Cap IX: Mituri despre SEO Optimizare

Definiție: SEO reprezintă optimizarea și promovarea site-urilor pentru mai mult trafic din Motoarele de Căutare. SEO are 2 mari părți: SEO On Page (în pagină) și SEO Off Page (în afara paginii). Când vorbim de optimizarea pe pagină (SEO On Page) avem în vedere lucru propriu-zis pe paginile website-ului. Se lucrează cu conținutul acestuia întru îmbunătățirea lui. Se creează etichete speciale de SEO: title, meta description, alt, Headings etc. Se lucrează cu cuvinte-cheie relevante, cu imaginile de pe website, cu viteza de încărcare a paginii.

SEO Off Page (SEO în afara paginii) se referă la promovarea și sporirea popularității unui anumit website. Întru ameliorarea acestei popularități, se recurge la tehnici de marketing. Și anume: la scrierea advertorialelor, la obținerea de bannere, link-uri relevante pentru website-ul dat, parteneriate etc. Toate acestea se fac cu maximă atenție (după un plan special, bine gândit). Și se urmărește ulterior atent calitatea link-urilor astfel obținute.

În ultimii ani, au apărut o serie de mituri și concepții greșite despre modul în care funcționează motoarele de căutare. Pentru începătorii în SEO, acest lucru provoacă confuzii. Acestea se referă la ceea ce este necesar de a fi făcut pentru a obține eficiență din optimizare. În această secțiune, vom explica povestea reală din spatele miturilor.

În acest articol vom prezenta diferite informații despre cele mai răspândite mituri despre optimizarea SEO. Și ne vom expune despre tehnici SEO discutabile:

  • Înscrierea în Motorul de Căutare.
  • Căutarea plătită ar crește rezultatele organice.
  • Spamul și motoarele de căutare.
  • Tehnici SEO discutabile.
  • SEO făcut pentru manipularea percepției Motoarelor de căutare.
  • Despre site-uri de încredere și locul lor în rezultatele căutărilor.
  • Penalități de la motoarele de căutare: de ce și cum are loc o revenire din penalitate.

Keyword Stuffing (abuzul de cuvinte cheie)

Ai văzut vreodată o pagină care pare a fi spam? Poate ceva de genul:

„Instalatorul ieftin din Chișinău este cel mai bun instalator ieftin din Chișinău. Pentru toate necesitățile dvs. în domeniul instalațiilor sanitare. Contactați un instalator ieftin din Chișinău înainte de a fi prea târziu.”

Nu este surprinzător faptul că e un mit persistent în SEO. El se învârte în jurul conceptului conform căruia densitatea cuvintelor cheie e crucială. Adică, numărul de cuvinte pe o pagină, împărțit la numărul de mențiuni ale unui anumit cuvânt cheie ar fi folosit de motoarele de căutare pentru calculele de relevanță și clasificare.

În ciuda faptului că a fost respins din când în când, acest mit continuă să se propage. Chiar și multe instrumente SEO se bazează în algoritmul lor de funcționare pe conceptul că densitatea cuvintelor cheie este o măsură importantă. Nu este. Ignorați-l și utilizați cuvintele cheie inteligent, și cu gândul la utilizatori. Valoarea din 10 mențiuni în plus ale cuvântului tău cheie pe pagină este mult mai mică decât câștigarea unui link editorial, dintr-o sursă bună.

Alt mit spune:

Căutare plătită ajută la obținerea rezultatelor organice

Este timpul pentru cea mai comună teorie a conspirației din SEO. Acesta spune că anume cheltuielile pentru publicitate în motoarele de căutare îmbunătățesc clasamentul SEO organic. Din experiența noastră nu e așa. Nu am văzut niciodată dovezi că publicitatea plătită afectează în mod pozitiv rezultatele căutării organice. Google, Bing și Yahoo previn deliberat acest tip de impact.

La Google, agenții de publicitate care cheltuie zeci de milioane de dolari în fiecare lună au observat că nici ei nu au obținut tratament special din partea echipei ce se ocupă de calitatea căutării sau de combaterea spamului web. Motoarele de căutare mențin această separare dintre organic și plătit. Așa că ideea că anume căutarea plătită îmbunătățește rezultatele organice ar trebui să rămână un mit.

Analiza spamului la nivel de pagină

Motoarele de căutare efectuează analize de spam pe pagini individuale și pe site-uri întregi (domenii). Vom analiza mai întâi modul în care evaluează practicile manipulative la nivelul adreselor URL.

Spamul în motorul de căutare

Atâta timp cât există căutare, va exista spam. Practica de spammare a motoarelor de căutare, prin crearea paginilor și a schemelor e pe larg răspândită. Aceste tehnici concepute să umfle în mod artificial clasamentele. Sau, să abuzeze de algoritmii de clasare sunt într-o continuă creștere de la mijlocul anilor 1990 până azi.

Mizele sunt mari. Or, experții SEO au remarcat că o singură zi de clasare în topul rezultatelor căutării Google pentru interogarea „cumpără viagra” le-ar putea aduce peste 20.000 de dolari doar din veniturile afiliate. Deci, nu e de mirare că manipularea rezultatelor în clasamentul motoarelor este o activitate atât de populară. Cu toate acestea, a devenit din ce în ce mai dificilă. Și, în opinia noastră, din ce în ce mai puțin merită făcută, din două motive:

1. Nu merită efortul.

Utilizatorii urăsc spamul. Iar motoarele de căutare au un stimulent financiar pentru a lupta cu acesta. Mulți cred că cel mai mare avantaj al produselor Google pe parcursul ultimilor 10 ani a fost capacitatea sa de a controla și elimina spam-ul, mai bine decât concurenții săi. Fără îndoială - toate motoarele petrec mult timp, efort și resurse pentru a elimina spamul. Spamul funcționează ocazional. Însă, în general, este nevoie de mai mult efort pentru a reuși să te clasezi în topuri cu spam. Asta chiar e mai greu decât prin crearea unui conținut bun. Iar costul pe termen lung este practic inexistent.

De ce să depui tot timpul și efortul în ceva pe care motoarele îl vor devaloriza mai devreme sau mai târziu? De ce să nu investești într-o strategie cu valoare adăugată, pe termen lung?

2. Motoare de căutare-s mai inteligente.

Motoarele de căutare au făcut o treabă remarcabilă, identificând metodologii scalabile și inteligente pentru combaterea manipulării prin spam. Asta a făcut din ce în ce mai dificilă afectarea algoritmilor lor în mod intenționat. Metricile cum ar fi Domain Authority de la Moz, analiza statistică și datele istorice, au condus la scăderea valorii spam-ului în căutare. Și, astfel, tacticile SEO de tip pălărie albă (acelea care nu încalcă politicile motoarelor de căutare) au devenit din ce în ce mai atractive.

Mai recent, actualizarea Google Panda a introdus algoritmi sofisticați de machine learning pentru a combate spamul și alte pagini cu valoare redusă. Iar motoarele de căutare continuă să inoveze și să ridice standardele lor. Toate - pentru a furniza doar rezultate de calitate.

Evident, nu recomandăm utilizarea tacticilor spam. Dar, pentru a ajuta numărul mare de experți SEO ale căror site-uri sunt penalizate, merită analizați câțiva dintre factorii pe care motoarele îi folosesc pentru a identifica spam-ul.

Lucrul important de reținut este acesta: tehnicile manipulative, în general, nu te vor ajuta. Iar de cele mai multe ori vor rezulta în faptul că motoarele de căutare vor impune sancțiuni pe site-ul tău.

Abuzul de cuvinte cheie (Keyword stuffing)

Una dintre tehnicile cele mai evidente este umplerea cu cuvinte cheie. Aceasta implică folosirea termenilor sau expresiilor cuvintelor cheie în mod repetitiv pe o pagină. Asta pentru ca ea să pară mai relevantă pentru motoarele de căutare. După cum s-a discutat mai sus, această strategie este aproape sigur ineficientă.

Scanarea unei pagini pentru depistarea abuzului de cuvinte cheie (Keyword stuffing) nu este o provocare prea mare. Iar algoritmii motoarelor sunt pe măsură s-o efectueze.

Achiziția de backlink-uri, pentru manipulare

Una dintre cele mai populare forme de spam web este achiziționarea de backlink-uri manipulative. Se încearcă, astfel, să se exploateze importanța pe care o dau motoarele de căutare popularității backlink-urilor în algoritmii lor de clasare. Asta pentru a îmbunătăți în mod artificial vizibilitatea. Este una dintre cele mai dificile forme de spam pentru ca motoarele de căutare să le depisteze, deoarece poate veni în atâtea forme. Câteva dintre numeroasele scheme de manipulare pot include:

Schimb reciproc de link-uri: Site-urile creează linkuri de la unul spre altul în încercarea de a umfla popularitatea backlink-urilor. Motoarele sunt foarte bune la depistarea și devalorizarea acestora, deoarece se potrivesc unui model.

Scheme de link-uri (PBN-uri): Acestea includ „fabrici de link-uri” și „rețele de link-uri” unde site-urile false sau cu valoare redusă sunt construite sau întreținute exclusiv ca surse de link-uri. Asta pentru a umfla în mod artificial popularitatea site-urilor. Motoarele le pot combate prin detectarea legăturilor dintre înregistrările site-urilor și suprapunerea backlink-urilor. Plus, prin alte metode care vizează tactici comune din întreaga schemă de backlink-uri.

Link-uri plătite: Cei care doresc să câștige poziții mai bune în clasamente cumpără link-uri de pe site-uri și pagini care pun un link în schimbul banilor. Acestea uneori evoluează în rețele mai mari de cumpărători și vânzători de link-uri. Și, deși motoarele muncesc din greu pentru a le opri (în special Google a luat măsuri drastice), aceștia persistă în oferirea de valoare mai multor cumpărători și vânzători.

Link-uri de la directoare de calitate scăzută: acestea sunt o sursă frecventă de manipulare pentru mulți din domeniul SEO. Există un număr mare de directoare web cu plată, cu scopul de plasare de backlink-uri. Google, de multe ori, ia măsuri împotriva acestor site-uri prin eliminarea scorului PageRank sau reducerea dramatică a lui. Dar nu va face acest lucru în toate cazurile.

Există mai multe tactici manipulative de construire a backlink-urilor, pe care motoarele de căutare le-au identificat. În cele mai multe cazuri, au găsit metode algoritmice pentru reducerea impactului acestora. Odată cu apariția unor noi sisteme de spam, inginerii Google vor continua să lupte cu algoritmi vizați. O fac prin recenzarea manuală a site-urilor. Și apoi colectarea de rapoarte de spam de la webmasteri, și experți SEO.

„Deghizarea conținutului” (Cloaking)

Un principiu de bază al funcționării motoarele de căutare este acela de a arăta exact același conținut pe care le-ar arăta unui vizitator uman și robotului motorului de căutare. Aceasta înseamnă, printre altele, să nu ascunzi textul din codul HTML al site-ului tău. Adică acolo unde un vizitator normal nu îl poate vedea.

Atunci când această indicație nu este respectată, motoarele o numesc „Cloaking (Deghizarea conținutului)”. Și iau măsuri pentru a împiedica aceste pagini să se claseze în rezultatele lor. Cloaking-ul poate fi realizat în mai multe moduri și din mai multe motive. Ele-s atât pozitive, cât și negative. În unele cazuri, motoarele pot trece cu vederea practicile care se confruntă cu elemente tehnice de tip „cloak”. Asta deoarece contribuie la o experiență pozitivă a utilizatorului.

Pagini cu valoare scăzută

Deși nu poate fi considerat din punct de vedere tehnic spam, motoarele de căutare au toate metodele pentru a determina dacă o pagină oferă un conținut bun. Precum și să ofere o valoare unică pentru căutătorii lor. Cele mai frecvent devalorizate tipuri de pagini de către motoarele de căutare sunt: conținutul afiliat slab scris și conținutul duplicat. De asemenea-s rele și paginile generate în mod dinamic, care oferă foarte puțin text unic sau puțină valoare. Motoarele se opun includerii acestor pagini în indexul lor. Ele folosesc o varietate mare de algoritmi de analiză a conținutului și a link-urilor pentru a nu afișa pagini cu valoare scăzută în rezultatele lor.

Actualizarea Google Panda a luat măsuri serioase pentru a reduce conținutul de calitate redusă pe web. Și Google continuă să reproducă acest proces.

Analiza spamului la nivel de domeniu

Pe lângă scanarea paginilor individuale pentru spam, motoarele pot, de asemenea, să identifice elementele ce țin de domeniile rădăcină (site-uri întregi) sau de subdomeniile care ar putea să le considere drept spam.

Practici de adăugare a backlink-urilor

La fel ca și în cazul paginilor individuale, motoarele pot monitoriza tipurile de backlink-uri și calitatea celor care recomandă un site web. Site-urile care se angajează în mod clar în activitățile de manipulare descrise mai sus în mod consecvent sau cu impact semnificativ, pot vedea că traficul lor de căutare suferă sau chiar au site-urile scoase din index.

Site de încredere

Site-urile care au câștigat statutul „de încredere” sunt deseori tratate diferit de cele care nu au acest statut. Experții SEO au comentat adesea despre standardele duble care există, pentru a judeca marile branduri, site-urile de mare importanță, comparativ cu site-urile noi, independente. Însă, pentru motoarele de căutare, încrederea are cel mai mult legătură cu backlink-urile pe care le-a câștigat domeniul dat. Dacă publici conținuturi de calitate redusă, duplicate pe blogul personal, apoi cumperi mai multe linkuri din directoarele spam, este posibil să întâmpini probleme cu clasarea în topuri. Cu toate acestea, dacă postezi același conținut pe Wikipedia, chiar și cu aceleași backlink-uri spammy care indică către adresa URL, probabil că acest conținut s-ar clasa foarte bine. Aceasta este puterea încrederii și autorității domeniului.

Încrederea poate fi, de asemenea, consolidată prin intermediul backlink-urilor obținute. Un conținut puțin duplicat și câteva backlink-uri suspecte sunt mult mai probabil să fie trecute cu vederea, dacă site-ul tău a câștigat sute de backlink-uri de la surse de înaltă calitate. Lucrează bine și backlink-urile editoriale de la site-uri precum CNN.com sau Cornell.edu.

Valoarea conținutului

După cum am văzut, valoarea individuală a unei pagini este calculată pe baza unicității sale și pe baza experienței vizitatorului. De asemenea, contează și valoarea întregului site. Site-urile care servesc în principal un conținut ce nu este unic și nu este tocmai valoros, pot observa că le este imposibil de a obține poziții bune în rezultatele căutărilor. Chiar și când au un SEO bun pe pagină și partea de SEO în afara paginii este bine optimizată. Motoarele, pur și simplu, nu doresc ca mii de exemplare ale Wikipedia să le completeze indexurile. Ele utilizează tot mai multe metode de analiză algoritmică și manuală pentru a preveni acest lucru.

Motoarele de căutare evaluează constant eficacitatea propriilor rezultate. Ele măsoară când utilizatorii fac click pe un rezultat, apoi apasă rapid pe butonul „înapoi” al browser-ului. Și încearcă un alt rezultat. Aceasta indică faptul că rezultatul pe care l-au servit nu corespunde așteptărilor utilizatorului. Așadar, nu este suficient să te clasezi pentru o interogare. Odată ce ai câștigat clasarea, trebuie să demonstrezi mereu că meriți acea poziție.

Deci, de unde știi că ai obținut o penalitate?

Poate fi dificil să știi dacă site-ul tău sau o pagină anume are de fapt o penalizare. Uneori, algoritmii motoarelor de căutare se modifică. Sau poate ai schimbat ceva pe site-ul tău. Fapt care a afectat negativ clasarea în rezultatele căutării. Înainte de a presupune că ai fost penalizat, verifică următoarele:

Erori

Erori de pe site-ul tău care ar putea împiedica accesarea cu crawlere. Consola de căutare Google (Search Console) este un loc bun pentru a începe. Este și un instrument gratuit pentru a analiza aceste erori.

Schimbări

Modificări ale site-ului sau ale paginilor tale, care ar fi schimbat modul în care motoarele de căutare-ți văd conținutul. Ar fi vorba de: modificări pe pagina, modificări ale structurii de link-uri interne, schimbări la nivel de conținut etc.

Similitudine

Verifică site-urile care au profiluri similare de backlink-uri. Apoi vezi dacă au pierdut și ele poziții din clasament. Când motoarele își actualizează algoritmii de clasare, modalitatea de evaluare a backlink-urilor și importanța acestora se pot schimba. Aceasta provoacă modificări în clasament.

Conținutul duplicat

Site-urile moderne sunt pline de probleme de conținut duplicat. Mai ales atunci când este vorba de cele de dimensiuni mari. Folosește Canonical pentru a preveni formarea conținutul duplicat pe site. Etichetele canonice sunt o modalitate de a le spune motoarelor de căutare că o adresă URL specificată este copia a unei pagini principale.

A solicita o reconsiderare a penalizării sau reîncadrarea site-ului în motoare este un proces dureros și adesea nereușit. Este, de asemenea, rareori însoțit de feedback pentru a te informa despre ce s-a întâmplat sau de ce s-au petrecut aceste lucruri. Este totuși important să știi ce să faci în cazul unei pedepse sau interdicții:

1. Dacă nu ai făcut-o deja, înregistrează-ți site-ul cu suita de instrumente pentru webmasteri (Search Console de la Google și Webmaster Bing). Această înregistrare creează un nivel suplimentar de încredere și conexiune între site-ul tău și echipele care lucrează la motoarele de căutare.

2. Asigură-te că examinezi cu atenție datele din conturile instrumentelor pentru webmasteri. Analizează tot: de la pagini cu erori până la erori de server sau erori de accesare cu crawlere, la avertismente sau mesaje de alertă de spam. Foarte adesea, ceea ce este inițial perceput greșit ca o penalitate pentru spam, este, de fapt, legat de problemele de accesibilitate.

3. Trimite cererea ta de reconsiderare prin intermediul serviciului Google pentru webmasteri, și nu prin formularul public. Din nou, acest lucru creează un nivel de încredere mai mare și ai o șansă mai bună de a primi un răspuns.

4. Dezvăluirea completă este esențială pentru reușită. Dacă ai folosit spammarea, dezvăluie tot ceea ce ai făcut. Vorbește despre backlink-urile pe care le-ai achiziționat, cum le-ai obținut, cine le-a vândut etc. Motoarele, în special Google, doresc detalii pentru a-și îmbunătăți algoritmii. Dacă eziți în oferirea de amănunte, este posibil ca motoarele să te considere ca fiind necinstit, corupt sau pur și simplu incorigibil (și probabil că nu îți vor răspunde).

Scoate sau repară tot ce poți. Dacă ai achiziționat backlink-uri nepotrivite, încearcă să le elimini. Dacă ai efectuat orice tentativă de manipulare pe propriul tău site (cum ar fi: link-uri interne excesiv optimizate, abuzul de cuvinte cheie etc.), scoate-le înainte de a trimite cererea de reconsiderare.

Pregătește-te să aștepți. Răspunsurile pot dura săptămâni, chiar luni. Iar reîncadrarea însăși a site-ului în rezultatele căutărilor organice, dacă se întâmplă, este și el un proces îndelungat. Sute, poate mii, de site-uri sunt penalizate în fiecare săptămână. Îți poți, așadar, imagina de ce solicitările sunt prelucrate cu întârziere.

Dacă ai un brand mare și puternic pe web, revenirea din penalitate poate fi mai rapidă, mergând direct la o sursă individuală, la o conferință sau eveniment. Inginerii de la toate motoarele de căutare participă regulat la conferințele din industria de căutare (SMX, Pubcon etc.).

Fii conștient de faptul că în ceea ce ține de motoarele de căutare, retragerea unei sancțiuni nu este obligația sau responsabilitatea lor. La modul legal, ei au dreptul să includă sau să respingă orice site sau pagină. Incluziunea este un privilegiu, nu un drept. Așadar, fii precaut și nu aplica tehnici SEO de care ești sceptic sau nesigur.

Confirmare că site-ul tău a fost penalizat vs. pierderea simplă a pozițiilor, comparativ cu concurenții

1.Site-ul tău este încă indexat? (verificare: "site:url-ul site-ului")

Nu / Doar Homepage

2.Apare site-ul tău în rezultatele căutărilor atunci când cauți numele lui de domeniu?

NU

3.Când cauți pentru 5-6 termeni unici care se regăsesc în tag-ul titlu, site-ul tău apare în primele 10-20 de rezultate?

NU

Cel mai probabil că site-ul este penalizat. Verifică cu Search Console și elimină spam-ul, apoi trimite o solicitare de reconsiderare.


Probabil că ai primit o penalitate pentru activitate manipulativă de adăugare de link-uri sau spam pe site (cloaking, abuz de cuvinte cheie). Elimină toate link-urile externe de pe site care au potențial de calitate proastă. Scapă de backlink-urile plătite și cele de care Google ar fi putut afla. Apoi depune o cerere pentru reconsiderare și promite-le că nu o să mai faci așa.

Probabil că multe backlink-uri plasate către site-ul tău și-au pierdut din valoare. Echipa de la Google identifică zilnic backlink-uri de calitate îndoielnică și scheme frauduloase sau plătite de backlink-uri, și scade din valoarea transmisă de ele. Deci, nu ești unicul. Trimite o cerere de reconsiderare și construiește doar backlink-uri de calitate înaltă.

Dacă răspunsul tău este „DA”, nu este vorba de penalitate (cel mai probabil).

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top