februarie 19, 2021

wp-admin

Ghid SEO pentru site de știri

Scurtă Definiție: Ce este SEO și de ce site-urile de știri au nevoie de optimizare?

Pozițiile în topul lui Google sunt râvnite de toate site-urile de știri. Și dorința de ajunge cât mai aproape de internauți e una colosală în 2024. De ce este importantă vizibilitatea în Google? Cum puteți ajunge pe primele poziții în motorul de căutare? Afli răspunsuri în Ghidul conceput special pentru site-ul tău.

SEO (Search Engine Optimization) este optimizarea și promovarea site-urilor pentru a obține mai mult trafic din motoarele de căutare. Circa 8.5 miliarde de căutări se fac zilnic în Google. Și asta pentru că 93% din experiențele online încep anume cu motorul de căutare.

Ghid SEO pentru site de știri 2023

Optimizarea pentru motoarele de căutare reprezintă o combinație dintre: marketing, copywriting, corectarea unor greșeli de programare și tactici de sporire a vizibilității în mediul virtual etc. În SEO se operează cu conținutul unui site și cum e perceput acesta atât de utilizator, cât și de Google.

Ce presupune strategia SEO pentru site-urile de știri?

-       Indexarea rapidă a știrilor.

-       Clasarea cât mai sus (organic) în rezultatele căutărilor și o clasare rapidă.

-       Indexarea în mult râvnitul Google News.

-       Sporirea traficului spre site și asigurarea unui flux necontenit pentru articolele vechi și noi de pe website.

Ghid SEO pentru site-urile de știri 2023

Percepția lui Google asupra unui site de știri bun se bazează pe 4 principii de bază: 

  • Ușor în utilizare.
  • Structură bine definită.
  • Calitate înaltă a conținutul.
  • Relevanță în informație.

Iată care sunt recomandările oficiale ale lui Google pentru site-urile informative:

-       Crearea paginilor în primul rând pentru utilizatori, apoi pentru motoarele de căutare.

-       Definitivarea structurii cu ierarhie și text clar.

-       Crearea unei reputații pozitive a site-ului în mediul virtual.

Ce observă Google, de fapt, și ce trebuie de îmbunătățit?

Algoritmii Google sunt extrem de capricioși și acordă atenție maximală următoarelor aspecte:

-       Viteza de încărcare a website-ului.

-       Timpul petrecut pe site de către vizitatori.

-       Nr. de pagini vizualizate per sesiune a vizitatorului.

-       Rata de respingere (rata de părăsire a site-ului - câți utilizatori au vizitat o singură pagină de pe site).

-       Nr. total de site-uri cu link către acest site de știri.

-       Nr. total de link-uri pe care le are un site de la alte site-uri.

SEO Copywriting pentru site-uri de știri

SEO Copywriting-ul este acel tip de conținut care este creat cu scopul de a ne face remarcați în rezultatele motoarelor de căutare. Un SEO copywriter creează texte relevante pentru 2 categorii de utilizatori: oameni și motoarele de căutare (în particular - roboții acestora). Site-urile de știri au nevoie de un SEO copywriting eficient pentru a ajunge cât mai aproape de utilizatori.

Ce sunt cuvintele cheie, cum și când se folosesc acestea?

Cuvintele cheie sunt cuvintele și expresiile cheie pe care le introduc utilizatorii de internet în căsuța de căutare a unui motor de căutare pentru a găsi informațiile pe care le caută. Cuvintele cheie pot fi un singur cuvânt, o frază, o propoziție sau o întrebare. Există câteva instrumente gratuite care te ajută să analizezi cuvintele cheie și să le foloseșt în favoarea site-ului de știri (Google Ads’ Keyword Tool - KeyWord Planner, Google Trends, Keywordtool.io etc.).

Principii de utilizare a cuvintelor cheie:

-       Cuvintele cheie se introduc în conformitate cu familia din care fac parte. O familie de cuvinte cheie să conțină 5-6 cuvinte cheie. Google înțelege sinonimele și cuvintele care se referă la același obiect/domeniu/fenomen și preferă folosirea lor împreună în același text.

-       Se alege un cuvânt cheie principal. Adică pe cel cu cele mai multe căutări. Acesta trebuie introdus în URL-ul paginii, în titlul (H1) articolului, în prima propoziție la începutul textului.

-       Densitatea cuvintelor cheie nu trebuie să depășească de 1 la 80 de cuvinte.

-       Textul ancoră se plasează pe un cuvânt cheie relevant pentru conținutul textului.

Scopul cuvintelor cheie este să optimizeze conținutul textual pentru motoarele de căutare, ca acesta să-l aducă mai aproape de utilizatori. Așadar, cuvintele cheie se utilizează atunci când dorești să-ți aduci site-ul pe primele poziții în motoarele de căutare.

SEO pentru site de știri

Locul SEO Copywriting-ului în strategia de marketing

Acest tip de SEO sporește considerabil volumul traficului organic pe site. Iată care sunt avantajele unui SEO eficient pentru site-urile de știri:

-       Îmbunătățirea calității site-ului și corectarea tuturor erorilor tehnice.

-       Îmbunătățirea experienței utilizatorului.

-       Urmărirea unei dinamici pozitive în materie de viteză de indexare, reacție Google la schimbările produse pe site.

-       Obținerea de poziții în TOP Google.

  1. Utilizarea cuvintelor cheie.

Totul începe de la cuvântul cheie care este tastat de către utilizatori în căsuța de căutare. În partea 1 a ghidului SEO pentru site de știri, am menționat câteva aspecte importante ce țin de utilizarea cuvintelor cheie. Iar în partea 2 vom detalia și vom exemplifica toate regulile importante de folosire a acestora pentru SEO.

Să începem сu o mică recapitulare!

Ce sunt cuvintele cheie?

Cuvintele cheie reprezintă cuvintele și expresiile pe care le introduc internauții în căsuța de căutare a lui Google, pentru a găsi, astfel, informațiile pe care le caută. Aceste cuvinte - cheie nu se referă strict la cuvinte, ci pot lua mai multe forme: un singur cuvânt, o frază, o propoziție sau o întrebareÎn căutări din limba română, se folosesc adesea cuvinte-cheie fără diacritice, deoarece Google încă înțelege rău româna.

Analiza cuvintelor cheie este una dintre cele mai importante activități în marketing-ul ce se referă la motoarele de căutare. O analiză efectuată eficient va influența pozitiv clasarea site-ului în topul rezultatelor în motoarele de căutare. Așadar, scopul expresiilor cheie este să atragă publicul țintă. Adică - vizitatorii interesați de conținutul site-ului.

Analiza corectă a cuvintelor cheie necesită folosirea instrumentelor eficiente. Acestea ajută la identificarea și gruparea cuvintelor cheie după categorii, familii și chiar după intenții ale utilizatorilor.

Ghid SEO site de știri

Iată câteva instrumente gratuite de analiză a cuvintelor cheie:

Pentru gruparea cuvintelor cheie:

în căsuța de căutare:

Ghid SEO portal de știri

jos în pagină:

promovare SEO portal de știri

Reguli de utilizare a cuvintelor cheie:

  • Trebuie utilizate cu bold sau italics.
  • Headings-urile trebuie să conțină cuvinte cheie principale.
  • Pe unul din cuvinte cheie principale să fie plasat un link.
  • În articolele mai lungi se pot plasa până la 4 link-uri.
  • Familiile de cuvinte cheie trebuie să conțină până la 6 cuvinte cheie.
  • Densitatea de utilizare – 1 cuvânt cheie la 80 de cuvinte.

Gruparea cuvintelor cheie este încă un aspect care trebuie luat în considerare. Cuvintele și expresiile cheie trebuie să fie grupate la nivel de pagină. Dacă apare necesitatea, categoriile pot fi redenumite, iar paginile să fie create după cuvintele cheie grupate.

Cuvintele cheie de tip Long Tail.

Cuvinte cheie de tipul „coadă lungă” aduc cele mai bune conversii. Și, de fapt, aduc, cel mai mare număr de vizitatori pe site. Motivul este simplu: ele sunt specifice, exprimă o intenție vădită și surprind publicul în timpul luării deciziei de informare sau cumpărare. Anume în aceste etape au loc cele mai multe căutări pe motoarele de căutare.

Este recomandat să se opereze cu cuvintele cheie care au câte 5000 de căutări pe lună, sau cel puțin - 500. Raportul de cuvinte cheie scurte reprezintă 30%. Iar monopolul îl au cuvintele cheie lungi (70%).

Keyword-urile long tale dispun de sute de milioane de căutări unice care sunt efectuate zilnic și luate împreună. Acestea formează majoritatea solicitărilor de informații în motoarele de căutare.

Datorită unei actualizări de algoritm în Google sub denumirea de RankBrain, Google poate înțelege acum INTENȚIA în spatele unui cuvânt cheie.

În tabelul de mai jos, venim cu câteva exemple pentru a explica intenția și căutările utilizatorilor.

Cuvântul cheie:Intenția:Ce trebuie să conțină informația:
Situația economică în FranțaDe informare.Prezintă situația economică din Franța, știri actualizate despre economia din Franța.
Păreri despre economia FranțeiComparare, investigare a situației.Păreri a mai multor economiști și analiști despre situația economică în Franța.
Lucru/locuri de muncă în FranțaCăutări exacte de joburi de muncă în Franța.Anunțuri ale angajatorilor din Franța.

După ce cuvinte cheie sunt scrise în căsuța de căutare putem, simplu, să identificăm intenția utilizatorilor. Diferite intenții aduc anumite beneficii site-urilor. Însă, obiectivul de bază este sporirea traficului organic pe site.

Înțelegerea și utilizarea cuvintelor cheie depinde și de dificultatea acestora. Pentru a aduce site-ul pe primele poziții în topul lui Google, trebuie înțeleasă nu numai cererea pentru un anumit cuvânt cheie, dar și efortul necesar pentru a atinge acest scop. Dacă primele 10 poziții sunt ocupate de cele mai puternice site-uri de știri, iar site-ul tău e abia la început de drum, atunci ai putea avea nevoie de cel puțin 12 luni pentru a le devansa.

  1. Cum se face SEO tehnic pentru un site de știri?

Per general, activitatea de SEO ține de optimizarea site-urilor pentru motoarele de căutare, pe când SEO tehnic se referă la totalitatea lucrărilor efectuate pe site pentru a-l aduce, organic, în topul rezultatelor de căutare. Totodată, aceste lucrări tehnice de optimizare intră în categoria SEO On-Page. Adică: munca realizată întru îmbunătățirea calității și conținutului website-ului.

Așadar, iată ce implică optimizarea SEO On-Page:

  1. Audit SEO inițial al site-ului de știri.

Primul pas în procesul de îmbunătățire al site-ului este realizarea auditului SEO. Acesta implică examinarea întregului site pentru identificarea eventualelor erorilor ce țin de SEO, precum erorile tehnice sau cele ce țin de arhitectura site-ului. Toate acestea sunt analizate în detaliu pentru a putea stabili care ar trebui să fie direcțiile de îmbunătățire a site-ului.

Scopul auditului SEO este să depisteze în detalii toate erorile globale ale site-ului care nu îi permit să se poziționeze în topul rezultatelor Google.

Pentru a realiza un audit SEO eficient, recomandăm să se utilizeze anumite instrumente care vor analiza eficient fiecare aspect al site-ului. De exemplu, pentru a analiza cum vede Google site-ul tău, poți apela la Google Search Console.

Pe lângă faptul că tool-ul arată nr. total de clickuri, impresii, nivelul de CTR (Click through Rate) și poziția site-ului în motoarele de căutare, acesta identifică erorile cu care se confruntă site-ul. Și pe cele care nu îi permit să fie indexat corect de către Google. După o analiză completă, acest instrument oferă și recomandări pentru rezolvarea problemelor pe care le-a identificat.

Încă un instrument de SEO indispensabil în realizarea unui audit calitativ este Google Analytics. Este vorba despre o aplicație oferită gratuit de către Google. Aceasta monitorizează aproape toată activitatea unui site. Și anume: traficul general din site-ul respectiv, sesiunea medie a vizitatorilor pe pagină, numărul de pagini vizitate, sursele de trafic (organic și alte canale).

promovare SEO portal de știri 2023

Informațiile afișate în contul GA prezintă calitatea traficului și a canalelor care îl generează. Acest tool este unul vital pentru a monitoriza orice tip de campanie asupra unui web site. Indiferent că vorbim de campanii SEO sau Google Ads, aici poți analiza și calitatea cuvintelor targetate. Fapt care te-ar ajuta în luarea deciziilor asupra utilizării acestora.

Următorul instrument recomandat de SEOLITTE este ScreamingFrog. Vorbim despre un „SEO spider” - un soft care parcurge în întregime un site. Cu alte cuvinte, acesta pleacă de la pagina principala a acestuia, „vizitează link după link” până compune o listă cu toate paginile site-ului. În general, activitatea acestui soft seamănă cu cea a unui motor de căutare. Adică: utilizează link-urile existente în interiorul unui site pentru a indexa toate paginile acestuia.

Acest instrument poate parcurge până la 500 de URL-uri și să analizeze harta site-ului pentru arăta erorile de indexare. Aspectul de optimizarea a Sitemap-ului va fi analizat mai jos în ghidul marca SEOLITTE.

Mai jos îți prezentăm elementele de bază ale unui audit SEO complet și ce instrumente poți folosi pentru fiecare din ele. Să le luăm pe rând!

Un audit SEO complet acoperă următoarele aspecte:

-       Analiza cuvintelor cheie.

La prima etapă a analizei, se examinează tendințele pieței cu ajutorul instrumentelor SEO. Unul dintre cele mai populare instrumente pentru analiza cuvintelor cheie este Google Keyword Planner. Cu ajutorul acestui tool poți afla și volumul căutărilor din Google Search.

La fel, acesta te ajută să stabilești direcția de construire a strategiei Google Ads și-ți oferă estimări de trafic pentru anumite cuvinte cheie. În plus, poți afla numărul de click-uri pe fiecare din acestea, impresiile utilizatorilor și rata de CTR.

Pe lângă acest tool, poți utiliza și Keyword Grouper Pro. E un tool care grupează cuvintele cheie în grupuri relevante pentru paginile site-ului dvs.

Fie că ai 30 sau 30.000 de cuvintele cheie, instrumentul poate procesa liste mici și mari pentru a crea grupuri relevante pentru conținutul paginilor. Este extrem de ușor să utilizezi acest tool chiar aici, pe site-ul aplicației, pentru că aceasta nu necesită nici o instalare. După procesare, cuvintele cheie grupate pot fi exportate în format .csv care poate fi folosit cu ușurință în Excel, OpenOffice sau Xmind.

-       Analiza concurenților.

La această etapă se analizează în mod particular fiecare site al concurenților. Și se face o comparație a nivelului user-friendliness al site-urilor din aceeași nișă. Astfel, pot fi găsite soluții de devansare a concurenților în căutările organice.

optimizare SEO portal de știri

La această etapă pot fi utilizate mai multe instrumente pentru a spiona concurenții și a vedea unde câștigă sau pierd aceștia. Unul dintre cele mai bune tool-uri în acest sens este Ahrefs. Acesta este destul de ușor de utilizat. Trebuie doar să introduceți website-ul concurentului, iar instrumentul vă arată toată activitatea sa online.

Ahrefs poate înlocui cu ușurință mai multe instrumente și a devenit deja esențial pentru orice lucrări SEO implementate pe site. Asta deoarece oferă idei noi pentru crearea de linkuri și analiza conținutului. Plus, statistici și ratinguri pe rețelele sociale. Dar și exportul de date pentru analize ulterioare. Plus, diverse diagrame și grafice pentru reprezentarea vizuală și multe altele.

În analiza concurenților puteți apela și la faimosul SemRush - instrument SEO care identifică toate greșelile unui site. Iată câteva dintre ele:

  • Conținut duplicat.
  • Numărul mic de cuvinte pe o pagină.
  • Viteza mică a paginilor.
  • Probleme de implementare HTTPS.
  • Lipsa meta titlurilor.
  • Lipsa meta descrierilor.
  • Lipsa titlurilor H1.
  • Implementarea incorectă de Hreflang.
  • Imagini care nu au textul Alt.
  • Lipsa atributului NoFollow al link-urilor.

Cu peste 10 ani de la apariția sa pe piață, SemRush a analizat circa 490 milioane de domenii și peste 7 miliarde de backlink-uri. Cu același succes, acesta poate fi utilizat și la analiza cuvintelor cheie, tool-ul fiind un soldat universal în practica SEO.

-       Analiza arhitecturii site-ului.

Aici sunt examinare următoare aspecte: șablonul paginii, ierarhia paginilor, structura adreselor URL și structura de link-uri interne. La fel, este verificată corectitudinea folosirii cuvintelor cheie relevante pentru fiecare pagină.

La acest tip de analiză, puteți folosi extensia Check My Links pentru Google Chrome.

Această extensie scanează toate paginile site-ului, ierarhia acestora și identifică codul de stare a fiecărei pagini (nivelul de indexare și corectitudinea acesteia).

-       Analiza codului-sursă (CTRL+SHIFT+U).

Cu o bază clasică de cunoștințe în programare, un expert SEO analizează codul sursă. Și verifică dacă acesta este potrivit pentru indexarea ulterioară a paginii de către motoarele de căutare. Depistarea și soluționarea erorilor la această etapă este vitală pentru clasamentul bun în rezultatele de căutare.

  1. Redesign parțial sau complet al navigării.

Restructurarea completă a navigării implică gruparea tuturor categoriilor și subcategoriilor de pe site. Sfatul pe bază pe care îl dau specialiștii SEO este să structureze știrile după categorii. De exemplu: politic, social, cultură, IT, sfaturi utile etc. În același timp, paginile cu știri din fiecare categorie să nu conțină mai mult de 9 știri/pagină. Astfel, va fi evitat un „scroll down” infinit care ar putea să-l obosească pe utilizator.

Acest redesign va îmbunătăți experiența utilizatorilor, ușurându-le, practic, navigarea pe site. Google acordă o atenție deosebită site-urilor bine structurate, cu o arhitectură ușoară. Și le poziționează pe primele locuri în rezultatele căutărilor.

  1. Îmbunătățirea arhitecturii site-ului (Sitemap).

Structurarea corectă a site-ului de știri înseamnă, înainte de toate, organizarea intuitivă a informației pe pagini. O arhitectură optimizată ajută semnificativ la îmbunătățirea valorii metricii Pagerank. Plus, la o structură de link-uri interne eficientă, la indexarea completă în Google. Și, bineînțeles, la ameliorarea experienței utilizatorilor. Motoarele de căutare tratează favorabil site-urile care au o structură cât mai simplă și cu mai puține nivele de navigare. Aici se au în vedere sub-sub-sub categoriile care adesea bulversează utilizatorii site-ului.

optimizare SEO portal media

De regulă, vizitatorul site-ului trebuie să facă cel mult 4 click-uri de la pagina principală, pentru a ajunge la ultima pagină. Iar pentru a-i arăta lui Google structura informațională de pe site, acesta trebuie să dispună de un Sitemap în format XML sau HTML. Uneori, nu toate adresele URL ale unui site pot să fie depistate și indexate de către motoarele de căutare - din varii motive. O hartă de acest fel va arăta roboților Google ce pagini să indexeze. Adică: să introducă în baza lui de date.

La această etapă poate fi utilizat instrumentul ScreamingFrog menționat anterior. Cu ajutorul opțiunii „Non-Indexable URLs in Sitemap”, vei vedea care sunt adresele URL care nu pot fi indexate de către motoarele de căutare. De aici, veți cunoaște direcția de îmbunătățire a site-ului.

  1. Optimizarea vitezei de încărcare a site-ului.

Rapiditatea încărcării site-ului reprezintă de fapt cât timp îi ia browser-ului pentru a încărca paginile funcționale ale website-ului. Site-urile cu o viteză mică de încărcare, practic, alungă utilizatorii de pe site. Și, prin urmare, sporesc bounce rate-ul site-ului (rata de părăsire). În mediu, 46% dintre utilizatori vor părăsi de îndată site-ul dacă acesta se încarcă mai mult de 4 secunde!

Pentru a analiza viteza site-ului, puteți utiliza o unealtă simplă ca GTMetrixGTMetrix reprezintă un instrument important în crearea unui site SEO-friendly pentru Google.

Acesta examinează viteza site-ului și vine cu recomandări pentru a o îmbunătăți. Versiunea de bază a GTMetrix este gratuită. Poți accesa pagina principală și începe analiza site-ului tău imediat. Un cont înregistrat (sau chiar plătit) îți oferă mai multe opțiuni, cum ar fi posibilitatea de a alege locațiile de testare, testarea automată și multe altele.

Și al doilea tool pentru optimizarea vitezei este Page Speed Insights (PSI). Acest instrument raportează performanța unei pagini atât pe dispozitive mobile, cât și pe dispozitive Desktop. Și oferă sugestii despre cum poate fi îmbunătățită pagina respectivă.

PSI oferă atât date din interior, cât și date externe despre o pagină. Datele interne sunt utile pentru depanarea problemelor de performanță. Asta deoarece sunt colectate într-un mediu controlat. Datele externe sunt utile pentru captarea experienței reale a utilizatorilor din lumea reală. Dar au un set de metrici mai limitate.

Sfaturi și secrete pentru optimizarea vitezei:

-       Încărcarea fotografiilor de dimensiuni mici și medii. Înainte de adăuga imagini pe site, îți recomandăm să micșorezi imaginile până la 200 KB cu instrumentul gratuit: tinypng.com,

-      Evitarea supraîncărcării site-ului cu plugins. Dacă ai instalate plugin-uri pe care nu le folosești, îți recomandăm să le ștergi definitiv. Nu uita, de asemenea, să le actualizezi pe cele pe care le utilizezi cel mai des pe site.

  1. Introducerea meta etichetelor.

Meta Tag-urile (meta etichetele) implică un titlu și o meta descriere ce conțin cuvintele cheie relevante pentru site și pentru fiecare știre separat. Acestea ajută motoarele de căutare să înțeleagă ce reprezintă pagina vizată și să o indexeze conform relevanței sale.

Meta titlul este fraza pe care utilizatorul dă click în rezultatele căutării, după ce a introdus un anumit cuvânt cheie în căsuța de căutare din Google. Acesta trebuie să conțină 50-60 de caractere și să fie cât mai relevant pentru interogarea introdusă.

Sfaturi și secrete pentru a construi titluri SEO optimizate:

-       Trebuie să fie unic (să nu să se repete chiar dacă paginile sunt foarte asemănătoare).

-       Includeți cuvântul-cheie cel mai important al paginii (același cuvânt-cheie să se regăsească și în Meta Description și în titlul paginii – H1).

-       Să fie o succintă descriere a paginii.

-       Folosește brand name-ul (nu este obligatoriu, dar este permis).

-       Nu folosi multe semne de punctuație repetate (???,!!!), ghilimele deloc.

Meta Descrierea reprezintă o propoziție care descrie cu exactitate ce conține pagina pe care va ateriza utilizatorul odată ce dă click din rezultatele căutării. Această descriere conține 150-160 de caractere și este afișată în rezultatele căutărilor.

Sfaturi și secrete pentru a construi meta descrieri SEO optimizate:

-       La fel, trebuie să fie unică (să nu să se repete chiar dacă paginile sunt foarte asemănătoare).

-       Să fie inclus unul sau mai multe cuvinte-cheie importante ale paginii. Adică: aceleași cuvinte-cheie trebuie să se regăsească și în Meta Title și în titlul paginii - H1 și în textul paginii.

-       Trebuie să descrie mai detaliat decât Meta Title despre ce este pagina dată.

-       Folosește brand name-ul și în descriere (este permis, nu e obligatoriu).

-      Folosește call-to-actions, nu folosiți multe semne de punctuație repetat (???,!!!), ghilimele deloc.

În lipsa unor meta descrieri, motoarele de căutare vor crea fragmentul de căutare din alte elemente ale paginii, care probabil nu au fost optimizate eficient.

Pentru a putea ține cont de toate aceste sfaturi și de a sistematiza toate schimbările recomandăm ca lucrările de meta tags să fie realiza într-un fișier Excel.

Așadar, pentru Meta Title și Meta Description poți folosi formula =LEN(*locația celulei cu text). Mai jos, ai un exemplu:

Astfel, introducerea meta etichetelor o să fie monitorizată. Iar acestea vor fi mai optimizate pentru motoarele de căutare.

optimizare SEO portal media 2023

  1. Construirea backlink-urilor.

Un link-building de calitate joacă un rol vital în crearea reputației unui site pe online, cu atât mai mult - a unui site de știri. Link-urile creează legătura dintre site-uri și participă activ la consolidarea încrederii lui Google în calitatea site-ului. Deci, motorul de căutare deține metode specifice de analiză a tuturor link-urilor care sunt puse spre site-ul tău. Acestea sunt analizate după criterii de popularitate. Iar dacă link-ul e plasat pe cuvinte cheie, care e nivelul de spam prezent pe site-urile ce indică cu link spre tine etc.

Sfaturi și secrete pentru construirea backlink-urilor: Recomandăm plasarea a cel puțin 2-3 trei articole/ lunar pe alte site-uri cu link pe cuvintele cheie principale. Tocmai din acest motiv este foarte bine ca alte portaluri să preia materialele tale cu indicarea sursei.

ghid optimizare SEO portal media

  1. Îmbunătățirea șablonului paginii de știre.

Îmbunătățirea șablonului de știre sau pe cel al categoriei de știri implică rearanjarea informației în pagină în așa fel încât utilizatorului să îi fie foarte clar ce oferă site-ul. Plus, să-i fie interesant să frunzărească cât mai mult conținut și să navigheze ușor printre categorii diferite de știri. Un titlul atrăgător, urmat de un subtitlul mai desfășurat l-ar face pe vizitator să citească mai departe conținutul articolului de știre.

Pe lângă aceasta, trebuie să fie respectată și structura simplă a textului. Astfel, o știre scurtă trebuie să conțină un subtilul la fel de scurt, iar conținutul să nu depășească mai mult de 200-250 de cuvinte. Pe când un articol mai lung poate ajunge și la 600 de cuvinte (în cazul în care știrii i s-au făcut câteva update-uri).

Și nu în ultimul rând, vitale sunt calitatea și veridicitatea informațiilor care sunt livrate pe site. Acestea participă la captarea atenției vizitatorilor și la încrederea acestora față de site-ul de știri. Așadar, acest aspect stă pe primul loc în câștigarea notorietății online. Asta chiar dacă nu ține de optimizarea tehnică a site-ului.

Absolut toate aceste lucrări tehnice de SEO sunt vitale pentru a atinge scopul de bază – aducerea site-ului pe primele poziții în rezultatele căutărilor. Perioada de implementare e de 3-6 luni. Și altele 6 - 12 luni pentru menținerea rezultatelor vor aduce site-ului vizibilitate sporită în motoarele de căutare. Și, bineînțeles, autoritate site-ului pe care îl deții.

  1. OBȚINERE BACKLINKS ȘI REPUTAȚIE ÎN ONLINE

Încă din anul 1999, motoarele de căutare acordă o deosebită atenție backlink-urilor pe care le deține un website și le percep ca pe un semnal de calitate. Adică, site-urile de încredere au tendința de a face legături prin hyperlink cu alte site-uri de încredere. În timp ce site-urile spam primesc foarte puține link-uri din surse de încredere.  Astfel încât nivelul de autoritate din mediul online al unui website este direct proporțional cu numărul link-urile bune pe care le obține de la alte site-uri. Însă, de atunci și până acum, aceste motoare și-au perfecționat evaluarea site-urilor. Și acum folosesc algoritmi îmbunătățiți pentru a identifica link-urile calitative, dar și pe cele dubioase.

  1. Ce reprezintă un backlink?

Backlink-urile (sau inbound links) au ajuns să aibă un rol vital în realizarea unui SEO eficient și cu rezultate pe termen lung. Prin definiția sa tehnică, un backlink este o legătură între 2 pagini web.  Se plasează prin introducerea unui hyperlink spre o adresă URL în textul unei pagini (sau pe o imagine).

Link-urile inserate în text participă activ la stabilirea clasamentului unui site în motoarele de căutare. Algoritmii motoarelor de căutare dau importanță link-urilor organice și de calitate. Cantitatea backlink-urilor în aceste cazuri nu joacă un rol foarte important pentru Google și alte motoare de căutare.

Un exemplu în acest sens poate fi: site de știri culturale primește un backlink de la un blog despre evenimentele culturale din localitate. Această legătură este validă și relevantă pentru site-ul de știri, pentru cuvinte-cheie ce țin de cultură locală.

Exemplu reprezentativ: Site-ul www.historia.ro a publicat un articol întitulat „Ciprian Porumbescu, din însorita Italie în mormântul de la Stupca”.

La sfârșit de articol s-a plasat un link  întitulat: Citiți restul în Ziarul Metropolis.

Acest link direcționează utilizatorul spre pagina www.ziarulmetropolis.ro unde este publicat întregul articol.

Astfel site-ul ziarului a primit un backlink de la o altă pagină care i-a adăugat valoare în autoritate pe motoarele de căutare.

  1. Termenii ce țin de backlinks

Înainte de a începe un link-building (o campanie pentru acumularea de link-uri) de calitate, trebuie să fii informat despre terminologia care se folosește în practica SEO. Unii termeni nu sunt traduși în română. Asta deoarece se utilizează doar în forma lor originală (în engleză) în industria optimizării site-urilor pentru motoarele de căutare.

-       Link Juice

Acest termen se referă la „transmiterea” autorității unui site către altul. Cantitatea reputației transmise se numește link juice. Cu cât mai mare este acest „juice”, cu atât mai multă reputație va obține acest site în online.

-       Link Do-follow

Implicit, toate link-urile introduse în textul paginii sunt link-uri pe care roboții motoarelor de căutare le vor urmări și le vor analiza. Link-urile do-follow participă la obținerea acelui „juice” despre care am menționat mai sus.

-       Link No-follow

Link-urile de tipul no-follow nu transmit autoritate site-ului spre care fac legătură. Pentru a crea un link de acest tip, trebuie să fie introdusă eticheta „nofollow” în HTML-ul paginii. De regulă, acest atribut este introdus pentru site-urile de publicitate.

-       Link-uri de calitate joasă

Link-urile de calitate joasă provin din site-uri cu un conținut obținut prin proceduri de scriere automatizată. Adică, compuse de către roboți, pe bază de algoritmi, și nu de mâna omului. Plus, de pe website-uri de tip spam sau de calitate dubioasă (de exemplu: site-uri de fake news).

Astfel de legături scad, de fapt, din autoritatea site-ului și influențează negativ clasarea sa în motoarele de căutare.

-       Link-uri interne

Link-urile interne (internal linking) reprezintă totalitatea legăturilor în cadrul aceluiași site. Astfel de legături au un rol vital în optimizarea SEO. În contextul site-urilor de știri, este recomandat ca știrile să fie legate între ele printr-un hyperlink plasat pe expresia - cheie utilizată în text. Se atrage deosebită atenție la cuvintele-cheie. Căcoi ele fac pagina menționată să se claseze în rezultatele de căutare după o anumită direcție. Deci, plasăm mai multe linkuri spre diferite pagini ale site-ului. Aceste linkuri se pun pe cuvinte-cheie reprezentative pentru paginile cu care se face legătura (linkurile interne reprezintă sugestii pentru motoarele de căutare despre relațiile dintre pagini). Nu repetăm același link de mai multe ori pe o pagină. Plus, nu punem linkuri diferite pe aceleași cuvinte-cheie. Aici are de câștigat și structura site-ului, devenind mai bună și mai clară. Fapt care va câștiga încrederea lui Google.

-       Textul ancoră

Textul ancoră sau „anchor text” reprezintă cuvântul sau fraza cheie pe care este plasat hyperlink-ul. Utilizarea corectă a textului-ancoră ajută la poziționarea unor cuvinte-cheie în topul rezultatelor de căutare.

Link-ul este plasat pe un text-ancoră care reprezintă o frază cheie în contextul dat. Utilizatorul este direcționat spre un articol cu conținutul descris în această expresie cheie.

III.    Aspecte importante în link-building

Obținerea backlink-urilor este o adevărată artă. Însă și în creativitate există reguli. Înainte de a purcede la achiziționarea link-urilor de calitate, este important să se țină cont de aspectele importante în formarea reputației unui site. Așadar, iată care sunt acestea:

-       Backlink-urile concurenților

Dacă râvnești la rezultatele concurenților, ar fi bine să analizezi backlink-urile acestora. Cu ajutorul unui instrument pe nume Open Site Explorer, poți analiza backlink-urile concurentului și ținti spre aceleași domenii autoritare. Acest instrument, de fapt, este o extensie pe o puteți instala în browser-ul Google Chrome. Vei beneficia de rapoarte mai desfășurate și de opțiuni avansate în analiza backlink-urilor pe care le primesc concurenții.

-       Despre recomandările organice prin link

Un link de calitate nu trebuie să fie plasat doar de dragul motoarelor de căutare. Simplii vizitatori ai site-ului pot aduce trafic valoros prin backlink-urile pe care le accesează. Astfel, o campanie eficientă de promovare online trebuie să se bazeze și pe recomandările în formă de link-uri, ce țintesc obținerea de utilizatori relevanți.

ghid de optimizare SEO portal media

-       Cantitatea link-urilor pe o pagină

Da, numărul link-urilor pe o pagină contează! Valoarea unui link pe o anumită pagină depinde de prezența celorlalte link-uri și de calitatea acestora. Așadar, se recomandă mai degrabă să ai un link de pe o pagină cu câteva link-uri, decât un link de pe o pagină cu o mulțime de link-uri.

Judecând pe baza acestor 3 aspecte vitale în realizarea unui link-building de calitate, devin evidente câteva avantaje principale pentru site-ul tău:

  • Îmbunătățirea poziționării în motoarele de căutare.
  • Aducerea unui trafic organic pe site.
  • Indexarea mai rapidă de către motoarele de căutare.
  • Obținerea reputației în Online.

Rezultatele remarcabile în clasamentul Google pot fi obținute doar cu ajutorul backlink-urilor naturale și valide. Atunci vizibilitatea sporită în Online îți este garantată.

5. Cum să creezi un site de știri mobile friendly? Cum îmbunătățești viteza de încărcarea site-ului?

Partea 5 (A) Site Mobile Friendly

Un site de știri care se respectă trebuie optimizat mai ales pentru dispozitivele mobile. De ce? Ei bine, conform clasamentului Google 80% dintre site-urile de știri de top sunt optimizate pentru utilizatorii ce navighează de pe mobil. În plus, peste 80% dintre utilizatorii de internet au smartphone-uri. Ar fi ilogic să pierzi această audiență.

Potrivit unui studiu realizat de Statista, mai mult de jumătate din tot traficul ste-urilor la nivel global provine de pe dispozitive mobile.

După cum poți vedea, acest număr continuă să crească exponențial an de an. Iar Google oferă întâietate absolută paginilor web prietenoase cu dispozitivele mobile.

Astfel, optimizările pentru mobil te vor ajuta să obții mai mult trafic, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iar rata de conversie va crește și ea datorită îmbunătățirii calității și afișării conținutului site-ului. Dacă poți aplica aceste sfaturi pe site-ul tău, vei beneficia de o creștere a traficului. Plus, de mai mulți utilizatori implicați în contentul tău.

Așadar, cum poți optimiza site-ul pentru mobil?

Acest ghid îți va explica principiile și caracteristicile definitorii ale unui design web eficient pentru dispozitive mobile.

O definiție simplă a unui site mobile-friendly

După cum sugerează și termenul, conținutul „mobile friendly” este un conținut care este afișat bine nu doar pe Desktop, ci și pe dispozitive mobile (dispozitive cu ecran mai mic). În termeni simpli, ar însemna că textul este ușor de citit, iar site-ul - în general - este ușor de navigat.

Hai să testăm site-ul tău!

Primul tool cu ajutorul căruia poți testa site-ul tău și, astfel, vedea dacă acesta este „prietenos” cu utilizatorii e instrumentul de testare a site-ului.  Acesta-i aparține lui Google și ar trebui să fie utilizat de toți administratorii de site-uri.

Un mic sfat privind designul receptiv (responsive)

Probabil ai auzit deja despre designul „receptiv”. De obicei, este utilizat ca un sinonim al designului mobile friendly, cu toate că acest lucru nu este adevărat din punct de vedere tehnic.

Există câteva strategii diferite pentru a crea site-uri web „prietenoase” cu dispozitivele mobile, iar utilizarea designului receptiv este doar una dintre ele.

Design receptiv (responsive) înseamnă că pe măsură ce dimensiunea ecranului se schimbă, conținutul se adaptează pentru a se potrivi cu dimensiunea respectivă.

Ținem și să menționăm că designul receptiv este un câștigător clar în majoritatea situațiilor.

În continuare, îți prezentăm 3 sfaturi de bază pentru a face site-ul să fie mai „prietenos” atât pentru utilizatori, cât și pentru Google.

ghidul de optimizare SEO portal media

  1. Instalează o temă receptivă

Dacă dorești să aplici o soluție rapidă, poți lua în considerare schimbarea temei site-ului, în întregime.

Pentru un site consacrat și cu istoric enorm, probabil că aceasta nu este cea mai bună opțiune. Dar, dacă este un site cu trafic redus sau care e abia la început de cale, atunci instalare a unei noi teme receptive este tocmai ceea de ce ai nevoie. Aceasta fiind o soluție rapidă și ușoară.

Dacă utilizezi WordPress-ul, atunci schimbarea temei este simplă.

Du mouse-ul spre dashboard-ul WordPress și sub cuvântul Appearance fă click pe Themes, apoi clic pe Install Themes. Setează opțiunea Responsive la filtre și apasă pe căutare. Alege cea mai potrivită temă pentru site-ul tău și instaleaz-o. În ceea ce privește conținutul site-ului, trebuie să ții cont de un aspect important: alege tema care este cât mai aproape de arhitectura site-ului și structura paginilor. Ca să vezi diferențele, anulează CSS-ul din ambele teme (cea veche și cea nouă). Și, dacă acestea prezintă câteva schimbări majore, alege o temă care este mai aproape de site-ul tău.

După instalare, nu uita să te asiguri că tema arată bine pe toate dispozitivele.

  1. Simplifică meniul

Evident, ecranele mobile sunt mult mai mici decât ecranele unui laptop sau computer. Ține minte acest lucru atunci când proiectezi meniul site-ului.

Desktop-urile permit meniuri extinse și pot avea o mulțime de opțiuni, însă, acest lucru complică lucrurile pe un ecran mai mic. Nu dorești ca vizitatorii să fie nevoiți să deruleze conținutul. Sau să mute și să micșoreze conținutul pentru a vedea toate opțiunile de navigare. Totul trebuie să fie concis și să se încadreze într-un singur ecran.

La un design mobile friendly fiecare opțiune se potrivește pe ecran și are o destinație foarte clară. Evaluează site-ul tău și încearcă să simplifici elementele meniului pentru utilizatorii ce navighează de pe smartphone-uri.

ghid pas cu pas de optimizare SEO portal media

  1. Folosește formulare cât mai scurte

Gândește-te la toate formularele pe care le ai pe website. Dacă ceri vizitatorului să-ți ofere o mulțime de informații, cu siguranță nu ai o abordare eficientă. Statisticile demonstrează că utilizatorii pur și simplu abandonează formularele prea complicate sau prea lungi. Mai ales atunci când ei consideră că îndeplinirea lor nu este atât de importantă.

Dacă vizitatorul completează formularul de pe calculator, câteva căsuțe în plus nu reprezintă o problemă atât de mare. Dar e cu totul altfel în cazul smartphone-urilor și tabletelor.

Așadar, ar fi indicat să verifici formularele și să vezi de ce informații solicitate te-ai putea lipsi chiar azi.

De exemplu, dacă dorești ca utilizatorii să se aboneze la newsletterul tău și să-ți lase adresa de e-mail, nu ai neapărat nevoie de numele de familie sau numărul său de telefon.

Partea 5 (B) – Optimizarea vitezei de încărcare

Viteza website-ului creează o primă impresie despre calitatea conținutului acestuia. Aici este esențial să înțelegi că nu vei avea a doua șansă atunci când este vorba de experiența utilizatorului. O viteză redusă de operare a site-ului este unul dintre cele mai frustrante elemente. Ea va determina vizitatorii să părăsească pagina ta web.

Website-urile de înaltă calitate:

  • Determină oamenii să le reviziteze.
  • Dispun de un bounce rate mic (o rată de respingere scăzută).
  • Au conversii sporite.
  • Ddispun de implicare și angajare în conținutul site-ului.
  • Au rezultate și poziții mai bune în căutarea organică.
  • Oferă o experiență excelentă pentru utilizatori.

Un site ce se încarcă lent te va costa bani și... reputație. Iar prin reducerea timpului de încărcare a paginii, vei avea un impact pozitiv asupra câștigării vizibilității. Dar și încrederii utilizatorilor. Vei obține trafic mai mare. Și vei atrage mai mulți oameni interesați în informația oferită pe site.

În cele ce urmează, îți vom oferi recomandări despre cum să îmbunătățești performanța site-ului. Plus, să scazi timpul de încărcare al paginii.

De ce este important să optimizezi viteza de încărcare a site-ului?

Optimizarea vitezei site-ului web influențează 2 factori cheie ai succesului unui site de știri:

  1. Vizibilitatea

Timpul de încărcare al site-ului influențează și frecvența cu care acesta va fi găsit de către utilizatori. Viteza paginii web este unul dintre factorii-cheie pe care Google îi ia în considerare la clasarea site-urilor în SERP-uri. Un website cu performanțe reduse oferă o experiență slabă pentru utilizatori. Și, prin urmare, primește o expunere mai mică decât ar merita în mod normal conținutul său în rezultatele căutării. Actualmente Google efectuează clasarea site-urilor în top bazându-se întâi pe versiunile mobile ale paginilor, chiar și pentru căutările de pe desktop. Rațiunea acestei metode de clasare a fost de a proteja utilizatorii de site-urile necalitative și non-receptive. Și de a le oferi cea mai bună experiență posibilă.

ghidul de optimizare SEO portal media pentru 2023

  1. Utilizabilitate

Utilizabilitatea site-ului, la fel ca și viteza de operare și timpul de încărcare, are un impact direct asupra fidelizării acestora. Cu cât site-ul tău este mai performant, cu atât un utilizator va fi mai mulțumit de experiența sa de navigare. O experiență excelentă oferită vizitatorilor actuali este o modalitate perfectă de a-i atrage și pe cei noi pe site-ul tău.

Există mai multe instrumente de evaluare a vitezei site-ului care merită încercate:

  1. Google Pagespeed Insights (am vorbit despre el și în partea a III-a a ghidului SEO pentru site-uri de știri) este un instrument gratuit de la Google care realizează un test de performanță la capitolul viteză de încărcare a paginii. Și oferă recomandări cu privire la modul de ameliorare a acesteia. Acest tool funcționează atât pentru versiunile desktop cât și pentru cele mobile.
  1. Pingdom este, la fel, un instrument excelent pentru testarea vitezei website-ului, cu o serie de caracteristici utile. Acesta urmărește istoricul performanței paginii web. Plus, face recomandări bazate pe date cu privire la modul de îmbunătățire a vitezei și generează rapoarte concise. Pingdom oferă și aplicații pentru testarea vitezei site-ului pentru Android și iOS, având o grămada de alte opțiuni profesioniste, gratuite.
  2. YSlow oferă recomandări privind îmbunătățirea performanței pagini. El prezintă statistici despre succesele pe partea de viteză și erorile site-ului. Plus, face un rezumat al situației de facto a paginii.
  1. Performance Budget Calculator este un instrument gratuit care te ajută să afli ce tip de conținut poți utiliza pentru a-ți menține site-ul într-o stare optimă de funcționare.

După ce am vorbit de evaluarea site-ului cu aceste instrumente, e timpul să îți oferim 6 sfaturi de bază care te vor ajuta să îți îmbunătățești site-ul. Și să ajungi pe primele locuri în rezultatele de căutare.

Iată-le!

  1. Optimizează dimensiunea imaginilor de pe site-ul tău

Descoperă în cele ce urmează câteva instrumente care te vor ajuta să optimizezi fotografiile plasate pe site. Astfel încât acestea să nu influențeze negativ asupra vitezei de operare a site-ului.

Cel mai bun mod de a reduce dimensiunea imaginii fără a-i compromite calitatea este de a comprima imaginile folosind instrumente, precum ImageOptimJPEGmini sau Kraken.

Un alt mod de a reduce dimensiunea imaginilor este de a utiliza atributele HTML pentru imaginile optimizate și care ajustează dimensiunea imaginii, în funcție de proprietățile ecranului utilizatorilor.

  1. Redu numărul de plugin-uri

Plugin-urile sunt componente de bază care asigură funcționalul extins de pe website. Din păcate, cu cât mai multe plugin-uri sunt instalate, cu atât mai multe resurse sunt necesare pentru a putea rula. Drept urmare, site-ul funcționează mai lent de la încărcarea plugin-urilor. Și chiar îți pot apărea probleme legate de securitate. Cu timpul, numărul de plugin-uri crește, în timp ce unele dintre ele nici nu mai sunt utilizate.

Ținem să îți reamintim sfatul din partea 3 a ghidului SEO pentru site-uri de știri: verifică toate plugin-urile pe care le-ai instalat. Și șterge-le pe cele inutile. Totuși, mai întâi, ar fi bine să execuți testele de performanță pe pagina ta pentru a afla ce plugin-uri îți încetinesc site-ul. Foarte important de menționat aici e că viteza website-ului nu depinde doar de numărul de plugin-uri instalate, ci și de calitatea acestora. Încearcă să eviți plugin-urile care încarcă o mulțime de scripturi și stiluri. Precum și pe cele care generează o mulțime de solicitări spre bazele de date. Cea mai bună soluție este să le păstrezi doar pe plugin-urile necesare. Și să te asiguri că sunt actualizate și funcționabile - zilnic.

  1. Minimizează numărul de fișiere JavaScript și CSS

Dacă site-ul tău conține o mulțime de fișiere JavaScript și CSS, acest fapt duce la un număr mare de solicitări de tip HTTP atunci când vizitatorii site-ului vor să acceseze anumite fișiere. Aceste solicitări sunt îndeplinite treptat de către browser-ul vizitatorului. Și, astfel, încetinesc încărcarea paginilor website-ului. Dacă reduci numărul de fișiere JavaScript și CSS, fără îndoială, această schimbare va îmbunătăți viteza de încărcare a site-ului. Încearcă să grupezi tot codul de tip JavaScript într-un singur fișier. La fel trebuie să procedezi și cu toate fișierele de tip CSS. Acest lucru va reduce numărul total de solicitări HTTP executate. Există o mulțime de instrumente pentru a reduce rapid dimensiunea fișierelor de tip HTML, CSS și JavaScript. De exemplu, poți utiliza instrumentele WillPeavyScript Minifier sau Grunt.

  1. Utilizează memoria cache a website-ului

În cazul în care mulți utilizatori accesează pagina ta web în același, serverele încep să funcționeze mai lent. Și au nevoie de mai mult timp pentru a afișa site-ul fiecărui utilizator în parte. Caching-ul este procesul de stocare a versiunii curente a site-ului pe computerele utilizatorilor. Și de prezentare a acestei versiuni stocate până la actualizare. Așadar, site-ul nu va fi redat din memoria browser-ului. Altfel spus, o pagină web deja „cache-uită” nu va mai trebui să trimită atâtea solicitări spre baze de date, de fiecare dată când este accesată.

  1. Redu utilizarea fonturilor web

Fonturile web au devenit foarte populare în designul website-urilor. Din păcate, utilizarea fonturilor are un impact negativ asupra vitezei de redare a paginilor. Fonturile Web adaugă solicitări HTTP suplimentare resurselor externe.

Mai jos, îți prezentăm câteva soluții care te vor ajuta să reduci dimensiunea fonturilor web:

  • Folosește formate moderne de top WOFF2 pentru browser-ele moderne.
  • Include doar acele seturi de caractere care sunt utilizate pe site.
  • Alege numai stilurile necesare.
  1. Detectează erorile 404

O eroare de tipul 404 înseamnă că o „pagină care nu a fost găsită”. Acest mesaj este afișat de către hosting-ul browser-elor sau motoarelor de căutare atunci când conținutul accesat al unei pagini nu mai există. Pentru a detecta și corecta o eroare 404, poți utiliza instrumente și plugin-uri de detectare a acestor tipuri de erori.

Sfat: După cum am menționat, plugin-urile suplimentare instalate pe site pot afecta în mod negativ viteza acestui. De aceea îți recomandăm să-l treci prin instrumente externe pentru detectarea paginilor de tip 404. De exemplu: Xenu’s Link SleuthGoogle Webmaster Tool (GWT).

CONCLUZIE

În prezent, un utilizator obișnuit se așteaptă ca paginile web să se încarce în mai puțin de 3 secunde. Dacă nu respecți această regulă, vei pierde cantități considerabile de trafic organic. Și, respectiv, poziționări de top în rezultatele motoarelor de căutare.

Prin urmare, îți recomandăm să ai o abordare simplă, dar eficientă pentru a optimiza viteza site-ului:

  • Verifică și evaluează factorii cheie ai succesului site-ului, luând în considerare vizibilitatea și utilizabilitatea site-ului.
  • Testează viteza întregului site și acordă prioritate paginilor populare.
  • Începe optimizarea cu aspectele care ameliorează viteza. Și concentrează-te pe paginile care îți definesc cel mai mult succesul.
  1. Măsurarea rezultatelor din SEO

Există un număr impunător de componente și variabile în eforturile SEO. Și e, respectiv, nevoie de multe valori pentru a evalua succesul. Cei care parcurg distanța (de la un site de slabă calitate până la un site „premiat” de Google) vor câștiga cele mai bune poziționări în SERP-uri. Și vor obține, consecvent un avantaj competitiv. Toate - bine meritate. După cum am mai menționat, pentru a intra cu succes pe digital și de a-ți devansa concurenții, trebuie să faci un SEO eficient. Doar această abordare va prezenta rezultate pe termen lung.

De ce succesul în SEO este atât de greu de măsurat?

Pentru început, experții SEO sunt „bombardați” cu o cantitate imensă de statistici de analizat. Cu atât de multe date, este adesea dificil să ajungi la o singură concluzie pentru o imagine de ansamblu.

E necesară o muncă de sinteză, pentru a transforma metricile acumulate în informații importante pentru site-ul tău. Niciodată 2 companii nu vor avea strategii, scopuri și obiective identice. Exact la fel stau lucrurile și cu paginile din online.

În același timp, datele trebuie să fie raportabile. Astfel, tu să le poți explica cât mai clar managerilor și developerilor. Dacă lucrurile sunt, în schimb, confuze, nu poți lua decizii SEO bune în privința îmbunătățirii clasării site-ului.

Din motiv că cifrele și statisticile pot deveni copleșitoare, specialiștii în marketing digital utilizează dashboard-uri SEO. Acestea oferă o metodă de măsurare „ușor digerabilă” a rezultatelor. Un dashboard nu este soluția completă pentru măsurarea tuturor rezultatelor. Însă, acesta poate ușura considerabil viața expertului SEO.

O altă dificultate în acest sens ține de faptul că Google se folosește de un număr imens de factori care intră în formula de clasare a site-ului. Provocarea cea mai e că Google nu se grăbește să dezvăluie toate componentele. Da, mulți dintre cei mai importanți factori de clasament sunt bine cunoscuți în industria SEO. Însă, mai sunt încă câteva sute care rămân un mister și pentru cei mai buni experți în domeniu.

Mai e de menționat aici și faptul că Google își schimbă constant algoritmii. Strategiile și măsurătorile pe care le utilizăm astăzi, ar putea avea nevoie foarte bine de modificări și ajustări mâine. Așadar, în lumea SEO, experiența și expertiza sunt cruciale.

Indicatori cheie de performanță (KPI) pentru succesul în SEO

În măsurarea eforturilor SEO, de multe ori se obțin extrem de multe date care trebuie prelucrate. Uneori este dificil să ajungi la concluzii simple. Plus, să prezinți rapoarte cu o singură decizie sau o singură direcție. Soluția este să cunoști ce indicatori cheie de performanță (KPI) să utilizezi și cum să îi legi de succesului site-ului.

Prin urmare, mai jos îți prezentăm o listă de KPIs în SEO care te vor ajută să alegi direcția corectă în măsurarea rezultatelor:

  1. Poziții de top pe cuvinte cheie competitive.
  2. Nivelul actual al optimizării site-ului.
  3. Performanța Off Page a site-ului.
  4. Indicatori de performanță a marketingului de conținut.
  5. Performanța traficului provenit din SEO.
  6. Viteza de încărcare a site-ului.
  7. Cele mai populare pagini de pe site.
  8. Top dispozitive utilizate în accesarea site-ului.
  9. Indexarea paginilor site-ului de către Google.
  10. Monitorizarea vizibilității.

În părțile anterioare ale ghidului SEO pentru un site de știri am prezentat câteva instrumente care pot fi utilizate pentru a măsura fiecare dintre aspectele menționate mai sus.

Acum, vom face o mică recapitulare a listei de instrumente pentru a evalua lucrările SEO implementate pe site (On page) și în afara lui (Off page).

Așadar, primul pe listă este Google Analytics care poate fi utilizat la măsurarea mai multor metrici SEO, și anume:

  1. Măsurarea traficului provenit din SEO

În secțiunea „All traffic” poți monitoriza traficul venit de pe toate canalele de promovare. Iar Organic Search e traficul generat de promovarea SEO organică.

  1. Viteza de încărcare de pe cele mai populare browsere

În secțiunea Site Speed poți vedea în procente care e mediana vitezei de încărcare de browserele de pe care este accesat site-ul tău de știri. Astfel vei putea îmbunătăți viteza în conformitate cu setările solicitate de fiecare browser. Browserele au de regulă diferite extensii care te ajuta să evaluezi viteza site-ului tău. Și să aduci schimbări acolo unde este nevoie pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului.

  1. Durata medie a sesiunilor pe site +  rata de părăsire (Bounce rate)

În secțiunea Behaviour, găsești cifre și metrici în procente, care îți arată durata medie a sesiunilor pe fiecare pagină a site-ului în parte. Tot aici vezi și care e rata de părăsire a fiecărei pagini de pe website. Aceste cifre te ajută să evaluezi calitatea contentului. Și să depistezi dacă nu există nicio eroare pe website.

  1. Cele mai populare pagini de pe site

Accesând calea Behaviour” –> „Site Content” –> „Landing Pages” poți vedea care sunt cele mai vizitate pagini ale site-ului. Aceasta te va ajuta să faci o comparație dintre conținutul apreciat și cel nu prea. Astfel încât să înțelegi cum poți îmbunătăți celelalte pagini care nu se bucură de aceeași popularitate.

  1. Top dispozitive utilizate de vizitatori

Secțiunea Audience –> Mobile –> Overview îți permite să vezi de pe ce dispozitive a fost accesat site-ul de știri. Tot aici poți observa și care e rata de părăsire de pe anumite dispozitive. Și să decizi pe ce tipuri de ecrane ai de optimizat afișarea.

Un alt instrument folosit în măsurarea impactului SEO este Google Search Console. Acesta, la fel, te va ajuta să evaluezi performanța acțiunilor întreprinse de tine pentru a-ți optimiza site-ul de știri pentru motoarele de căutare. Să vedem ce date îți aduce GSC.

Măsurarea CTR-ului (Click-Through-Rate - Rata de Click)

Evaluarea CTR-ului îți va arăta cât de bune au fost informațiile tale din rezultatele căutării în a genera clickuri spre site-ul tău. Tot ce trebuie să faci e să faci click pe Search Traffic -> Search Analytics. În partea de sus  a raportului, vei vedea checkbox-uri întitulate Clicks, CTR and Impressions. Dacă faci click pe box-ul CTR vei obține un raport despre CTR-ul mediu al site-ului tău. Plus, care cele mai populare pagini și pe ce cuvinte cheie te clasezi.

Există o alternativă de tool și pentru motorul de căutare Bing, aceasta se numește Bing Webmaster Tool. Instrumentul gratis de la Bing oferă un tablou de bord. Cu ajutorul lui poți obține un rezumat al performanței site-ului. În plus, oferă și rapoarte tehnice cum o face Google Analytics.

În continuare, în ghidul marca SEOLITTE îți reamintim despre instrumentul ScreamingFrog - un program care parcurge în întregime un site. Acesta vizitează link după link până compune o listă cu toate paginile site-ului. În general, activitatea acestui soft seamănă cu cea a unui motor de căutare. El utilizează link-urile existente în interiorul unui site pentru a indexa toate paginile acestuia. Este un instrument perfect pentru a evalua dacă toate meta etichetele sunt construite bine. Plus, dacă nu există erori pe site.

Instrumentul care nu trebuie să lipsească din arsenalul unui expert SEO este și Ahrefs. Acesta este destul de ușor de utilizat. Trebuie doar să introduci adresa website-ului tău, iar instrumentul îți va arăta toată activitatea ta în online. Precum și rezultatele pe care le-ai obținut după implementarea lucrărilor SEO.

Evaluarea contentului de pe site este încă un aspect care nu trebuie evitat. După ce ai optimizat anunțurile, îl poți evalua cu ajutorul unui instrument pe nume Google AdSense. El îți arată rezultatele obținute în acest sens. Acest instrument este o integrare a lui Google Analytics care îți permite să vinzi pe bandă rulantă. Și să economisești timp. Tot ce trebuie să faci e să adaugi un fragment de cod pe site. Iar Google va afișa automat anunțuri adaptate la aspectul site-ului tău. Astfel, poți economisi timpul acordat modificării codului de anunț.

Și ca ultimul aspect de evaluare ne rămâne măsurarea vitezei de încărcare a site-ului. Aici poți utiliza o unealtă simplă ca GTMetrixGTMetrix reprezintă un instrument important în evaluarea vitezei website-ului după ce au fost schimbate. De exemplu, plugin-urile și imaginile prea mari (despre redimensionarea imaginilor am vorbit în partea 3 a ghidului SEO pentru site de știri). Versiunea de bază a GTMetrix este gratuită.

Și al doilea instrument pentru măsurarea vitezei este Page Speed Insights (PSI) - acesta raportează performanța unei pagini atât pe dispozitive  mobile, cât și pe dispozitive Desktop. De exemplu, după 3 luni de implementare a lucrărilor SEO, poți vedea rezultatele acestora. Și anume: sporirea vitezei de încărcare care duce la scăderea bounce rate-ului de pe site.

În SEO rezultatele nu apar îndată. Asta din motiv că optimizarea pentru motoarele de căutare lucrează pe termen lung. Chiar dacă în SEO totul este schimbător, baza de tehnici și instrumente de analiză a site-urilor rămâne aceeași. Iar expertiza mereu poate fi îmbunătățită.

Un material marca SEOLITTE

Nr. de telefon: +373 69 809 235

E-mail: info@seolitte.com

Contactează-ne când dorești

Telefoane


+373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top