Google face mici schimbări de algoritm (sau cum se mai numesc: update Google) practic zilnic, după cum recunosc specialiștii companiei. De câteva ori în an, însă, sunt implementate modificări majore. Fie că sunt anunțate, fie că nu sunt anunțate, oricum, schimbările din SERP (paginile cu rezultate oferite la căutări) le trădează publicului larg.
După ce au suferit schimbări în trafic și poziții, multe site-uri ar putea suferi din greu o a doua lovitură, la timp scurt. Din datele cunoscute la moment, volatilitatea pozițiilor este mai mare, comparativ cu modificările precedente.
Evident, Google nu dă explicații detaliate cu privire la schimbările efectuate în algoritmul de ranking. Totodată, informațiile de la prima sursă (comunicatele oficiale) nu indică un anumit tip de site-uri ce vor fi influențate. De aici concluzia că regulile din acest update se vor răsfrânge asupra tuturor domeniilor.
Înseamnă oare acest lucru că te poți relaxa, deoarece și concurenții vor fi supuși acelorași schimbări? Nu. Fiecare site se clasează ca efect a unui cumul de factori, iar fiecare expert SEO pune accent pe alte aspect din optimizarea SEO.
Ce se întâmplă dacă ai mizat pe aspectele greșite și a avut loc un update Google?
Multe dintre schimbările majore de algoritm implementate de Google sunt pe larg cunoscute – Penguin, Panda, Pigeon etc. Majoritatea au apărut datorită unor factori clari și au luptat cu aspect concrete din mediul online din acea perioadă.
- Pigeon a lovit în cei care își concentrau puterile pe optimizarea pentru căutările locale.
- Penguin a luptat cu link spam-ul.
Dar cu ce luptă ultimul algoritm? Odată cu lărgirea considerabilă a listei de factori ce influențează capacitatea unui site de a se clasa în primele poziții în motoarele de căutare, devine tot mai greu de înțeles care aspect sunt prioritare...
Ce poți face, dacă ești expert SEO în legătură cu aceste Update de la Google?
- Să studiezi ultimele trenduri din lumea optimizării site-urilor. Da, există o multitudine de factori ce influențează pozițiile, dar dacă nu îi cunoști în mare parte, nu ai șanse.
- Să revizuiești calitatea link-urilor pe care le au site-urile administrate. Indiferent de cât de voalate sunt modificările impuse de Google, loialitatea lor față de calitate rămâne stabilă. Adică, conținut de calitate, linkuri de calitate, experiența utilizatorilor să fie de calitate.
- Să compari rezultatele unor site-uri cu strategii diferite, mai ales dacă ai la îndemână instrumente SEO.
Ce poți face, dacă ai un site personal?
- Să te adresezi unui specialist SEO care se dezvoltă în permanență. Dacă de site-ul tău se ocupă o persoană care a învățat SEO cu 15 ani în urmă, ai probleme serioase. Odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale, apariția lui SEO pentru căutări vocale și multiplele schimbări de algoritm, trebuie să ții pasul.
- Să nu faci panică. Fluctuațiile în poziții nu înseamnă sfârșitul lumii. O strategie multilaterală, bine implementată va da rezultate. Asta pentru că se modifică ponderea acțiunilor, nu întreaga gamă de activități în domeniul SEO.
- Să-ți revizui prioritățile. Dacă până acum aveai rezultate bune în mediul online fără mari eforturi, din iunie 2019 nu mai face să te bazezi pe noroc. Succesul site-ului tău este o întreagă știință, chiar dacă nu o știai până acum.