Auditul SEO reprezintă o evaluare tehnică, de offpage, dar și de conținut a site-ului. Acesta măsoară gradul de performanță pe partea de SEO. Apoi semnalează toate erorile care încurcă site-ul să se poziționeze mai sus în SERP-urile motoarelor de căutare. Este, așadar, vorba de analiza SEO care se referă la cât de bine este optimizat site-ul tău, pentru a se afișa printre primele rezultate în căutările Google.
Ce reprezintă un audit al site-ului?
Analiza site-ului este compusă din 3 părți-cheie, și anume:
- Audit SEO On-Page: identificarea și corectarea principalelor probleme de ordin tehnic, care pot influența negativ traficul organic (adică acela venit din SEO).
- Audit de conținut: analiza textelor, a imaginilor, a structurii arhitecturale a site-ului.
- Auditul concurenței: studiază înde-aproape comportamentul concurenților. În ce mod își câștigă aceștia backlink-urile? Ce cuvinte-cheie folosesc? Cât de repede se încarcă site-ul lor? Cât de autoritar este website-ul lor? Cât de mult efort se investește în crearea unui conținut bun pentru SEO?
Ce metode de analiză SEO se folosesc la crearea raportului de audit?
- Analiza codul sursă, pentru depistarea eventualelor erori: https://validator.w3.org/.
- Analiza tuturor notificărilor și compartimentelor Search Console, pentru a vedea cum decurge comunicarea site-ului cu Google și dacă sunt necesare măsuri de corectare: https://search.google.com/search-console.
- Analiza manuală a arhitecturii informației și a navigației.
- Analiza manuală a structurii de link-uri interne.
- Analiza modului de vizualizare a site-ului de pe dispozitivele mobile (GSC și https://search.google.com/test/mobile-friendly).
- Analiza corectitudinii gramaticale și ortografice a textelor de pe site.
- Analiza prezenței sau absenței informațiilor relevante pentru auditoriul țintă al site-ului.
- Analiza paginilor cu o performanță slabă vs. cele populare. Asta pentru a vedea ce tip de conținut așteaptă audiența țintă de la site (Search Console Insights - https://search.google.com/search-console/insights/.
- Analiza metricilor de autoritate SEO, cum ar fi Domain Authority/Autoritatea Domeniului (un scor de la 1 până la 100 – reprezintă capacitatea de clasare a site-ului în baza algoritmului PageRank (https://en.wikipedia.org/wiki/PageRank), această metrică se calculează conform combinațiilor de metrici ale site-ului tău, cum ar fi: numărul total de link-uri spre site, numărul site-urilor ce au link către site, calitatea/autoritatea lor etc. Autoritatea determină competitivitatea website-ului și arată, într-un mod estimativ, efortul necesar din partea echipei SEO pentru clasare înaltă. Page Authority / Autoritatea Paginii (un scor de la 1 până la 100 – reprezintă capacitatea de clasare a paginii în baza algoritmului PageRank).
- Poziționarea în topuri pe Cuvinte Cheie, cu ajutorului unui instrument de analiză a pozițiilor, cum ar fi: SEOMonitor; CognitiveSEO.
- Nr. de backlink-uri și calitatea lor - se analizează cu instrumente de SEO specifice, cum ar fi Ahrefs sau Semrush. Din punct de vedere SEO, contează mai ales link-urile DoFollow, dar cele NoFollow au de asemenea o oarecare importanță, prin faptul că indică activitatea site-ului. Plus, sunt potențial o sursă de trafic.
- Nivelul de indexare a paginilor site-ului - aici analizăm numărul total de pagini HTLM indexate în Google. Metoda de verificare este:
1. Introducem în căsuța de căutare Google această sintagmă: site:<numele domeniului>
2. Comparăm cu numărul de pagini HTML găsit pe Google cu cele găsite prin instrumentul SEO - Screaming Frog. Folosirea lui este gratuită pentru primele 500 de pagini ale site-ului:
3. Concluzionăm dacă o mare parte sau toate paginile site-ului sunt indexate corect.
- Analizăm Uptime-ul Serverului - Uptime-ul este perioada de timp în care un server este în funcțiune. Timpul în care site-ul este online. Acesta ține de calitatea serviciul de hosting pe care îl deții: https://www.uptrends.com/tools/uptime.
- Folosirea corectă a fișierului "Robots.txt" - Acest robots.txt oferă instrucțiuni motoarelor de căutare, ce pagini de pe site să fie afișare în rezultatele căutării și care nu. Fișierul robots.txt pentru un anumit site poate fi vizualizat în felul următor: https://domain.com/robots.txt.
- Folosirea corectă a tag-urilor "meta robots" (follow, nofollow, index, noindex) - Sunt etichete ce oferă instrucțiuni în HTML și indică motoarelor de căutare ce
pagini să nu fie afișate în rezultatele organice. - Client Side Errors (erori de tipul 40x, de genul - 404) - Sunt erori ce țin de legătura Client-Browser și ar fi bine ca toate să fie soluționate.
- Server Side Errors (50x) - Sunt erori ce țin de legătura site-Server și trebuie eliminate.
- Prezența și configurarea corectă a fișierului „Sitemap.xml” - acesta este un protocol care informează roboții Google, dar și alte motoare de căutare ce URL-uri ale site-ului sunt disponibile pentru crawling (indexare). Acesta se conectează în Google Search Console. Se poate verifica manual existența lui astfel: <domen>/sitemap.xml.
- Paginarea corectă, folosind atributele <rel="prev", rel="next" - acestea sunt folosite pentru a indica relațiile dintre o secvență de pagini: http://www.example.com/topic/page/2/.
- Folosirea unui șablon special, atractiv pentru pagina de eroare 404 - Motoarele de căutare accesează cu crawlere site-ul, analizând link-uri către toate paginile de pe site. Și, dacă dau de o pagină 404 ce nu face trimite prin linkuri spre alte zone ale site-ului, nu vor putea continua indexarea. O pagină personalizată 404 asigură că acest lucru nu se întâmplă.
- Folosirea breadcrumbs pe toate paginile site-ului - le verificăm direct pe site:
- Structura prietenoasă a adreselor URL - verificăm structura din lista de link-uri obținute din Screaming frog, prin acest instrument: https://seositecheckup.com/tools/seo-friendly-url-test.
- Cratimele utilizate ca delimitator implicit în adrese URL - se verifică dacă adresele URL nu conțin delimitare de genul „?”, sau alte caractere speciale. Folosirea cratimelor în adrese face mult mai ușor pentru Google ca să-și dea seama despre ce este vorba într-o pagină. De exemplu, o adresă URL care conține expresia „my_page” ar fi interpretată ca „mypage” în loc de „my page”, în schimb folosind „my-page” = „my page”.
- Structura adreselor URL e scurtă și ușor de partajat - verificăm structura din lista de link-uri obținute din Screaming frog. Recomandat e ca adresa URL să fie formată din 4-5 cuvinte.
- Adresele URL conțin cuvintele-cheie cele mai bune - verificăm structura din lista de link-uri obținute din Screaming frog.
- Eventualele probleme de etichetare SEO (de exemplu: tag-urile pentru SEO: title și meta description să fie plasate corect în <head>). Verificăm asta direct din codul sursă, prin apăsarea „Inspect element”.
- Meta Etichete unice și de lungime potrivită pentru fiecare pagină a site-ului - verificăm prezența Meta Tag-urilor (title și meta description) cu ajutorul lui Screaming Frog.
- Prezența de Headings pe site (H1-H6) - Verificăm prezența H1 și H2, precum și detalii despre ele cu ajutorul lui Screaming Frog.
- Prezența pe site a Structured Data (Schema.org) - adică a acelui limbaj special prin care motoarele de căutare înțeleg mult mai bine conținutul unei pagini web și servesc cele mai bune rezultate posibile. Verificăm dacă este prezentă pe site Data Mark-ul prin acest instrument: https://developers.google.com/search/docs/advanced/structured-data.
- Conținutul paginilor site-ului - acestea fac parte din auditul pe content. Verificăm aici structura paginilor și a textelor.
- Ne asigurăm că fiecare pagină a site-ului dispune de un element multimedia: imagine sau video - face parte din auditul pe content.
- Ne asigurăm că nu există conținut duplicat indexabil (folosim corect tag-ul Rel=Canonical) - trebuie cu orice preț să prevenim formarea conținutul duplicat pe site. Deci, verificăm canonicalizarea prin inspect, iar în Screaming Frog vedem tag-urile duplicate. Deseori denumite rel="canonical", etichetele canonice sunt o modalitate de a le spune motoarelor de căutare că o adresă URL specificată este copia a unei pagini principale.
- Să nu existe "Redirect chains"/Lanțuri de redirecționare - redirecționarea multiplă de la un link inițial spre altele (câteva, în lanț) este considerat un lucru care rănește partea de SEO. Ea trebuie evitată.
- Ne asigurăm să site-ul se încarcă rapid - verificăm viteza de încărcare a site-ului cu ajutorul instrumentelor PageSpeed Insights: https://pagespeed.web.dev/ și GTMetrix: https://gtmetrix.com/.