperfecțiunile.

Ca niște SEO experți adevărați, noi am făcut teste: putem să vă zicem cu certitudine că Google înțelege excelent româna.

Așadar, cum integrezi conținutul sub forma de întrebări și răspunsuri?

 • Structurează textul cu headings, iar fiecare heading formulează-l în așa mod, încât să înceapă cu o întrebare. Ușor de făcut și ușor de înțeles de către utilizatori și roboții motoarelor de căutare. Win – win – win.
 • Creează o pagină de FAQ - nu va fi utilă doar pentru căutări vocale, ci și îți va economisi ceva din lucru cu potențialii parteneri sau clienți.
 • Structurează bine de tot site-ul, formează o arhitectură robustă pentru site-ul tău: categorii clare, intuitive, subcategorii și conținut intern bine unit prin link-uri.
 • În plus la arhitectura bunăa site-ului, te va ajuta enorm și adăugarea de microdata (locația business-ului, numărul de telefon, prețul), schema markup – acestea funcționează în căutări Desktop, iar analizele arată că schema markup contează enorm și atunci când vorbim de căutări vocale.

Din 10.000 de căutări populare care încep cu cuvinte de întrebare (cine, ce, unde, de ce, când, cum) s-a constatat că peste jumătate (53%) din rezultate au avut Rich Snippet-uri.

Vezi aici un exemplu de Rich Snippet.

Experiment: Au fost efectuate 1,000 de căutări vocale cu Google Home. Hai să vedem câte dintre cele 1.000 de căutări au dat răspunsuri vocale echivalente cu top-urile care apar pe Desktop?

Răspunsul scurt este: 71%.

Analizând mai adânc, se pare că acest procent este dependent de tipul de Snippet:

  • Snippet-urile de tip “text” din setul de date de 1K de căutări au dat răspunsuri vocale în 87% dintre cazuri.
  • Snippet-urile de tip “listă” au scăzut la puțin sub jumătate.

Snippet-urile de tip “tabel” au generat doar o treime din răspunsurile vocale.

Acest lucru face sens - listele lungi și majoritatea tabelelor sunt, pur și simplu, mai greu de tradus în voce.

Cum lucrează căutările vocale în 2017?

Dacă cu câțiva ani în urmă râdeam cu lacrimi de cum înțelegea Google ce încercam eu să-i zic în română (am fost la cursuri de dicție între timp :)), acum râde el de mine, că le știe pe toate:

Imagini cu telu meu

Cum schimbă jocul „de-a cuvintele-cheie” căutările vocale?

Mulți oameni folosesc căutarea vocală pentru a obține informații despre afacerile locale pe care doresc să le viziteze. S-ar putea căuta ceva de genul: "Unde este cel mai bun restaurant din Chișinău?"

Răspunsul ar fi următorul:

Acuma întrebarea e: de cât SEO ar fi nevoie ca să-i întreceți pe cei de la diez.md pentru aceste cuvinte-cheie? Contactați-ne ca să vă spunem exact!

În acest caz, doriți să vă asigurați că optimizați conținutul paginilor dvs. pentru "cel mai bun restaurant din Moldova", nu? Adăugarea limbajului natural la conținutul site-ului dvs. vă va ajuta nu numai cu rezultatele căutării vocale, ci și pentru a fi mai aproape de utilizatorul de rând.

Concluzia: odată că căutările vocale trecem și mai mult la long-tail (vezi aici: diferența dintre cuvinte cheie short tail și long tail).

Căutările vocale vă impun să gândiți ca un om

oricât de ciudat ar suna asta, mult timp SEO a fost făcut doar pentru motoarele de căutare, un pic spammy și un pic prea robotizat.

Acum, utilizatorul e pe primul plan. Trebuie s i te adresezi direct lui.

Asta ar trebui să fie destul de ușor, nu?

Plecate sunt zilele în care pur și simplu încercai să influențezi un robot algoritmic, luând câteva cuvinte cheie și focusând conținutul tău pe ele.

În loc să te concentrezi asupra cuvintelor cheie separate, este mai bine să utilizezi o succesiune mai lungă de cuvinte pentru căutarea vocală (long-tail).

Trebuie să te concentrezi pe o frază pe care o persoană ar folosi-o în mod natural în vorbire.

Să zicem că deții o agenție de turism și vrei să optimizezi pagina „România – Thailanda”. Probabil că aceste cuvinte te interesează mult:

 • Thailanda
 • Thailanda bilete de avion
 • Thailanda concediu

Pentru a prinde mai bine segmentul căutărilor vocale, încearcă să adaugi cuvinte cheie mai lungi, mai naturale, cum ar fi:

 • Costul biletelor de avion către Thailanda
 • Thailanda informații de vacanță
 • Cel mai bun pachet de vacanță pentru Thailanda

Cu alte cuvinte, "umanizarea" conținutului și selectarea structurilor de cuvinte cheie care să fie bazate pe un ton conversațional natural - are șnase mai mari de izbândă.

Vizionează și video-ul făcut de Rand Fishkin la acest subiect. Pentru cei care nu cunosc limba engleză, mai jos am tradus ideile din prezentarea lui Rand.

În această săptămână vom discuta despre căutarea vocală, căutări conversaționale și modul în care aceste atribute (și creșterea acestor tendințe) poate sau să nu joace un rol important în strategia SEO și tacticile SEO pentru viitor.

Actualmente avem câteva studii începute în acest domeniu. Chiar noi am făcut-o predicție despre căutarea vocală că de fapt nu va avea un impact mare sau foarte mare asupra marketing-ului pe web.

Ceea ce auzim de la motoarele de căutare, în special de la Google și Bing, care spun că o parte tot mai mare și mai mare din interogările lor vin prin căutări voce, totuși ce noi nu auzim cum ar putea provoca asta schimbări în SEO și dacă va provoca schimbări în SEO.

Astăzi vom discuta câteva cazuri în parte:

 1. Avem de-a face cu oameni își întreabă dispozitivul Android: ok, Google, care este diferența dintre calomnie și defăimare? Poate ai auzit despre asta, poate ai o întrebare și vrei răspuns și Google va răspunde Verbal pentru tine, sau ar putea arăta rezultatele pe ecran și apoi vei putea face click pe ele sau vreo combinație dintre aceste 2 rezultate.
 2. Poți să-ți întrebi dispozitivul Alexa: a bătut Islanda Anglia în jocul de fotbal?
 3. Hey Siri, de unde pot cumpăra fidea de orez vietnamez pe undeva aproape de mine? Și Siri caută în împrejurimi și apoi returnează câteva rezultate.
 4. Și, desigur, există și această idee că cu tot mai multe mașini devin puncte fierbinți pentru căutări, că șoferii își consultă telefoanele din mers: Ok, Tesla (Ok, încă nu exist așa ceva la Tesla, dar sunt convins că va apărea), când este ziua de naștere a fratelui meu vitreg? Bea fratele meu whisky? Și sperăm că Tesla va fi suficient de inteligent să răspundă.

Este ceea ce se întâmplă astăzi, vedem creșteri în căutări conversaționale, astfel încât apare ideea uneori tipuri de interogări de cuvinte cheie diferite, și de asemenea, un rezultat nou din perspectiva aceasta.

Întrebarea aici este dacă face într-adevăr o diferență enormă dintr-o perspectivă SEO?

Ei bine, am de gând să argumenteze că nu încă, totuși eu cred că există strategii și tactici - lucruri la care ar trebui să acordăm atenție având în vedere că această lume de căutare vocală avansează.

 1. Mai întâi, din punct de vedere strategic, vom vedea în continuare tot mai clar o creștere continuă în răspunsurile instant, iar ceea ce se întâmplă este că multe dintre aceste căutări voce tind să fie mai lungi și tind să caute un răspuns pe care îl poate avea un dispozitiv mobil.

Motoarele dau rapid un răspuns direct, iar aceasta necesită logică și înțelegere contextuală de la roboții motoarelor de căutare. Însă, asta nu este chiar atât de provocator, și motoarele fac o treabă bună chiar.

Ceea ce suspectez că se va întâmpla este că vom continua să vedem că procentul de interogări instant va fi doar în creștere.

Ai în vedere că este vorba de %, nu de numere absolute.

Evident și numerele absolute cresc, dar nu înseamnă în mod necesar că tipurile de interogări tradiționale vor dispărea.

Fapt care este unul dintre lucrurile pe care le-aș îndemna să fii prudent. Adică să nu gândești astfel: căutarea vocală este în creștere, ar trebui să nu mai atragem atenție la rezultatele web tradiționale.

Ar putea fi, de fapt, cazul în care chiar și cu creșterea tuturor acestor răspunsuri instant și noile caracteristici ale SERP-ului (search engine results page), ca numărul de click-uri pe care le primește din rezultatele căutării în industria dvs. pe cuvintele dvs. cheie s-ar putea să fi crescut, în ciuda tuturor acestor tendințe.

Aceste tendințe sunt adiționale și nu este neapărat ca să ia traficul de la alte forme de interogări.

 1. Google (Apple/Amazon /Alexa și toate motoarele astea) vor continua să răspundă tot mai mult ele singure la întrebări simpliste, care necesit date simpliste. așa că cred că este timpul să vă întrebați ce tipuri de Informații publicați. Aș spune că este vorba de un anumit procent de X la sută din interogările la care se poate de răspuns în mai puțin de y cuvinte sau cu o imagine, cu un număr - trebuie să aveți în vedere că motorul o va face ei însuși - nu va mai avea nevoie de tine. Și, crede-mă, motorul va putea răspunde mai repede decât o poți face tu.

Așa că se merită să analizezi dacă ești în partea sigură sau periculoasă a acestei realități atunci când îți construiești strategiile. De exemplu, dacă ești în nișa de rețete de gătit probabil este totul foarte sigur, pentru că este foarte dificil ca un motor să zică: bine, lasă-mă să-ți arăt ingredientele, lasă-mă să-ți arăt fotografiile etc.

Însă tot în această nișă poți vedea și altă situație. Cum ar fi: Alexa, câte pahare sunt în cantitatea de X kilograme de făină de care am nevoie? Un răspuns instant este foarte posibil în acest caz. Este actualmente destul de periculos să se bazeze pe bază foarte mare din traficul dvs. de clicuri pe aceste interogări.

Hai să luăm altă nișă, de exemplu: analize sportive. Este foarte dificil pentru oricare motor de căutare de a oferi analiza unui joc. Foarte ușor pentru ei e să ofere rezultatul un scor.

Foarte dificil pentru ei este de a face o analiză în profunzime de comparare a produselor, foarte ușor pentru ca ei să facă o comparare simplistă a prețurilor.

Să învețe să facă tutoriale? Aproape imposibil fără intermediere. Dar căutare rapidă a funcțiilor – foarte ușor să fie efectuat de către motorul de căutare.

Dacă este greu de agregat – în prezent, pur și simplu, aveți un avantaj competitiv. Și probabil că veți putea să-l păstrați.

Dacă traficul vine din lucruri simple și ușor de agregat – probabil că ești în partea periculoasă.

Ce ține de partea tactică: pe termen lung, există trei lucruri despre care noi trebuie să ne interesăm odată cu creșterea căutării de tip voce. Acestea sunt:

1. Analiza cuvintelor-cheie: cere analiza SERP-ului atât pe mobil, cât și pe Desktop.

Și, probabil, pe viitor vom avea instrumente SEO care vor efectua căutări vocale și ne vor arăta rezultatele.

Și astfel vom putea alege prioritățile atunci când vom alege pe ce cuvinte-cheie să ne bazăm, bazându-ne pe CTR și valoare.

Dacă nu vom putea face aceste analize, probabil că nu vom putea alege inteligent cuvintele cheie ca să interesează, comparativ cu concurenții noștri.

2. Structura conținutului va trebui optimizată pentru răspunsuri instant. S-ar putea ca Google să te scoată anume pe tine în căsuța de răspunsuri instant.

Și experiența demonstrează că acesta nu este un lucru rău.

Aceasta îți poate crește CTR-ul și chiar traficul general al site-ului tău.

Desigur, acest lucru nu este valabil pentru toți publisherii, uneori aceste răspunsuri instant nu mai aduc click-uri, atunci când este vorba de conținut foarte simplist.

Ca de exemplu: care este scorul meciului dintre Irlanda și Anglia? Google poate răspunde foarte ușor și singur la această întrebare.

Însă, în cazul întrebării despre diferența dintre calomnie și defăimare, probabil că Google va putea servi doar începutul unei definiții și persoana va da clic ca să citească continuarea.

Așa că tu vei avea oportunitatea să le arăți anunțuri sau să le prezinți serviciile sau produsele tale. Așadar, formulați articolele inteligent, astfel încât să ieșit pe locul zero cu conținutul corect.

3. Trebuie să fii atent la numărul absolut de căutări în general, nu doar cât de mult crește căutarea vocală.

Așadar, dacă volumul de căutări pentru cuvintele cheie care sunt importante pentru tine: să înțelegi că dacă numărul total de trafic care vine din căutări scrise sau din căutări vocale crește.

Într-un cuvânt: trebuie să fii atent să vezi că pe lângă căutările vocale, cresc și cele scris.

An de an, căutările scrise cresc și ele, nu trebuie să te oprești din încărcările de a ajunge în top pentru aceste cuvinte-cheie, numai pentru că căutările vocale folosesc alte cuvinte. Ideea este că anume căutările vocale cresc mai rapid.

Deci nu vorbim de o schimbare enormă în industrie sau în content, mai degrabă trebuie să ne gândim la căutările vocale ca ceva ce vine în plus la ce avem deja.

Așadar, trebuie să atrage, atenție la volumul total de interogări, atât din căutări în scris, cât și voce.

Rezumat
Numele Articolului
SEO pentru căutări vocale: sfaturi utile
Descriere
În fiecare an se observă o creștere în utilizarea căutărilor vocale în lume. Cu toate că tendința e mai puternică în tările unde se vorbește limba engleză, putem să fim pregătiți pentru viitorul care ne așteaptă. Tot ce trebuie să știi despre căutările vocale în 2017.
Numele Agenției de Publicitate
Seolitte
Logo

Leave your comment

to top button