februarie 2, 2024

Alina Hasnaș

SEO și EAT în 2024: Ghid complet

Conceptul EAT (Expertiză, Autoritate, Încredere) rămâne un pilon esențial pentru clasări de top în motoarele de căutare. În acest ghid actualizat pentru anul curent, explorăm evoluția EAT în contextul unui SEO  adaptat la 2024.

Care a fost evoluția EAT în timp?

Cu siguranță, evaluarea conținutului conform algoritmilor EAT a evoluat către o abordare mai inclusivă, una contextuală, având în vedere diversitatea modalităților în care azi conținutul este livrat și consumat. Această evoluție are ca scop asigurarea că utilizatorii primesc doar informații de încredere și de cea mai înaltă calitate în rezultatele căutărilor lor.

  • Expertiză - este legată de capacitatea de a oferi informații actuale și relevante. Iar motoarele de căutare sunt acum capabile să evalueze acum cât de detaliat și exhaustiv este conținutul pe anumite subiecte. Așa că algoritmii EAT analizează dacă conținutul acoperă întregul spectru al tematicii respective, demonstrând astfel o expertiză cuprinzătoare în domeniu. În plus, algoritmii EAT acordă atenție dacă conținutul este actualizat și dacă reflectă modificările recente în domeniul respectiv. Ei evaluează conținutul în funcție de sursele și citările utilizate, iar referințele la surse de încredere contribuie la consolidarea expertizei. În plus, acum expertiza este evaluată și în funcție de capacitatea de a oferi informații sub diverse forme, cum ar fi articole, videoclipuri, infografice etc.
  • Autoritate - verificarea autenticității autorului și a sursei este acum mai avansată, cu o atenție deosebită acordată identității digitale și istoricului online al acestuia.
  • Încredere - se acordă o importanță sporită recenziilor, referințelor și altor semnale care indică reputația generală a sursei de informații. Motoarele de căutare evaluează modul în care utilizatorii interacționează cu conținutul și dacă acesta satisface sau nu nevoile lor. Comentariile, redistribuirile și timpul petrecut pe pagină sunt factori importanți. Se analizează chiar și  reacțiile emoționale ale utilizatorilor la conținut, contribuind la evaluarea impactului asupra stării lor de bine și încredere.

Construirea de conținut de calitate și încredere în 2024

Cum să ne adaptăm strategiile SEO la EAT în 2024?

  • Ne reevaluăm cuvintele cheie - integrarea cuvintelor cheie relevante în conținutul tău nu este doar o tactică SEO, ci și un mod de a-ți demonstra expertiza. Folosește instrumente specializate pentru a identifica termenii căutați frecvent și asigură-te că aceștia sunt relevanți pentru conținutul tău. Însă, evită supraoptimizarea și integrează cuvintele cheie în mod natural în conținut. În mare, ce ai de făcut este să te concentrezi pe furnizarea de informații valoroase, iar cuvintele cheie vor veni firesc. Un alt sfat important ar fi actualizarea periodică a cuvintelor cheie în funcție de tendințe și evoluții. Deci, fii la curent cu modificările din domeniul tău și adaptează-ți strategia rapid.
  • Autenticitatea conținutului - crearea de conținut autentic nu doar demonstrează competența, ci și atrage și menține atenția publicului tău. Așadar, evită duplicarea conținutului și concentrează-te pe oferirea de informații unice și relevante. De exemplu, poți încorpora elemente din povestea personală pentru a crea o conexiune emoțională cu audiența. Iar un alt aspect cheie ar fi ca atunci când furnizezi informații, să te asiguri că acestea sunt susținute de surse de încredere. Link-urile către surse relevante consolidează autoritatea conținutului tău, fără a dăuna la partea de SEO Offpage, ci chiar dimpotrivă.
  • Optimizarea pentru utilizatori - găsirea echilibrului între necesitățile utilizatorilor și cerințele algoritmilor este esențială pentru succesul pe termen lung. Ce ai de făcut este să te asiguri că site-ul tău oferă o experiență plăcută și ușor de navigat. Timpul amre petrecut pe pagină și rata mică de respingere sunt factori importanți pentru motoarele de căutare. Plus, folosește o structură clară și o formatare adecvată pentru a face conținutul ușor de parcurs de oricine. Ține minte că utilizatorii apreciază conținutul bine organizat. Dar nu uita și să optimizezi viteza de încărcare a paginilor tale. Viteza de încărcare afectează atât experiența utilizatorului, cât și clasamentul în motoarele de căutare.
  • Link Building strategic: Construirea unui profil solid de backlink-uri contribuie substanțial la consolidarea autorității și încrederii în conținutul tău. Aici calitatea primează în fața cantității, așa că în link-urile obținute folosește anchor text relevante și variate, plus evită optimizarea excesivă a acestora.

Tendințe cheie în EAT pentru 2024

  • Impactul inteligenței artificiale în evaluarea EAT - azi algoritmii de procesare a limbajului natural îmbunătățesc înțelegerea contextului și a nuanțelor limbajului, contribuind la o evaluare mai fină a conținutului în funcție de EAT. Motoarele de căutare utilizează, deci, algoritmi predictivi AI pentru a anticipa calitatea și relevanța conținutului. Astfel, se acordă prioritate conținutului care satisface nevoile și intențiile utilizatorilor. Plus, mai trebuie să știi că IA analizează și semnalele sociale pentru a evalua impactul și popularitatea conținutului pe diverse platforme. Feedback-ul și distribuirea pe rețele sociale devin indicatori importanți pentru EAT.
  • UX va crește ca importanță în algortimul EAT - optimizarea pentru o experiență plăcută a utilizatorului nu doar că îmbunătățește partea de EAT, ci și influențează în mod semnificativ poziționarea în motoarele de căutare. Implementarea tehnologiilor pentru răspunsuri prompte și ușor accesibile contribuie la o experiență interactivă și informativă.
  • Reputația online și EAT - reputația online, alimentată de recenzii, testimoniale și feedback, joacă un rol crucial în consolidarea autorității și încrederii în EAT. Recenziile autentice și transparente sunt considerate semnificative în evaluarea EAT. Așadar, încurajează primirea feedback-ului deschis de la clienți și răspunde prompt la recenzii pentru a construi o relație de încredere cu utilizatorii. Includerea testimonialelor pe site consolidează reputația și autoritatea. Asigură-te că acestea sună autentic și sunt relevante pentru domeniul tău de activitate. 

În 2024, SEO și EAT rămân strâns interconectate, subliniind necesitatea pentru specialiștii în marketing digital să integreze abordări inovatoare și să construiască conținut care nu doar să se conformeze cerințelor algoritmilor, ci și să răspundă nevoilor și încrederii utilizatorilor. Prin adoptarea unei strategii echilibrate și prin prioritizarea expertizei, autorității și încrederii, poți să maximizezi impactul conținutului tău pentru SEO. Totodată, ține minte că nici EAT nu este un concept static, ci evoluează și el odată cu tehnologia. Implementarea unor strategii care țin cont de aceste tendințe cheie aduce beneficii nu doar în ceea ce privește clasamentul în motoarele de căutare, ci și în construirea unei prezențe online de încredere.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top