Avantajele optimizării SEO față de alte metode de promovare

Căutați cea mai bună metodă de promovare a afacerii dvs.? Plătiți sume enorme pentru publicitatea stradală, pe social media, televiziune etc., dar nu sunteți mulțumit de rezultat? Ce ar fi dacă o să vă spunem că optimizarea SEO vă aduce rezultate pe termen lung, costă mai puțin și oferă eficiență maximă?!

Optimizarea SEO este calea spre audiența de care are nevoie afacerea dvs. Aceasta însemnă că după aplicarea strategiei SEO, site-ul va fi vizitat anume de cei care reprezintă publicul-țintă și sunt gata să facă acțiunea pe care o doriți de la ei: să completeze un formular, să citească un comunicat sau să facă o achiziție. Acest articol răspunde la 3 întrebări-cheie: de ce SEO este important pentru afaceri, prin ce este optimizarea SEO superioară altor tipuri de promovare și de ce SEO este considerat o investiție?

Veți primi vizitele acelor persoane, care sunt interesate de produsul sau serviciul ce îl oferiți: de fapt, clientul însuși vă va căuta. Optimizarea SEO înseamnă, de fapt, să lucrezi asupra site-urilor astfel încât motoarele de căutare să le observe, să le înțeleagă și să le scoată în rezultatele căutărilor organice atunci când utilizator folosește aceste motoare (cum ar fi Google) pentru a găsi răspunsuri (mai multe despre cu ce se ocupă SEO găsiți aici).

Imaginați-vă că dețineți un panou publicitar, situat pe strada centrală a orașului. Plătiți, așadar, pentru închirierea unui panou și pentru TOT traficul potențial. Însă, cu părere de rău, informațiile care sunt plasate pe panou nu prezintă interes pentru toți oamenii care trec. Se pare, deci, că agentul de publicitate plătește vizibilitate… oarbă.

Dacă ar exista o șansă de optimizare a panoului cu ajutorul SEO, atunci acesta era să fie arătat doar celor realmente interesați, adesea chiar clienților fierbinți. Astfel,  agentul de publicitate ar face economii considerabile.

Fiți de acord, este bine că site-ul nu este un panou, și că puteți plăti doar pentru optimizarea site-ului pe cuvinte-cheie relevante afacerii dvs. (fie ele cu scop de cunoaștere a brandului, informare sau tranzacție). Analiza cuvintelor cheie bine efectuată are ca scop să depisteze intenția utilizatorului și să îi servească informația utilă atunci când acesta o caută.

Datorită optimizării SEO puteți crea portretul clientului dvs. ideal!

Acest lucru înseamnă că proprietarul site-ului poate afla cine este clientul său „mediu” (cu ajutorului instrumentelor precum Google Analytics) – să cunoască vârsta, sexul fiecărui client, timpul în care a vizitat site-ul și multe alte date pe care să-și poată baza apoi deciziile de business.

Puteți chiar să vă uitați la site-ul dvs. „prin ochii clientului” (noi folosim Hotjar pentru asta) – adică, de parcă ați fi la monitorul acestuia. Astfel, este posibil să se observe momentele problematice și așa-zisele „zone oarbe” ale site-ului – să faceți o analiză din exterior e mult mai simplu!

 Optimizarea SEO oferă rezultate pe termen lung!

Aceasta înseamnă că aproape toate acțiunile care vizează promovarea site-ului nu au o eficacitate momentană sau pe termen scurt, ci mai degrabă pe termen lung. De exemplu link-urile primite după șase luni încep să funcționeze mai bine, iar într-un an – chiar și mai bine! Cu cât site-ul este mai vechi, cu atât este mai bună poziția acestuia în rezultatele motoarelor de căutare (cu singura condiție că el nu este delăsat).

Cu cât mai mult timp durează promovarea site-ului, cu atât mai vizibil și eficient funcționează această promovare – cheltuielile rămân aceleași: costul optimizării nu crește în timp (ba chiar invers), dar eficiența devine mai mare.

Unde, spuneți-mi, ați văzut un alt tip de publicitate la fel de profitabil? Ați plătit pentru publicitate cu un an în urmă, un an a trecut – și brusc, fără costuri suplimentare, boom! –  site-ul a început să atragă tot mai mulți cumpărători!

În acest sens, optimizarea SEO este exclusivă, or, orice altă publicitate „se estompează” cu timpul, și numai promovarea site-ului prin SEO este asemenea unui vin scump.

Optimizarea SEO are un preț mai mic față de publicitatea offline!

Spre deosebire de publicitatea TV și anunțurile Radio, optimizarea SEO este un proces continuu, scopul căruia este să vă aducă în top și să vă mențină pe această poziție.

 • Costul pentru o campanie completă de publicitate la TV începe de la 5000 de euro. Dar nu uitați de costul producției.
 • Un anunț publicitar la Radio cu durata de 1 minut costă de la 25 de euro în sus, dar din nou, va trebui să plătiți pentru a produce anunțul și veți dori să îl rulați de câte ori este posibil, iar odată cu fiecare difuzare… crește și costul.
 • Companiile cu un domeniu de aplicare a afacerii local sau regional sunt în stare să facă față procesului de optimizare SEO cu un buget lunar de 200 de euro.

 Optimizarea SEO are un cost amortizat mult mai mic față de publicitatea de tip Google Ads!

Desigur, cu Google Ads (unde plătiți pentru fiecare click primit către site) nu așteptați o clipă în plus! Primul venit – primul servit. Google Ads lucrează și aduce vânzări. Dar, știați voi oare că doar 2% din cei care caută ceva în Google pe telefon și 2.8% din cei ce caută pe computer dau click pe anunțurile plătite? (sursă cifre: https://moz.com/blog/state-of-searcher-behavior-revealed). Deci SEO are de 20 X mai multe șanse decât Google Ads să primească click-ul celui care caută!

Și ce se întâmplă când combinați SEO cu Google Ads (SEM)?

 • Reducerea PPC-urilor – un site mai bun creat cu SEO, înseamnă un scor de calitate sporit în Google Ads.
 • Creșterea veniturilor din cuvinte-cheie bine targhetate – practic împânzești prima pagină Google cu rezultate despre afacerea ta, iar clienții nu mai au cum să te ignore.
 • Creșterea volumului de trafic neplătit – SEO, de fapt, înseamnă trafic gratuit, optimizat genial pe cuvintele potrivite.
 • Creșterea veniturilor din traficul neplătit – oamenii au mare încredere în rezultatele organice, iar un număr mare de oameni refuză deliberat să dea click pe tot ce conține „Ad”.
 • Îmbunătățirea ratei de conversie – SEO nu îmbunătățește doar performanța în rezultatele motoarelor, ci, de asemenea, îmbunătățește gradul de prietenie al site-ului față de utilizatori contribuie la o impresie mai bună pentru vizitatorilor site-ului, având, astfel, un impact pozitiv asupra conversiilor.

De ce este SEO o variantă optimă pe partea cost-eficiență?

În primul rând, pentru că SEO este relativ nou și experții, pur și simplu, nu au curajul necesar pentru a seta bugete enorme ca în cazul altor tipuri de promovare. Iar aici nu este de neglijat nici factorul de risc, motoarele de căutare nu-și fac publice decât părți din algoritmi, ceea ce înseamnă că un expert SEO oricât de talentat ar fi, joacă pe un teritoriu riscant. Nu, nu e ca la bursa de valori; fiți siguri că dacă expertul SEO știe să citească ghidurile oferite de motoarele de căutare, să se informeze MEREU și să lucreze doar în beneficiul clientului, îmbunătățind vizibil calitatea conținutului și al site-ului, în general, rezultatul ESTE GARANTAT.

Mai este vorba și de conservatismul pe care îl mai întâlnesc experții atunci când încearcă să lucreze cu branduri puternice, cu istoric, care cred mai degrabă în TV și radio, fără să poată vedea că viitorul este tot mai mult în online. Oamenii se informează online, iar numărul celor care cumpără online se bucură de o creștere vertiginoasă.

Pentru că vă mai adresați tuturor, ci doar celor ce caută produsul/serviciul dvs. în Google, cu SEO nu mai plătiți pentru a ajunge la TOȚI.

Și cum orice om de afaceri este un pragmatist lacom, în sensul bun al cuvântului, prin urmare, va fi interesat de aspectul beneficiilor economice ale promovării site-ului său – și pe bună dreptate, deoarece afacerile ar trebui să aducă profit proprietarului, și nu cheltuieli inutile!

Puteți rezuma în mod clar următoarele: costul optimizării SEO este absolut accesibil. Optimizarea este eficientă și funcționează nu numai astăzi, când ați plătit, ci și mâine, când nu mai cheltuiți, și totuși, câștigați „dividende” de la promovarea site-ului în fața unei mulțimi de clienți interesați și curioși.

Alte avantaje unice ale optimizării SEO

 • Recunoașterea mărcii – Afișarea produsului dvs. în topul rezultatelor motorului de căutare va avea un efect asupra gradului de recunoaște al mărcii dvs. Iar adăugând un pic de remarketing, puteți ajunge ușor în mintea potențialului cumpărător.
 • Imagine îmbunătățită a companiei – Rezultatele din prima pagină sunt, în general, percepute de utilizatori ca reflectând branduri de calitate superioară și de încredere.
 • Mai mult trafic – Deoarece 99% dintre căutători nu se rătăcesc niciodată dincolo de prima pagină a rezultatelor căutării, este logic că site-urile de pe prima pagină primesc partea cea mai mare din trafic.
 • SEO nu este o cheltuială, SEO este o investiție ce se răscumpără pe termen mediu și lung.
 • Prezența în motoarele de căutare este 24/24. Oricând are chef cumpărătorul să vă caute.

Și ce să facem acum? Renunțăm la toate celelalte canale în favoarea lui SEO?

Nicidecum. SEO este un ingredient foarte important în mixul dvs. de marketing – unde fiecare segment de promovare își are locul în strategia de întipărire în mintea cumpărătorului și crearea unui brand puternic.

Haideți, mai bine, să urmărim un caz foarte comun când potențialul client vrea să-și cumpere un telefon.

Cifrele spun că 92% dintre oameni vor începe cu o căutare în Google.

Imaginați-vă că omul care a scris „Iphone X Moldova” în Google a primit drept rezultat anume magazinul dvs. online pentru care s-a făcut SEO pe primul loc.

În mod intuitiv știm cu toții că „a fi primul contează”, e vorba de medalia de aur, de mândria și orgoliul personal, dar mai e ceva … de profituri… or, 1/3 din tot traficul pe un anumit cuvânt-cheie vine la Numărul Unu, în timp ce pe pagina a 2-a de rezultate în Google ajunge mai puțin de 1% dintre cei care caută!

Iar neuro-marketing-ul, la rândul său, spune că prima impresie e cea mai importantă și ce mai greu de schimbat.

Așadar, utilizatorul a dat click pe rezultatul cu site-ul dvs. și a avut o experiență foarte plăcută și informativă, dar… nu a cumpărat.

Aici își au rostul restul instrumentelor de promovare, urmărirea pe Social Media și pe Ziare online, bannere outdoors (dacă aveți buget) etc.

Practic, folosit în mod corect și optim, SEO dictează restul campanei de promovare și se află în epicentrul ei, asigurând, adesea o primă impresie de calitate excepțională.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum livrăm noi serviciile SEO și ce creșteri îți putem aduce, cere-ne o ofertă SEO personalizată – astfel vei beneficia și de o analiză SEO absolut gratuită.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *