Lansarea unui site sau magazin online este o adevărată provocare pentru afacerile care încă nu sunt pe digital. În 2024, nu este destul să lansezi un site cu o structură simplă (gen: Landing Page elementar) și să aștepți avalanșa de clienți. Cum crezi că te vor găsi dacă încă nu au auzit de tine și de produsele/serviciile tale?
Pentru a fi cât mai aproape de ei, ai nevoie de o promovare în Google eficientă și de optimizări pe site. Ele te vor ajuta să atragi publicul tău țintă și să ai cât mai multe conversii.
Dacă până acum nu știai exact ce acțiuni de SEO optimizare trebuie să faci înainte de a lansa un site sau un magazin online, atunci acest articol este pentru tine.
Mai jos, echipa SEOLITTE îți oferă o listă de activități de îmbunătățire a site-ului pe care trebuie să le faci înainte de a-ți lansa campaniile de promovare a produselor și serviciilor tale în Online.
Haide să începem:
Lucrări SEO de pre-lansare a site-ului e-Commerce
Întrebarea care apare la etapa inițială este: cu ce volum de cuvinte-cheie se va lucra? Altfel spus, cu câte cuvinte cheie dorești ca să se claseze site-ul tău în motoarele de căutare? Trebuie să știi un detaliu important, cuvintele cheie sunt „coloana vertebrală” a unei strategii SEO. Acestea îți oferă informații prețioase despre:
- Volumul de căutări pe nișa ta de activitate și nivelul de interes al consumatorilor față de afacerea ta.
- Preocupările potențialilor clienți.
- Dificultatea de clasare în top pe cele mai competitive cuvinte cheie (nivelul de competiție din SERP-uri).
- Oportunitățile de a-ți întrece concurenții din nișa ta.
Per general, volumul cuvintelor cheie cu care se lucrează depinde de mărimea proiectului pe care vrei să-l lansezi în online. Volumul recomandat depinde de mărimea website-ului tău și de concurența din nișă, după cum urmează:
- 200 de cuvinte-cheie (magazine online mici și medii unde concurența este mică spre medie).
- 200-750 de cuvinte-cheie (magazine online, website-uri mari cu nișe competitive).
- Peste 750 de cuvinte-cheie (magazine online, website-uri mari cu peste 10.000 pagini în nișe foarte competitive).
Pentru a decide pe ce cuvinte cheie vrei să se poziționeze site-ul tău de e-Commerce îți recomandăm să începi cu prima fază:
(Faza I - strategică) - Pașii parcurși:
- Studiul concurenței și studiul nișei de activitate pe online. La această fază se identifică audiența țintă și se determină scopurile pe care publicul le are în momentul când vizitează site-ul. Plus, se stabilesc cerințele funcționale ale fiecărui utilizator. Adică, pentru ce accesează pagina, ce caută. De exemplu: caută o căsuță de mesaj pentru a contacta un reprezentant al magazinul etc.
- Analiza cuvintelor cheie specifice pentru grupele de servicii/produse, apoi gruparea cuvintelor-cheie per pagină a site-ului.
- Stabilirea arhitecturii site-ului cu accent pe marketing. La această etapă primești sugestii pentru crearea categoriilor și subcategoriilor noi care vor conține cuvinte cheie noi pe care te vei putea clasa în Google.
- Favorizarea indexării corecte de către Google prin setarea de uneltelor de lucru în SEO cum ar fi Sitemap.xml, Schema.org etc. Nu poți face optimizare SEO eficientă pentru website dacă nu acorzi maximă atenție indexării site-ului. Schema.org și Sitemap.xml vor face ca roboții motoarelor de căutare să analizeze structura completă a site-ului tău. Și să crească permanent viteza și calitatea indexării acestuia.
- Construirea unei strategii pe termen lung pentru a aduce rezultate SEO pe parcurs. O astfel de strategie îți va ajuta site-ul să-și mențină pozițiile chiar și după un an, după ce lucrările SEO au fost implementate pe site.
(Faza II - operațională) Optimizare pe pagină (SEO On-Page)
În a doua fază a acțiunilor SEO vorbim despre o analiză a accesibilității site-ului. Pentru a te asigura că Google va parcurge corect site-ul tău și pentru a vedea nivelul de UX (User Experience), trebuie să răspunzi la următoarele întrebări:
- Paginile și conținutul de pe site sunt accesibile motoarelor de căutare?
- Conținutul este accesibil publicului larg, de pe toate dispozitivele și browsere-le?
- Paginile site-ului se încarcă rapid de pe toate dispozitivele (smartphone, tabletă, PC etc.)?
- Designul, interfața de utilizare și experiența sunt plăcute și ușoare pentru toți utilizatorii?
Dacă nu ai răspunsuri exacte la cel puțin 2 întrebări, atunci la sigur ai nevoie să treci la acțiuni concrete de SEO ce trebuie realizate pe site, și anume:
- Setarea instrumentelor statistice și de analiză/urmărire a impactului (Google Analytics; Google Search Console etc.).
- Crearea tag-urilor Open Graph.
- Crearea și implementarea meta tag-urilor corespunzătoare (title, meta descrieri).
- Crearea și implementarea Anchor şi Texte Header (H1, H2, ..., H6).
- Optimizarea imaginilor, crearea și adăugarea textelor ALT.
- Sugestiile de bază cu privire la optimizarea vitezei site-ului. La această etapă echipa SEOLITTE vine cu câteva sfaturi ce sunt transmise developerilor. Pentru ca aceștia să îmbunătățească viteza de operare a website-ului pe toate dispozitivele.
Așadar, iată care sunt recomandările noastre:
- Instalarea unei teme receptive (responsive) pe site. Dacă site-ul se află pe platforma WordPress în setări poți găsi o mulțime de teme responsive care îți voi ajuta site-ul să aibă o structură user-friendly.
- Simplificarea meniului - cu cât e meniul mai simplu, cu atât mai repede utilizatorul va ajunge pe pagina pe care are nevoie.
- Folosirea formulare cât mai scurte. Vorbim despre formularele pe care trebuie să le îndeplinească utilizatorul când plasează comanda pe site. Tinde să le simplifici cât mai mult pentru a nu irosi în zadar timpul utilizatorului.
- Optimizarea dimensiunilor imaginilor de pe site. Nu încărca imagini de dimensiuni mari, acestea micșorează viteza de încărcare a site-ului.
- Reducerea numărului de plugin-uri pe site. Lasă doar plugin-urile pe care le utilizezi, pe cele nefuncționale pe poți șterge fără probleme.
- Minimizarea numărului de fișiere JavaScript și CCS. Numărul mare de fișiere umple codul site-ului și îi micșorează viteza.
- Utilizarea memoriei Cache a site-ului.
- Folosirea unui font simplu pentru textul de pe site.
- Detectarea erorilor 404 și eliminarea acestora.
Să știi că munca ta pe promovarea organică în Google nu se oprește aici. După lansarea website-ului, vei avea de lucrat și la mentenanța site-ului. Gigantul Google apreciază când site-ul este actualizat și optimizat cât mai bine pentru utilizatori. Dar și pentru indexarea cât mai rapidă a paginilor de website.
Nu ești sigur dacă ți se potrivește SEO sau ai întrebări în privința acestor acțiuni? Sună-ne la +373 69 809 235 și îți oferim o consultație gratis pentru toate serviciile de SEO și promovare digitală. Căutăm împreună soluții personalizate pentru a-ți ajuta afacerea să crească. SEOLITTE – aliatul tău în marketing care vinde!
PS. Vrei să faci optimizarea unui e-commerce deja lansat? Vezi aici cum să faci SEO la magazin online!