februarie 11, 2021

wp-admin

Optimizarea Ratei de Conversie: metode de a crește conversia site-ului

Da, este posibil să-ți sporești conversia online, urmând câteva tehnici interesante și testând câteva metode și servicii de optimizare. Acest articol te va învăța tot ce trebuie să știi despre creșterea nu doar a conversiei tale online, ci și a profitului tău net.

O căutare în dicționar îți va aduce la cunoștință că o conversie înseamnă: „preschimbare a unei valori într-alta”. Dar, cum explicăm această definiție în termenii online-ului?

Simplificând, putem spune: conversia în online reprezintă niște tactici pe care le folosești pentru a-ți transforma potențialii clienți în clienți permanenți.

Această definiție sună complicat pentru tine?

Ca să îți dau un exemplu simplu, să spunem că scopul tău pentru site-ul pe care îl deții este să convingi vizitatorii să se aboneze la Newsletter-ul tău, pentru a pune astfel bazele unei comunități.

Sau, poate că intenționezi să îi convingi să cumpere ceva de pe pagina ta. Sau să download-eze o aplicație. Sau orice altă acțiune pe care ar putea-o întreprinde ei și ar fi de folos afacerii tale.

Să zicem că știi deja ce intenționezi să faci cu pagina ta web. Întrebarea care apare de la sine este: cum intenționezi să faci acest lucru?

Optimizarea Ratei de Conversie

Cum convertești simplii utilizatorii ai paginii tale în clienți (temporari sau permanenți)?

Există oare un calculator care ar măsura eforturile tale de conversie online?

Și, într-un final, ce este optimizarea ratei de conversie online? Și de ce este acesta un termen, cu adevărat, important pentru a obține succesul în lumea online-ului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care trebuie să te gândești atunci când vorbim despre conversia online.

Dar nu-ți face griji, noi ne-am gândit deja la potențialele dificultăți pe care le-ai putea întâmpina referitor la acest subiect. Tot ce ai de făcut mai departe este să ții pasul cu noi.

Înainte de a ne aprofunda în acest subiect, hai să efectuăm un calcul simplu al ratei medii de conversie online pentru pagina ta web. Ce zici?

Pentru a face acest lucru, primul pas este să calculezi numărul de utilizatori care au făcut exact ceea ce ți-ai fi dorit tu să facă pe pagina ta:

      • Și-au introdus emailul pentru Newsletter.
      • Au achiziționat un anumit produs.
      • Au descărcat aplicația pe care le-ai oferit-o.
      • Etc.

Acest număr de utilizatori reprezintă conversia totală de pe pagina ta web.

După aceea, ce ai de făcut este să calculezi rata conversiei. O faci împărțind numărul total de conversii, pe care l-ai obținut mai devreme, la numărul total de vizitatorii ai site-ului tău.

Să zicem că site-ul tău are 2,000 de vizitatorii și 200 de conversii. Asta ar însemna că rata conversiei tale este de 2%.

Optimizarea Ratei de Conversie 2023

„Ok, ok, ai să spui. Dar ce înseamnă o rată a conversiei bună?”

Ce număr poate fi considerat a fi cea mai bună rată de conversie? Aici vei găsi niște studii despre rata medie de conversie în lume.

Este, deci, destul de complicat să găsești un număr concret care ar putea să-ți răspundă la această întrebare. Și asta pentru că există mai mulți factori de care depinde mărimea ratei de conversie online. Ca să numim doar câțiva dintre ei:

      • Care este definiția conversiei pentru tine când vorbești despre pagina ta web? Te întreb pentru că, în timp ce pentru unii conversie înseamnă o acțiune „palpabilă” pe care o obțin de la utilizatori. Așa ca: un nou vizitator din motoarele de căutare, un nou abonat la Newsletter, un nou cumpărător al unui produs promovat pe pagina lor web. Pentru altcineva conversia este înțeleasă ca: un software descărcat, o nouă înregistrare pentru a deveni membru al comunității lor sau altă acțiune de acest gen.
      • Care este nișa sau industria din care faci parte? Dacă vei face o cercetare înainte de a-ți alege nișa, îți vei da seama probabil că există unele domenii mai „norocoase” decât altele. Asta înseamnă că aceste domenii atrag mai mulți vizitatorii. Respectiv –  vând mai mult sau, pur și simplu, par a fi mult mai atractive pentru utilizatorii online-ului. Poate că anume din acest motiv ar fi bine să faci un studiu aprofundat ale celor mai populare domenii. Asta înainte de a lua o decizie definitivă!
      • Cum încerci să faci conversii? Metoda prin care încerci să faci conversii este foarte importantă. Dar poate mult mai important este ce fel de audiență încerci să convertești. Acest lucru s-ar explica simplu în termeni de: ce public îți dorești să-ți devină clientelă?
      • Cât de mare a fost investiția pentru a ajunge acolo unde ești acum? Poți descoperi, la un moment dat, că rata de conversie a paginii tale web a crescut cu adevărat.  Întrebarea este însă: ai avut vreun profit de pe urma acestei creșteri? Un adevărat antreprenor va gândi întotdeauna în termeni de investiții și rezultate. De fiecare dată când îți dai seama că investiția este mai mare decât rata de conversie, poate că e timpul să schimbi strategia de marketing pe care o ai la activ?

După câte ți-ai dat seama probabil optimizarea ratei de conversie nu este un proces dificil. Dar necesită timp și efort. Însă, acolo unde există dorință, există întotdeauna și rezultate.

Optimizarea Ratei de Conversie website

Haide să trecem la Optimizarea ratei de conversie online

Oricât de sus te-ai clasa în rezultatele motoarelor de căutare, website-ul tău va fi întotdeauna „flămând” după îmbunătățiri. Și când vorbesc despre îmbunătățire mă refer, în primă fază, la noțiune de rată de conversie.

Ce înseamnă optimizare a ratei de conversie?, mă vei întreba. Și nu este oare una și aceeași cu conversia online?”

Poți spune că, la fel ca și conversia online (CO)optimizarea ratei de conversie (CRO – provenit din termenul englezesc Conversion Rate Optimisation) este metoda care contribuie la creșterea numărului de vizitatori pe pagina ta web. Astfel, determinându-i să se transforme din simpli utilizatori în clienți. Dar, în același timp, CRO este mai mult despre a înțelege ce anume caută utilizatorii paginii tale web. Și a le oferi soluții pentru nevoile lor.

Putem vorbi aici despre un call to action mai atractiv sau de a ne lipsi de anumite lucruri inutile și consumatoare de timp de pe pagina noastră. Astfel, procesul de obținere a rezultatelor să devină mult mai rapid. Tot aici putem vorbi despre instrumentele și serviciile CRO. Nu contează de unde începem a aborda acest subiect. Ceea ce contează cu adevărat este că acesta este un subiect demn de pus în discuție. Îți explic imediat de ce.

Dacă ești de multă vreme în mediul afacerilor online, probabil știi deja că fiecare deținător al unei pagini web plătește într-un mod sau altul pentru traficul lui. Asta înseamnă că o rată înaltă a conversiei online ar putea fi privită drept un randament mai bun al investițiilor.

Bineînțeles, e important de menționat că este mult mai convenabil să crești rata conversiei pentru utilizatorii deja existenți decât să te concentrezi pe vizitatorii noi. Deși, și acesta este un aspect pe care-ți sugerez să nu îl ignori. Și acest singur argument poate fi suficient.

Anume din acest motiv, propun să mergem mai departe și să vorbim despre acțiuni concrete.

Teste A/B cu Google Analytics. Cu toate că unii antreprenori încă cred că aceste teste se referă la proiectarea unei versiuni A și B a unei pagini web. Apoi, divizarea traficului între acestea. Pentru a alege în final, versiunea cu conversie maximă, aceasta este o abordare greșită! De ce?

În primul rând, pentru că scopul final pentru Optimizarea Ratei de Conversie Online nu este procesul de convertire în sine, ci creșterea veniturilor pe care le ai! Asta înseamnă că poți obține o rată înaltă de abonări la Newsletter. Dar designul site-ului tău, din motiv că nu este suficient de atractiv, să distrugă rata de vânzare, contribuind, de fapt, la micșorarea veniturilor tale.

Deci, să ții degetul pe puls în legătură cu felul în care arată și poate fi modificată pagina capabilă să crească rezultatul final - este mai mult decât vital! Te poți gândi că nu mai vorbim despre conversie aici, și poate că ai dreptate. Adevărul este că fiecare companie supraviețuiește datorită unui veni. Iar procesul de convertire nu este decât o parte din crearea, creșterea și menținerea acestuia. Pe de altă parte, însă, conversia poate reprezenta totul pentru un antreprenor care o abordează corect.

Cum testăm CRO?

Prin intermediul analizelor de testare a comportamentului utilizatorilor. Da, asta se referă la audiența de pe pagina ta web. După ce înțelegi ce se întâmplă pe pagina ta web, datorită utilizării Google Analytics, e important să înțelegi de ce s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat pe pagina ta. Testarea utilizatorilor te poate ajuta să capturezi fiecare interacțiune umană înregistrată pe pagina ta web. Poți spune că este despre conversie prin intermediul psihologiei.

Înțelegerea profund a comportamentelor audiențelor tale poate fi calea spre obținerea celei mai bune optimizări a ratei de conversie.

  • Prin urmărirea „vizuală” a comportamentelor. Acesta se referă la analiza impactului pe care pagina ta web o are asupra vizitatorilor. Sunt utilizatorii paginii tale web interesați de titlurile tale? Accesează ceea ce ți-ai dori tu să acceseze? Analizele vizuale determină înțelegerea valorii paginilor pentru potențialii clienți. Am să-ți dau un pont aici, chiar noi la SEOLITTE folosim HotJar pentru a filma comportamentul fiecărui utilizator pe website. Au un free trial de-a dreptul generos!
  • Prin înregistrarea canalelor de pe care ajung utilizatorii la pagina ta web. Întrebarea care urmează după crearea unei pagini web este: cum oamenii potriviți să o găsească mediul online?

Pentru a răspunde la această întrebare este important să analizezi canalele de unde aterizează utilizatorii pe website-ul pe care îl deții.

Pentru aceasta trebuie să te loghezi în contul tău de Google Analytics și să accezi meniul ACHIZIȚIE -> TOT VOLUMUL DE TRAFIC -> CANALE.

Astfel vei fi capabil să elimini barierele de comunicare, prin servirea unui mesaj potrivit cu cele mai bune canale de trafic. Adică, top medii din care aterizează vizitatorii pe website. Aceasta conducând, în cele din urmă, la creșterea profiturilor.

Practici Pentru Optimizarea Ratei de Conversie

Răspunsul este: bineînțeles, DA. Dar înainte de a trece la enumerarea acestor practici, este important să iei în considerare faptul că nu tot ce funcționează pentru alții poate fi funcțional și pentru tine. Îți amintești când ți-am spus că CRO depinde de anumiți factori? Ei bine, acesta este un adevăr valabil și pentru acest subiect.

Implementarea unei anumite schimbări pe pagina ta web poate fi un lucru înfricoșător, și îți dau dreptate.

  • Dacă nu funcționează?
  • Dacă scade numărul de vizitatori?
  • Dacă distruge într-un timp scurt toate eforturile pe care le-ai depus până acum pentru a ajunge acolo unde ești acum?

Și lista de dacă poate continua la nesfârșit.

Uneori însă o serie de întrebări poate avea un singur răspuns. Și în cazul nostru acesta este software de A/B testing. Îți amintești că am vorbit despre el mai devreme?

Ceea ce vreau să mai subliniez aici este că orice schimbare pe care o implementezi este măsurabilă.

Nu e nevoie să implementezi toate schimbările la care te gândești dintr-o dată. Începe cu una singură. Urmărește reacțiile audienței tale. Descoperă cum funcționează aceasta pentru utilizatorii paginii tale web. Și abia după aceea continuă cu lista de implementări. Este vorba despre răbdare, și dorința de a crește.

Dacă am vorbi despre câteva sugestii pe care le-am putea considera a fi dintre cele mai bune pentru Optimizarea Ratei de Conversie Online, atunci, cu certitudine, în această listă s-ar include următoarele:

  • Elimină de pe pagina ta web câmpurile de formulare inutile. Atunci când unul dintre clienți decide să achiziționeze unul dintre produsele tale, își dorește ca acest proces să fie unul ușor. Unul care să-l ducă direct la obținerea produsului dorit. Se poate răzgândi însă foarte repede atunci când este obligat să ofere o mulțime de răspunsuri înainte de achiziționare.
  • Gândește-te încă o dată, ai nevoie cu adevărat să știi ZIP codul lui, numele companiei, codul CVV de pe cartea lui de credit, reconfirmarea emailului, parolei etc.?
  • Sau, poate exista posibilitatea de a trece cu vederea aceste aspecte și de a ușura procesul de achiziționare a produsului pe care îl oferi? Știai că o companie care își reduce câmpurile formularelor de completare își poate crește rata conversiei cu 160%?
  • Utilizează o culoare diferită pentru butonul de call to action. Preferabil – o culoare contrastantă. Nu e neapărat nevoie să exagerezi cu culoarea roșie. Nu este vorba despre a fi cât mai vizibil posibil. Este mai degrabă vorba despre a crea un contrast potrivit cu fundalul paginii tale web. Cea mai bună sugestie ar fi să folosești o culoare pe care nu ai mai folosit-o pentru website-ul tău. Acest lucru va determina, cu siguranță, vizitatorul să-i acorde mai multă atenție.
  • Demonstrează utilitatea produselor tale în video-uri scurte. Acestea vor îmbunătăți indubitabil rata de conversie. Totuși, încearcă să nu obosești oamenii cu video-uri prea lungi. Pot fi suficiente chiar și 2-3 minute pentru a spune ce ai de spus. Și, fii sigur/ă că dacă ceea ce spui va fi cu adevărat util pentru vizitator, atunci rata ta de conversie va crește semnificativ!
  • Creează un titlul clar și atrăgător. Oricine din domeniul marketingului online știe deja importanța creării titlurilor potrivite pentru a atrage audiența potrivită. Uneori un simplu cuvânt poate schimba dramatic rata de conversie a unui website. Informează-te despre acest lucru de la cei mai buni specialiști.
  • Creează o senzație de urgență. Oferă limite de timp pentru a-ți fi procurate produsele. Dar nu face acest lucru înainte de a le aduce argumente plauzibile clienților tăi de ce produsul/serviciul tău este demn de a fi achiziționat.
  • Și ultimul, dar nu cel din urmă: creează credibilitate. Cum? Poți face acest lucru lăsându-ți numărul de contact (atât de serviciu, cât și cel personal) pe pagina ta web. Asigurându-i, astfel, pe oameni că ești accesibil, Dar și ușor de găsit în cazul în care au anumite neclarități despre produsele tale. Scrie-ți adresa. Fii transparent despre personal și cifre.

Optimizarea Ratei de Conversie 2023

  • Și una dintre cele mai importante sugestii, pe care o poți considera drept un pro-bono pentru toate celelalte descrise mai devreme, este să pui testimoniale pe pagina ta web. De asemenea, strădui-te să obții voturi la produse și servicii. Și mai ales - comentarii pozitive. Acestea creează credibilitate în plus.

Firea umană a fost și va fi întotdeauna astfel. Înainte de a face o achiziție, ne pasă ce spun alți oameni despre produsul pe care intenționăm să-l achiziționăm. Altfel, de ce am fi noi primii care ar face acest lucru?

Când este vorba despre a scoate bani din buzunar, fiecare dintre noi își dorește să se asigure că plătește pentru calitate. Poate de aceea că noi, adulții, știm valoarea banilor. Sau poate, pur și simplu, pentru că există prea mulți șarlatani în zilele noastre. Ceea ce ne face să devenim mai precauți și să avem mai puțină încredere.

Oricare ar fi motivul, înainte de a te gândi la conversie online, gândește-te mai întâi la această scurtă, dar cuprinzătoare întrebare: dacă tu ai fi vizitatorul paginii tale web, ai fi convins să devii un client?

Dacă procesul de optimizare a ratei de conversie ți se pare mult prea complicat, atunci nu ezita să ne ceri ajutorul la info@seolitte.com. Haide să creștem rata conversiei website-ului tău împreună!

Contactează-ne când dorești

Telefoane


+373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top