Cap VIII: Instrumente SEO și servicii oferite de motoarele de căutare

Experții SEO tind să utilizeze o mulțime de instrumente. Unele dintre cele mai utile dintre ele sunt oferite chiar de către motoarele de căutare. Motoarele de căutare doresc ca webmasterii să creeze site-uri bune. Adică site-uri cu conținut bun și accesibil. Astfel, tot ele oferă webmasterilor o varietate de instrumente, analize și îndrumări. Aceste resurse gratuite oferă seturi de date și oportunități unice de a face schimb de informații cu motoarele.

Mai jos explicăm elementele comune pe care fiecare dintre motoarele de căutare principale le susține și le identifică ca fiind utile.

1. Sitemap-uri

Gândește-te la un sitemap ca o listă de fișiere care oferă indicii motoarelor de căutare cu privire la modul în care pot accesa cu crawlere site-ul tău. Sitemap-urile ajută motoarele de căutare să găsească și să claseze conținutul de pe site-ul tău. E vorba mai ales de acel conținut pe care nu l-au găsit de unele singure. Sitemap-urile au, de asemenea, o varietate de formate. Ele pot evidenția multe tipuri diferite de conținut, inclusiv video, imagini, știri și conținut mobil.

Poți crea propriile sitemap-uri la adresa XML-Sitemaps.com. Sitemap-urile vin în trei varietăți:

XML

Pro XML: Acesta este formatul cel mai acceptat pentru sitemap-uri. Este extrem de ușor de analizat de către motoarele de căutare. Ele pot fi produse de o multitudine de generatoare de sitemap-uri. În plus, permite controlul cel mai detaliat al parametrilor paginii.

Contra XML: Dimensiuni relativ mari ale fișierelor. Deoarece XML necesită o etichetă deschisă și o etichetă închisă pe fiecare element, dimensiunile fișierelor pot deveni foarte mari.

RSS (Syndication Really Simple sau Rich Site Summary)

Pro RSS: Ușor de întreținut. Sitemap-urile RSS pot fi ușor concepute pentru a se actualiza automat când se adaugă conținut nou.

Contra RSS: Mai greu de gestionat. Deși RSS este un dialect XML, este de fapt mult mai greu de gestionat datorită setărilor sale de actualizare.

Txt (Fișier text)

Pro Txt: Extrem de ușor de folosit. Formatul sitemap-ului este câte o adresă URL per linie până la 50.000 de linii.

Contra Txt: Nu oferă posibilitatea de a adăuga metadate în pagini.

2. Robots.txt

Fișierul robots.txt este protocolului de excludere a roboților, este un fișier stocat pe un site web (de exemplu, www.google.com/robots.txt). Fișierul robots.txt oferă instrucțiuni crawlerelor automate care accesează site-ul tău, inclusiv crawlerelor motoarelor de căutare.

Prin utilizarea robots.txt, webmasterii pot indica motoarelor de căutare care sunt zonele unui site pentru care ei doresc să le interzică accesul crawlerelor. Plus, să le indice locațiile fișierelor sitemap.

Sunt disponibile următoarele comenzi:

Dezactivați (Disallow)

Împiedică roboții să acceseze anumite pagini sau foldere.

Sitemap

Indică locația sitemap-ului sau a sitemap-urilor unui site web.

Robots.txt exemplu de folosire:

Atenție: Nu toți roboții web urmăresc robots.txt. Persoanele cu intenții proaste (de exemplu, scraperii de adrese de e-mail) construiesc boți care nu respectă acest protocol. Și în cazuri extreme pot să îi folosească pentru a identifica locația informațiilor private. Din acest motiv, se recomandă ca locația secțiunilor de administrare și alte secțiuni private ale site-urilor accesibile publicului să nu fie incluse în fișierul robots.txt. În schimb, aceste pagini pot utiliza eticheta meta roboți (discutată în continuare) pentru a reține motoarele de căutare importante din indexarea conținutului.

3. Meta Roboți

Eticheta meta roboți creează instrucțiuni la nivel de pagină pentru motoarele de căutare.

Eticheta meta roboți trebuie inclusă în secțiunea < head > a documentului HTML.

Un exemplu de meta roboți:

În exemplul de mai sus, "NOINDEX, NOFOLLOW" spune roboților să nu includă pagina dată în indexurile lor. Și, de asemenea, să nu urmeze niciuna dintre legăturile din pagină.

4. Rel Nofollow

Îți amintești că link-urile funcționează ca voturi de încredere? Atributul Rel NoFollow îți permite să indici cu link către o resursă, în timp ce elimini votul tău de încredere, exprimat motoarelor de căutare. Termenul „nofollow” literalmente spune motoarelor de căutare să nu urmeze link-ul. Deși, se vehiculează cu speculații că unele motoare le urmăresc în continuare pentru a descoperi noi pagini. Aceste link-uri au cu siguranță mai puțină valoare decât link-urile dofollow. Ți în majoritatea cazurilor nu transferă link juice. Dar sunt util în diferite situații, în special când faci trimitere cu link către o sursă în care nu ai încredere.

Un exemplu de NoFollow:

În exemplul de mai sus, valoarea linkului nu va fi trecută la example.com, deoarece atributul rel = nofollow a fost adăugat.

5. Rel Canonical

De multe ori, două sau mai multe copii ale aceluiași conținut apar pe site-ul tău web sub diferite adrese URL. De exemplu, următoarele adrese URL se pot referi la o singură pagină de homepage:

  1. https://x.md/ro
  2. https://x.md/prima-pagina
  3. http://x.md/ro
  4. https://www.x.md/ro
  5. http://x.md/prima-pagina

Pentru motoarele de căutare, acestea apar ca cinci pagini separate. Deoarece conținutul este identic pe fiecare pagină, acest lucru poate determina motoarele de căutare să devalorizeze conținutul. Deci, și poziția site-ului tău în clasamente. Eticheta „canonical” rezolvă această problemă. Ea spune roboților de căutare care pagină este versiunea singulară și autoritară care ar trebui să conteze în rezultatele web.

Un exemplu de rel="canonical" Pentru URL-ul este https://x.md/ro

În exemplul de mai sus, rel = canonical spune roboților că această pagină este o copie a https:/x.md/ro. Deci, aceștia ar trebui să considere ultima adresă URL ca una canonică și una autoritară.

Consola de căutare Google/Gogle Search Console

Caracteristici cheie:

Țintă geografică - dacă un anumit site vizează utilizatorii dintr-o anumită locație, webmasterii îi pot furniza lui Google informații care vor determina modul în care acel site apare în rezultatele căutării țării specifice. Și, de asemenea, în rezultatele căutării pentru interogările geografice.

Domeniul preferat - Domeniul preferat este cel pe care un webmaster ar dori să îl folosească pentru indexarea paginilor site-urilor lor. Dacă un webmaster specifică un domeniu preferat ca https://www.example.com și Google găsește un link către acel site care este formatat ca https://example.com, Google va trata acel link ca și cum ar fi arătat la https://www.example.com.

Rata de accesare cu crawlere - Rata accesării cu crawlere afectează viteza solicitărilor Googlebot în timpul procesului de accesare cu crawlere. Dar nu și frecvența.

Probleme de securitate - Google te va informa dacă a găsit vreun malware pe site-ul tău. Malware-ul creează o experiență proastă pentru utilizatori. Și influențează în mod negativ clasamentul site-ului.

Erori la accesarea cu crawlere - Dacă Googlebot întâmpină erori semnificative în timpul accesării cu crawlere a site-ului tău, cum ar fi 404, acesta va raporta aceste erori.

Sugestii pe partea de HTML - Google caută elemente HTML neprietenoase pentru motoarele de căutare. Cum ar fi: probleme cu descrieri meta și etichete de titlu și ți le raportează.


Site-ul tău. pe Web - Statisticile furnizate de instrumentele motoarelor de căutare oferă o perspectivă valoroasă asupra lui SEO. Ar fi vorba aici de: afișările site-ului pe cuvintele-cheie, rata de click, paginile de top difuzate în rezultatele căutării și statisticile despre backlink-uri.

Configurarea site-ului - Această secțiune importantă îți permite să trimiți sitemap-uri, să testezi fișierele robots.txt, să trimiți solicitări de schimbări de adrese atunci când muți site-ul web dintr-un domeniu în altul.

Instrumente Bing pentru webmasteri

Caracteristici cheie:

Prezentarea site-urilor - această interfață oferă o imagine de ansamblu asupra performanței tuturor site-urilor tale în rezultatele căutării cu Bing. Metricile includ click-urile, afișările, paginile indexate și numărul de pagini accesate cu crawlere pentru fiecare site.

Statistici crawlere - Aici poți vizualiza rapoarte despre numărul de pagini ale site-ului pe care Bing le-a accesat cu crawlere și aici poți descoperi eventualele erori întâlnite de către Bing. Ca și în Consola de căutare Google, poți, de asemenea, să trimiți sitemap-uri. Asta pentru a ajuta Bing să descopere și să prioritizeze conținutul tău.

Index - Această secțiune permite webmasterilor să vizualizeze și să ajute la controlul modului în care Bing își indexează paginile web. Din nou, similar cu setările din Consola de căutare Google, poți explora modul în care este organizat conținutul tău în Bing. Mai poți să trimiți adrese URL, să elimini adrese URL din rezultatele căutării, să explorezi linkurile inbound și ajustezi setările parametrilor.

Trafic - Rezumatul traficului din Bing Webmaster Tools raportează afișările și date de acces prin combinarea datelor din rezultatele căutării Bing și Yahoo!. Rapoartele de aici arată poziția medie și estimările costurilor dacă ai cumpăra anunțuri care vizează fiecare cuvânt cheie.

Moz Link Explorer este creat de către cei de la Moz oferă informații utile despre site-ul tău. Plus, despre backlink-urile către el.

Caracteristici-cheie:

Identifici backlink-urile puternice (Imbound links) - Link Explorer sortează toate backlink-urile tale după autoritate, prin metricile care te ajută să stabilești ce backlink-uri sunt cele mai importante.

Găsești cele mai puternice domenii cu backlink către site - Acest instrument îți arată domeniile cele mai puternice care trimit cu link către domeniul tău.

Analizezi distribuția textului ancoră (Anchor Text) - Link Explorer îți arată distribuția textului pe care oamenii îl folosesc atunci când pun backlink către tine.

Comparison (Comparare) - Această caracteristică îți permite să compari două site-uri web pentru a vedea de ce cineva îl depășește pe celălalt, în rezultatele căutărilor.

Motoarele de căutare au început să ofere instrumente tot mai bune pentru a ajuta webmasterii să își îmbunătățească pozițiile îl rezultatele de căutare. Acesta este un mare pas înainte în SEO în relația dinte webmasteri și motorul de căutare. Acestea fiind spuse, motoarele pot merge foarte departe pentru a ajuta webmasterii. Este adevărat astăzi, și probabil va fi adevărat în viitor, că responsabilitatea finală pentru SEO stă în fața marketing-ului și webmaster-ului.

Acesta este motivul pentru care a învăța SEO pentru tine este atât de important.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top