mai 17, 2022

Alina Hasnaș

Yoast SEO – ce este și cum trebuie configurat corect pentru un SEO bun pentru WordPress?

Yoast SEO pentru WordPress este un plugin dedicat activităților de optimizare SEO a site-ului. Această unealtă incorporează partea de SEO tehnic, SEO On-page și SEO Off page. Atuul principal al acestui modul este faptul că te ajută cu partea de optimizare SEO a site-ului tău. Asta chiar și când ai cunoștințe minime în domeniul optimizării.

Yoast dispune de o interfață intuitivă și ușor de înțeles. Plus, te ajută să faci setări importante pentru SEO, fără a fi nevoit să scrii linii de cod. De asemenea, plugin-ul are integrate cele mai importante elemente de SEO On Page din algoritmii lui Google. Practic au fost integrate ca o serie de reguli/sfaturi în CMS, din indiciile pe care motorul de căutare le dă public webmasterilor.

Acest articol te învață să configurezi corect și optimal Yoast SEO, pentru rezultate vizibile în timp.

Instalarea lui Yoast SEO

Instalarea plugin-ului Yoast SEO se face ușor, din meniul cu module (ca în imagine):

Yoast SEO configurare corect[ pentru un SEO bun pentru WordPress

  • Accesează contul tău de WordPress.
  • în partea stângă din meniul de navigare, accesezi „Module” (sau „Plugins” - în engleză).
  • Alegi „Add new”, sau „Adaugă”.
  • În căsuța de căutare scrii „Yoast SEO”. Modulul căutat va apărea primul în lista de recomandări.
  • Dă click pe „Instalare”. La final activează extensia.

De menționat este aici că există atât varianta gratis, cât și cea plătită (mai avansată) a modulului. Însă cea gratuită este suficient de potentă pentru o serie de setări destul de avansate pe SEO.

Ce are varianta plătită în plus? Aceasta oferă posibilitatea de a gestiona erorile de indexare și de a seta redirect-uri pentru fiecare eroare de indexare, direct din WordPress.

Configurarea lui Yoast SEO - pas cu pas

După instalare, modulul va apărea în CMS ca o secțiune nouă la meniul WordPress, cu denumirea de „SEO”. Acesta are în dropdown 6 elemente.

  1. General oferă notificări despre optimizările implementate și atenționări despre problemele care ar putea afecta indexarea website-ului tău.
  2. Search Appearance te va ajuta să optimizezi felul în care contentul tău e perceput și indexat de Google.
  3. Social oferă oportunitatea de a integra conturilor tale de Social Media cu modulul.
  4. Tools - aici vei putea face import și export de setări din alt modul, vei putea să schimbi rapid fișierele importante pentru SEO.
  5. Premium - setare redirect-uri pentru fiecare eroare de indexare, sinonime și expresii cheie asociate, previzualizare de postări pe Facebook sau Twitter).
  6. Workouts e un îndrumător pentru cele mai importante setări pe SEO.

Yoast SEO configurare corectă pentru SEO WordPress

Optimizare la nivel de fiece articol

După instalarea lui Yoast, în josul paginii de articol vom avea o secțiunea nouă, prin care putem optimiza partea de SEO a paginii date. Iată cum arată asta în CMS:

Yoast SEO configurare WordPress

Scopul acestei secțiuni este de a ne oferi o interfață prietenoasă pentru a face setări de bază la nivel de articol. Adică, crearea și plasarea meta descrieri, eticheta titlu, tag-urile Open Graph. Plus, setarea unei imagini pentru Social Media (Facebook și Twitter). Dr și setări de bază pentru partea de Schema.org. Tot aici vei descoperi și o analiză SEO preliminară a articolului pe baza unui cuvânt cheie principal, introdus de către tine în căsuța de la „focus keyphrasis. Plus, indicații de optimizare în vederea unei bune poziționări organice și obținerii unei lizibilități mai bune pentru conținutul tău.

Alegerea unui cuvânt-cheie de bază pentru fiecare articol

Recomandarea cea mai importantă aici este să alegi un cuvânt cheie relevant pentru articol și pentru domeniul tău de activitate. Vezi aici detalii despre analiza și selectarea cuvintelor-cheie pentru SEO.

În conformitate cu ceea ce introduci în acest câmp, modulul va recomanda optimizări SEO.

Yoast SEO mai are o serie de unelte care facilitează optimizarea site-ului, fără a fi necesar să scrii cod. Cum ar fi: adăugarea la nivel de pagină a meta tag-urilor (meta description, title și tag-urile Open Graph):

Yoast SEO configurare pentru un SEO bun pentru WordPress

Scrierea meta etichetei <title> (titlu)

Titlu unei pagini trebuie să fie o descriere exactă și concisă a conținutului acelei pagini. Este critic pentru impresia utilizatorului, dar și pentru optimizarea pentru motoarele de căutare.

Pentru că etichetele de tip titlu sunt o parte foarte importantă a optimizării pentru motoare de căutare. Următoarele practici pentru crearea etichetei de titlul promit să vă aducă primele fructe ale muncii de SEO expert. Recomandările următoare acoperă partea esențială a optimizării title tag-urilor atât pentru motoare de căutare, cât și pentru utilizatori.

Scrierea meta descrierii (meta description)

Tag-ul Meta descriere există ca o scurtă descriere a conținutului unei pagini. Motoarele de căutare nu folosesc cuvinte cheie sau fraze din acest tag pentru clasament. Dar Meta descrierile sunt sursa principală pentru fragmentul de text afișat în lista de rezultate.

Tag-ul Meta descriere servește, practic, drept o sursă de publicitate. Este o parte extrem de importantă în marketingul de căutare. Construind o meta descriere bună, convingătoare, folosind cuvinte cheie importante, se poate obține o rată mult mai mare de click (CTR) din partea persoanelor care caută, anume spre pagina ta.

În rezultatele căutărilor afișate de motoarele de căutare, în general, meta descrierea se va reduce la fragmente nu mai lungi de 160 de caractere. Deci, este înțelept să rămâi în interiorul acestor limite sugerate de Yoast SEO.

Optimizarea imaginilor

Din punct de vedere SEO, trebuie să iei 3 lucruri în considerare când pui o imagini pe pagină:
1. Mărimea ei să nu fie exagerată, astfel încât să facă pagina să se încarce mult prea greu.
2. Să aibă un alt tag, eventual conținând titlul sau un keyword. Pentru asta, dacă nu vrei să plasezi alt-uri manual poți să cauți și să-ți instalezi un plugin care pune titlul paginii în atributul respectiv. De notat e și că atunci când pui un link către o altă pagina, atributul „alt” ia valoarea ancorei.
3. Să aibă atributele „height” și „“width” – nu e chiar un must-have, dar fără ele browser-ul nu încarcă restul de conținut al paginii, până nu download-ează pozele complet. În schimb, când acestea sunt puse, conținutul se încarcă, iar locul unde urmează să fie pozele este luat de un placeholder. Ideea e că site-ul se vă încărca mai repede și vă da impresia de viteză bună. Nu neapărat pentru crawler-i, ci pentru utilizatori.

Adăugarea de headings

Crearea heading-urilor care au menirea de a evidenția cele mai importante elemente din conținutul paginii și de a indica motoarelor de căutare despre ce este vorba în pagină respectivă. Se recomandă crearea Heading-uilor unice:

  1. Tag-ul H1 – cel mai important titlu de pe pagină;
  2. Tag-ul H2 – al doilea titlu de pe pagină după importanță.

Link-uri interne

Link-urile interne (internal linking) reprezintă totalitatea legăturilor în cadrul aceluiași site. Astfel de legături au un rol vital în optimizarea SEO. Se atrage deosebită atenție la cuvintele-cheie. Ele fac pagina menționată să se claseze în rezultatele de căutare după o anumită direcție. Deci, plasăm mai multe linkuri spre diferite pagini ale site-ului.

Aceste linkuri se pun pe cuvinte-cheie reprezentative pentru paginile cu care se face legătura. Link-urile interne reprezintă sugestii pentru motoarele de căutare despre relațiile dintre pagini. Nu repetăm același link de mai multe ori pe o pagină. Nu punem linkuri diferite pe aceleași cuvinte-cheie. Aici are de câștigat și structura site-ului, devenind mai bună și mai clară. Fapt care va câștiga încrederea lui Google.

Breadcrumbs

La fel de utilă este și folosirea de breadcrumbs. Ele ssunt link-uri care permit utilizatorilor să urmărească unde se află pe un site web și cât de departe sunt de homepage. Acestea pot fi instalate ușor odată cu suita de instrumente din plugin-ul Yoast SEO:

Yoast SEO configurare SEO bun pentru WordPress 2023

Așadar, Yoast SEO este un plugin versatil și complex, pe care ți-l recomandăm pentru manevrarea mai simplă a acestor setări în WordPress. Fără a fi nevoie să scrii linii de cod.

Nu ai timp să îți setezi Yoast SEO corect și rezultativ? Te putem ajuta noi. Avem experți calificați și un portofoliu de mai mult de 400 de clienți satisfăcuți. Sună-ne la +373 69 809 235 (Moldova), +40 721 536 067 (România). Sau, lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top