Să angajezi un Specialist SEO sau o Agenție? Top 5 Modele de Business în SEO

Să apelezi la o agenție SEO, să înveți singur SEO sau să angajezi un specialist SEO in-house? Cum să alegi cel mai potrivit model pentru tine?

Într-o lume în care realitatea virtuală devine „mai reală” decât cea reală, ne ciocnim din ce în ce mai des de noțiunea de SEO.

Descifrat ca și Optimizare pentru motoarele de căutare (termen provenit din limba engleză: SEO – Search engine optimization), SEO este mai mult despre un pachet de reguli pe care trebuie să le urmăm dacă ne dorim ca afacerea noastră online să ocupe un loc de top pe web.

Dacă am adapta acest termen la viața reală, am spune probabil că SEO este despre a crea o relație dintre proiectul inițiat de un antreprenor și motoarele de căutare. Și abia după aceea putem vorbi despre o relație dintre sensul în sine al proiectului și potențialii clienți care ar fi interesați de el.

Indiferent dacă ești interesat de SEO pentru propriul proiect sau pentru proiectele altora, este important să cunoști modelele de business SEO pentru a putea aprofunda acest subiect.

Ce este un model de business SEO? Care sunt cele mai eficiente modele de SEO business și bineînțeles – cum să îl alegi pe cel mai potrivit specialist SEO pentru tine? – acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom încerca să găsim răspunsuri împreună astăzi.

Ești pregătit? Atunci hai să începem!

Ce Înseamnă un Model de SEO Business?

Când vorbim despre a ocupa o poziție mai înaltă în rezultatele motoarelor de căutare, ne gândim, în primul rând, la modul în care am putea utiliza știința care se numește SEO, astfel încât să se potrivească nivelului de posibilități pe care le are în acest moment afacerea ta online. Aceeași regulă de bază se aplică și pentru afacerile online ale altora, de care ești, poate, responsabil.

Nu mă înțelege greșit, nu e ca și cum toate afacerile online cresc cu aceeași viteză, întâmpină aceleași probleme sau au aceleași posibilități financiare pentru a se dezvolta. Nu!

Suntem realiști și ne dăm seama, cu certitudine, că succesul unei afaceri online, depinde de mai mulți factori, printre care: investiția financiară, investiția de timp, calitatea oamenilor cu care facem echipă, cunoștințele pe care le-am acumulat până acum, abilitățile practice și lista poate continua...

Revenind la subiect, una dintre cele mai simple definiții pentru un model de bussines SEO ar fi: acel tip de servicii SEO pe care le folosești pentru pagina ta web sau pentru pagina web ale altora. Și când vorbim despre „un anumit tip de servicii SEO”, ne referim la acele tactici de marketing pe care decizi să le folosești, la un moment dat, pentru a crea ceea ce se numește un „SEO prietenos” pentru pagina ta web.

Ce îți dorești cu adevărat de la afacerea ta online? Ce așteptări ai și cât de repede plănuiești să o dezvolți? Sau, dacă ești un specialist SEO angajat în proiectele altora, gândește-te care ar fi așteptările pe care le are de la tine clientul pentru care lucrezi? Răspunsul la aceste întrebări vor reprezenta un început pentru a aprofunda acest subiect.

Dacă, însă, nu ai găsit încă răspunsul la aceste întrebări, hai să începem cu:

Clasificarea Tipurilor de Modele de SEO Business. Ce tipuri de Specialiști SEO există?

  • In-house SEO

Acest tip de SEO se referă la „destinul” unui singur proiect online. Indiferent dacă faci SEO pentru tine sau pentru cineva, sarcina ta este să ai grijă de un singur website.

Termenul de „specialist SEO in-house” (care s-ar traduce mot-a-mot ca și SEO „în casă”) este doar pentru experțiii SEO care știu deja cât de important este să faci un SEO calitativ pentru a avea succes.

Nu contează pentru cine îl faci, aceasta este una dintre cele mai potrivite metode pentru a învăța lucruri noi despre optimizarea pentru motoarele de căutare și aplica acele cunoștințe în practică.

Unicul dezavantaj al acestui tip de SEO este că nu îți oferă posibilitatea unei varietăți în activitatea ta, pentru că așa cum am mai spus, te specilizează doar într-un singur proiect online. Asta nu înseamnă însă că acele cunoștințe pe care le dobândești în ca expert SEO in-house nu vor deveni utile pentru parcursul tău de mai departe.

  • Consultanță SEO independentă

Pe de altă parte, dacă într-adevăr ții la independența ta și îți dorești să ai mai multă varietate în activitate, atunci consultanța SEO independentă este una dintre opțiunile la care te-ai putea gândi. De ce? Pentru că un consultant SEO independent, fiind și un specialist SEO foarte bun este cel care face regulile. El are posibilitatea de a alege proiectele în care crede sau pe cele pe care le consideră potrivite pentru cunoștințele și abilitățile lui.

Poți deveni un consultant SEO independent pentru propriul tău proiect sau pentru alte proiecte online în care ești implicat.

Cel mai mare avantaj al acestui tip de SEO este că, ca și un consultant independent, îți poți crea propriul brand, utilizând acele strategii SEO pe care le consideri cele mai eficiente și potrivite pentru tine. Dar, iarăși, pentru a face acest lucru ai nevoie să înveți, să înveți, să înveți... (ai aici un ghid SEO excelent ce te va ajuta să înțelegi cum funcționează SEO).

Bineînțeles, însă, dacă nu ai timp și răbdare să investești în afacerea ta online, atunci mergi mai departe, există o mulțime de alte alternative care ți s-ar putea potrivi, și una dintre ele ar putea fi:

Dacă nu ai posibilitățile necesare să contribui direct la propria afacere online sau nu ai condiții pentru a angaja un specialist SEO in-house, atunci te poți gândi să angajezi o agenție SEO care să facă treaba pentru tine.

De ce acesta poate fi un lucru convenabil pentru tine? În primul rând, pentru că poți folosi în altă parte timpul pe care l-ai investi în a-ți crea propria strategie de SEO pentru afacerea ta. Dar înainte de a-ți lăsa pagina web „în mâinile altcuiva”, îți sugerez să citești cu atenție toate review-urile despre acea agenție, adică ce spun alte companii sau persoane fizice care au apelat la serviciile ei.

Angajează o companie dedicată, cu oameni cărora le pasă, cu adevărat, de prioiectele în care se angajează.

Dacă te gândești însă să devii tu însuți o parte dintr-o companie SEO care lucrează pentru alții, atunci nu există o metodă mai bună de a practica SEO decât aceasta.

  • Promovarea proiectelor online cu ajutorul SEO

Dacă nu îți place ideea de a lucra pentru alții, atunci o poți face pentru tine. Ce înseamnă asta? Simplu - îți poți crea o proprie afacere online. Astfel poți experimenta SEO pe propia pagină web, plus nu vei fi nevoit să îndreptățești așteptările clienților cu referire la afacerea lor online.

Dar, sinceră să fiu, îmi doresc să cred că dacă citești în acest moment acest articol, înseamnă că ai deja de mult timp propria afacere și perseverezi în dezvoltarea ei, în fiecare zi, puțin câte puțin.

Știm cu toții că nu e atât de ușor să fii „one-man-show”, dar promovarea afacerii tale online cu ajutorul lui SEO este una dintre cele mai sigure și eficiente strategii în a obține succesul.

  • Modelul SEO to SEO

Dacă și numai dacă ai devenit deja un expert SEO, atunci poți lua în considerare acest model. Acesta este despre a atinge un nivel în care îți poți permite să transmiți mai departe cunoștințele tale despre cum are loc optimizarea unui website în motoarele de căutare. Da, celor care pășesc pe aceleași urme și se ciocnesc de aceleași probleme cu care te-ai ciocnit și tu la începuturile tale.

Te poți gândi la a oferi produse, servicii sau chiar educație în acest domeniu relativ nou. Asta înseamnă să fii un specialist SEO fără a mai avea nevoie să lucrezi la proiectele altora pentru a-ți aprofunda cunoștințele. Asta nu înseamnă, bineînțeles, că trebuie să te oprești din învățat, ci doar că îi poți ajuta pe alții, în timp ce tu continui să te specializezi.

Chiar dacă, însă, sună foarte atractiv, nu poți aborda acest model până când nu ți-ai creat tu însuți, un renume în mediul online, care să vorbească pentru tine.

„Bine, bine, dar cum să aflu care este cel mai potrivit Model SEO pentru mine?”

Dacă ai ajuns până aici, atunci - probabil - ai înțeles deja cât de important este să îți creezi o tactică eficientă de SEO pentru a obține succes în mediul online. Nu are importanță dacă vorbim despre propria ta afacere online sau despre afacerile online ale altor persoane.

Ce contează cu adevărat este faptul că SEO este un adevărat „panaceu” pentru a scăpa de invizibilitate online, deci cu cât mai serios vei aborda acest subiect, cu atât mai repede te vei bucura de succes în afacerile tale online.

Cum alegi cel mai potrivit model SEO pentru tine? Aș răspunde la această întrebare prin câteva alte întrebări vitale:

  • Crezi că ai timpul și răbdarea potrivită pentru a investi în a-ți crea propria strategie SEO și a te transforma într-un specialist SEO? (Vezi aici cât durează în mediu o campanie SEO. Atunci te poți gândi la opțiunea de a-ți promova singur propria afacere online cu SEO).
  • Crezi că îți poți permite să angajezi o persoană specilizată (un specialist SEO) sau o agenție SEO pentru a face acest lucru pentru tine?
  • Cât de repede îți dorești să obții rezultate? (în dependență de răspuns, găsește o opțiune pentru a alege un model de afaceri SEO).
  • Și bineînțeles: cât de implicat îți poți permite să fii în afacerea ta online?

După câte vezi, nu e chiar atât de complicat pe cât pare a fi.

Uneori tot de ce este nevoie este să adresăm întrebările potrivite pentru a găsi răspunsurile corecte. Sau, așa cum ar fi spus cineva: „Răspunsul se află chiar în întrebare”.

Concluzie

Decizia de a aborda un model de bussines SEO nu este suficientă pentru a atinge succesul, dar este, cu certitudine, un prim pas esențial.

Așa cum știi deja, SEO este mai mult despre cum îl practici, decât despre cât de mult înveți despre el.

Îl poți practica de unul singur sau poți angaja pe cineva să o facă pentru tine, întrebarea este: ce rezultate obții după acțiunile tale?

Nu uita că potențialii tăi clienți nu te vor întreba cine te ajută să deții o afacere online de succes. Și asta pentru că lor le pasă doar de faptele reale, de pagina web care stă în fața lor, acea pagină de  pe internet pe care o văd ca pe o salvare pentru satisfacerea propriilor nevoi.

Dacă crezi că nu reușești să faci SEO de unul singur, ne poți contacta oricând. Suntem aici să îți ghidăm pașii spre succes.

Cu toată responsabilitatea,

Echipa Seollite.

to top button