noiembrie 16, 2023

Alina Hasnaș

Totul despre indexarea unui site în motoarele de căutare

Indexarea unui site în motoarele de căutare înseamnă ca paginile site-ului tău să fie luate la evidență de către motorul de căutare. Sau, altfel spus, să se regăsească în baza de date a motorului Google. Astfel încât, a avea un site neindexat înseamnă că acesta nu va fi afișat în căutarea Google la nicio căutare a intenauților.

Motoarele de căutare și în 2024 mai au probleme cu indexarea conținutului unor site-uri, care nu respectă standardele lor de calitate. Și, respectiv, care sunt mai greu de citit și interpretat de către crawler-e (cum ar fi de Googlebot - robotul de la Google). De aceea, este crucial să te asiguri că conținutul tău e „indexabil”. Asta însemnând: accesibil și interpretabil pentru aceste motoare.

Astfel, indexarea tuturor paginilor importante ale website-ului este primul și cel mai important KPI în SEO.

Este important de menționat chiar din start că indexarea nu înseamnă și clasare în top, ci doar să fie prezent în rezultate. Pentru clasare, ai de făcut și optimizare SEO.

Cum verifici dacă un site este indexabil?

Pentru a vedea câte pagini ale site-ului tău a indexat Google folosește formula următoare: „Site:seolitte.com”. Poți vedea numărul și lista de pagini indexate pe un anumit domeniu, adăugând parametri suplimentari de interogare. De exemplu: site:seolitte.com inurl:seo, va afișa numai acele pagini din indexul Google ce conțin cuvântul „SEO” în adresa URL. Acest număr va fluctua. Dar este o metodă bună de a te raporta la indexul Google pentru un anumit site.

Poți să utilizezi instrumentul Google Cache pentru a descoperi cum este păstrat website-ul tău în memoria cache a lui Google. În acest fel, vei putea vedea exact ce elemente ale conținutului tău sunt indexabile. Dar, și de ce elemente trebuie să scapi pentru a-l face mai ușor de înțeles de către motoarele de căutare.

Folosind instrumentul ScreamingFrog, cu ajutorul opțiunii „Non-Indexable URLs in Sitemap”, vei vedea care sunt adresele URL care nu pot fi indexate de către motoarele de căutare. De aici, vei cunoaște direcția de îmbunătățire a site-ului.

Motive ale indexării parțiale și/sau cu erori a unui site

Lucrurile pot fi foarte simple în unele cazuri. De exemplu, cei care s-au ocupat de programare, au uitat, pur și simplu, să permită indexarea site-ului. Adică au pus în cod eticheta: „noindex”, care spune roboților să nu includă pagina dată în indexurile lor.

Practic, așa ai blocat crawlerele motoarelor. Ar mai putea fi vorba și de folosirea etichetele robots.txt și anume cu mențiunea „noindex”, adică pagina să nu fie indexată de către motoare.

Prezența unui sitemap în format .xml

Rolul sitemap-ului pe website este de a contribui la indexarea tuturor paginilor sale. Acest lucru este important pentru îmbunătățirea vizibilității pe online.

Uneori, nu toate adresele URL ale unui site pot să fie depistate și indexate de către motoarele de căutare – din varii motive. O hartă de acest fel va arăta roboților Google ce pagini să indexeze. Adică: ce pagini să introducă în baza lui de date.

Conținut duplicat

Actualizarea de algoritm Panda, care penalizează existența conținutului duplicat, a fost lansată încă în anul 2011. Filtrul contribuie la reducerea site-urile de calitate slabă din rezultate. Astfel, evidențiindu-le pe cele mai relevante pentru subiectul căutat. Google Panda susține că este nevoie doar de câteva pagini de calitate slabă sau cu un conținut duplicat pentru ca întregul site să fie afectat. Google îndeamnă, de asemenea, ca acele pagini să fie șterse sau blocate de la indexare.

Conținut generat automat

Google nu e pasionat nici de indexarea unui conținut auto-generat. În primul rând, să-ți explicăm termenul de „conținut generat automat”. E vorba de un conținut care a fost generat la întâmplare, fără a avea vreun sens pentru utilizatori, dar care conține cuvinte cheie. Bineînțeles, Google nu apreciază acest lucru și poate penaliza sau dez-indexa aceste tipuri de site-uri.

Așadar, Google preferă conținutul autentic și de calitate bună. Dacă informațiile unei pagini se potrivesc cu informațiile altei pagini, Google va considera că este vorba de conținut duplicat. Iar acest lucru poate afecta clasamentul tău în motoarele de căutare. De asemenea, există riscul ca paginile cu un astfel de conținut să nu fie deloc indexate.

Deci, dacă ai multe erori, site-ul are conținut copiat sau irelevant, ori ești penalizat de Google – lucrurile devin foarte complicate. Totodată, trebuie să știi că dacă site-ul este nou, atunci în primele 6 luni el va fi mai puțin vizibil pentru motorul de căutare. Autoritatea și notorietatea unei pagini web se creează doar în timp.

Nu ai backlink-uri suficiente

Pentru a obține o indexare corectă de la Google, trebuie să investești activ și în construirea de backlink-uri. Aici, ai la dispoziție variante de bază, cum ar fi să intri în directorii de business. În aceste directorii online poți adăuga informații despre afacerea și site-ul tău. Poți, de asemenea, să profiți de popularitatea rețelelor sociale (acestea te vor ajuta să aduni backlink-uri cu autoritate). Și, nu în ultimul rând, să colaborezi cu mass-media.

Nu practici internal linking-ul

Inter-linking –  Navigarea pe orice site devine practic mai ușoară, mai user-friendly, dacă sunt incluse link-uri către paginile relevante. Dar și către produse similare. Deci, aici regula sună destul de simplu: pentru a fi ușor de „înțeles” și de indexat de către Google, structură internă de link-uri trebuie să fie ușoară, comodă pentru navigarea vizitatorilor. De asemenea, fiecare pagină trebuie să aibă linkuri (să-i ofere voturi de încredere) unei alte pagini apropiate ca și conținut. Adică unei pagini complimentare, sau de importanță maximă pentru întregul website.

Indexarea unui site în motoarele de căutare: lucruri cărora să le acorzi atenție sporită

Optimizare pentru dispozitivele mobile

Site-urile care nu sunt user-friendly și pentru dispozitivele mobile sunt penalizate de Google. De ce? Actualmente Google indexează întâi versiunea mobilă a unui site. Dacă ea nu există, Google nici nu va ști că site-ul tău există.

Viteza excelentă de încărcare pe mobil, responsivitatea și adaptabilitatea sunt cerințele de bază ale motorului Google. Or, dacă viteza de încărcare este mică, atunci utilizatorul va respinge pagina ta web. Iar rata de respingere și timpul petrecut pe pagină sunt parametrii principali de care ține cont Google când analizează site-urile pentru clasare.

Știi deja că site-ul trebuie să fie mobile friendly. Dar mai mult, oferă un plus de valoare utilizatorilor. Dacă ai un magazin online, creează aplicații mobile și articole informative. Cel care investește în experiența plăcută a utilizatorilor va avea mult de câștigat pe termen lung.

Utilizarea instrumentelor Google Analytics și Search Console

Aceste 2 programe îmbunătățesc indexarea paginilor tale. Ceea ce înseamnă că ele influențează direct clasarea site-ului în Google.

Google Search Console arată nr. total de clickuri, impresii, nivelul de CTR (Click through Rate) și poziția site-ului în motoarele de căutare. Acesta mai identifică erorile cu care se confruntă site-ul. Plus, pe cele care nu îi permit să fie indexat corect de către Google. După o analiză completă, acest instrument oferă și recomandări pentru rezolvarea problemelor pe care le-a identificat.

În loc de concluzie

Un aspect care ar putea face diferența este și cunoașterea numărului de pagini care primesc trafic din rezultatele organice din motoarelor de căutare. Această analiză este esențială pentru monitorizarea performanțelor SEO, în ansamblu. Din acest număr, putem să vedem date despre indexare – numărul de pagini ale site-ului nostru, pe care motoarele le păstrează în indexurile lor. Pentru majoritatea site-urilor mari (50.000+ pagini), simpla includere în index este esențială pentru câștigarea traficului. Iar această valoare oferă date cuantificabile, care indică succesul sau eșecul pe SEO. Pe măsură ce lucrezi pe aspecte SEO complexe, precum arhitectura site-ului, achiziționarea de backlink-uri, sitemap-uri XML, unicitatea conținutului și meta-datelor, traficul ar trebui să crească. Asta arată că tot mai multe pagini își câștigă poziții în rezultatele motorului de căutare.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top