Ce factori luăm în considerare atunci când facem optimizare SEO magazin online? Care sunt acțiunile pentru a vă garanta un loc pe prima pagină a Google? Care-s cele mai frecvente greșeli pe care le fac proprietarii de magazine online atunci când vine vorba de comerț electronic SEO?
SEO înseamnă ca site-ul companiei tale să ajungă în topul rezultatelor căutării Google, altfel spus SEO ajută site-ul tău să apară pe primele poziții în rezultatele Google. Asta atunci când o căutare este efectuată folosind cuvinte cheie legate de domeniul tău de activitate.
Dar de unde știu motoarele de căutare site-ul tău merită să fie clasat bine? Aceștia sunt cei 4 piloni ai algoritmului de căutare Google:
- Bine structurat - un site web bine conceput te poate ajuta să faci o impresie bună asupra potențialilor tăi clienți.
- Intuitiv - un site web ușor de utilizat este unul intuitiv și unul de la care utilizatorii vor cumpăra.
- Website de calitate - conținutul de înaltă calitate este sincer, clar și nu servește vreunei agende ascunse.
- Relevant, astfel încât să conțină informații utile - din punct de vedere SEO, relevanța se referă la cât de bine corespund informațiile de pe un site web unei interogări de căutare.
Aceste statistici te vor convinge că SEO și comerțul electronic sunt profund legate între ele:
- 37,5% din tot traficul site-urilor de tip magazin online provine din căutări.
- 23,6% din comenzile magazinelor online sunt direct legate de traficul organic.
- 1 din 3 căutări de smartphone sunt efectuate înainte de vizitarea unui magazin.
- Clienții potențiali din motoarele de căutare au o rată de conversie de 14,6%.
Prin ce este optimizarea SEO magazin online diferită de SEO obișnuit?
- Google tratează interogările care implică tranzacții financiare cu o atenție sporită.
- Este de obicei extrem de competitiv pe orice nișă. Reține că există deja zeci de milioane de magazine online care doresc să se claseze pe prima pagină a lui Google.
SEO pentru comerțul electronic este mai complex datorită:
- Problemelor de gestionare a catalogului de produse.
- Există o mulțime de categorii de produse ce trebuie manevrate corect.
- Stocuri epuizate și gestionarea corectă a acestora.
- Arhitectura site-ului web.
- Potențiale probleme de încredere.
Checklist pentru optimizare SEO magazin online (On-Page):
Care sunt cei mai importanți factori de clasare pentru optimizare SEO magazin online?
- Din multe teste și cercetări pe care le-am făcut și studiat, backlink-urile sunt cel mai important factor de clasare chiar și în 2024. Ultima dată, în 2017, Gary Illyes de la Google a confirmat că PageRank este încă folosit în algoritmul lor. O mulțime de factori contribuie la capacitatea unui backlink de a face diferența. 2 dintre cei mai importanți sunt: relevanța (link-uri de pe site-uri și bloguri care scriu despre același tip de subiecte) și autoritate (link-urile de pe site-uri puternice ajută cel mai mult cu SEO).
- Optimizarea paginii de produs – există o lume de oportunități pentru a-ți prezenta produsul, astfel încât acesta să rămână relevant și atractiv pentru clienții tăi. Reține că: Google vrea să înțeleagă despre ce este pagina dată. Totul începe cu analiza cuvintelor cheie, meta etichete (adăugă modificatori la etichetele tale de titlu, cum ar fi „Cumpără”, „Ieftin” și „Ofertă” pentru a obține mai mult trafic de tip long-tail. Adică, pe termenii obișnuiți pe care oamenii îi folosesc atunci când caută produse pe Google). Creează conținut de înaltă calitate, care oferă mai multe detalii despre produse decât oferă concurenții tăi. Fă acest lucru cel puțin pentru produsele cele mai importante. Evită conținutul duplicat și ieși în evidență, având grijă de paginile produselor.
- Arhitectura site-ului și link-urile interne - Arhitectura site-ului trebuie să fie intuitivă și ușor de înțeles/parcurs. Recomandat e ca toate paginile de produse să fie la 3 click-uri distanță (sau chiar mai puțin) de la homepage. Optimizează structura internă de link-uri pentru a beneficia de o rată bună de reținere a vizitatorilor pe pagină. Poți, de asemenea, sugera produse care sunt de obicei cumpărate împreună, sau produse similare. Este o idee grozavă să oferi audienței tale pachete.
- UX/UI și recenzii de la clienți – Ce înseamnă experiența utilizatorului în 2024? Este vorba de conținut ușor de citit, legături interne și sugestii de produse, pentru o rată de respingere mai mică. Plus, site bine organizat, conținut interesant și util. În timp ce UI se referă la site-uri web care sunt concepute în funcție de nevoile utilizatorilor: cu design responsive, fără reclame intruzive.
Recenziile clienților sunt mega importante.
Ele construiesc încrederea cumpărătorilor din online și sporesc credibilitatea brandului tău. 88% dintre consumatori spun că au încredere în recenziile online la fel de mult ca în recomandările personale. Asta înseamnă că recenziile de pe Facebook, Google și site îți pot crește conversiile și veniturile. Din perspectiva SEO, recenziile de pe website oferă un text suplimentar care poate conține cuvinte cheie. Și pe care motoarele de căutare îl pot folosi pentru a înțelege mai bine conținutul paginilor.
Cele mai frecvente greșeli SEO pe care le-am observat când lucrăm cu magazinele online ale clienților noștri:
- Nu au descrieri sau au descrieri slabe ale produselor.
- Structura proastă a paginii de produs.
- Adrese URL care nu sunt prietenoase cu SEO.
- Nu folosesc elemente wow de design și nicio schemă de culori care să convertească.
- Categoriile sună prea general (de exemplu, categoria se numește „laptop-uri”, nu „laptop-uri Apple”).
- Nu fac oferte și promoții atractive.
- Nu dezvoltă un blog.
- Nu există informații despre afacere: exacte și de încredere.
- Pagini cu puține imagini sau imagini care nu sunt autentice.
Mai multe date despre optimizarea SEO a unui e-commerce poți obține din acest video (în engleză) creat de cei de la Backlinko.com. Mai jos de video vezi și transcrierea în română.
(transcriere în română) În acest videoclip îți voi arăta cum să obții mai mult trafic pe site-ul tău de comerț electronic. Mai precis, vei vedea care-s cei patru factori cei mai influenți, care ajută la clasarea magazinului tău online mai sus în rezultatele căutărilor în Google.
Darren Dematas a decis recent să lanseze primul său site de comerț electronic, magazinul de produse pentru camping: TopSpecUS.com.
Ca mulți antreprenori ce se ocupă de comerțul electronic, Darren era un jucător nou într-o industrie super-competitivă. Majoritatea oamenilor aflați în poziția sa, ar crea doar o grămadă de pagini de produse. Și ar spera la ce-i mai bun.
Dar Darren știa că SEO Optimizarea pentru eCommerce va fi calea spre succesul site-ului său. Deci, el s-a concentrat asupra celor patru factori de clasare, pe care ți-i voi arăta. Îți voi povesti și despre traficul organic către cele mai importante produse și categorii de pagini ale site-ului său. Care a crescut de-a lungul timpului, până la +259%.
Un website bun este un site care va include cel puțin 1000 de cuvinte de conținut pe cele mai importante pagini ale produselor. Studiile din industrie au arătat că anume conținutul mai lung tinde să se claseze mai bine în Google. Și da, aceste constatări se aplică și în cazul site-urilor de tip magazine online.
De fapt, Google dorește să înțeleagă despre ce este vorba pe pagina ta și când oferi o mulțime de conținut, ajuți la această înțelegere.
În plus, atunci când publici conținut lung, îți poți ajuta clienții să înțeleagă bine ce urmează să cumpere. Deci, descrierile pot crește și conversiile.
Factorul I de clasare a magazinelor online: Autoritatea Domeniului
Bine, haide să începem cu factorul nr. 1 pentru eCommerce SEO: autoritatea de domeniu. Nu este niciun secret că: cantitatea și calitatea backlink-urilor care se îndreaptă spre site-ul tău sunt factorii de top ai algoritmilor Google. Și, da, acest lucru se aplică și asupra site-urilor de comerț electronic. Întrebarea este, cum poți obține recomandări prin link către site-ul tău, dacă acesta este alcătuit din 100% de produse și categorii de produse? Răspunsul scurt e: nu poți.
De fapt, oamenii doresc să indice prin backlink către site-uri care au conținut valoros. Fără asta, o să ai o relație proastă cu SEO. Asta e vestea rea. Vestea bună este, însă, că și site-urile de comerț electronic pot publica conținut minunat! Când faci acest lucru, vei îmbunătăți autoritatea generală a site-ului. Ceea ce va ajuta paginile tale de produse și categorii să se poziționeze mai sus pe Google.
De fapt, giganții din comerțul electronic, precum Amazon, au foarte rar link-uri îndreptate direct către paginile lor de produse. În schimb, se clasează pe baza autorității de domeniu.
De exemplu, când Darren a lansat pentru prima oară TopSpecUS a creat un articol de blog de mare valoare, numit „Sfaturi de împușcare cu pistolul de la 20 de trăgători”. Și pentru că această postare a atras backlink-uri de calitate, a crescut autoritatea domeniului. Ceea ce a amplificat cu 259% traficul organic al uneia dintre paginile importante din categoria „Saci de mare capacitate”.
Ce e de făcut, deci? Folosește marketingul de conținut pentru a mări autoritatea domeniului tău. Această creștere în Domain Authority va crește clasarea paginilor tale de produse și categorii.
Factorul II de clasare al magazinelor online: Optimizarea Paginii de Produs
În continuare, este vorba de un factor de clasament care este foarte important: optimizarea paginii de produs. Cum îți optimizezi paginile de produs pentru SEO? Este simplu, utilizează acest plan de acțiune în patru pași:
1. Mai întâi, adăugă modificatori la etichetele titlu ale paginilor produselor. Evident, va trebui să utilizezi cuvântul cheie țintă în eticheta titlu, dar nu te opri doar acolo. Adăugarea a ceea ce se numesc modificatori la eticheta titlu te poate ajuta să te clasezi pentru zeci de căutări de tip long-tail).
De exemplu, să presupunem că cuvântul cheie țintă pentru pagina ta de produs este „căști cu anulare zgomot”. În loc să scrii o etichetă de titlu pur și simplu „căști cu anulare zgomot de la X brand”, adăugă un cuvânt sau două pe care oamenii le vor folosi probabil atunci când vor caută cuvântul cheie respectiv. Găsește câțiva termeni obișnuiți pe care oamenii îi folosesc atunci când caută produse pe Google.
Cuvintele cele mai bune și mai ieftin de folosit sunt modificatori de etichete de titlu. Și acești termeni te vor ajuta în mod natural să apari în Google pentru căutări de tip long-tail care conțin acele cuvinte. În continuare, văd foarte puțini oameni care își optimizează etichetele de titlu pentru o mai bună rată de click. Și aceasta este o greșeală uriașă.
Probabil că nu vei avea timp să scrii conținut de 1000 de cuvinte pentru fiecare pagină de produs de pe site-ul tău. Acestea fiind spuse, îți recomand totuși să scrii descrieri detaliate ale produselor pentru cele mai importante 10 pagini.
Este timpul și pentru ultimul sfat pentru optimizarea paginilor de produs. Paginile de produse trebuie să includă cuvântul cheie țintă de la 3 până la 5 ori. Acest lucru nu are nimic de-a face cu densitatea cuvintelor cheie sau umplutura cu cuvinte-cheie.
Pur și simplu asigură-te că cuvântul tău cheie apare în pagină, astfel încât Google să înțeleagă despre ce este pagina. De exemplu, dacă cuvântul tău cheie țintă este „Oală de 6 litri”, dorești să te asiguri că ai acea expresie exactă în descrierea produsului tău de cel puțin trei ori.
Factorul III de clasare a magazinelor online: Arhitectura site-ului
Acum este momentul celui de-al treilea factor de clasare care este arhitectura site-ului. Arhitectura site-ului sau modul în care paginile de pe site sunt organizate și aranjate are o importanță SEO majoră pentru orice site.
Dar este de două ori mai important pentru site-urile de comerț electronic. Acest lucru se datorează faptului că site-ul de comerț electronic are mult mai multe pagini decât un blog sau site-ul magazinului local de pizza.
Când este vorba de multe pagini, este important ca arhitectura site-ului să ușureze navigarea utilizatorilor. Iar motoarele de căutare să găsească cele mai importante pagini de pe site-ul tău.
Regula de aur pentru o arhitectură robustă a site-ului de comerț electronic: menține fiecare pagină la trei sau mai puține click-uri depărtare de homepage.
Cele mai multe site-uri de comerț electronic au tendința de a obține cele mai multe link-uri spre homepag. Și, prin urmare, autoritatea homepage-ului este cea mai mare. Astfel încât atunci când arhitectură site-ului nu este bună, această autoritate este diluată de modul în care se ajunge la paginile tale de produse și categorii.
Deci, care este soluția? Asigură-te că produsele tale nu sunt mai departe de trei click-uri de la pagina de acasă. PetSmart își stabilește site-ul cu această regulă în minte.
De exemplu, să spunem că doriți să obțineți un nou castron pentru câini. Ești pagina de pornire a site-ului și ai făcut click pe linkul „pentru câini”. Apoi faci click pe boluri. Și ai o listă de produse din acea subcategorie. Și gata, ai găsit ce vrei. Google poate găsi și indexa cu ușurință toate paginile de produse ale companiei PetSmart.
Factorul IV de clasare a magazinelor online: Lungimea adresei URL
Recent am colaborat cu o grămadă de companii de software SEO pentru a efectua cel mai mare studiu din ultima vreme despre factorii ce influențează clasamentul Google. În total, am analizat un milion de rezultate ale căutării Google.
Deci, ce am găsit? Am descoperit că adresele URL scurte au tendința de a fi mai bune decât cele lungi.
De exemplu, să presupunem că site-ul tău de comerț electronic vinde hrană organică pentru păsări. Toate celelalte elemente fiind la egalitate, un URL mai scurt ar fi mai potrivit decât un URL mai lung.
Avertizare: nu trebuie neapărat să te apuci să schimbi toate adresele URL lungi în mai scurte. Acest lucru poate provoca probleme grave SEO. În schimb, ocupă-te de configurarea structurii URL-urilor astfel încât toate paginile noi de produse și de categorii să aibă adrese URL scurte.
Ai nevoie de SEO pentru e-commerce-ul tău? Scrie-ne la info{@}seolitte.com sau sună-ne azi la +373 69 809 235!