octombrie 19, 2022

Alina Hasnaș

Suită de instrumente SEO ce va simplifica munca SEO. Ce automatizări pot fi făcute în SEO?

La ce ne referim când vorbim de automatizări în SEO? Automatizarea optimizării unui site poate fi înțeleasă prin două modalități, și anume:

  • Să-ți facă un robot aproape toată treaba.
  • Să folosești instrumente și metode a-ți îndeplini mai rapid sarcinile pe partea de SEO.

Ei bine, în acest articol vom discuta pe larg a doua abordare. Asta întrucât automatizările performante, bazate pe AI, în limba română încă se lasă așteptate.

seo automatizări

Cu toate acestea, prin utilizarea setului de instrumente potrivite, poți efectua rapid o analiză detaliată a site-ului. Și, astfel, poți economisi timp valoros. Seturile de instrumente sunt concepute pentru a detecta rapid probleme SEO pe pagină. Tot ele oferă recomandări și soluții de top.

Haide așadar să vedem ce trucuri de automatizare folosesc zilnic experții SEO.

  1. Instrumente pentru automatizarea analizei SEO:

  • Semrush.com.
  • Ahrefs.com.
  • Moz.
  • Google Analytics.
  • Google Search Console.
  • Screaming Frog SEO Spider.
  • PageSpeed ​​Insights (https://pagespeed.web.dev/)
    https://websiteseochecker.com/.

Semrush.com este un set de instrumente care oferă multiple date despre starea site-ului, cu ajutorul căruia depistăm erorile majore ale acestuia.

Tipuri de rapoarte generate în SemRush:
- Monthly SEO report care include: gradul de sănătate al site-ului). Auditul SEO, analiza traficului, poziționarea pe cuvintele-cheie în Google, analiza backlink-urilor.

- Raportul Organic Search Positions: ce cuprinde volumul de căutări lunare, dificultatea cuvintelor-cheie, CPC (cost per click), adresa URL care se clasează în top pentru un anumit cuvânt cheie.

- Backlinks Full Report: Numărul total de backlink-uri, tipul de backlink, numărul și numele site-urilor cu link spre site-ul analizat.

- Monthly Competitors Analysis: de pe ce canale vine traficul pe site-urile concurenților, din ce țări vine traficul pe site-urile concurenților, graficul de poziționare al concurenților pe diverse cuvinte-cheie. Plus, vizitele pe site pentru site-ul tău și cele ale concurenților.

Ahrefs.com explorează tot de ce avem nevoie pentru a lua decizii informate pe partea de SEO. Tot: de la anchor texte și link-uri până la puterea backlink-urilor. Ahrefs mai prezintă următoarele metrici: analiza completă a concurenților, ce cuvinte cheie folosesc aceștia, precum și ce cuvinte cheie folosesc pentru campaniile lor de publicitate și marketing digital. De asemenea, poți vedea date despre traficul organic și plătit pe care îl primesc concurenții.

Principalele caracteristici ale instrumentului Ahrefs:

  • Ahrefs Traffic Checker - analizează site-ul după care îți oferă  o listă de sarcini ce trebuie îndeplinite, pentru a-i îmbunătăți vizibilitatea în rezultatele motoarelor de căutare.
  •  Analiza complexă a backlink-urilor.
  •  Analiza cuvintelor - cheie - efectuată pentru Google, YouTube, Yandex și Bing.
  •  Content explorer - detectează broken links (link-urile moarte, de genul erorilor 404) și alte erori pe partea de conținut, care încurcă site-ul să ajungă în topurile căutărilor organice.
  •  Rank Tracker - explorarea cuvintelor cheie cu ajutorul diferitelor filtre.
  •  Evaluarea Domeniului - depistezi ce adrese Url ale site-ului primesc cele mai multe linkuri. Plus, îți arată și dacă e nevoie de optimizarea adreselor Url și a Meta etichetelor.

Moz.com - un instrument care oferă informații despre performanțele paginii tale în rezultatele celor mai mari motoarele de căutare.

Principalele caracteristici ale instrumentului Moz:
- Explorator de cuvinte cheie: volum lunar de căutare pentru cuvintele-cheie analizare, dificultatea de clasare în top pe acele cuvinte-cheie.

- Raportul Site Explorer, iată ce metrici afișează:

  • Domain Authority (DA)  - un scor de la 1 până la 100 – reprezintă capacitatea de clasare a site-ului în baza algoritmului PageRank (https://en.wikipedia.org/wiki/PageRank. Această metrică se calculează conform combinațiilor de metrici ale site-ului tău, cum ar fi: numărul total de link-uri spre site, numărul site-urilor ce au link către site, calitatea/autoritatea lor etc. Autoritatea determină competitivitatea website-ului și arată, într-un mod estimativ, efortul necesar din partea echipei SEO pentru clasare înaltă.
  • Page Authority (PA) - un scor de la 1 până la 100, reprezintă capacitatea de clasare a paginii în baza algoritmului PageRank.
  • Spam Score (SS) - indică, într-un mod aproximativ, șansa de penalizare a site-ului de către Google.

- Moz Bar - o extensie pentru Chrome, ce reprezintă un instrument foarte bun care reduce cu mult timpul pentru analizele de bază ale unui site, indicând DA, PA, SS și numărul total în backlink-uri chiar în rezultatele căutărilor Google.

Google Analytics - o aplicație gratuită de la Google, care monitorizează traficul la nivelul întregul site și la nivel de fiecare pagină în parte. Iată ce informații vei putea afla din rapoartele Google Analytics: traficul general, timpul petrecut pe pagină de un utilizator, numărul de pagini vizitate, cuvinte cheie care au generat trafic organic etc.

automatizări în SEO

Google Search Console sau cum era numit în trecut: Google Webmaster Tools (GWT) - o aplicație gratuită de la Google în care poți vedea informații privind indexarea site-ului tău, prin ce cuvinte cheie ajung vizitatorii pe site-ul dat, ce dispozitive folosesc pentru navigarea online, din ce țări provin. Pentru a obține aceste date trebuie să-ți confirmi rolul de deținător al site-ului analizat, prin plasarea unei etichete speciale în codul site-ului.

Screaming Frog SEO Spider - un instrument cu multe funcții utile. Sarcina sa este de a scana site-urile în întregime. Astfel, el face ușoară analiza structurii a și elementelor care influențează partea de SEO (atât on-page, cât și elemente de SEO off-page). Instrumentul ajută la detectarea erorilor de SEO optimizare. Cum ar fi: meta etichete incorect scrise sau plasate, conținut și titluri duplicate, erori 404, redirecționări care nu funcționează corect, generarea de sitemap-uri (un document care ajută Google și motoarele de căutare să înțeleagă mai bine conținutul website-ului tău) și multe altele.

PageSpeed Insights - este un instrument dezvoltat chiar de Google pentru analiza vitezei de încărcare a paginilor web.

Caracteristicile rapoartelor PageSpeed Insights:

- Speed score îți zice, per general, despre viteza de încărcare a paginii tale (fast - rapidă, average - medie sau slow - înceată).

- Optimization score arată gradul de optimizare și performanța siteului (good - bună, medium - medie, sau low - joasă).

- Page Load Distribution este distribuirea vitezei de încărcare de la prima apariție a conținutul din pagină până la încărcarea completă.

- Page Stats îți sugerează cum viteza de încărcare a paginii poate fi îmbunătățită. Exemple de lucrări sugerate ar fi: minificarea fișierelor CSS, JS sau HTML, precum și micșorarea dimensiunilor imaginilor.

- Optimizarea surselor - Optimization Suggestions îți oferă o listă de recomandări pe care să le implementezi pe pagina ta web, pentru a-i mări viteza de încărcare.

Suită de instrumente SEO - automatizare SEO

Sperăm că acest articol te va ajuta să economisești timp, o resursă atât de valoroasă în ziua de astăzi! Iar dacă ai nevoie de o mână de ajutor cu partea de SEO, sună-ne la +373 69 809 235 (Moldova), +40721 536 067 (România). Sau, lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com și haide să lucrăm împreună pentru a crește exponențial numărul tău de vânzări!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top