Cap X: Măsurarea și urmărirea rezultatelor în optimizarea SEO

În optimizarea pentru motorului de căutare (optimizare SEO), măsurarea este esențială pentru a atinge succesul.

Profesioniștii SEO urmăresc datele despre clasamente, referințe (mențiuni), link-uri și multe alte metrici pentru a ajuta la analiza succesului strategiei SEO aplicate și pentru a crea noi planuri SEO, care să aducă rezultatul scontat.

Deși fiecare afacere este unică și fiecare site are diferite valori care contează, următoarea listă este aproape universală. Aici acoperim valori critice pentru succesul oricărei campanii SEO.

Această pagină are drept scop să te inițieze în urmărirea metricilor SEO și interpretarea cifrelor obținute. Ca să-ți fie mai ușor să înțelegi informația, am structurat-o în 4 mari părți:

Metode de urmărire a impactului în SEO recomandate

1 Cota motorului de căutare din totalul vizitelor primite de către website

În fiecare lună, urmăriți contribuția fiecărei surse de trafic pentru site-ul dvs., inclusiv:

 • Navigare directă: tastarea manuală a denumirii site-ului, bookmark-uri, linkuri de e-mail fără coduri de urmărire etc.
 • Traficul de recomandare: de la linkuri de pe web sau de la link-uri de campanii de e-mail, promovare și branding care pot fi urmărite online.
 • Traficul de căutare: interogări care au trimis trafic de la orice motor de căutare web.

Cunoașterea procentului și a numărului exact vă vor ajuta să identificați punctele slabe și să vă oferiți o bază de comparație în timp. De exemplu, dacă observați că traficul a crescut semnificativ, dar provine din linkuri de referință cu relevanță redusă, nu este timpul să vă bucurați. Pe de altă parte, dacă traficul motorului de căutare scade dramatic, este posibil să aveți probleme. Trebuie să utilizați aceste date pentru a urmări eforturile dvs. de marketing și pentru a vă planifica eforturile de achiziție a traficului.

2 Traficul provenit din motoarele de căutare

Trei motoare importante reprezintă 95%+ din traficul de căutare din SUA: Google, Yahoo! și Bing. Pentru majoritatea țărilor din afara SUA, 80%+ din traficul de căutare provine exclusiv din Google (cu câteva excepții notabile, inclusiv Rusia și China).

Măsurarea % traficului de căutare provenit de la fiecare motor este utilă din mai multe motive:

 • Comparați performanța vs. Cota de piață

Comparați contribuția volumului fiecărui motor cu cota de piață estimată a acestuia.

 • Controlați eventualele scăderi

Traficul dvs. de căutare ar putea să scadă semnificativ în orice moment, cunoașterea contribuțiilor exacte ale fiecărui motor va fi esențială pentru diagnosticarea problemei. Dacă traficul provenit din toate motoarele scade în mod egal, problema este aproape sigur una de accesibilitate. Dacă traficul provenit din Google scade în timp ce traficul provenit de la ceilalți rămâne la nivelurile anterioare, este mai probabil să fie vorba de o pedeapsă sau o devalorizare a eforturilor dvs. SEO de către acel motor.

 • Descoperiți valoarea strategică

Este foarte probabil ca unele eforturi pe care le întreprindeți în SEO să aibă rezultate pozitive mai mari asupra unor motoare decât asupra altora. De exemplu, am observat că tacticile de optimizare pe pagină, cum ar fi includerea și direcționarea mai bună a cuvintelor cheie, atrag după ele beneficii mai mari cu Bing și Yahoo!, decât cu Google. Pe de altă parte, obținerea unor legături specifice de tip "anchor text" dintr-un număr mare de domenii are un impact mai pozitiv asupra lui Google decât asupra celorlalte. Dacă puteți identifica tacticile care au succes cu un anumit motor, veți ști mai bine cum să vă concentrați eforturile.

3 Termenii și frazele specifice care aduc vizite prin intermediul motorului de căutare

Cuvintele cheie care trimit traficul sunt o altă piesă importantă a analizei dvs. Veți dori să țineți evidența acestora în mod regulat, pentru a vă ajuta să identificați noi tendințe în ceea ce privește cererea de cuvinte cheie, să vă evaluați performanța în termeni cheie și să găsiți termeni care aduc trafic semnificativ pentru care site-ul dvs. este are un potențial sub-optimizat.

De asemenea, puteți găsi valoare în urmărirea traficului provenit din motoarele de căutare pentru termeni în afara termenilor și expresiilor de top – cele care sunt cele mai valoroase pentru afacerea dvs. Dacă trend-ul vă îndreaptă într-o direcție greșită, să știți că trebuie depuse eforturi pentru corectarea cursului. Traficul de căutare din întreaga lume a crescut în mod constant în ultimii 15 ani, astfel încât o scădere a traficului este îngrijorătoare.

Verificați problemele legate de sezon (cuvintele cheie care au cerere doar în anumite ore din săptămână / lună / an) și clasamentele (ați renunțat sau ați pierdut volumul de căutare?).

4 Rata de conversie după cuvinte și fraze cheie

Când este vorba de linia de jos pentru organizația dvs., doar câteva metrici contează atât de mult precum conversia.

Valoarea reală de la această urmărire simplistă poate scoate la iveală țelurile ușor de atins: găsirea cuvintelor cheie care trimit în mod continuu vizitatorii care se transformă în clienți plătitori și accentul tot mai mare pe clasamente și pe îmbunătățirea paginilor de destinație la care vizitatorii ajung. În timp ce urmărirea ratei de conversie din recomandările de cuvinte cheie este cu siguranță importantă, aici este vorba doar de o parte poveste. Analizați mai adânc și de multe ori puteți descoperi date mult mai interesante și aplicabile despre cum începe și cum se termină conversia pe site-ul dvs.

5 Numărul de pagini care primesc cel puțin o vizită prin intermediu motoarelor de căutare

Cunoașterea numărului de pagini care primesc trafic de motoare de căutare este o măsură esențială pentru monitorizarea performanței SEO în ansamblu. Din acest număr, putem să vedem date despre indexare – numărul de pagini ale site-ului nostru, pe care motoarele le păstrează în indexurile lor. Pentru majoritatea site-urilor mari (50.000+ pagini), simpla includere este esențială pentru câștigarea traficului, iar această valoare oferă date cuantificabile, care indică succesul sau eșecul. Pe măsură ce lucrați pe aspecte precum arhitectura site-ului, achiziționarea de link-uri, sitemap-uri XML, unicitatea conținutului și meta-datelor, linia de trend ar trebui să crească, arătând că tot mai multe pagini își câștigă poziții în rezultatele motorului. Paginile care primesc trafic de căutare sunt, probabil, cele mai bune metrici de tip „long-tail” (mai multe despre noțiunea long-tail găsiți la capitolul cuvinte-cheie long-tail).

În timp ce alte metrici sunt de o mare importanță, cele menționate mai sus ar trebui să fie aplicate universal pentru a obține o valoare maximală din campaniile dvs. de SEO.

Pentru un studiu mai detaliat despre cum să faci o analiză web, consultă: Alegerea indicatorilor cheie de performanță pentru web Analytics de către Avinash Kaushik.

Software pentru analiza SEO (Instrumentele potrivite pentru analiză)

Plătite:

 • Moz Analytics;
 • ClickTale.

Gratuite și cu perioadă de probă gratuită:

 • Google Analytics;
 • Matomo Open Analytics Platform;
 • Urmărirea site-ului Woopra.

Pentru instrumentele gratuite, recomandarea noastră nr.1 este Google Analytics. Datorită adoptării sale ample puteți găsi multe tutoriale și ghiduri disponibile online.

Google Analytics are, de asemenea, avantajul unei integrări încrucișate cu alte produse Google, cum ar fi Search Console, Google Ads și AdSense.

Indiferent de software-ul de analiză pe care îl selectați, vă recomandăm să testați diferite versiuni ale paginilor site-ului dvs. și să îmbunătățiți rata de conversie pe baza rezultatelor.

Testarea paginilor pe site-ul dvs. poate fi la fel de simplă ca și utilizarea unui instrument gratuit pentru a testa două versiuni ale unui antet al paginii sau la fel de complex ca utilizarea unui software multivariat scump pentru a testa simultan sute de variante ale unei pagini.

Cuvinte cheie „not provided” (ascunse) din rapoartele Google

În 2011, Google a anunțat că nu va mai transmite datele despre cuvintele cheie pentru interogările utilizatorilor conectați. Acest lucru înseamnă că, în loc să se afișeze date despre cuvinte cheie organice în Google Analytics, vizitele utilizatorilor conectați la Google ar afișa interogarea de cuvinte cheie ca "nu este furnizat" (not provided). În acel moment, Google a declarat că se așteaptă ca aceasta să afecteze mai puțin de 10% din toate interogările de căutare. Dar, în curând, webmasterii au raportat că până la 20% dintre interogările de căutare au provenit de la cuvinte cheie (nu sunt furnizate).

În cei doi ani care au urmat, webmasterii au început să raporteze cu mult mai multe volume de cuvinte cheie (nu sunt furnizate), deoarece au fost efectuate mai multe căutări folosind căutarea criptată (adică https:// versiunea Google). Odată cu lansarea Google+, mai mulți utilizatori conectați au majorat acest număr și mai mult. De-a lungul timpului, experții SEO- inteligenți au identificat metode de a lupta cu situația (neprevăzută) și sfaturi privind recuperarea datelor.

Metrici SEO pentru măsurare

Este dificil să se optimizeze pentru comportamentele specifice ale motoarelor de căutare, deoarece algoritmii lor nu sunt publici. Dar o combinație de tactici s-a dovedit a fi eficientă și noi date întotdeauna apar pentru a urmări variabilele care influențează clasarea și fluctuațiile semnalelor de clasare.

Puteți chiar utiliza motoarele de căutare pentru a obține un avantaj competitiv prin alegerea unor cuvinte-cheie inteligente și prin utilizarea datelor pe care motoarele le-au publicat.

Puteți utiliza ceea ce învățați din aceste tehnici, îmbinând cu software-ul de analiză a calității și cu informația despre SEO pe care o dețineți, pentru a formula un plan de acțiune pentru optimizarea site-ului dvs.

Google și analizele

Pentru a vedea câte pagini ale site-ului dvs. a indexat Google folosiți formula următoare: „Site: seolitte.com”. Puteți vedea numărul și lista de pagini indexate pe un anumit domeniu, adăugând parametri suplimentari de interogare. De exemplu: site:seolitte.com inurl:seo, va afișa numai acele pagini din indexul Google ce conțin cuvântul "SEO" în adresa URL. Acest număr va fluctua, dar este o măsură gravă decentă (aflați mai multe din acest post pe blog).

Google Trends

La google.com/trends, puteți cerceta volumul de căutare și popularitatea diferitelor cuvinte-cheie în timp. Conectați-vă la contul dvs. Google pentru a obține date mai bogate, inclusiv cifre specifice, în loc de simple linii de trend.

Metrici specifice paginii

Autoritate pagină - Autoritatea de pagină prezice probabilitatea ca o singură pagină să se poziționeze bine, indiferent de conținutul acesteia. Cu cât autoritatea Paginii este mai mare, cu atât este mai mare potențialul ca această pagină individuală să ajungă în topurile rezultatelor motoarelor de căutare.

MozRank – MozRank, parte a Open Link Explorer-ului lui Moz, se referă la măsura generală, logaritmică introduse de cei de la MOZ, cu o scală de 10 ce măsoară autoritatea globală a site-ului (sau popularitatea).

MozRank - este foarte asemănător în ceea ce privește scopul măsurărilor statice cu metrica motoarelor ce măsoară „importanța” ca mărime statică (ceea ce înseamnă importanță independentă de o interogare specifică) utilizate de motoarele de căutare (de exemplu, PageRank sau FAST's StaticRank). Motoarele de căutare înregistrează adesea pagini cu autoritatea globală mai mare înaintea paginilor cu autoritate mai mică. Deoarece metricile precum MozRank sunt globale, această putere de clasare se aplică unei game largi de cuvinte-cheie, mai degrabă decât la pagini optimizate special pentru un anumit cuvânt cheie.

MozTrust - O altă componentă a lui Open Site Explorer, MozTrust este distribuită prin link-uri. În primul rând, este identificată baza de site-uri demne de încredere pentru a face calculul metricii. Acestea includ mari site-uri internaționale universitare, mass-media și site-uri guvernamentale. Site-urile care acumulează link-uri de la această bază de încredere sunt apoi capabile să distribuie (mai puține) voturi de încredere prin link-urile lor. Acest proces continuă pe web și MozTrust a fiecărui link aplicabil scade, pe măsură ce distanța față de site-urile de vază crește.

Numărul de link-uri - numărul total de pagini care conțin cel puțin un link către o pagină, cu un număr maximal de un link care contează, per pagină. De exemplu, dacă pagina de homepage a Bibliotecii Congresului (http://www.loc.gov/index.html) este conectată la pagina de homepage a Casei Albe (whitehouse.gov) atât în conținutul paginii, cât și în footer-ul paginii, acestea ar fi considerate ca un singur link.

Numărul de link-uri de la un domeniu rădăcină - numărul total de domenii rădăcină care conțin un link către o pagină, cu un număr maximal de un link care contează. De exemplu, dacă topic.nytimes.com și www.nytimes.com au link către de homepage-ul Moz (https://moz.com), acest lucru ar fi considerat ca un singur link.

MozRank Extern - Întrucât MozRank măsoară „link juice” (puterea de clasare) a legăturilor interne și externe, MozRank extern măsoară doar cantitatea de MozRank care curge prin legături externe (link-uri ce duc spre un domeniu separat). Deoarece legăturile externe pot juca un rol important în calitate de metrică independentă, MozRank extern este o metrică importantă pentru prezicerea clasamentului în rezultatele motorului de căutare.

Metrice specifice domeniului

Autoritatea domeniului - prezice cât de bine se va clasa o pagină web de pe un anumit domeniu. Cu cât autoritatea domeniului este mai mare, cu atât este mai mare potențialul unei pagini individuale de pe acest domeniu de a se clasa bine.

MozRank al Domeniului - DmR cuantifică popularitatea unui domeniu dat în comparație cu toate celelalte domenii de pe web. DmR este calculat atât pentru subdomeniile cât și pentru domeniile rădăcină. Această metrică utilizează același algoritm ca MozRank, dar se aplică la nivel de domeniu, care privește numai domeniul în ansamblu și ignoră paginile individuale.

Această perspectivă oferă informații suplimentare despre autoritatea generală a unui domeniu. La fel cum paginile pot ajuta alte pagini, un link de la un domeniu întreg (de exemplu, dintr-o pagină pe searchcheinland.com la o pagină de pe https://moz.com) poate fi privit ca un vot de încredere de la un domeniu către altul.

MozTrust la nivel de Domeniu - La fel precum MozRank poate fi aplicat la nivel de domeniu (Domain-level MozRank), poate și MozTrust. MozTrust la nivel de domeniu este ca MozTrust, dar în loc să fie calculat între pagini web, acesta este calculat între domenii întregi.

Numărul de link-uri – cantitatea de pagini care conține cel puțin un link către un domeniu. De exemplu, dacă http://www.loc.gov/index.html și http://www.loc.gov/about ambele conțineau linkuri către http://www.nasa.gov, acest lucru ar conta ca două linkuri către site-ul nasa.gov.

Numărul de domenii rădăcină cu link - cantitatea de domenii diferite care conțin cel puțin o pagină cu un link către orice pagină de pe site. De exemplu, dacă http://www.loc.gov/index.html și http://www.loc.gov/about ambele conțineau linkuri către http://www.nasa.gov, acest lucru ar conta ca doar unul singur link către nasa.gov.

Aplicarea datelor

Doar cunoașterea cifrelor nu va ajută decât dacă puteți interpreta în mod eficient și aplica modificări pentru a corecta cursul. Mai jos, am luat o mostră a câtorva dintre cele mai comune semnale obținute prin urmărirea datelor și am oferit sugestii despre cum să valorificăm aceste date și cum să le răspundem.

Fluctuaţii în pagina motorului de căutare și în numărul de link-uri

Numerele raportate în interogările "site:" și "link:" sunt rareori precise, așa că ne avertizăm să nu ne îngrijoreze prea mult fluctuațiile mari dacă nu sunt însoțite de scăderi de trafic. De exemplu, în orice zi, Yahoo! Raportează între 800.000 și 2.000.000 link-uri către domeniul moz.com. Evident, nu câștigăm sau pierdem sute de mii de linkuri în fiecare zi, astfel încât această variabilitate nu oferă prea multe date cu privire la creșterea sau scăderea reală a numărului de link-uri.

Dacă scăderile în legături sau paginile indexate coincid cu scăderile  în traficul provenit din motoarele de căutare, s-ar putea să vă confruntați cu o pierdere reală de link juice (verificați dacă link-urile importante către site-ul dvs. ai există) sau este vorba de o pierdere din cauza unor sancțiuni, hacking sau malware. O analiză amănunțită utilizând propriile dvs. instrumente de Analytics și Consola de căutare Google – vă poate ajuta să identificați problemele potențiale.

Scăderi în traficul organic provenit de la un singur motor

Dacă traficul provenit de la un singur motor de căutare scade considerabil, există doar un mic număr de posibilități.

Identificați problema cea mai probabilă și investigați. Vizitați forumuri precum Cre8asite, HighRankings, Grupurile Google pentru Webmasteri și Comunitatea Moz pentru ajutor.

 1. Ați căzut sub incidența unei pedepse la acel motor pentru încălcarea regulilor lor de calitate. Consultați această postare despre cum să identificați și să gestionați o pedeapsă pe motorul de căutare (link:
 2. Ați blocat accidental accesul pentru crawlerul motorului de căutare. Verificați-vă etichetele fișierelor robots.txt și meta-robot și examinați Instrumentele pentru webmasteri pentru acel motor pentru a vedea dacă există probleme.
 3. Motorul a modificat algoritmul de clasificare într-un mod care nu mai favorizează site-ul dvs. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă deoarece link-urile care indică site-ul dvs. au fost devalorizate într-un anumit mod și sunt predominante în cazul site-urilor care se angajează în campanii de construire manuală a link-urilor cu link-uri de calitate moderată.

Scăderi în traficul organic provenit de la mai multe motoare

Șansele sunt bune că ați făcut ceva pe site-ul dvs. pentru a bloca crawlerele motoarelor sau pentru a opri indexarea. Ar putea fi vorba de ceva cu etichetele robots.txt sau meta-robots, o problemă cu hosting / uptime, o problemă de  DNS sau o serie de defecte tehnice.

Discutați cu administratorul dvs. de sistem, cu dezvoltatorii sau cu furnizorii de servicii de găzduire, examinați cu atenție conturile și analizați Instrumentele pentru webmasteri pentru a ajuta la determinarea cauzelor.

Fluctuații individuale ale pozițiilor pe diferite cuvinte-cheie

Câștigarea sau pierderea clasamentului pentru unul sau mai mulți termeni sau fraze se întâmplă de milioane de ori pe zi pentru milioane de pagini și, în general, nu este cazul să vă faceți griji. Algoritmii de clasificare fluctuează, concurenții câștigă și pierd link-uri (și pierd/câștigă teren prin tactici de optimizare pe pagină), iar motoarele de căutare înregistrează chiar un anumit flux între indici (și uneori pot chiar să facă greșeli în procesele de accesare cu crawlere, incluziune, sau clasare).

Atunci când se înregistrează o scădere dramatică a pozițiilor, este posibil să doriți să examinați cu atenție elementele de pe pagina pentru orice semne de supra-optimizare sau încălcare a regulilor (cloaking, umplerea cu cuvinte cheie etc.) și verificați dacă recent au fost câștigate sau pierdute link-uri. Rețineți că, fluctuațiile în clasament pentru conținutul nou: o perioadă temporară de vizibilitate ridicată, urmată de o scădere dramatică – sunt lucruri obișnuite.

"Nu vă faceți griji cu privire la fluctuațiile mici. Când aveți scăderi mari, aveți grijă să faceți apel de judecată abia după ce au trecut cel puțin câteva zile. Dacă construiți un site nou sau sunteți în curs de achiziționare a link-urilor și în proces de marketing activ, atunci fluctuațiile sunt chiar mai frecvente, așa că pur și simplu fiți pregătiți și continuați să lucrați ".

Creșteri ale măsurătorilor de link-uri fără creșterea pozițiilor în clasament

Mulți proprietari de site-uri presupun că atunci când au făcut unele optimizări clasice SEO-on-page, au achiziționat link-urilor etc. – se pot aștepta la rezultate imediate. Acest lucru, din păcate, nu este posibil. În special pentru site-urile noi, paginile și conținutul care au o concurență puternică, schimbarea clasamentului necesită timp. Nici chiar a câștiga multe link-uri excelente nu este o rețetă sigură pentru a ajunge imediat în top. Amintiți-vă că motoarele nu trebuie doar să acceseze cu crawlere toate paginile în care ați achiziționat link-uri, ci și să le indexeze și să le proceseze. Astfel, metricile și clasamentele pe care le așteptați pot apărea cu zile sau chiar săptămâni mai târziu, decât progresele pe care le-ați făcut.

Vezi aici prezentarea VIDEO făcută de echipa SEOLITTE despre măsurarea impactului online ca la carte:

SFÂRȘIT

Felicitări! Ai terminat de citi întregul Ghid SEO. Acum ești gată să-ți optimizezi propriu site, implementând secretele pe care le-am învățat și astfel să-ți îmbunătățești pozițiile în Topurile Motoarelor de căutare!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 – 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com