Pandemie, război, inflație, criză energetică - toate au marcat comportamentul consumatorului online. Aceste contexte dictează nevoile din piață din prezent. Dar, tot ele pot arăta și tendințele de creștere și adaptare necesare business-ului tău într-o nouă realitatea. Cunoașterea acestora, te va ajuta să fii flexibil ca deținător de afacere. Dar și să vii la înaintare cu mesajele de marketing corecte.
Astfel, o întreagă avalanșă de factori psiho-sociali și economici au determinat un nou comportament de consum în Europa de Est. În cele ce urmează, vom analiza noile credințe și paradigme. Adică: cele care au dictat ce conținut consumă și ce comportament de achiziție are clientul în mediul digital.
Comportamentul consumatorului online
- Consumatorii și-au regândit cheltuielile, prin conștientizare și punând un accent puternic pe valori personale. Da, oamenii s-au raportat la brandurile mai responsabile, cu CSR, cu storytelling, cu content marketing de calitate. Dar și cele care au știut să comunice cu empatie.
- Cumpărătorii au început a căuta căi alternative pentru a achiziționa bunurile necesare. Iată doar câteva dintre trendurile care se pare că se vor menține pe termen lung: concertele virtuale, livrarea produselor până la ușă de către micii producători locali, susținerea antreprenorilor mici. Tocmai din aceste motive, conținutul video a explodat. Și el continuă să fie mai relevant ca niciodată. Iar vânzările online sunt încă pe un trend ascendent.
- Secondhand-ul nu mai este un tabu. Se pare că pandemia a șters barierele, inclusiv în Europa de Est, pe partea de haine la mâna a doua. Astfel, acum brandurile ce se ocupă cu secondhand-ul sunt pe val.
- Suburbiile și așezările rurale sunt în continuare un refugiu pentru suflet. Accesul la spaţii verzi, lucru de la distanță, produse și servicii mai aproape de casele lor - se pare că toate aceste tendințe se păstrează.
- Oamenii învață se se ancoreze tot mai mult în aici și acum. Accentele s-au pus pe autodezvoltare, învățarea de limbi străine, cursuri de meditaţie și well-being etc. Situațiile de criză sunt văzute și ca spații pentru oportunități, dintr-un alt unghi. Shopping-ul online a fost, de altfel, și o importantă sursă de dopamină pentru internauți. Iar adunarea pe social media în comunități după interese a fost de fapt un stimul pentru a cumpăra și mai multe, fără rezerve sau resentimente. Ci chiar dintr-un sentiment clar și univoc: „eu merit”. La acest trend a contribuit enorm și conținutul generat de utilizatori, promovând ei singuri branduri comerciale.
- Acum se pare că societatea s-a împărțit în două: cei care doresc să se întoarcă la viaţa lor cu activităţi sociale offline și chiar au făcut-o, şi cei care încă mențin distanța socială. Astfel, se cere o abordare hibridă a vânzării de produse și servicii. De exemplu, conceptele de take away și delivery vor fi utile încă mult timp de acum încolo. De fapt, a trecut suficient timp pentru ca noile obișnuințe să se fi înrădăcinat binișor în viața oamenilor. Deci, livrarea în condiții avantajoase rămâne a fi un mare plus. Totuși, nu sunt de evitat și bunele practici de vânzare în offline.
- Se consumă tot mai mult conținut bun. Interviuri video, podcast-uri, emisiuni de divertisment - toate pot construi conținut de brand de calitate. Asta - pentru a ajuta companiile să crească gradul de recunoaștere al brandurilor lor și a pune mâna la educarea unei societăți mai bune.