noiembrie 14, 2023

Alina Hasnaș

Totul despre penalizarea SEO: semnificație, motive și cum s-o eviți

O penalizare Google se întâmplă atunci când pierzi din pozițiile obținute în topurile Google, în urma actualizărilor făcute în cadrul algoritmilor de căutare. Sau, chiar site-ul tău este dez-indexat complet din Google. Altfel spus, aceste penalizări înseamnă că site-ul tău a încălcat regulamentele Google - Google Search Essentials (Elementele esențiale pentru căutarea Google).

În continuare, ne-am propus să discutăm cele mai comune motive ale penalizărilor primite de la Google. Asta, pentru a ști ce activități și tactici să eviți în strategiile tale SEO și pentru a nu-ți sabota eforturile sau avantajele obținute din optimizarea site-ului.

Penalizare manuală

Dacă acest tip de penalizare Google a fost aplicat site-ului tău înseamnă  motorul de căutare a decis  îl elimine manual din index (adică din bazele lor de stocare a paginilor web), pe baza unei evaluări prealabile din partea unui angajat Google. De obicei, penalizarea manuală vine și cu o notificare în Search Console la compartimentul „Securitate și acțiuni manuale”. Aici vei primi și explicația penalizării. De asemenea, Google îți oferă șansa de a remedia situația și de a solicita ulterior o revizuire manuală a site-ului, prin Search Console. Pentru ca solicitarea ta să fie tratată cu seriozitate, se recomandă să furnizezi informații cât mai specifice despre acțiunile de remediere pe care le-ai întreprins.

Acțiunile manuale pot fi declanșate de:

  • Spam pe site sau compromiterea site-ului.
  • Backlink-uri nenaturale.
  • Conținut slab sau cu valoare adăugată scăzută.
  • Text ascuns (cloaking - un principiu de bază al funcționării motoarele de căutare este acela de a arăta exact același conținut pe care le-ar arăta unui vizitator uman și robotului motorului de căutare. Aceasta înseamnă, printre altele, să nu ascunzi textul din codul HTML al site-ului tău, adică acolo unde un vizitator normal nu îl poate vedea).
  • Folosirea cuvinte cheie în exces pentru a încerca sa manipulezi rezultatele căutării.

Penalizări automate

Acestea-s aplicate automat de algoritm și vin fără anunțare. Pentru a depista o astfel de penalizare este indicat să analizezi datele analitice și poziționarea site-ului și să observi dacă s-au petrecut schimbări majore.

Iată cele mai comune situații ale unor penalizări:

  • Redirecționări ascunse/diferite pe mobil - nu este neobișnuit ca versiunea mobilă a unui site web să afișeze conținut puțin diferit de versiunea desktop. Destul de des, imaginile trebuie modificate pentru a se potrivi pe un ecran mai mic. Dar penalitatea este pusă când unele sau toate paginile de pe un site web redirecționează utilizatorii de dispozitive mobile către conținut care nu este vizibil pentru crawlerele Google.
  • Imagini acoperite - difuzarea imaginilor care sunt ascunse de o altă imagine, redirecționarea utilizatorilor de pe imagine.
  • Nepotrivirea conținutului AMP cu cel de facto - se aplică atunci când anume conținutul AMP este diferit de versiunea canonică a paginii web. Ambele versiuni trebuie să fie în esență aceleași. Asta nu înseamnă că textul trebuie să fie identic, dar trebuie să se potrivească într-un procentaj suficient de mare.
  • Keywords stuffing (umplere nenaturală cu cuvinte cheie, sau abuzul de cuvinte-cheie) - implică folosirea termenilor sau expresiilor cuvintelor cheie în mod repetitiv pe o pagină. Asta pentru ca ea să pară mai relevantă pentru motoarele de căutare.
  • Conținut autogenerat - adică scris de robot, nu de mâna omului.
  • Probleme cu datele structurate - dacă nu respecți regulile privind fragmentele îmbogățite pentru utilizatori sau conținutul e irelevant sau înșelător, vei fi penalizat.

Ce e de făcut pentru a scăpa de penalizări?

Utilizează instrumente precum semrush.com sau ahrefs.com pentru a investiga manual backlink-urile site-ului tău și a înțelege care-s bune și care-s toxice.

Ce avem de făcut ca prim pas este să descărcăm toate backlink-urile date într-un Excel. Apoi să revizuim foaia de calcul mai detaliat. Aici vom putea vedea exact care sunt acele backlink-uri care au dus la afluxul masiv și când au apărut ele. Au apărut cam în aceeași perioadă? Toate aceste domenii de calitate proastă trebuie acum puse într-un simplu fișier de tip .txt. Și apoi acest fișier este trimis la Google prin instrumentul Google Disavow:

https://search.google.com/search-console/disavow-links.

Penalitățile în Google Discover ar include:

Conținut cu tematică pentru adulți - Google interzice în mod explicit conținutul cu tematică pentru adulți să apară în Discover. Asta înseamnă interzicerea nudității, a materialelor de exploatare sexuală și chiar a conținutului sugestiv sexual. O excepție o reprezintă termenii științifici sau medicali legați de educația umană sau sexuală.

Deoarece traficul organic (și în special cel provenit din Google) este cea mai mare sursă de trafic pentru site-uri la nivel global, cu siguranță pierderea acestuia este o încercare grea pentru orice afacere din online. Tocmai din acest motiv, trebuie să fim informați cu privire la cele mai recente actualizări ale algoritmului și să facem modificările și adaptările de rigoare, ca să ne asigurăm că nu suntem loviți de actualizările de algoritmi.

Contactează-ne când dorești

Telefoane


+373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top