februarie 10, 2023

Alina Hasnaș

Mixul de marketing online. Diferențe față de marketingul offline

Dacă dorești să vinzi în mediul virtual, va trebui să apelezi, invitabil, la mixul de marketing online. Dar și să-l adaptezi la realitățile digitale. Întrebarea de bază este: cum poți crea valoarea adăugată în acest mediu atât de dinamic?

Termenul de „mix de marketing” se referă la cele 4 dimensiuni principale în jurul cărora se axează activitatea de marketing. Și anume:

  • Produs (product).
  • Preț (price).
  • Promovare (promotion).
  • Distribuție (place).

Când vorbim de mixul de marketing online, includem aici activități de branding. Adică: impact plătit (prin Google Ads și Facebook Ads) și impact organic (SEO și impact pe Social Media). Mai mult, pentru a ne atinge obiectivele de marketing digital, este nevoie să de conducem după un plan de acțiuni coordonat și complex. Astfel, conceperea unei strategii de marketing cuprinde următorii pași: efectuarea unui studiu de piață, analiza conduitei consumatorilor, construirea unor politici de comunicare, dar și persuasiune în mesajele de tip B2B sau B2C.

Mixul de marketing online: Produs.

Când vorbim de strategia de produs, primul lucru la care ai de gândit este dacă poți oferi o gamă de produse diferită online. Adică: poți modifica sau extinde produsele tale, astfel încât să ai o ofertă diferită pe online? Apoi, ai de adăugat valoare produselor, prin conținut suplimentar sau prin servicii suplimentare.

Întrucât mediul digital este mai rapid, mai dinamic și mai concurențial, trebuie să-ți faci produsele mai interactive.

Mixul de marketing online: Preț.

Oare e loc de o strategie de preț diferită pentru produsele și serviciile tale din online? Or, pe internet, este mult mai ușor să faci comparația dintre prețuri și acestea au nevoie de transparență. Dacă este să amintim despre caracterul dinamic al piețelor online, ar trebui și să te gândești la adaptarea rapidă a prețurilor. Ea trebuie să intervină odată cu schimbarea structurii cererii. Astfel încât ar fi oportună scăderea prețurilor sau loializarea clientelei printr-o politică deosebită de preț. Adică: individualizată, în funcție de comportamentul online al cumpărătorilor. La fel de importantă este și comunicarea eficientă a prețurilor.

Să nu uităm pe politica de formare a prețurilor pe online se modifică. Și anume, se reduc unele costuri de stocare și expunere a mărfurilor. Plus, cresc cheltuielile pe partea de promovare digitală, distribuție, promovare online și cercetări online.

Mix de marketing online 2023

Mixul de marketing online: Promovare.

În comparație cu promovarea din offline, care poate fi adesea foarte statică și greu de măsurat, promovarea digitală este interactivă și absolut măsurabilă. Mai mult chiar, spre deosebire de publicitatea TV și anunțurile de la radio, marketingul online are un preț mult mai mic. De asemenea, online-un permite comunicări bine segmentate și personalizarea marketingului.

O altă diferență care nu poate fi ignorată este că aici comunicarea vine în ambele sensuri (către și dinspre receptori). Și are loc în timp real (prin chat-uri instant și rețelele de socializare). Altfel spus, pe online obții feedback instant. Iar asta este important, mai ales dacă te numeri printre antreprenorii care vor să își dezvolte afacerea calitativ.

Marketingul digital adaugă, așadar, noi metode de comunicare. El asigură și noi oportunități de contact cu consumatorii.

Mixul de marketing online: Plasament.

Distribuția înseamnă, în termeni simpli, asigurarea fluxurilor de mărfuri de la producător la consumator.

Acest element al mixului de marketing online se modifică simțitor, în primul rând, se observă scăderea necesității stocurilor. Apoi vine nevoie de a scădea timpului de răspuns la fluctuațiile pieței. Căci, mediul virtual permite individualizarea activităților de distribuție.

Mai mult, spațiul digital a creat noi canale de distribuție și noi oportunități de a le combina, într-un mod creativ. Așadar, dacă vrei să pui la punct strategia de plasament, trebuie să înțelegi care-s canalele ce funcționează eficient pentru produsul/serviciul tău. Când vorbim de plasament pe online trebuie să ne gândim la noi intermediari, portaluri sau parteneri care ar facilita vânzarea stocurilor noastre. De asemenea, o importanță aparte o au vânzările pe dispozitive mobile.

Partenerii - aceștia apar în special în mediul online.

În marketing-ul digital, partenerii pot face diferența dintre un brand awareness de calitate, vânzări pe bandă rulantă - pe de o parte; și insucces - pe de alta. Asta întrucât marketingul se bazează din ce în ce mai mult pe parteneriate și alianțe aducătoare de profituri ambelor părți.

Mixul de marketing online în cazul serviciilor.

Când este vorba de un servicii, care au un caracter imaterial, pe online se impune o comunicare constantă și convingătoare. La fel e necesară construirea unei relații de încredere. Plus, asigurarea tangibilizării serviciului. Astfel, celor patru componente standard ale mixului de marketing (preț, produs, promovare, distribuție) li se mai adaugă încă trei. Ele sunt: procesul, personalul şi dovezile fizice.

Personalul.

Care e rolul personalului tău pentru a se asigura că vânzările pe online sunt eficiente? Care este modul în care sunt tratați oamenii atunci când interacționează online cu brandul tău? Aici include toate experiențele cu compania și angajații săi: înainte, în timpul și după achiziție.

Procesul.

Cum se modifică procesele și procedurile tale online? Ce noi responsabilități, funcții și joburi noi apar?

Proba fizică.

Cum te asiguri că experiența consumatorului cu tine este ireproșabilă, atunci când este vorba de activele tale digital? Cum te asiguri că promisiunile sunt îndeplinite și produsele ajung la destinatari?

Concluzii:

Mixul de marketing potrivit și adaptat business-ului tău funcționează ca un program de lucru. El e gata de implementare pentru cel puțin 12 luni consecutive! Mult succes în stabilirea mixului corect pentru afacerea ta!

Dacă nu te descurci cu aceste sarcini, suntem aici pentru tine. Noi avem mai mult de 7 ani experiență în marketing digital. Sună-ne la +373 69 809 235 (Moldova), +40726794856 (România). Sau lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top