SEO marketingul este acel tip de marketing care urmărește poziționarea site-urilor în topurile motoarelor de căutare.
Ce componente se includ în SEO marketing?
Marketingul SEO este o componentă a marketingului digital. Ea implică optimizarea site-urilor și a paginilor web. Asta pentru a se afișa pe cuvinte-cheie relevante în topurile motoarelor de căutare majore. Cum ar fi: în rezultatele căutărilor Google.
Aceste poziționări includ clasări în topuri cu active digitale deținute de tine. Aici s-ar cuprinde: website, landing page, profil de pe rețele de socializare. Plus, poate avea loc clasarea în top și a articolelor informative concepute despre tine sau afacerea ta. Cum ar fi: interviuri, podcast-uri sau știri comerciale.
Iar când spunem „clasarea pe cuvinte-cheie relevante”, ne referim la interogări, fraze și îmbinări de cuvinte ce înseamnă servicii/ produse sau articole. Plus, clasarea de informații ale website-ului în cauză. Așadar, SEO marketingul are drept scop obținerea unor topuri cât mai bune pe aceste interogări. Asta cu scopul de a obține lead-uri de calitate din Google. Asta, de exemplu, dacă e vorba de un magazin online. Sau de cititori consacrați, dacă vorbim de un site de știri ori blog.
Altfel spus, prin SEO marketing ne atingem mai ușor obiectivul principal al existenței site-ului. Astfel, putem performa în activitatea noastră de zi cu zi. Asta cu eforturi mai mici decât apelând la tehnici intrusive de promovare SEO. Cum ar fi în cazul direct marketing. Adică: cold calling sau e-mail-uri.
Așadar, în SEO marketing se lucrează după următorul workflow:
- Analiza tehnică, de conținut și de funcționalitate a site-ului.
- Analiza cuvintelor cheie și deciderea asupra cuvintelor relevante afacerii. Listă ce ulterior va fi folosită în optimizarea SEO.
- Cercetarea concurenței care pretinde poziționări în top pe aceleași cuvinte-cheie.
- Optimizări SEO on-page. Adică: actualizare conținut, îmbunătățire mod de operare și viteză site, îmbunătățirea aspectului site-ului.
- Optimizare SEO off-page. Conține: crearea de backlink-uri relevante prin publicări de articole, guest post-uri și anunțuri.
- Conceperea și implementarea strategiei de conținut. Conține inclusiv bloguri, rețele sociale, comunicate de presă, videoclipuri și multe altele.
- Urmărirea și raportarea rezultatelor.
Ce instrumente se folosesc în SEO marketing?
- Instrumente de audit SEO: ahrefs.com, semrush.com, woorank.com.
- Instrumente de analiză a cuvintelor-cheie: Google Keyword Planner, https://keywordtool.io/, https://mangools.com/kwfinder/, https://keywordsheeter.com/.
- Instrumente de monitorizare zilnică a clasării organice: ahrefs.com, semrush.com, advancedwebranking.com.
- Unelte de analiză a vitezei de încărcare a site-urilor: https://pagespeed.web.dev/, https://tools.pingdom.com/.
- Google Search Console: https://search.google.com/search-console/about.
- Google Analytics: https://analytics.google.com/analytics/web/.
De ce SEO marketingul este mai avantajos decât alte metode de promovare?
Prin SEO ne asigurăm că site-ul nostru primește în mod constant un flux de potențiali clienți. E vorba de acei prospecți care ne caută singuri în motoarele de căutare. Practic, oamenii ce au nevoie de ce avem noi de oferit caută aceste servicii sau produse folosind Google. Și aterizează pe site-ul nostru. Iar, odată ce acesta este bine organizat și convingător, potențialul client lasă o cerere de ofertă. Ori ne apelează, pentru a solicita o cotație. Da, așa obții cereri de ofertă, fără să cauți tu în mod activ clientela.
Astfel, SEO marketingul este o metodă de promovare nativă, neintrusivă. Ea practic vine să ajute potențialul cumpărător. Avantajos e faptul că se întâmplă anume atunci când acel cumpărător necesită anumite produse și servicii. Tocmai din acest motiv, rata de conversie a lui SEO la nivel global este de 14,6%, de circa 7 ori mai mare decât cea din publicitatea tipărită.
Iată ce spun statisticile SEO:
- 49% dintre specialiști în marketing raportează că dintre toate canalele de marketing, căutarea organică are cel mai bun ROI (sursa: Search Engine Journal).
- 53% dintre consumatorii din SUA spun că ei caută informații despre produse/servicii folosind un motor de căutare. Asta chiar înainte de a decide dacă să cumpere sau nu (sursa: Google).
- Căutarea organică Google este responsabilă pentru 59,2% din traficul tuturor site-urilor web din lume (Sparktoro).
- 46% din toate căutările în Google se referă de fapt la informații locale. Iar 50% dintre consumatorii care au efectuat o căutare locală pe smartphone-ul lor, au vizitat și magazinul fizic (sursa: safaridigital).
Sper că te-am convins deja că marketingul SEO este extrem de important și relevant. El poate aduce: creșteri susținute în vizitatori pe site, trafic organic de calitate, lead-uri cu potențial și clienți fideli. Dacă ai nevoie și tu de o strategie de SEO pentru site-ul tău, nu ezita să ne contactezi. Fă-o la info{@}seolitte.com sau sună-ne la +373 69 809 235! De restul ne ocupăm noi.