decembrie 19, 2022

Alina Hasnaș

Conținut duplicat și SEO. De ce Google nu acceptă conținutul duplicatele?

Conținut duplicat și SEO - au o lungă istorie comună.

Dacă te interesează în vreun fel partea de SEO a website-ului/urilor tău/tale, sigur ai auzit deja că anume conținutul duplicat poate fi un blocaj în calea clasamentelor tale în Google.

De altfel, echipa de la Google spune: „încercăm din greu să indexăm și să afișăm pagini cu informații distincte”. Iar asta înseamnă că dacă ai pagini pe site fără informații distincte, îți poate afecta simțitor clasamentul în motoarele de căutare.

Mai mult, actualizarea de algoritm Panda, care penalizează existența conținutului duplicat, a fost lansată încă în anul 2011. Filtrul contribuie la reducerea site-urile de calitate slabă din rezultate. Astfel, evidențiindu-le pe cele mai relevante pentru subiectul căutat. Google Panda susține că este nevoie doar de câteva pagini de calitate slabă sau cu un conținut duplicat pentru ca întregul site să fie afectat. Google îndeamnă, de asemenea, ca acele pagini să fie șterse sau blocate. Asta pentru a nu fi indexate de către motorul de căutare.

Așadar, Google preferă conținutul autentic și de calitate bună. Dacă informațiile unei pagini se potrivesc cu informațiile altei pagini, Google va considera că este vorba de conținut duplicat. Iar acest lucru poate afecta clasamentul tău în motoarele de căutare. De asemenea, există riscul ca paginile cu un astfel de conținut să nu fie deloc indexate (adică stocate în baza de date Google).

E important să știi și că fraza „conținut duplicat” acoperă atât paginile care copiază conținut de pe alte site-uri, dar și informațiile care-s repetitive pe site-ul tău.

Content duplicat pe site-ul tău. Cum anume se creează duplicatele?

Așa cum am mai spus, conținutul unic este important. Dublarea acestuia (plagiere, reformulare/re-writing sau prezența multor pagini cu un conținut similar) îți scade din vizibilitate în motoarele de căutare.

Trebuie să te asiguri că site-ul nu are conținut duplicat, adică același conținut să apară pe diferite adrese URL ale site-ului. Este necesar ca întregul conținut unic să fie indexat. Asta deoarece cu cât mai multe pagini cu același conținut indexează robotul de căutare, cu atât mai puține resurse Google rămân pentru procesarea paginilor unice și cu adevărat valoroase ale site-ului tău.

În funcție de felul în care se formează noi pagini pe site, duplicatele pot fi bazate pe:

  • Tag-uri.
  • Categorii.
  • Adrese URL formate la căutare.
  • Pparametri URL pentru urmărire campanii și filtrare.
  • WWW vs. non-WWW.
  • Arhive de autor.
  • Paginarea comentariilor.

De exemplu, structura CMS-ului WordPress admite și niște erori care impactează negativ partea de SEO. Adică: se creează content duplicat cu grămadă. Astfel încât e nevoie să facem câteva modificări în standardele WordPress pentru SEO:

- Să creăm titluri unice pe fiecare pagină.
- Să creăm meta descrieri unice pe fiecare pagină.
- Să blocăm indexarea mai multor feluri în care apare un articol.
- Să specificăm clar în robots.txt unde au voie Google și ceilalți crawleri să indexeze.

O altă soluție este să folosești canonical. Folosirea corectă a lui Rel=Canonical Tag previne formarea conținutul duplicat pe site. Etichetele canonice sunt o modalitate de a le spune motoarelor de căutare că o adresă URL specificată este copia a unei pagini principale.

Google și conținutul duplicat, 2023

Care sunt top trei probleme ale site-urilor cu mult conținut duplicat?

  • Mai puțin trafic organic. Google nu dorește să claseze paginile care utilizează conținut copiat din alte pagini în indexul Google (inclusiv paginile de pe propriul site web). Google nu este sigur care pagină este „originală”. Deci, toate cele trei pagini se vor lupta să se claseze.
  • Penalizare (extrem de rar). Google a spus că conținutul duplicat poate duce la o penalizare sau la de-indexarea completă a unui site web.
  • Mai puține pagini indexate. Acest lucru este important în special pentru site-urile web cu multe pagini (cum ar fi site-urile de comerț electronic). Uneori, Google nu reduce doar conținutul duplicat. De fapt, refuză să-l indexeze.

Lupta cu link-urile și informațiile duplicate

Utilizează un instrument de audit SEO pentru a găsi conținut duplicat: - raventools.com.

 conținutul duplicat în Google și SEO

Acesta îți scanează site-ul pentru conținut duplicat (sau conținut slab) și te informează ce pagini trebuie actualizate.

Pentru a verifica dacă conținutul site-ului tău este unic poți folosi acest instrument -  https://www.copyscape.com/.

totul despre conținutul duplicat în Google

Utilizarea instrumentului siteliner.com poate ajuta la identificarea rapidă a problemelor de conținut duplicat de pe site-ul tău:

informații despre conținutul duplicat Google

Cum lupți cu cei ce-ți fură contentul?

Poți să elimini conținutul furat prin aplicarea drepturilor tale, conform Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Trimiți o notificare de eliminare DMCA unde e găzduit site-ul. Poți accesa acest link și introduce URL-ul celui ce-ți fură contentul pentru a afla de cine e găzduit: https://lookup.icann.org/en/lookup.

Totodată, e de datoria noastră să te informăm și că există hosting-uri care ignoră plângerile DMCA.

Iată cum arată rezultatele căutărilor după e un anumit conținut a fost eliminat:

informații despre conținutul duplicat în Google 2023

Concluzii despre conținut duplicat și SEO

Prezența pe pagina ta a unui conținutul identic cu alte materiale din online, poate reduce șansele de a obține o clasare bună în rezultatele motoarelor de căutare. Este foarte important să te asiguri că conținutul de pe site este unic și original în proporție de >95%. Precauția este întotdeauna un instrument bun de utilizat. Verifică unicitatea conținutului cu instrumentul Copyscale sau Siteliner.

Dacă îți dorești clasamente de top în Google, creează în mod constant conținut de înaltă calitate. Adică conținut care oferă mai multe detalii decât oferă concurenții tăi. Fă acest lucru cel puțin pentru cele mai importante produse. De asemenea, trebuie să eviți cu orice preț conținutul duplicat. Și învață-te să ieși în evidență cu texte wow. Faci asta optimizând descrierile de pe paginile de produs și articolele de blog. Plus, folosind imagini, video-uri, infografice excepționale etc.

Dacă însă nu ai timp de creare conținut de calitate superioară, poți oricând apela la serviciul nostru de SEO Copywriting. Sună-ne la +373 69 809 235 (Moldova), +40 721 536 067 (România). Sau lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com. Avem peste 7 ani de experiență în digital marketing.

Contactează-ne când dorești

Telefoane


+373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top