Într-o lume în care trăim mai mult online decât offline, să înveți a opera cu instrumentele mediului virtual este, în anul 2024, mult mai mult decât o necesitate. Mai ales dacă ai o afacere sau un website pe care dorești să le crești, ca trafic și conversie.
Am auzit cu toții nu o singură dată de termenul de Optimizare SEO. Iar, împreună cu el, sunt mereu pomenite și noțiunile de: SEO On Page (SEO făcut efectiv pe website) și SEO Off Page (SEO în afara website-ului).
Hai să ne amintim, deci, noțiunile de bază în SEO
Să zicem ca ai un site funcțional și de succes. Bineînțeles, pare că are multe perspective. Dar cum să faci oare ca acesta să apară printre primele sau chiar primul în motoarele de căutare și să-ți crească numărul de vizualizări organice?
Știi deja că nu este tocmai o misiune ușoară aceea de a convinge motoarele de căutare că meriți să fii primul în topurile căutării. Tocmai de aceea, ai nevoie de SEO.
Cunoscut drept Search Engine Optimisation (optimizare în motoarele de căutare), acesta este termenul utilizat pentru a descrie procesele necesare pe care trebuie să le întreprinzi pentru optimizarea paginii tale web. Toate - după regulile de joc ale motoarelor de căutare.
De fapt, atunci când vorbim despre SEO, vorbim despre câteva subiecte importante, așa ca:
- Importanța potrivirii meta tag-urilor paginilor cu conținutul acestora.
- Descrierea paginilor în așa fel încât să le oferă motoarelor de căutare indicii despre ce este site-ul tău web.
- Formatarea textului, utilizarea corectă a tag-urilor H1, H2, H3 ș. a.
Haide să trecem mai departe, să vorbim despre cele două componente ale lui SEO: SEO On Page și SEO Off Page.
Anatomia lui SEO Off Page
Nu există o combinație mai bună de cuvinte pentru a înlocui termenul de SEO Off Page decât aceea de construire de link-uri. Și haide să fim realiști, cum poate un motor de căutare să compare mai bine „voturile de încredere” ale unei pagini web, dacă nu prin intermediul link-urilor primite de la alte pagini?
„Cel mai important lucru în SEO este conținutul unei pagini”, cred unii, „ceea ce este suplimentar sunt doar detalii”.
Poate că au dreptate, dar haide facem un pas în afara lumii virtuale și să pășim în cea reală. Cum te-ai simți dacă nu ai avea nici un feedback de la societate cu referire la activitatea ta? Poate că anume din acest motiv și motoarele de căutare au nevoie să vadă care este relația ta cu alte pagini web.
Asta nu însemnă însă că totul în SEO este despre cantitatea de link-uri care indică spre pagina ta web. Căci, se pare că și calitatea acestora este foarte importantă: de unde vin aceste link-uri? Care este sursa fiecăruia?
Acumularea de link-uri este un subiect vast și cuprinde multe aspecte. Dar există cu adevărat câteva lucruri importante, de care trebuie să ții cont dacă îți pasă cu adevărat cum arată pagina ta web pentru motoarele de căutare. Și câteva dintre acestea sunt:
- Crearea unei conexiuni cu alți web admini în scopul îmbunătățirii lui SEO Off Page. Contactează-i prin Twitter, e-mail, Facebook – acestea sunt doar câteva dintre metode prin care poți face acest lucru.
- Crearea de colaborări cu alte site-uri web ce sunt relevante nișei tale. Aceasta contribuie la crearea reputației paginii tale în mediul online.
- Să vezi ce link-uri au concurenții tăi te poate ajuta foarte mult. Poți folosi instrumentul SEMRUSH pentru a face acest lucru. Cu cât mai mult te vei compara cu cei mai buni, cu atât mai multe șanse ai să devii unul dintre ei.
- Practicarea guest posting-ului îți poate aduce multă validare externă în lumea virtuală. Ce însemnă asta? E simplu: postezi conținut de calitate pe alte pagini web, după care adaugi link-ul la pagina ta.
Și poate că unul dintre cele mai importante sugestii referitoare la acest subiect ar fi să postezi un conținut cu adevărat bun.Iar în timp acesta va atrage, în mod natural, link-uri de o calitate bună.
De ce ai avea nevoie totuși de SEO Off Page?
Răspunsul poate părea simplu, dar pe cât de simplu pare, pe atât de important este. SEO Off Page nu este doar o modalitate de a construi în online un nume puternic, ci este de asemenea o metodă de a crea relații și conexiuni fructuoase în mediul virtual.
Cea de-a doua, dar nu și cea mai lipsită de importanță componentă din optimizarea unui site este SEO On Page.
Dacă simți deja că ești supraîncărcat cu definiții și noțiuni despre SEO, scopul nostru nu este de a trage și mai mult de tine. Așa că o să încercăm să facem definiția de SEO On Page una mult mai simplă pentru tine.
SEO On Page se referă la toți factorii interni care fac o pagină să obțină o poziție mai înaltă în motoarele de căutare.
Este vorba despre calitatea conținutului de pe pagina ta. Pagină care în mod normal ar trebuie să îndeplinească cerințele unei categorii cât mai largi de oameni. Plus, trebuie să deprinzi abilitatea de a traduce acest conținut în limbajul motorului de căutare. Acestea sunt două dintre cele mai importante componente ale lui SEO On Page.
Când vorbim despre crearea unui conținut bun, vorbim despre unul care i-ar face pe cei din mediul online să distribuie paginile website-ului tău pe site-ul lor.
Structura URL-urilor, formatul imaginilor, viteza de încărcare a paginii tale web, modul în care utilizezi cuvintele cheie, tag-urile, HTML meta-tagurile – toate acestea creează noțiunea de SEO On Page. Altfel spus, conținutul este cel care contribuie la etichetarea calității site-ului tău web.
Deci, este posibil să faci în așa fel încât website-ul tău să devină unul „prietenos” pentru motoarele de căutare?
Este posibil să faci în așa fel încât website-ul tău să fie apreciat de motoarele de căutare și plasat în top?
După câte ți-ai dat seama, răspunsul la aceste întrebări este „Da”.
Poate că totul ține de cât de bine cunoști nișa pe care ai ales-o? Sau poate că totul ține de cât de bine știi să mânuiești instrumentele SEO? Oricare ar fi răspunsul la această întrebare, tu ești unicul care poate decide care e direcția în care se îndreaptă proiectul tău online.
Echipa SEOLITTE este alături de tine în drumul tău spre un SEO ireproșabil. Nu ezita să ne contactezi pentru ajutor pe partea de SEO atât On Page, cât și Off Page.