Capitalizează pe impactul personal de pe conturile de Social Media
Gândește-te la rețelele de socializare la fel cum te gândești la rețelele tradiționale:
- Fă cunoștință cu alți oameni, oferindu-le valoare: ajutor, informații. Și ei vor dori, în mod natural, să știe despre tine și cu ce te ocupi.
- Pe Twitter, Instagram, Facebook și LinkedIn, există aproape 2 miliarde de utilizatori la un loc. Dintre care cel mai mare număr e pe Facebook, care cuprinde puțin peste jumătate din populația de pe online.
Contactează persoane din motive specifice. Câteva elemente să ții cont în comunicarea ta: să fie personalizată, specifică, atentă și captivantă.
- Trimiterea de mesaje sau comentarii generice nu este cea mai bună soluție.
- Poți adresa niște întrebări inteligente. Poți trimite mesaje de mulțumire autorilor pentru cărțile care îți plac. Sau scrie comentarii la articole online.
Folosește instrumente de conectare cu oamenii în online:
- O serie de tehnologii și instrumente sunt acum disponibile pentru a ajuta profesioniștii care doresc să se conecteze online, să înceapă conversații și să facă conexiuni. Aceste instrumente includ platforme de conferințe video precum: Zoom, și Google Meet.
- Puteți găzdui/organiza webinar-e sau evenimente pentru a genera noi oportunități de contact. Sesiuni de follow-up 1 cu 1, sau în grup după evenimente te pot ajuta să închei tranzacții bune.
Fii curios și cald:
- Adresează întrebări și apoi ascultă atentă.
- Ascultă mai mult decât vorbești.
- Participă la discuțiile care contează: grupuri, forumuri, cereri de recomandări.
- Nu urmări interesul pe termen scurt, ci invers...
Grupuri pe Facebook pe care poți găsi cu cine să interacționezi:
- https://www.facebook.com/groups/grupulantreprenorilordinromania/ - grupul antreprenorilor din România.
- https://www.facebook.com/groups/CATMoldova/ - Comunictatea Antreprenorilor Tineri.
- https://www.facebook.com/groups/antreprenori.din.r.moldova/ - grupul antreprenorilor din Moldova.
- https://www.facebook.com/groups/154537919225034/ - Comerț online pentru IMM.
- https://www.facebook.com/groups/intreabauncontabil/ - Întreabă un contabil.
Fă follow-up pe relații online
Cât de des ar trebui să fii în contact cu persoanele de contact? Cum echilibrezi eforturile de cunoaște oameni noi în timp ce rămâi în contact cu cei pe care îi cunoști de ceva vreme?
1. Totul pornește de la dorință.
Relațiile oferă oamenilor acces la informații, precum sfaturi și asistență pentru rezolvarea problemelor, printre alte beneficii pur umane.
În timp, acest acces la informații îi ajută pe oameni să dobândească cunoștințele și competențele necesare pentru a reuși la locul de muncă. Și pentru a face față mai bine provocărilor.
2. Stabilește prioritățile.
- Începe gruparea contactelor tale în categorii: clienți actuali, clienți potențiali, colegi influenți și puternici și prieteni care recomandă.
- Stabilește modul cel mai bun de a le aloca atenție – periodic și sistematizat.
- Arată-ți grijă – aceasta poate lua diverse forme e-mail, apeluri telefonice, întâlniri la cafea, întâlniri sociale și felicitări scrise de mână. O metodă bună este să-i recomanzi pe online.
- „Fii pe orbita” oamenilor cu care încerci să cultivi relații, astfel încât, dacă ai nevoie de asistența lor să fii în continuare relevant.
3. Gândește-te la oamenii tăi: relațiile bune trebuie cultivate.
- Fii conștient de momentul în care știrile sau informațiile primite te fac să te gândești la acea persoană. Poate că ai citit o carte pe care un fost coleg ar putea să o placă, ai participat la o prelegere despre un subiect de care este interesată sau ai întâlnit recent pe cineva ce îl cunoaște sau ar trebui să-l cunoască. Este un moment bun pentru a lua legătura.
4. Grupurile și conversațiile de grup (mastermind) ajută.
- Poți chiar tu crea un grup de interes pe Facebook care te va ajuta să te conectezi cu sute sau chiar mii de oameni cu interese similare – este util, plăcut și ajută comunitatea ta
- Fii gata să-ți investești timpul în comunitate – trebuie să ai un plan /calendar săptămânal de lucru și interacțiune cu comunitatea ta
- Fii deschis și ofertă tuturor platforma ta.
5. Nu apela la oameni doar când tu ai nevoie de ei
- Dacă doriți ca acea persoană să se afle în rețeaua dvs., ar trebui să evitați să o contactați numai într-un moment de nevoie.
- Dacă observați că prietenul dvs. tocmai a fost promovat sau a avut un alt succes, sărbătoriți-l dându-i un telefon sau trimițându-i o notă de mână.
6. Oferă-te să ajuți
- Caută modalități prin care le poți fi de ajutor - ascultă cu atenție ceea ce spun și provocările cu care se confruntă.
- Dar nu o face doar pentru a primi ceva în schimb.
- Oamenii simt sinceritatea și autenticitatea și ignoră prefăcuții.
Vezi aici prezentarea VIDEO făcută de echipa SEOLITTE despre networking online: