martie 24, 2022

Alina Hasnaș

Idei pentru promovarea unui afaceri din HoReCa: restaurant, alimentație publică

Dacă deții o afacere din HoReCa, cu siguranță știi cât de important este un marketing de calitate pentru o vizibilitate maximală a brandului tău. Am compilat în acest articol top sfaturi de promovare digitală a business-ului tău. Asta din practica de 7 ani a agenției de marketing online SEOLITTE. 

Idei pentru promovarea unui afaceri din HoReCa

Sfaturi de promovare online pentru HoReCa

  • Folosește poveștile în marketing. Amintiți-le clienților despre serviciile și produsele voastre, într-o manieră friendly. Astfel, să îi convingi să revină acolo unde au rămas gusturi, senzații și amintiri... Nu prea dur, fără agresivitate, dar cu o poveste ce ar trezi emoții și obișnuințe un pic adormite în perioada COVID.
  • Oferă-le clienților promoții și reduceri bine targhetate. Astfel încât să-i fidelizezi. Un punct important este să le oferi senzația de siguranță în local.
  • Investește în promovare pe social media și fii gata să primești feedback și să răspunzi la întrebările care survin. Acest lucru îți va garanta că obții încrederea clienților.
  • Regândește și păstrează conceptul de take away și delivery. Acestea vor fi utile încă mult timp de acum încolo. De fapt, a trecut suficient timp pentru ca noile obișnuințe să se fi înrădăcinat bine în viața oamenilor. Deci, livrarea în condiții avantajoase rămâne a fi un mare plus.
  • Fii neordinar. Da, originalitatea strategiilor, a campaniilor publicitare va asigura succesul afacerii, adițional unor servicii de calitate. În ce ar putea consta originalitate? Sesiunile foto creative sunt o idee excelentă. O altă idee bună este să colaborezi cu bloggeri/influenceri. Invită-i la bucătărie, pentru a vedea procesul de creare a produselor. Și, respectiv, să-l descrie cum știu ei, ulterior, pe canalele lor.
  • Obține în mod constant recenzii și recomandări. Lucrează la o prezență profesionistă pe Trustpilot și Google My Business. Vezi aici un ghid de optimizare a contului de GMB. Astfel, cu instrumentul gratuit de la Google, GMB, ai ocazia să apari în rezultatele căutării organice cu poze și video-uri wow. Un alt rol important al acestui profil este să fie compilat cu recenzii de la clienții tău. Îți sugerăm să scrii un mesaj drăguț în meniu, care să sublinieze importanța recenziilor primite de la oaspeții tăi.

Idei pentru promovarea a unui afaceri din HoReCa

  • Trimite periodic newsletter-e, cu scop de fidelizare. Vei trimite periodic cu informații actualizate din cadrul localului: ofertele lunii, bucatele noi introduse în meniu, meniurile sezoniere.
  • Fă-le poftă, mai ales la ora prânzului! În mod clar, cea mai bună modalitate de a promova restaurantul online este cu fotografii de înaltă calitate, care să producă senzația de „poftă”. O altă idee bună este să sponsorizezi în jurul orei prânzului niște fotografii delicioase cu mâncărurile tale!
  • Pune accent pe profesionalismul personalului tău. Diplomele și specializările lor. Tot aici ai putea pune un accent aparte pe bucătarul-șef.
  • Recurge neapărat la lucrări de restructurare și optimizare SEO a site-ului, cu pagini noi. O idee ar fi ca meniul site-ului să fie extins cu servicii adiționale, plus texte create pentru aceste pagini. Cum ar fi: Cine festive, Banchete tematice, Aniversări, Workshop-uri, Seminare, Lansări de produse. Poți să te gândești și la o rubrică specială: Rețete/ingrediente secrete/noi / de la bunica / de la bucătarul-șef etc.
  • Automatizează-ți afacerea. Îți sugerăm implementarea sistemului de monitorizare CRM (pentru a-ți structura comunicarea cu clientela). Plus, folosirea unui calendar pentru rezervări online.
  • Advertoriale publicate pe site-uri de știri și tematice. Eforturile de PR și branding se pot cristaliza în fluxuri crescute de vizitatori ai localului tău. Dacă reușești să-ți construiești o alură de local cool și tineresc în presă, tot așa public vei atrage și în local. Iată ce ar trebui să descrie niște advertoriale interesante: misiunea și valorile companiei. Plus, zi istoria restaurantului, vorbește despre angajații din pozițiile-cheie. Adițional, ia interviuri cu clienții existenți, interviuri cu angajații de pe pozițiile-cheie. Presa poate primi, la fel, descrierea parteneriatelor de bază și descrierea proiectelor realizate în comun cu alte companii.
  • Pentru a spori rata de engagement și vizibilitatea brandului pe Social media, postările trebuie să conțină mai multă informație relevantă. Și să facă apel la emoțiile utilizatorilor. Adică să fie cu tentă prietenoasă, dar să capteze atenția. Iar cele de tip comercial să fie date de cel mult o dată în săptămână. Iată ce tipuri de content ar prinde bine pe rețelele sociale: poze cu oaspeții străini cu un mic comentariu din partea lor, după ce au vizitat localul. Sau și mai bine: recenzii video. Tot pe Social Media poți recurge la User Generated Content. Cum ar fi concursuri de genul: încarcă o poză originală cu tine în local, lumea votează cea mai bună foto, restaurantul oferă cadou câștigătorului. Comunică despre campaniile tale de RSC. Cum ar campaniile tale sociale (x lei din cumpărătură se transmit la o casă de copii).Idei pentru promovare HoReCa 2023

Ce e de evitat când promovezi o afacere din domeniul HoReCa?

Multe afaceri din HoReCa uită cu desăvârșire de experiența clientului. Aici sunt incluse cele mai specifice greșeli. Să ne imaginăm. Avem o afacere în sfera HoReCa ce posedă tot spectrul canalelor online de promovare, funcționează pe baza celor mai interesante și inedite mecanisme de marketing, dar... uită să angajeze personal calificat. Clientul, îmbătat de promisiunile oferite, se ciocnește frontal de atitudinea personalului ne-ca-li-fi-cat. Din acest moment, eforturile depuse se vor rezuma la un zero covârșitor!

În mod evident, o afacere presupune o provocare constantă. Munca depusă, câteodată, nu se capitalizează ușor. Dar, dacă se face cu sârguință și cu interes sporit față de impactul reputației, rezultatele nu vor întârzia să apară.

Îți dorești ca afacerea ta din domeniul HoReCa să fie promovată ca la carte? Sună chiar azi pentru o consultație gratuită la +373 69 809 235 (Moldova), +40726794856 (România). Sau, lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com!

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top