februarie 16, 2021

wp-admin

Top 200 de factori de clasare în Google

Cândva SEO consta doar din backlink-uri și meta taguri, însă acele timpuri au trecut rapid și fără urmă. În zilele noastre, nu mai este un secret că, pentru a avea succes pe online, trebuie să fii la curent cu cerințele, nevoile motoarelor de căutare. Și - mai ales - cu schimbările lor permanente.

Scurtă Definiție: Ce reprezintă de fapt un factor de clasare? Factorii de clasare descriu criteriile aplicate de motoarele de căutare atunci când evaluează paginile web pentru a compila clasamentul rezultatelor de căutare. Factorii de clasare se pot referi la conținutul unui site web, partea tehnică, semnalele de experiență a utilizatorului, profilul de backlink-uri. Sau la orice alte caracteristici pe care motorul de căutare le consideră relevante. Înțelegerea factorilor de clasare este o condiție cheie pentru optimizarea SEO eficientă pentru motorul de căutare.

Top factori de clasare în Google, 2023

Totuși, care sunt aceste cerințe și cum se numesc în „termeni virtuali”? Răspunsul la această întrebare se poate găsi în lista factorilor de clasare în topul motoarelor de căutare.

Să luăm în considerare, în primul rând, că în spatele motoarelor de căutare stau mai mulți oameni. Deci, haide să pornim de la premisa că nu avem de-a face cu mașini, ci cu minți strălucitoare.

Deci, ce zici să formulăm întrebările corecte de la bun început? Cu siguranță, știi deja că după cum ne vom formula întrebările, așa și vom obține răspunsurile.

  • Care e definiția factorilor de clasare? Ce presupune clasamentul SEO?
  • De ce au nevoie cu adevărat motoarele de căutare?
  • Care sunt factorii de clasare Google?
  • Care sunt factorii negativi care condiționează clasarea în Google și care sunt cei pozitivi?
  •  Cum putem folosi lista factorilor de poziționare SEO în Google?

Probabil că îți pare că ai multe de învățat, însă, vei vedea că, cu cât mai mult afli despre acest subiect, cu atât mai interesant va deveni.

Ești pregătit pentru aventură? Să începem!

Factori de Clasare: Definiție.

Clasarea se referă la poziția pe care o ocupă un web site în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare (SERP). Când cauți niște informații în motoarele de căutare precum Google, fiecare pagină web care îți apare, nu se află acolo din întâmplare. Google i-a decis locul, datorită unor cerințe care au fost sau nu îndeplinite de administratorii sau proprietarii paginii web. Aceste cerințe despre care vorbim, se numesc factori de clasare. Aceste condiții se schimbă din când în când. Și asta e ceva firesc, ținând cont de faptul că modul de funcționare al motoarelor de căutare evoluează, pe măsură ce și noi, oamenii, evoluăm în fiecare zi. Fiece motor de căutare are propriile cerințe față de website-uri. Și acesta este principalul motiv pentru care nu vei găsi aceiași factori de clasare în algoritmii tuturor motoarele de căutare.

Fie că vorbim despre Google, Yandex, Bing, Yahoo sau un alt motor de căutare, fiecare dintre ele are propriul algoritm, respectiv, propriul mod de a decide ce loc îi atribuie unei pagini web în SERP-uri. Noi, ținând cont că Google este cel mai popular motor de căutare, în acest ghid ne vom referi doar la el.

Factorii de clasare joacă un rol vital în SEO.

Așadar, ce este clasarea în SEO?

SEO este știința optimizării site-urilor. Fără ea, nu există practic nicio modalitate de a obține o poziție de top în orice motor de căutare existent acum. Îmbunătățirea/optimizarea site-ului are loc prin mai multe tehnici și metodologii. Însă, înțelegerea factorilor de clasare este cheia unei creșteri rapide și sigure pe online.

SEO factori de clasare în Google în 2023

Iată care sunt toți factorii de clasare Google

Încă de la începuturile lui Google, experții SEO au fost interesați de algoritmii de funcționare și de modalitățile acestuia de a decide cât de bună e calitatea unui site. Conform datelor oficiale oferite de către echipa Google, există peste 200 de factori de clasare. Pe care Google îi folosește pentru a decide care ar trebui să fie poziția unei pagini web în rezultatele căutării. Experții SEO au depistat care sunt aceștia prin mii de teste, prin metoda încercărilor și erorilor. Dar și ascultând foarte atent informațiile oficiale venite de la echipa Google. Desigur, acești factori sunt într-o constantă schimbare și îmbunătățire. Iar misiunea noastră, în calitate de proprietari ai paginilor web, este să ținem pasul cu schimbările ce au loc în lumea online.

Așadar, inspiră adânc și haide să începem!

I. Factorii ce țin de numele de domeniu

  1. Cuvântul cu care începe numele domeniului

Un domeniu trebuie să înceapă cu un cuvânt cheie pentru a întrece alte site-uri în clasare. Dacă cuvântul cheie este utilizat la mijlocul sau la sfârșitul domeniului, există mai puține șanse de a obține o poziție mai înaltă în clasare.

  1. Vârsta domeniului

Are o importanță destul de mică pentru clasare, cu condiția că site-ul tău trece cu bine de sandbox. Ce este sandbox? Google sandbox este o restricție dată de Google pentru site-urile noi, pentru ca acestea să nu poată să se claseze bine în rezultate pentru anumite cuvinte cheie pe o perioadă de timp. Timp în care se determina daca acest nou site este de încredere,  legal și nu face spam. În aceasta perioada este bine să aduni link-uri puternice spre site-ul tău și să adaugi permanent conținut original de calitate. Ea durează între 1-6 luni. Chiar dacă de multă vreme oamenii au crezut că vârsta domeniului are un rol esențial în clasările în Google, astăzi putem să nu ne mai facem prea multe griji în privința aceasta. Matt Cutts, inginer în Google, a dezvăluit, într-unul dintre videoclipurile sale că vârsta domeniului nu este un factor important în algoritmul Google. Și că „diferența dintre un domeniu de șase luni față de cel care are un an nu este chiar atât de mare.”

  1. Istoricul domeniului

Se pare că algoritmul inteligent al lui Google decide, în funcție de istoricul domeniului tău, dacă pagina ta web merită sau nu să se claseze pe poziții top. Asta înseamnă că istoricul acestuia vorbește despre reputația pe care o ai pe online. Și, bineînțeles, despre cât de mult se potrivește conținutului pe care l-ai ales.

  1. Modul de utilizare a cuvintelor cheie din domeniu

Acesta este unul dintre cei mai importanți factori, ținând cont de faptul că algoritmii Google subliniază în continuare cuvintele - cheie care apar în numele domeniului. Prin urmare, acestea ar trebui să fie într-un mod organic încorporate în conținut. Asta pentru a avea un impact pozitiv asupra rezultatelor din motoarele de căutare.

  1. Lungimea numelui de domeniului

Are o importanță mică pentru clasare. Ca și vârsta domeniului, lungimea pare să nu fie foarte relevantă pentru poziția pe care o pagină web o ocupă în Google. Cercetările efectuate de specialiștii SEO de până acum arată că acesta nu este unul dintre cei mai importanți factori pe care ar trebui să ne concentrăm.

  1. Cuvântul cheie în denumirea subdomeniului

Includerea cuvintelor cheie în denumirea subdomeniului, într-adevăr, ar putea ajuta la clasare. Așa că ar fi bine să nu ignori acest factor.

  1. Domenii cu potrivire exactă (EMD – Exact Match Domains)

Acesta este unul dintre elementele determinante pentru clasarea în Google,. Asta pentru că domeniile care se potrivesc exact încă sunt unul dintre elementele care arată calitatea site-ului tău, de exemplu serviciiseo.md ar fi un nume de domeniu relevant pentru aria de SEO în Moldova.

  1. Extensia domeniului național de nivel superior

Trebuie să ții cont de un lucru foarte important și anume să ai o extensie care se potrivește cu țara pe care o țintești (cum ar fi .md, .ro, .ru etc.). Acest detaliu poate ajuta site-ul tău să se claseze într-o țară anume. Dar fii atent, pentru că îi va limita șansele de a ajunge în topul motoarelor de căutare la nivel global.

  1. Confidențialitatea totală. Înregistrarea Publică sau Privată a numelui de Domeniu

Statutul public este mai apreciat de către motoarele de căutare. Și asta pentru că acel privat le oferă senzația că ascunzi ceva. Onestitatea este importantă, când ai de a face cu algoritmii Google.

  1. Sancțiunile primite de către proprietarii de site-uri

Atunci când o persoană este identificată de Google ca un spammer, următorul pas este investigarea celorlalte site-uri web deținute de aceasta. Așa că, ai grijă de calitatea fiecărui element al paginii tale web și de portofoliul de site-uri deținute.

algoritmi, factori de clasare în Google în 2023

II. Factorii de clasare de tip On Page

Numiți și „factori de interior”, aceștia par să fie cei mai importanți „declanșatori” pentru Google în decizia care e locul unui site web în rezultatele căutării. Deși mulți proprietari ai paginilor web încă ignoră importanța implementării unui SEO On Page puternic, acesta joacă un rol semnificativ în procesul de clasare.

Deci, să începem cu:

  1. Etichete de tip titlu care încep cu un cuvânt cheie

Dacă dorești o poziție de top în motoarele de căutare, trebuie să plasezi cuvântul cheie la începutul etichetei „title”. Așa va fi mai eficient decât dacă l-ai plasa la sfârșitul titlului.

  1. Cuvinte cheie din mijlocul etichetelor de tip title

După conținutul de pe site-ul tău, acesta este al doilea cel mai important factor de clasare pentru un motor de căutare și în special pentru Google. Acesta este unul dintre factorii ce îi dovedesc că ai un SEO On Page de calitate. Cuvintele cheie din titlurile SEO îl fac pe Google (și alte motoare de căutare) să stabilească tematicile principale ale website-ului tău. Și, respectiv, să-l afișeze în rezultatele motorului de căutare la căutarea potrivită.

  1. Cuvânt - cheie în meta descriere

Tag-ul meta descriere există ca o scurtă descriere a conținutului unei pagini. Motoarele de căutare nu folosesc cuvinte cheie sau fraze din acest tag pentru clasament. Dar meta descrierile sunt sursa principală pentru fragmentul de text afișat în lista de rezultate.

Tag-ul meta descriere servește, practic, drept o sursă de publicitate. Deci, se poate obține o rată mult mai mare de click (CTR) din partea persoanelor ce caută anume spre pagina ta, dacă descrierea este captivantă.

  1. Cuvânt-cheie în H1

Eticheta H1, considerată și „cel de-al doilea titlu”, este un alt factor important pe care nu-ți poți permite să îl neglijezi. Acesta trimite un semnal de ordin secundar către Google despre relevanța paginii tale web.

  1. Lungimea conținutului

Conținutul este regele și o știm cu toții. Mai mult chiar, am putea spune că fiecare pagină îți poate aduce succesul sau eșecul pe online. De ce? Pentru a-și satisface clienții și utilizatorii paginilor web, Google își dorește să vadă calitate în conținutul pe care îl propulsează în rezultatele căutării. Indiferent de subiectele pe care le abordezi, conținutul ar trebui să fie informativ, util și la subiect.

  1. Cuvânt cheie în fraza cel mai frecvent utilizată pe site

Există o limită în orice și există un raport optim pe care ar trebui să-l luăm în considerare, atunci când folosim un cuvânt-cheie. Google poate crede că dorești să-i înșeli algoritmii, dacă utilizezi prea des cuvintele cheie conținutul site-ului tău. Nu există nicio modalitate de a construi un succes real prin înșelăciune. Așadar, densitatea recomandată a cuvintelor-cheie este de până la 5%.

  1. Cuvinte cheie de tip ISL (Indexare semantică latentă) în conținut

ISL – abreviere pentru termenul de indexare semantică latentă. Aici vorbim despre semantica cuvintelor. Utilizarea unui cuvânt din conținutul tău cu mai multe semnificații îi poate oferi lui Google un semnal despre calitatea conținutului de pe site. Iată unul dintre cele mai simple exemple: folosirea cuvântului „apple” (măr) cu sensul său adecvat de fruct sau utilizarea acestuia cu semnificația companiei de calculatoare. Acesta este motivul pentru care este atât de important să te concentrezi pe conținut. Se pare că cuvintele-cheie de tip ISL îl ajută pe Google să înțeleagă și să discearnă sinonimele din context.

  1. Frecvența folosirii cuvintelor cheie

Găsește o formulă corectă de utilizare a cuvintelor cheie și urmeaz-o. Frecvența potrivită este până la 5%. Dar dacă nu ești atât de priceput în matematică, încearcă să alegi cel mai important cuvânt cheie, apoi să creezi un conținut valoros în jurul său. Sau folosește orice instrument gratuit din online care depistează procentul densității cuvintelor-cheie.

  1. Cuvinte – cheie de tip ISL în meta etichete

Cuvintele cheie ISL îl ajută pe Google să înțeleagă contextul întregului conținut. De aceea este important să nu ignori acest factor și să folosești cuvintele-cheie ca o întreagă familie de termeni, cu sinonime și cuvinte contextuale. Nu doar ca unități aparte.

  1. Conținut duplicat

Prezența pe pagina ta a unui conținutul identic cu alte materiale din online, poate reduce șansele de a obține o clasare bună în rezultatele motoarelor de căutare. Este foarte important să te asiguri că conținutul de pe site este unic și original în proporție de >95%. Precauția este întotdeauna un instrument bun de utilizat. Verifică unicitatea conținutului cu instrumentul Copyscale sau Siteliner.

  1. Încărcarea paginii prin HTML

Nu mai este un secret că motoarele de căutare pot detecta rapid și precis viteza paginii web, folosind codul-sursă și dimensiunea paginii. Deci, aici trebuie să fii atent și să te gândești la asta dinainte. Măsoară viteza site-ului tău, folosind instrumentul Google Page Speed ​​sau Pingdom. În felul acesta, vei afla la ce capitol anume pagina ta are nevoie de îmbunătățiri.

  1. Viteza de încărcare a paginii prin intermediul lui Google Chrome

Îți amintim încă o data că Google este un motor de căutare inteligent. Acesta poate utiliza Chrome pentru a înțelege mai bine viteza exactă de încărcare a unei pagini. Asta ținând cont de viteza serverului, de utilizarea CND (Content Delivery Network) și de alte semnale care nu sunt legate de codul HTML.

  1. Optimizarea imaginilor

Motoarele de căutare iau în considerare numele imaginii, ALT textele și descrierile. Aceasta înseamnă că optimizarea imaginilor joacă un rol important pentru obținerea unei poziții înalte în Google. Imaginile de pe pagină trimit motoarelor de căutare semnale despre relevanța site-ului tău.

  1. Eticheta Rel=Canonical

Aceasta este eticheta care poate împiedica Google să vadă paginile site-ului ca având un conținut duplicat. Canonical se folosește pentru paginile cu filtre. De exemplu: filtrele de culori la magazinele online creează adesea câteva pagini noi, cu același conținut, doar că ordonat un pic diferit. Cononical se folosește pentru a arăta motorului de căutare care este versiunea originală a unei pagini. Astfel, Google să indexeze doar varianta originală a conținutului și nu toate versiunile ei duplicate.

algoritmi, factori de clasare în Google

  1. Frecvența actualizărilor conținutului site-ului

Google verifică când ultima dată ai actualizat conținutul site-ul tău. Acest lucru trebuie făcut cu regularitate. Odată ce ai decis să deții o pagină web, ți-am asumat o responsabilitate în fața utilizatorilor care te urmăresc. Poate acesta este principiul pe care Google îl urmărește. Adică, efortul și grija depusă pentru menținerea la zi a proiectul tău online.

  1. Amploarea actualizărilor de conținut

Google are nevoie să semnaleze că se fac schimbări în conținut pentru a decide locul site-ului tău în rezultatele căutărilor. Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci schimbări radicale de fiecare dată când actualizezi site-ul. Înseamnă, pur și simplu, că ar trebui să efectuezi modificări, uneori mai mici, alteori mai mari. Dar adăugând mereu o valoare pentru utilizatorii site-ului.

  1. Prospețimea publicațiilor noi pe site

Cât de proaspăt este conținutul tău? Când ultima dată ți-ai actualizat site-ul? Săptămâna trecută? Zilele trecute? Luna trecuta? Cât de des faci asta?

  1. Cuvinte - cheie în etichetele de tip H2, H3

Deja te-ai săturat de atâtea cuvinte - cheie? Nu, nu este vorba doar despre cuvintele – cheie în SEO. Este mai mult despre modul în care le răspândești în conținutul paginii tale web. Adăugarea unui cuvânt - cheie în etichetele H2 și H3 poate fi considerată de Google un semnal puternic de relevanță.

  1. Proeminența cuvintelor-cheie

Adăugarea unui cuvânt cheie în primul paragraf al paginii este un factor foarte important pentru Google. Plasează-l printre primele 100 de cuvinte ale textului și poți fi sigur că Google îl va remarca.

  1. Ordinea cuvintelor – cheie în fraze

Acest factor este chiar răspunsul la întrebarea: „De ce analiza cuvintelor - cheie este atât de importantă?” Cunoașterea exactă a cuvintelor - cheie pe care trebuie să le utilizezi îți poate oferi indicii cu privire la ordinea folosiri cuvintelor – cheie în text. Ce înseamnă asta? Ei bine, ideea este că, cu cât mai aproape va fi forma cuvintelor-cheie folosite de felul în care caută oamenii, cu atât ai mai multe șanse vei avea să ajungi în topul motoarelor de căutare. Cu alte cuvinte, nu complica lucrurile care pot fi simple.

  1. Cantitatea altor cuvinte - cheie folosite în context

Google percepe un site ca fiind de calitate bună, atunci când acesta folosește contextual și alte cuvinte - cheie decât pe cele principale. Este natural ca atunci când vorbești despre cafea să vorbești de birou, de cafenea sau de discuții plăcute. Google știe care sunt contextele înrudite. Deci, încă o dată, fii atent la modul în care utilizezi cuvintele – cheie și la profunzimea textelor tale.

  1. Tema link-urilor Outbound (pe care le plasezi spre alte site-uri)

Potrivit experților SEO, Google acordă atenție relevanței conținutului paginilor de care este legat site-ul tău prin link-uri.

  1. Calitatea link-urilor Outbound (pe care le plasezi spre alte site-uri)

Mulți experți SEO recomandă conectarea site-urilor noastre web cu alte site-uri cu autoritate. Asta pentru a-i arăta lui Google că este vorba despre un site de încredere și în cazul nostru.

algoritmi, factori de clasare website în Google în 2023

  1. Conținut agregat

Ne întoarcem la originalitate! Să ai un conținut original pe site-ul tău este mai mult decât valoros pentru motoarele de căutare. De ce? Pentru că rescrierea conținutului nu poate duce doar la penalizarea paginii tale, ci și îi va arăta lui Google că conținutul tău este de calitate proastă. Evită pe cât este posibil varianta de agregare a conținuturilor altor website-uri. Asta - dacă ții să obții poziții în topul Google.

  1. Verificarea gramaticii și ortografiei

Chiar dacă experții Google nu insistă foarte mult pe ideea de a utiliza gramatică și ortografie corecte a conținutului, se pare că acest lucru joacă un rol important pentru Google. Și îi spune despre calitatea site-ului tău.

  1. Conținut suplimentar (widget-uri, calculatoare pe site) util

Când spunem conținut suplimentar, ne referim la convertitori de valută, rețete interactive sau calculator al dobânzii de împrumut. Acestea și multe alte exemple sunt indicatori ai calității paginii tale pentru Google.

  1. Numărul link-urilor Outbound (pe care le plasezi spre alte site-uri)

A face exces de ceva niciodată nu este o soluție bună. Această afirmație se potrivește când e vorba despre opțiunea „dofollow links”. Prea multe link-uri de acest tip afectează categoriile site-ului.

  1. Conținut Multimedia

Conținutul niciodată nu a însemnat doar texte. Există multe modalități de îmbogățire a unui text: video, imagini sau alte materiale multimedia. Ele demonstrează motoarelor de căutare că ai un site de calitate.

  1. Numărul link-urilor interne pe pagină

Numărul de link-uri interne de pe site-ul tău îi spune lui Google despre relevanța conținutului de pe site-ul tău pentru alte pagini ale acestuia. Deci, da, acesta este un factor important pentru „a deveni prietenul lui Google”. Recomandarea noastră ar fi să nu fac exces de link-uri interne, să le plasezi contextual și când aduc valoare pentru conținutul paginii date.

  1. Calitatea link-urilor interne

Link-urile interne autoritare au un impact mai mare și mai multă putere asupra clasării site-ului tău. Asta comparativ cu paginile neclasante sau cu poziționare slabă.

  1. Link-uri de tip 404

Ținând cont că motoarele de căutare verifică întotdeauna capacitatea de utilizare a unui site web, link-urile moarte pot afecta grav clasarea. Cu alte cuvinte, dacă păianjenul motoarelor de căutare vizitează site-ul tău și găsește prea multe pagini de tip „404 error”, cu siguranță, vei cădea în „ochii lui”. Și acest lucru se datorează faptului că pagina ta web va fi etichetată automat ca: „abandonată și neglijată”. De aceea, trebuie să ai grijă să verifici periodic cu instrumentele gratuite din online dacă nu au apărut pagini noi de tip 404.

  1. Link-uri afiliate

Acesta este considerat unul dintre factorii care nu afectează în mod direct procesul de clasare în Google. Și totuși, asigură-te că nu ai prea multe link-uri afiliate pe site. Astfel încât acesta să nu fie un declanșator pentru algoritmul Google să caute alte semnale ale calității, ca să se asigure că nu deții doar un „site de afiliere cu conținut de calitate slabă”.

  1. Complexitatea textelor

Ori de câte ori pregătești un anumit conținut pentru a-l posta, ia în considerare complexitatea acestuia. Google și alte motoare de căutare verifică ușurința informațiilor prezentate și relevanța conținutului pentru utilizatori. Vei avea mai multe șanse să obții poziții bune în Top cu un conținut mai simplu și „user-friendly”, decât cu unul complicat, și sofisticat.

  1. Autoritatea numelui de domeniului

O pagină a unui site cu autoritate bună se clasează mai sus decât o pagină a unui site cu autoritate mai mică. Aceasta este una dintre regulile semnificative pe care le impune motorul de căutare.

  1. Erori HTML

Experții SEO spun că erorile HTML și codul scris într-un mod neglijent sunt semne de calitate slabă a paginii tale pentru Google.

  1. Algoritmul PageRank al paginilor

Dacă în urmă cu ceva timp, Google a acordat o atenție deosebită algoritmului PR al paginilor, în prezent acesta nu este un factor atât de important. Cu toate acestea, este indicat să păstrezi nivelul înalt de PR al paginilor - în toate circumstanțele.

  1. Profunzimea structurii de URL-uri (de câte click-uri e nevoie pentru a accesa o pagină)

Încearcă să apropii paginile site-ului de pagina principală. Acest lucru îți va asigura poziționări de top în motoarele de căutare.

48.​​ Lungimea URL-ului

O structură din adrese URL prea lungi a poate duce la afectarea vizibilității în motoarele de căutare. Asigură-te că ții cont de această regulă. Acesta este un alt semn important al relevanței. Pagina care are legătură mai mare cu interogarea de căutare are șanse mai mari să obțină poziționări mai bune decât pagina irelevantă. Sau comparativ cu cea mai puțin relevantă pentru rezultatele căutării.

  1. Factorul uman de editare a SERP-urilor

Chiar dacă impactul acestui factor de clasare nu a fost confirmat, se pare că Google a depus un brevet pentru un sistem care dă dreptul oamenilor să influențeze pagina cu rezultate ale motoarelor de căutare (SERP).

  1. Etichete WordPress

Ce are WordPress-ul cu motoarele de căutare? – ai putea să te întrebi. Tag-urile de la WordPress joacă, într-adevăr, un rol important în optimizarea site-ului. Și nu doar asta. „Modul în care acestea îți optimizează site-ul este să raporteze o parte din conținutul lui la cealaltă, și mai exact - să unească un grup de postări cu celelalte”, spune Yoast.com.

  1. Adresa URL

Adresa URL este citit de către Google și aceasta îi oferă informațiile despre pagina ta.

  1. Utilizarea cuvintelor cheie în URL

Un factor foarte important este utilizarea cuvintelor - cheie în URL cu scopul de a da un semn de relevanță lui Google. Recomandarea noastră este să utilizezi cel mai important cuvânt - cheie în adresa URL.

  1. Liste punctate sau numerotate

Google, la fel ca cititorii, preferă un conținut bine organizat. Iar textele organizate pe puncte sunt foarte importante în acest sens. Listele punctate și numerotate conferă ideilor un aspect organizat, făcând conținutul mai „user-friendly”. Este acest factor important pentru clasarea site-ului? Categoric da!

  1. Referințe și link-uri – sursă pentru materialele plasate pe site

La finalul oricărui conținut de calitate vor fi întotdeauna menționate referințele și sursele pe care le-a folosit autorul. Google îți recunoaște meritele, atunci când le folosești. Chiar dacă Google refuză să le folosească ca link-uri externe în clasare, acesta susține că este un factor important pentru recenzori, ei trebuie să știe ce surse ai folosit.

  1. Excesul link-urilor de tip Outbound (pe care le plasezi spre alte site-uri)

Prea multe link-uri de tipul Outbound distrag utilizatorul de la conținutul principal. Iar motoarele de căutare nu apreciază această practică.

algoritmi, factori de clasare în Google website

  1. Prioritatea paginii după cum este indicată în Sitemap

Când vorbim despre acest factor, ne referim, în primul rând, la fișierul sitemap.xml. Prin intermediul acestuia poți indica nivelul de prioritate al unei pagini și influența clasarea într-o anumită măsură.

  1. Importanța categoriei din care face parte pagina

Acesta este un alt semn important pentru relevanța site-ului tău. Pagina care are legătură mai mare cu categoria de căutare are șanse mai mari să obțină o poziție mai bună decât pagina irelevantă sau mai puțin relevantă cu rezultatele căutării.

  1. Vârsta paginii

O pagină mai veche, ce a dispus de o actualizare periodică, pare să aibă mai mult succes decât o pagină nouă, unde administratorul site-ului, probabil, abia a început să descopere „lumea motoarelor de căutare”.

  1. Structură user-friendly

Dacă arhitectura site-ului tău este ușoară și intuitivă în navigare, poți dormi liniștit. Ți-ai asigurat vizibilitatea online în motoarele de căutare.

  1. Domenii care trimit vizitatorii unui site către site-ul principal

În decembrie 2011 o nouă modificare în algoritmul Google a decis să reducă în rezultatele căutării vizibilitatea domeniilor ce redirecționează utilizatorii către site-ul principal.

  1. Conținut util

Dacă crezi că Google nu poate face distincția între conținutul de calitate și unul inutil, atunci greșești! Google are un mecanism foarte sofisticat, cu algoritmi inteligenți și -  cel mai important - oameni deștepți în spate! Așadar, oprește-te și gândește-te puțin la impactul contentului tău. Asta înainte de a posta conținut de calitate proastă pe site-ul tău.

III. Factorii ce se referă la site

În textul ce urmează, vom continua să analizăm factorii de clasare în SEO, rămânem în continuare la cei ce țin de optimizarea internă. Ia-ți o pauză, dacă simți nevoia.

  1. Conținut calitativ și unic

Da, am menționat de mai multe ori mai devreme importanța conținutului de pe un site web. Putem să mai adăugăm ceva pe acest subiect? Da. Nu vei trece niciodată neobservat de motoarele de căutare, dacă vei avea un conținut informativ, nou și cel mai important - unic!

  1. Pagina „Contactează-ne”

Aceasta este o pagină vitală pentru un site. Ai grijă să fie prezentabilă. Google arată că dă preferință site-urilor cu o cantitate suficientă de informații de contact. Și dacă acestea se potrivesc cu datele de pe alte platforme și surse din online, atunci te poți considera un „prieten norocos al lui Google”.

  1. Arhitectura site-urilor web

O arhitectură bine stabilită a unui website îl ajută pe Google să-și organizeze conținutul pe teme. Adăugând, astfel, valoare pentru clasarea mai bună în rezultatele căutării.

  1. Încrederea în domeniu

Probabil te întrebi: cum se măsoară încrederea domeniului? Ei bine, algoritmul TrustRank o măsoară luând în considerare la câte link-uri distanță e site-ul tău de paginile web cu un nivel mai mare de încredere. Ce presupune asta? Simplul fapt că dacă dorești să construiești o relație bună cu Google, trebuie, în primul rând, să-l faci să aibă încredere în pagina ta. După ce ai obținut acest lucru, calea ta spre poziții de top va fi cu mult mai ușoară.

  1. Actualizările site-ului

Website-ul tău ar trebui să fie actualizat periodic cu un conținut nou și proaspăt. Îți sugerăm să nu ignori acest lucru, dacă dorești, într-adevăr, o poziționare bună în rezultatele motoarelor de căutare.

  1. Numărul de pagini ale site-ului

Cu cât mai multe pagini are website-ul tău, cu atât mai greu de navigat devine acesta. Prea multe pagini reprezintă actualmente chiar un semnal de autoritate dubioasă pentru motoarele de căutare.

  1. Importanța prezenței unei hărți a site-ului (sitemap)

Rolul sitemap-ului pe website este de a contribui la indexarea tuturor paginilor sale. Acest lucru este important pentru îmbunătățirea vizibilității pe online.

  1. Uptime-ul site-ului (disponibilitate)

Un site care se încărcă în prea multe secunde afectează negativ poziționarea acestuia în motoarele de căutare. Ai grijă ce hosting alegi și cum anume îți menții site-ul.

  1. Locația serverului

Regiunea geografică în care se află serverul influențează clasarea site-ului în motorul de căutare. Motivul este că motoarele de căutare presupun că domeniul tău de activitate este situat în locația în care se află și adresa IP. Asta nu înseamnă că Google nu înțelege că web-ul este un fenomen global. Ci, el doar încearcă să ofere căutătorilor cele mai relevante rezultate. Dacă ești de acord cu asta, este excelent. Dacă nu - soluția este să încerci să schimbi locația geografică a serverului tău, ceea ce duce și la schimbarea adresei IP.

algoritmi de clasare în Google în 2023

  1. Certificatul SSL

Google folosește ca indice de clasare prezența unui certificat SSL. De asemenea, utilizarea HTTPS joacă un rol important în clasare.

  1. Condiții și pagini de confidențialitate

Acestea sunt alte 2 pagini importante pentru Google. Ele arată că site-ul tău este un utilizator de încredere al Internetului.

algoritmii de clasare site Google în 2023

  1. Duplicarea Meta informației pe site

Așa cum am mai spus, conținutul unic este important. Dublarea acestuia (plagiere, reformulare sau prezența multor pagini cu un conținut similar) îți scade din vizibilitate în motoarele de căutare.

  1. Lanțul de navigare (numit în engleză - breadcrumbs)

Chiar dacă acest termen provine din basmul Hansel și Greta (unde cei doi copii aruncă fărâmituri de pâine pentru a crea o cale de întoarcere spre casa lor). Acesta este un factor serios. Este vorba despre crearea unei arhitecturi user-friendly pe site, care este utilă atât pentru utilizatori, cât și motoarele de căutare. Asta pentru a le localiza activitatea pe site și a putem reveni la orice pagină din structură de link-uri rapide. Acest lucru poate fi important și pentru tine. Asta dacă dorești să descoperi care sunt subiectele de care se interesează cititorii tăi. Dar și care este structura lor de navigare pe site.

  1. Optimizare pentru dispozitivele mobile

Site-urile care nu sunt user-friendly și pentru dispozitivele mobile (mobile-friendly) sunt penalizate de Google. De ce? Actualmente Google indexează doar versiunea mobilă a unui site. Dacă ea nu există, Google nici nu va ști că site-ul tău există.

  1. YouTube

Nu e o glumă! Videoclipurile de pe YouTube se bucură de un tratament special în SERP. Și poți să te convingi în asta, observând că, de cele mai multe ori rezultatele căutărilor sunt videoclipuri de pe YouTube. De ce se întâmplă asta? Poate fi explicat prin faptul că Google deține YouTube-ul și prin impactul într-o continuă creștere a conținutului de tip video.

  1. Ușurința de navigare pe site

Dacă pe pagina ta web este greu de navigat, atunci fii sigur că aceasta nu va fi una dintre preferatele motoarelor de căutare. Și mai rău, dacă este nevoie de prea mult timp pentru a găsi ceva pe site, atunci Google ar putea să nu o prefere deloc. Deci, considerând-o neintuitivă și nevaloroasă pentru utilizatori.

  1. Utilizarea instrumentelor Google Analytics și Search Console

Acesta este unul dintre factori pozitivi de clasare. De ce îți spunem asta? Deoarece aceste 2 programe îmbunătățesc indexarea paginilor tale. Ceea ce înseamnă că influențează direct algoritmul de clasare în Google.

  1. Recenziile utilizatorilor și feedback

Da, ceea ce cred alții despre site-ul tău este vital. Este ca site-ul tău să obțină recenzii pozitive în Yelp.com sau tripadvisor sau altă platformă de nișă. Acest lucru, cu siguranță, îți oferă mai multe șanse să ai o reputație bună în mediul online.

IV. Factorii SEO ce țin de backlink-uri

Motoarele de căutare dau prioritate mai mare site-urilor care dețin un număr adecvat de backlink-uri. Și le consideră mai relevante pentru rezultatele de căutare.

  1. Vârsta domeniului de pe care ai backlink

Este testat și dovedit că backlink-urile din domeniile mai vechi sunt mai bine acceptate de către motoarele de căutare decât backlink-urile de pe site-uri noi. De ce? Ele sunt o dovadă a puterii în online.

  1. Nr. de site-uri cu backlink-uri spre site-ul tău

Moz susține ideea că unul dintre cei mai importanți factori pentru Google este numărul domeniilor de referință. Acesta nu este altceva decât numărul de domenii - rădăcină de care este legat site-ul tău. Aceasta înseamnă că, dacă pagina ta web conține două link-uri de la același website, acesta va fi considerat ca link de pe un singur domeniu – rădăcină (site).

  1. Backlinkurile din adresele IP separate C - Class

Ce înseamnă un IP separat din clasa C? Ei bine, haide să explicăm acest lucru. Să presupunem că ești un administrator de site-uri care deține mai multe pagini web și toate au același IP. Aceasta este o mare greșeală! Motoarele de căutare pot considera această acțiune o formă de spam. Separă link-urile pe adrese IP diferite. În acest fel îi vei sugera lui Google că un alt grup de site-uri are legătură cu pagina ta. Acest lucru te va ajuta să ajungi pe poziții bune în clasament.

  1. Nr. de pagini cu backlink spre tine

Chiar dacă paginile cu link spre site-ul tău sunt doar de pe câteva site-uri, acesta este unul dintre factorii definitorii care te va ajuta la clasarea în Google și în alte motoare de căutare. Cu cât mai multe pagini au link spre tine – cu atât mai bine.

  1. Backlink-uri de tip imagine

Dacă consideri că imaginile nu joacă niciun rol în poziționările pe Google, te înșeli! Utilizează eticheta ALT pentru link-uri de tip imagine. Aceasta va spune motoarelor de căutare care este textul - ancoră al conținutului tău.

  1. Utilizarea backlink-urilor din domeniile .edu sau .gov

Nu este obligatoriu pentru o poziționare mai bună în motoarele de căutare. Dar îți poate oferi un avantaj suplimentar în online.

  1. Autoritatea backlink-urilor spre site-ul tău

Cu cât mai autoritare sunt paginile legate de site-ul tău, cu atât mai încrezător vei arăta în ochii lui Google. Deci, ai grijă cu cine faci o echipă în mediul online.

  1. Autoritatea domeniului cu backlink-uri spre site-ul tău

Bănuim, știi deja că autoritatea domeniului este o cifră care prezice cât de bine se va clasa un website în SERP. Aceasta înseamnă că ar trebui să fii atent încă o dată la faptul cine sunt „partenerii tăi în link- building”.

  1. Backlink-uri de la site-uri concurente

De ce este important? Deoarece motoarele de căutare doresc să vadă o legătură de link-uri între paginile care au cuvinte - cheie comune. Acest lucru poate juca un rol important în poziționarea în topul Google.

  1. Distribuiri pe rețelele de socializare pentru paginile relevante

Prezența pe Social Media influențează, cu siguranță, valoarea paginii tale pentru motoarele de căutare.

  1. Backlink-uri de la site-urile dubioase din aceeași nișă

Cu siguranță, acesta este un factor negativ de poziționare în Google. Link-urile pe site-uri dubioase pot fi considerate ca fiind una dintre tacticile „Black Hat SEO”. Nu-ți conecta pagina la site-uri suspecte. Sau, dacă nu ești sigur de identitatea lor, o poți verifica înainte de a „lega” destinul paginii tale de astfel de site-uri.

  1. Postări de tipul Guest Post

Chiar dacă postările de tipul Guest Post te ajută să te conectezi cu utilizatorii din celelalte site-uri. Matt Cuss nu le recomandă, afirmând că acest lucru are de-a face cu spam-ul. Deci, să îmbunătățim propriul conținut original, pentru a atrage utilizatorii.

  1. Backink-uri spre homepage

Acesta este unul dintre factorii care joacă un rol crucial în poziționare. Asta deoarece ajută motoarele de căutare să evalueze atât valoarea site-ului, cât și a link-ului.

  1. Backlink-urile Nofollow

Administratorii site-urilor folosesc termenul „nofollow” pentru a le da indicații motoarelor de căutare că unele link-uri de pe pagină „nu trebuie urmate”. Proprietarii website-urilor trebuie să știe cum să seteze corect link-urile de acest tip. Algoritmii de căutare în Google nu vor mai pune link-urile de tip „Nofollow”, link-urile sponsorizate și cele care duc spre un conținut generat de utilizatori sub aceeași umbrelă. Astfel, conform unui nou update de la Google, începând cu 1 martie 2021, robotul de căutare Google nu mai ignoră automat urmărirea link-urilor „Nofollow”, ci le va folosi ca indicații pentru a căuta tag-uri adiționale.

  1. Diversitatea backlink-urilor

Nu-ți conecta site-ul la „backlink-uri dintr-o singură sursă”. Acest lucru poate fi considerat spam de către motoarele de căutare. Cu cât mai multe surse diferite te vor menționa, cu atât mai natural va arăta profilul de link-uri ale site-ului tău.

  1. Backink-uri sponsorizate sau alte cuvinte cu caracter pecuniar în jurul backlink-urilor

Evitarea cuvintelor ca „sponsor”, „parteneri de link-uri” și „link-uri sponsorizate” poate ajuta la salvarea „valorii” și autorității website-ului tău pentru motoarele de căutare.

  1. Puterea backlink-urilor contextuale

Backlink-urile „încorporate” în conținutul paginii sunt mai apreciate de către motoarele de căutare decât legăturile găsite undeva la întâmplare, pe o pagină fără conținut.

  1. Nr. excesiv redirecționări de tip 301 către pagină

Prezența multor link-uri de tip 301 scad din șansele de poziționare bună a paginii.

  1. Textul ancoră al backlink-ului

Chiar dacă textul ancoră nu este la fel de important acum pentru motoarele de căutare cum era în trecut, acesta pare să joace, totuși, un rol în poziționarea paginii. El oferind un semnal de relevanță și ajutând motoarele de căutare să stabilească despre ce este vorba pe site-ul tău.

  1. Textele ancoră ale link-urilor interne

Chiar dacă acest termen are o valoare diferită de textul ancoră al backlink-ului, aceasta nu înseamnă că este mai puțin important. Acesta, la fel, îți adaugă puncte de relevanță a site-ului tău. Nu o neglija!

  1. Atributul „Titlu” al link-ului

Acesta trebuie să dea link-ului un „nume”. Se vede atunci când treci cu mouse-ul peste. În timp ce textul ancorei trimite utilizatorul acolo unde se află linkul. De exemplu: textul ancoră „fă click aici”.

Ura! Am ajuns la 100 de factori de clasare!

Dar stai puțin, nu te grăbi, mai avem multe de făcut. Acum, relaxează-ți puțin mintea, respiră adânc și pregătește-te pentru alți 100 de factori de clasare în SEO.

Crezi că au fost prea multe informații până acum și nu ai reușit să reții tot? Nu-ți face concluzii pripite. După ce vom termina să discutăm pe acest subiect, cu siguranță, pagina ta web va cunoaște o schimbare drastică.

  1. Relevanța domeniului ce are backlink-uri spre tine

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să se concentreze un expert SEO este obținerea link-urilor relevante. Și acest lucru se datorează faptului că un link de pe un website de pe o nișă similară are mai multă valoare în motoarele de căutare, decât un link de pe un site complet irelevant.

  1. Domenii de top (TLD Top-level Domains) al unei țări pentru domeniul de referință

Există câteva sufixe de tip TLD care au mai mult succes în clasamentul motoarelor de căutare. Și iată câteva dintre ele: ​​.com; .net; .org; .edu; .gov; .mil; .bizz; .info etc. Acest lucru ajută site-ul tău web să arate mai profesionist pe online.

  1. Locul backlink-ului în conținut

Este recomandat să fie plasate backlink-urile la începutul conținutului, nu la sfârșitul acestuia. Asta va ajuta motoarele de căutare să localizeze mai repede site-ul tău.

  1. Locul backlink-ului pe pagină

Locul în care apare un backlink pe o pagină joacă un rol semnificativ în clasarea site-ului. Ține cont de faptul că link-urile introduse în conținutul paginii au o valoare mai mare decât cele din bara laterală.

  1. Relevanța backlink-urilor la nivelului paginii

Bill Gates a prezis cândva că: „Conținutul va fi regele pe Internet” și acele vremuri au venit. Iată de ce acesta este unul dintre cei mai importanți factori luați în considerare de către motoarele de căutare. Dar nu doar modul în care legi calitatea cu relevanța, ci și modul în care construiești „rețeaua de legături prin link” cu alte pagini.

  1. Importanța utilizării cuvântului cheie în titlul H1

Fă acest lucru și poți fi sigur că Google va prefera link-urile tale în detrimentul celorlalte.

  1. Textul din jurul backlink-ului

Este de preferat, desigur, să plasezi doar link-uri care reprezintă o recomandare pozitivă pentru pagina ta. Google își dă seama foarte repede dacă un link de pe pagina ta te poate „trage în jos” sau te poate „ridica”.

  1. Viteza de acumulare a backlink-urilor

Înainte de a afla că Google preferă link-urile acumulate cu viteză pozitivă, ar trebui să știi și ce este viteza pozitivă, nu-i așa? Ca să nu ne complicăm, îți dăm o definiție simplificată. Viteza pozitivă are legătură cu rata la care alte website-uri se leagă prin link-rui de pagina ta. Însă, acest termen nu trebuie să te sperie. Asta deoarece în spatele acestuia stă una dintre sarcinile la care, cu siguranță, deja lucrezi: construirea backlink-urilor de calitate.

  1. Viteza de pierdere a backlink-urilor

Viteza negativă a site-ului arată motoarelor de căutare că popularitatea site-ului tău scade. Și acest lucru, bineînțeles, va afecta clasarea paginii tale.

  1. Backlink-uri de la site-uri cu autoritate

Probabil deja ai anticipat asta. Cu cât mai multe site-uri cu autoritate au link spre pagina ta, cu atât mai mult va crește încrederea lui Google față de tine. Și, respectiv, te vei clasa mai sus.

  1. Backlink-uri de pe surse de tip „Hub”

O pagină de tip Hub este o comunitate socială care distribuie celorlalți un anumit conținut. Google dă prioritate paginilor care obțin link-uri de la hub-uri. Sau de la alte pagini care sunt considerate „resurse calitative”.

  1. Backlink-uri utilizate ca sursă pe Wikipedia

Obținerea unui link de pe Wikipedia te face să capeți mai multă încredere de la motoarele de căutare. Asta chiar dacă aceste link-uri sunt de tip Nofollow.

  1. Simultaneitate/coincidență în keywords și ancore

Noțiunea de „simultaneitate” sau „coincidență” în SEO se referă la asocierea și corelația pe keywords și ancore foarte similare. Așa coincidențe pot fi penalizată de către Google. De asemenea, această noțiune reprezintă un indiciu pentru Google că este ceva putred la mijloc.

  1. Vârsta backlink-ului

Nu mai este un secret pentru nimeni că Google preferă backlink-urile mai „în vârstă” în detrimentul celor noi. Și acest lucru se datorează faptului că primele au reușit să-și câștige, în timp, încrederea.

  1. Un profil natural al backlink-urilor

Când vorbim despre profilul backlink-ului, ne referim la backlink-urile care vin spre pagina ta, dar și la caracteristicile acesteia. Probabil te întrebi, ce îl ajută pe profilul de backlink-uri să fie natural? Naturalețea unui text ancoră, numărul potrivit de backlink-uri de tip „dofollow” pe website, lipsa unei optimizări exagerate a textelor ancoră – toate acestea pot servi drept răspunsuri la această întrebare. Păstrează un caracter natural atunci când îți construiești masa critică de backlink-uri. Și, în același timp, actualizează site-ul regulat. Așa vei fi sigur că Google îți va aprecia site-ul la adevărata sa valoare.

  1. Backlink-uri de pe site-uri reale vs. splog-uri (spam blog-uri)

Bineînțeles, Google poate distinge foarte repede diferența dintre un site real și unul fals. Este absolut normal să prefere backlink-urile provenite de pe site-uri reale.

  1. Link-uri reciproce

Evită „schimburi excesive de backlink-uri”, asta ne spune Google despre Schemele de Link Building.

  1. Backlink-uri generate de utilizatori

Google are suficiente instrumente pentru a face diferența dintre link-urile site-ului web postate de proprietarului site-ului de cele provenite din conținutul generat de utilizator. Nici măcar nu durează mult depistarea acestui lucru. Cum depistează ei asta? Link-urile de pe un site sunt diferite de link-urile provenite de la un blog. De exemplu, un link de la WordPress.com vs. un link de la en.blog.wordpress.com. Da, nici nu mai e necesar să spunem că acesta este un factor important de clasare pe Google.

  1. Backlink-uri provenite din redirecționări de tip 301

Redirecționările de tipul 301 au o influență destul de mare asupra clasării site-ului. Și, bineînțeles, asupra lui SEO. De ce? Pentru că acestea sunt utilizate pe larg în special când administratorii site-ului doresc să șteargă o pagină sau să mute website-ul pe un alt hosting. Pentru ca Google să nu ignore redirecționările de acest tip, trebuie să le setezi conform unei logici de navigare sănătoase. Astfel, vei avea de câștigat și în indexarea corectă a site-ului tău. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că toate variantele paginii tale de bază trebuie să ducă la un singur URL. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci Google va vedea versiuni diferite ale site-ului tău. Și le va cataloga ca mai multe site-uri cu același conținut. Deci, ai grijă cum folosești Redirections 301.

  1. Site-uri listate în DMOZ

Odată, site-urile prezente în DMOZ erau tratate în mod special de la Google. Din 17 martie 2017, portalul dmoz.org nu mai este disponibil. Însă, o versiune oficială statică a DMOZ a fost creată de către dezvoltatorii săi. Totuși, optimizarea SEO de calitate și-a câștigat autoritatea în fața lui Google și fără DMOZ. Peste 80% din webmasteri nu au observat schimbări majore în clasarea site-urilor după ce și-au înregistrat proiectul în acest directoriu nou. Oricum ar fi, mai sunt 15% din specialiști care cred că DMOZ este important. Și că website-urile trebuie să fie listate în el pentru a câștiga poziții mai bune în motorul de căutare Google.

  1. Microformaturile de tip Schema.org

Paginile cu formatare de tip Schema au un SERP CTR (rată de click din Google) mai mare. Așadar, dacă dorești cu adevărat să obții o poziție de top în motoarele de căutare, asigură-te că site-ul tău are implementată Schema.org.

  1. Nivelul de încredere (Trust Rank) al site-ului cu backlink spre tine

Nivelul de încredere al site-urilor care au link spre pagina ta determină motoarele de căutare să stabilească nivelul de încredere pe care ți-l pot oferi.

  1. Lipsa link-urilor externe pe site-ul tău

O pagină fără link-uri externe nu avea niciun succes în clasare. Asta în comparație cu un site care are un număr potrivit de link-uri de tip outbound.

  1. Backlink-uri de pe diferite forumuri

Backlink-urile de pe forumuri nu sunt relevante pentru site-ul tău. Și Google poate anula influența tuturor odată, atunci când îți analizează site-ul. Probabil le va considera ca pe o formă de spam, chiar.

  1. Calitatea conținutului de pe backlink-ul ce te recomandă

Un conținut bogat are anumite caracteristici distinctive: e bine scris, e îmbunătățit cu elemente multi-media, deține link-uri calitative. Nu le ignora, dacă vrei să obții o poziție de top în motoarele de căutare.

  1. Numărul de cuvinte al conținutul de pe backlink-ul ce te recomandă

Lungimea textelor tale joacă un rol important în clasarea paginii. Un articol de ​​peste 800 de cuvinte este mai valoros și mai informativ pentru Google, decât un fragment scurt.

  1. Backlink-uri plasate întreg site-ul (cum ar fi bannerele)

Un backlink „site-wide” (plasate pe întregul site) este un backlink care apare pe majoritatea sau pe fiecare pagină a site-ului tău. „Toate link-urile site-wide” - afirmă Matt Cuss, „sunt comprimate pentru a fi considerate ca unul singur”.

V. Factorii de interacțiune cu utilizatorii

128. CTR-ul de pe organic pe toate cuvintele cheie

În primul rând, ce înseamnă CTR – rata de click? Este numărul de click-uri/numărul afișărilor * 100%. O pagină web cu CTR organic ridicat îi oferă lui Google informații valoroase despre interacțiunile tale bune cu utilizatorii. Obții, astfel, mai multe șanse de clasare pentru mai multe cuvinte-cheie.

  1. CTR organic pentru un cuvânt cheie

De obicei, rata de click (CTR) este asociată cu o publicitate de tip PPC (Pay per Click). Dar acest lucru nu înseamnă că nu are niciun rol în clasarea organică pe Google. O pagină cu CTR mai mare poate obține o poziție mai bună în paginile cu rezultate ale motorului de căutare pentru un anumit cuvânt cheie.

  1. Traficul direct

S-a confirmat că Google folosește datele din Chrome pentru a descoperi dacă un site este vizitat sau nu, și - cât de des. Site-urile web cu mult trafic direct au prioritate. Asta deoarece oferă motorului de căutare dovezi despre calitatea conținutului acestora.

  1. Rata de părăsire (bounce rate) a paginii

Nu toți experții SEO susțin ideea că rata de părăsire a site-ului joacă un rol în clasare. Dar, după cum știm deja, Google analizează comportamentul vizitatorilor unei pagini web ca „testatori” în ceea ce privește calitatea acesteia, înțelegând astfel cât de bună este aceasta. O rată mare de respingere/părăsire este privită ca un abandon din partea vizitatorilor. Cu cât mai repede părăsesc vizitatorii site-ul, cu atât mai mare este rata de respingere.

  1. Site-uri blocate

Chiar dacă Google a anulat această caracteristică pentru Chrome, algoritmul Panda, cunoscut și sub numele de „Farmer”, a folosit acest factor ca dovadă a calității site-ului. Dacă totuși pagina ta a fost afectată, Google își asumă responsabilitatea de a o reevalua.

  1. Vizite repetate

Dacă aceiași vizitatori revin pe site-ul tău de mai multe ori, se pare că ai câștigat încredere „în ochii” lui Google. Aceasta demonstrează că pagina ta merită vizitată.

  1. Marcaje Chrome (Bookmarks)

Pe măsură ce Google colectează date de utilizare din Chrome, paginile web salvate în browser obțin puncte de clasare în algoritmii Google.

  1. Date din bara de instrumente Google

Acesta a fost un element pe care Google l-a folosit ca factor de clasare. Din martie 2016, Google a confirmat că nu mai reprezintă un factor de clasare al paginii. Aceasta înseamnă că trebuie să acorzi mai multă atenție celorlalți factori importanți de PR, cum ar fi:

  1. „Durata de staționare” sau timpul pe care vizitatorii îl petrec pe site-ul tău

Google o măsoară și poziționează mai sus paginile în care utilizatorii investesc mai mult timp. Da, vorbim iarăși despre relația ta cu publicul care îți vizitează site-ul.

  1. Numărul de comentarii pe care le are pagina ta

Cu cât mai multe comentarii are pagina ta web, cu atât mai user-friendly ea arată pentru Google. Este important să faci așa astfel încât site-ul tău să fie cât mai interactiv.

Pe lângă toți acești factori de mai sus, există și altele:

Reguli ale Algoritmilor pe care trebuie să le cunoști

  1. Algoritmul QDD (Query Deserves Diversity – căutarea merită diversitate)

Acest algoritm este funcționabil într-o măsură mai mică sau mai mare. Google mereu încearcă să satisfacă cât mai bine posibil cererile utilizatorilor. Aceasta înseamnă că de fiecare dată va oferi diversitate în SERP pentru cuvintele cheie ambigue.

  1. Algoritmul QDF (Query Deserves Freshness - căutarea merită prospețime)

Prospețimea paginii tale și actualizările periodice fac ca Google să-ți dea prioritate în detrimentul altor pagini neactualizate.

  1. Istoricul căutărilor în lanț

Căutările tale anterioare le afectează pe cele ulterioare. Dacă astăzi cauți cuvântul „recenzii”, iar ieri ai căutat cuvântul „restaurante”, Google îți va arăta site-urile de recenzii pentru restaurante ca fiind primele și cele mai importante rezultate în SERP-uri. Deci, poți monitoriza ceea ce dorești să păstrezi și ce nu, în contul tău din Google.

  1. Istoricul de navigare al utilizatorului

Site-urile pe care le vizitezi frecvent pe Google vor apărea întotdeauna în SERP-uri. Și acest lucru se datorează faptului că activitatea pe care o desfășori în motorul de căutare este salvată în contul tău de Google.

  1. Targeting geografic

Prin definiție, targeting-ul geografic înseamnă livrarea de conținut către utilizatori din locația lor geografică. Google preferă să afișeze site-uri web cu IP local și cu un nume de domeniu specific țării în cauză.

  1. Căutare sigură

Dacă opțiunea „Căutare sigură” a fost activată, nu vei primi conținut pentru adulți sau cuvinte necenzurate în SERP-uri.

  1. Pogo sticking

Pogo sticking se referă la situația când un utilizator al motorului de căutare vizitează câteva rezultate de căutări pentru a găsi conținutul de care are nevoie. Dacă după 3 sau 4 site-uri, acesta încă nu a găsit de ce are nevoie, acest fapt îi spune lui Google că rezultatele de pe locurile din TOP nu merită această poziționare. Și trebuie să le coboare cu câteva poziții. Ca să eviți acest lucru și să satisfaci utilizatorul, folosește cuvinte - cheie utile și relevante pentru site-ul tău. Și generează un conținut interesant pentru utilizatorii care te vor vizita.

  1. Reclamații de tip DMCA (Direct Marketing Commission)

Proprietarii site-urilor cu reclamații la Digital Millennium Copyright Act nu vor obține privilegii la clasarea în Google. Asigură-te că site-ul tău nu se află în această listă.

  1. Diversitatea domeniului

Chiar dacă SERP-urile se schimbă în fiecare zi, se pare că algoritmul Bigfoot a adăugat mai multe nume de domenii la fiecare rezultat din SERP. Ceea ce face ca procesul de obținere a rezultatelor în Top să fie mai complicat și poate prea „aglomerat”.

  1. Căutări locale

Google preferă să dea rezultate locale în detrimentul SERP-urilor organice „normale”.

  1. Căutări tranzacționale

Google are tendința de a afișa diferite cuvinte cheie legate de achiziționări în SERP-uri. Cum ar fi: căutările legate de zbor sau pe alte subiecte. Așa că nu te supăra și nu te lăsa dezorientat.

  1. „Caseta de știri” din Google

Unul dintre factorii care tind să joace un rol important în clasarea din Google este un număr specific de cuvinte cheie care declanșează apariția casetei de știri în Google. În această casetă, Google listează conținut neașteptat, pe care nu îl găsești de obicei pe site-urile „tradiționale”. Orice conținut atrăgător și interesant este afișat în caseta de știri. Toate acestea sunt făcute pentru ca utilizatorii Google să obțină răspunsuri mai relevante pentru ceea ce caută.

factori de clasare SEO

  1. Preferința pentru brand-uri

Site-urile brandurilor populare beneficiază de o autoritate mai mare din partea lui Google. Motiv pentru care vor fi întotdeauna poziționate mai sus. Cineva a spus: „La început, lucrează pentru imagine, ca mai târziu imaginea să lucreze pentru tine”. Așadar, poate acesta este punctul de la care trebuie să începi?

  1. Rezultate cu un singur site al brand-urilor

Rezultatele căutării Google pot fi dominate de un singur site. Cuvintele cheie orientate care se referă la un anumit brand pot declanșa apariția mai multor rezultate în SERP cu același site web. Astfel, Google le urcă pe primele 3 sau chiar 5 locuri în SERP-uri.

  1. Rezultatele „Oului de Paște” (Easter Egg)

După cum deja știi, Oul de Paște din mediul online este o glumă menită să ofere un mesaj ascuns într-o activitate interactivă. Și da, Google este plin de rezultate de tipul Oul de Paște. Asta înseamnă că unele cuvinte din căutările de imagini în Google se pot transforma într-un joc.

  1. Featured Snippets (Conținut Recomandat)

Google are tendința să aleagă conținut recomandat, numit Featured Snippets. Acestea sunt mici selecții de text care apar sus, în topul rezultatelor de căutare în Google. Conținutul care apare în Featured Snippets este automat propulsat din site-uri în timpul indexării. De obicei, aceste selecții includ definiții, tabele, pași sau liste. Toate acestea sunt importante pentru SEO. Asta deoarece ele îți oferă oportunitatea să obții o mulțime de click-uri din rezultatele căutărilor organice. Dacă conținutul tău a ajuns pe poziția „zero” (deasupra topului căutărilor), atunci rata de click pe site-ul tău se va mări considerabil.

  1. Rezultatele de tip imagine

Acesta este unul dintre factorii care afectează cu adevărat clasarea site-ului. Acest lucru se datorează faptului că Google folosește listarea organică pentru rezultatele de tip Google Image.

VI. Factori legați de Social Media

155. Autoritatea conturilor utilizatorilor din X

Reputația conturilor care distribuie conținutul tău contează pentru clasarea paginii tale. Desigur, este recomandat să ai mai multe Tweet-uri de la oameni influenți și cu autoritate, decât de la conturi noi și nesemnificative. Aceasta joacă un rol important pentru Google. De ce? Motivul poate fi că astfel Google vede în tine un potențial de a crea o echipă bună împreună cu oamenii de succes din online.

  1. Număr de aprecieri pe X

Da, numărul de X pe care îl are o pagină, la fel ca și numărul de link-uri, joacă un rol în clasarea pe Google.

  1. Distribuiri pe Facebook

Acesta este unul dintre factorii care pot fi considerați cu adevărat puternici. Deși Google spune că numărul de distribuiri nu are legătură directă cu algoritmii lor, totuși, legătura indirectă a fost demonstrată de testele SEO de nenumărate ori.

  1. Numărul de aprecieri de pe Facebook

Chiar dacă Google nu indexează mult din conținutul de pe Facebook, se pare că pentru el numărul de aprecieri reprezintă nivelul de atracție al proiectului tău în online. Poate că nu joacă un rol semnificativ în clasare, dar în mod sigur o influențează.

  1. Autoritatea profilurilor din Facebook ce te menționează

Cu cât mai populare sunt paginile care îți apreciază și îți distribuie conținutul, cu atât mai multe șanse ai să beneficiezi de o atitudine serioasă de la Google.

  1. Site-urile de votări și site-uri cu materiale distribuibile

Un alt tip de semnale de pe partea de socializare pe care le folosește Google pentru clasare par a fi Reddit, StambleUpon și Digg. Distribuirile de pe aceste rețele de socializare influențează într-un fel sau altul clasarea paginii tale.

  1. Cataloagele de pe Pinterest

Pinterest oferă o oportunitate bună companiilor să-și prezinte produsele. Imaginile relevante, optimizate corect din punct de vedere SEO, duc la o rată mai mare de fixări pe perete de la utilizatori. Notă: verifică valoarea lor în punctul de mai jos.

  1. Pin-uri pe peretele Pinterest

Pinterest, după cum știi, este foarte popular, cu o mulțime de date utile, și reprezintă o sursă bună de a distribui informații. Acesta este motivul pentru care informațiile fixate pe peretele Pinterest sunt considerate de către Google un semnal puternic de autoritate.

  1. Optimizarea conturilor pe Social Media

Dacă dorești să obții beneficii din SEO, atunci ar fi bine să optimizezi și conturile companiei (site-ului tău) și/sau angajaților. Asta - pentru a putea construi o legătură organică puternică cu pagina afacerii tale. Este o practică eficientă, care mărește și vizibilitatea companiei tale în online.

  1. Relevanța semnalelor social

Google folosește informațiile din profilurile din Social Media care distribuie conținutul tău, dar și  textul care însoțește link-ul.

  1. Drepturile de autor

Google respectă legile locale privind drepturile de autor și le protejează. Motorul de căutare nu permite site-urilor care nu sunt autorizate să utilizeze conținut protejat prin drepturi de autor. Totuși, Google nu este împuternicit să medieze litigiile privind drepturile de autor. Când primește o notificare completă și validă de eliminare a unui anumit rezultat din căutare, acesta elimină conținutul, conform legii.

  1. Semnale sociale la nivelul întregului website

Cu cât mai multe sunt semnalele sociale pentru Google, cu atât mai multe șanse are pagina ta să obțină un plus la autoritate. Și, respectiv, să-și crească vizibilitatea pe online.

VII. Semnale de relevanță pentru un brand recunoscut

Îți amintești despre relevanța brand-urilor în rezultatele căutării? Aici îți aducem câteva probe solide ca să-ți demonstrăm influența acestora.

  1. Căutări legate de branduri

Să fii un brand poate să nu reprezinte un factor de clasare. Dar, cu siguranță, influențează puternic algoritmul Google pentru poziționarea site-urilor. Dacă website-ul tău apare în SERP-uri atunci când oamenii caută branduri, atunci poți fi liniștit. Până atunci, trebuie să muncești ca proiectul tău să fie recunoscut ca brand.

  1. Denumirea brandului în textul-ancoră

După cum știi deja, textul-ancoră oferă utilizatorilor și motoarelor de căutare informații relevante despre conținutul link-ului cu care „îți unești” pagina. Acest lucru înseamnă că textul-ancoră ce conține numele brandului îi arată lui Google ce autoritate deții.

  1. Dacă pagina de Facebook are multe like-uri

Da, acesta este un factor de poziționare destul de important în Google. Deoarece, de obicei, brandurile acumulează o mulțime de like-uri pe paginile lor de Facebook.

  1. Dacă site-ul are profil pe X cu mulți urmăritori

Bineînțeles, acesta este unul dintre factorii de clasare pozitivă cu ajutorul rețelelor de socializare. Pofilele de pe X cu mulți urmăritori au mai mult succes online decât paginile web fără profiluri sau cu puțini urmăritori.

  1. Pagina oficială a companiei pe LinkedIn

Ai o pagină pe LinkedIn pentru afacerea ta online? Dacă nu, cu siguranță, trebuie să iei în considerare acest lucru, întrucât întreprinderile sănătoase au în prezent o pagină a companiei pe LinkedIn.

  1. Angajați prezenți pe LinkedIn

Acesta este un alt semnal important care arată autoritatea unui brand. Menționarea profilurilor de pe LinkedIn a angajaților care lucrează pentru compania ta reprezintă un semn de încredere pentru Google.

  1. Mențiuni ale brandului pe site-uri noi

Nu mai este un secret faptul că numele brandurilor recunoscute sunt adesea menționate pe site-urile prezente în Google News. Acest lucru are un impact major asupra poziționării SEO.

  1. Legitimitatea conturilor de pe Social Media

Conturile de pe Social Media care au o mulțime de următori și interacționează cu aceștia au mai multe șanse să obțină o poziționare bună. Asta în comparație cu cele are au cu același număr de urmăritori, însă nu interacționează atât de mult cu aceștia.

  1. Număr de abonați RSS

Numărul de abonați la RSS reprezintă un alt semnal important care denotă autoritatea unui brand pentru Google. Ca și YouTube, Google deține și serviciul RSS Feedburner.

  1. Co-mențiuni

Aici vorbim despre un link building, însă fără plasarea link-urilor reale. Ce are asta cu branding-ul? Ei bine, ideea este că brandurile sunt menționate foarte des în alte proiecte online, fără a fi legate de acestea. Google niciodată nu ignoră acest aspect.

  1. Locație fizică cu listare locală pe Harta Google

Brandurile recunoscute și afacerile reale au birouri oficiale. Este foarte posibil ca Google să caute adresele concrete ale birourilor atunci când va decide dacă un site reprezintă un brand sau nu.

  1. Un website este o afacere plătitoare de impozite

Este valabil și pentru site-ul tău. Brandurile nu evită să plătească impozite atunci când e vorba de numele lor, acest lucru le face să fie adevărate afaceri. Iar faptul acesta îi arată lui Google că merită să obții un nume de brand.

VIII. Semnale de spam pe site

  1. Link-uri externe spre site-uri din nișe de calitate joasă

Schimbul de link-uri cu un site penalizat poate dăuna vizibilității paginii tale în motoarele de căutare.

  1. Penalizare de la algoritmul Panda

Obiectivul algoritmului Panda de la Google este să scadă autoritatea site-urilor cu conținut de calitate joasă. Asta în special la cele cu un conținut de umplutură (de calitate scăzută). Pentru a face loc site-urilor de înaltă calitate în topul SERP-urilor.

  1. Pop-up-uri și alte tipuri de publicitate care distrag atenția

Acesta este un factor negativ de clasare. Deoarece documentul oficial de ghidare al lui Google Rater afirmă că ferestrele de tip pop-up și alte publicități care distrag atenția denotă că deții un site de calitate dubioasă.

  1. Redirecționări diferite pentru utilizator și Google

O redirecționare este acțiunea de a trimite utilizatorii site-ului tău pe o anumită adresă URL. Iar motoarele de căutare spre o altă adresă URL (numite și „cloaking”). Redirecționările de tip cloaking duc la o scădere considerabilă a traficului organic. Și, bineînțeles, a vizibilității.

  1. O pagină supra-optimizată

Pinguin este o parte a algoritmului Google care este responsabil pentru calitatea link-urilor. Optimizează paginile tale doar până la 5% cu cuvinte cheie. Și nu exagera cu optimizarea meta-tag-urilor folosite.

  1. Un site supra-optimizat

Prea multe cuvinte cheie, prea multe tag-uri de tip Header, prea multe seturi de cuvinte cheie – toate acestea arată că site-ul tău este supra-optimizat. Și acest lucru afectează considerabil clasarea.

  1. Ascunderea link-urilor afiliate

Să recapitulăm! Poți fi sancționat dacă mergi prea departe cu ascunderea linkurilor afiliate de pe site-ul tău. Chiar dacă mascarea acestora poate avea unele beneficii pe termen scurt, efectele pe termen lung ale acestei practici pot fi periculoase. În loc să o faci sub forma asta, informează-te pe larg despre acest subiect.

  1. Publicitate deasupra conținutului

Fiecare utilizator din online, la fel ca tine, vrea să vadă imediat conținutul când accesează un site. O pagină în care căsuțele de publicitate nu se termină niciodată, reprezintă întotdeauna o experiență proastă pentru un utilizator. Site-urile cu prea multe publicități care acoperă conținutul sunt penalizate de algoritmul responsabil de Page Layout.

  1. Site-uri afiliate

Nu mai este un secret că Google nu este pasionat de site-urile afiliate. Mai mult decât atât, Google Webmaster Guidelines ne sfătuiește să creăm site-uri web cu conținut original, care să fie valoros pentru utilizatorilor. Asta înseamnă că în „ochii” Google, site-urile afiliate nu adaugă suficient conținut de valoare, care le-ar putea diferenția de celelalte site-uri.

  1. Conținut generat automat

Google nu e pasionat nici de crearea unui conținut auto-generat. În primul rând, să-ți explicăm termenul de „conținut generat automat”. E vorba de un conținut care a fost generat la întâmplare, fără a avea vreun sens pentru utilizatori, dar care conține cuvinte cheie. Bineînțeles, Google nu apreciază acest lucru și poate penaliza sau dez-indexa aceste tipuri de site-uri.

  1. Schemă exagerată de transfer PageRank

Dacă într-adevăr îți dorești ca site-ul tău să obțină poziționări bune în Google, atunci nu încerca să înșeli sistemul! Dacă plasezi prea multe elemente de tip no-follow spre link-uri interne sau externe, și exagerezi cu modelarea transferului de PageRank, atunci toate acestea pot arăta motoarelor de căutare că vrei să le păcălești.

  1. Spammarea meta etichetelor

Există probabilitatea că exagerarea cu cuvinte cheie să aibă loc și în meta etichete. Website-ul tău poate fi penalizat dacă Google presupune că adaugi prea multe cuvinte cheie în meta-etichete, pentru a înșela algoritmul.

  1. Adresă IP marcată ca spam

Dacă adresa ta IP se află în „lista neagră” a lui Google, aceasta va afecta, fără îndoială, și poziționarea site-ului tău în acest motor de căutare.

IX. Semnale de Spam din afara site-ului

În afară de factorii de tip Spam On Page, există și unii factori externi de poziționare pe care experții SEO trebuie să îi ia în considerare. Și aceștia sunt:

  1. Penalizare de la algoritmul Pinguin

Site-urile penalizate de algoritmul Pinguin de la Google au o vizibilitate scăzută în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare.

  1. Flux artificial de link-uri

Un flux mare și brusc de link-uri este privit ca ceva nefiresc pentru motoarele de căutare. Acest lucru poate fi un semnal pentru Google că SEO Off-Page realizat pe site-ul tău este de calitate joasă.

  1. Link building cu un procentaj mărit de link-uri de calitate scăzută

Prea multe link-uri din surse numite „SEO de tip Black Hat” ar putea arăta motoarelor de căutare că vrei să înșeli sistemul. Vorbim aici, în mod special, despre profiluri de pe forumuri sau comentarii pe blog-uri.

  1. Relevanța site-urilor cu link-uri spre site-ul tău

Site-urile cu o mulțime de link-uri irelevante sunt mai dubioase pentru Pinguin. O spun analizele realizate de MicroSiteMaster.com.

  1. Avertismentul cu privire la link-uri artificiale

Dacă Google ți-a trimis o mulțime de mesaje de tipul „Notificare de la Instrumentele Google Webmaster despre link-urile artificiale detectate” și nu ai făcut nimic ca să remediezi asta, atunci trebuie să fii pregătit pentru o poziționare negativă a site-ului.

  1. Link-uri de pe același clasă de IP-uri

Poziționarea site-ului tău poate să scadă semnificativ, dacă acesta primește o cantitate nefirească de link-uri de la alte site-uri de pe același server IP. Acest fapt îi arată lui Google că faci un link building de rețea de blog-uri (care mai sunt numite și PBN-uri).

  1. Penalizare manuală

Dacă nu joci după reguli, Google nu ezită să-ți aplice sancțiuni manuale. Acțiunile manuale întreprinse de către Google sunt modul în care acesta elimină site-urile în întregime din SERP.

  1. Text ancoră toxic

Site-ul tău poate arăta spart de hackeri sau plin de spamuri pentru Google dacă ai un text ancoră defect. În special conținând cuvinte cheie din domeniul farmaceutic (considerate o formă de spam) care duc spre site-ul tău. Google consideră că este o amenințare și, cu siguranță, îți va scădea din vizibilitatea online.

  1. Vânzare de link-uri

Acesta este un factor care poate avea un impact negativ asupra clasării unui site, având o consecință negativă și asupra vizibilității pe online. Această practică poate duce și la penalizare.

E prea multă informație dintr-odată? Nu trebuie să implementezi toate aceste sfaturi de clasare într-o singură zi. Obținerea unui SEO de calitate necesită timp, răbdare și deschidere. Nimic nu e ușor în această lume. Și nici SEO nu este atât de simplu pe ar putea părea la prima vedere.

Cel mai important lucru care trebuie luat în considerare legat de factorii de clasare în motoarele de căutare este faptul că aceștia sunt, așa cum este și viața, într-o schimbare permanentă. Nu poți aplica acum aceleași reguli pe care le-ai aplicat în 2001. Vorbim despre cercetare permanentă și o perfecționare continuă. Putem să o numim și îmbunătățire permanentă a site-ului. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să practici tot timpul.

Contactează-ne când dorești

Telefoane


+373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top