aprilie 28, 2022

Alina Hasnaș

Marketing de criză și SEO

Da. Ultimii ani n-au fost dintre cei mai ușori. Crizele s-au tot ținut lanț. Iar noi am învățat să promovăm în online brandurile în condiții de recesiune. În cele ce urmează îți povestim din experiență despre cum să faci marketing de criză, astfel ca el să funcționeze negreșit.

Marketing de criză și SEO 2023

Înainte de a implementa planul tău de marketing, gândește strategic și la rece. Or, orice criză are o fază acută, de panică maximală, când scad dramatic vânzările, asta dacă nu comercializezi produse sau servicii de primă necesitate. În această fază, în mod firesc, se reduc toate cheltuielile și se restrâng activitățile.

Acum e dificil să convertești în clienți plătitori chiar și cele mai de calitate lead-uri. Însă, rămâne deschisă opțiunea de-ați optimiza activitatea, cheltuielile și modul de operare. Altfel spus, perioadele de recesiune economică sunt momente de calm, astfel încât să ai timp să-ți reconfigurezi planurile. Iar atunci când activitatea economică se reia, să poți câștiga clienți noi fără eforturi majore.

Deși comportamentul de consum se poate schimba tare mult în aceste timpuri, economia nu se va opri. Și oamenii vor consuma în continuare. Iar tu, ca brand, trebuie să fii acolo, încrezător și empatic, pentru când se va relua economia. Așadar, iată lista de recomandări care te vor ajuta să faci marketing în criză:

  1. Fii un brand responsabil. Empatia manifestată atât față de clienți, cât și față de angajați, precum și a da dovadă de umanitate ca marcă comercială, contează mult în perioadele de criză. Brandurile responsabile dau dovadă de atitudine civică mai ales în momente de restriște. Dacă ai posibilitatea, implică-te în campanii umanitare sau fă donații, acestea vor duce la consolidarea valorii brandului.
  2. Nu renunța la promovare. Orice ar fi, în situații de criză tu nu trebuie să fii dat uitării, ci mai mult ca niciodată trebuie să ai un brand vizibil. Dacă așa dictează circumstanțele, poți lua în calcul o scădere/corectare a bugetului investit. Astfel, poți merge pe redistribuire a bugetelor în conformitate cu schimbările de consum.
  3. Încearcă să fii vizionar și să anticipezi unele schimbări din comportamentul de consum. Poți încerca să analizezi cum au evoluat lucrurile în crizele anterioare și să ghicești nevoile oamenilor pentru perioada ce vine. Astfel, putând să menții interesul viu față de compania ta. O idee bună ar fi să verifici atent ce se caută în online atât în Google keyword planner, cât și în secțiunea de search terms din rapoartele tale din Google Ads. Astfel, vei ști ce se caută și vei putea profita de oportunitățile noi apărute, eficientizând la maximum bugetele tale de reclamă. Ar trebui să observi și o scădere a costurilor în perioadele de criză. Fapt care poate lucra tot în favoarea ta, acum când multe companii își restrâng bugetele.
  4. Mergi pe un marketing neintrusiv. Nu este de ignorat motorul de căutare, el este o salvare atunci când reclama nu poate fi dată pe Social Media, Google Ads sau chiar la TV. Poți investi timp în optimizări SEO On-page (creare de mega tag-uri, optimizarea vitezei de încărcare a site-ului, plasarea de breadcrumps etc.). Ocupă-te de SEO anume acum, când ai un anumit răgaz ca să fortifici partea de optimizare a site-ului tău, odată ce s-au schimbat prioritățile departamentului de marketing. Este momentul oportun ca să rezolvi partea de SEO tehnic a site-ului tău: să scapi de toate problemele și erorile sale. Obținând o poziționare bună în rezultatele căutării, îți pot asigura și flux constant de lead-uri. Exact pentru când situația economică se va redresa. La fel de potrivit este content marketingul, care nu vine decât să informeze consumatorul în această perioadă.
  5. Urmărește-ți interesele, cu considerație față de situația din societate. Folosește-te de campanii de retargeting, urmărește îndeaproape costurile și schimbă strategiile de operare din mers, dacă e nevoie. Campaniile de remarketing trebuie să fie deosebite: cu promoții speciale, reduceri, vouchere și testere. Asta pentru că toată lumea își cântărește mai bine ca oricând orice cheltuială.
  6. S-ar putea ca o criză să nu fie momentul cel mai bun pentru mesaje agresive de marketing, ci mai degrabă perioada pentru o comunicare de informare. Trebuie să-i informezi constant cu privire la noutățile relevante pentru ei. Poate că e timpul să adaugi o pagină de întrebări și răspunsuri. Ori să actualizezi conținutul acesteia, în caz că deja există. Lucrează la contentul site-ului tău și la consolidarea brandului. Asta te va ajuta să-ții menții traficul constant sau chiar să crească.
  7. Învață să vinzi prin parteneri, pentru a vă amplifica unul altuia valoarea oferită utilizatorilor. De exemplu: promovare prin e-mail marketing, menționarea reciprocă pe rețelele de socializare, organizare de cursuri și evenimente în parteneriat. Tot secretul este să colaborezi cu cei din nișe complementare, (care, evident, nu sunt concurenți direcți pentru tine), pentru a vă oferi ajutor mutual.
  8. Reorientare, dacă este cazul. Se poate pune accentul pe dezvoltarea sau conceperea de la 0 a acelor servicii și produse cu aplicabilitate în criză. Deci, ai putea să mergi pe dezvoltarea de noi servicii sau produse conexe oferite ca bonus cumpărătorilor.
  9. Clienții actuali devin și mai importanți pentru tine. Menține o relație caldă cu ei, dă-le mai des newsletter-e utile, fă postări care să le păstreze interesul viu. Și oferă-le mai multă atenție ca niciodată.
  10. Analizează constant ce fac concurenții. Caută după resursele necesare pentru a menține ceea ce ai obținut deja, astfel încât să nu fii devansat de concurenți într-un moment de slăbiciune. Asta chiar dacă efortul necesar de a fi depus e mai mare acum.
  11. Redresează problemele de UX ale site-ului tău. Acum probabil că ai timp să-ți aduci în ordine prezența din online. Identifică problemele legate de usability și experiență a utilizatorilor și dă un nou suflu prezenței tale digitale.

Marketing de criză și SEO în 2023

Pe final, te îndemnăm să fii puternic, plin de resurse interioare, creativitate și reziliență. Ele te vor ajuta ca după această perioadă să ai mai multe avantaje decât la începutul ei, o imagine mai bună pe piață și mai multă încredere în propria echipă. Oricât de sumbre ar părea acum perspectivele, umanitatea tinde mereu spre normalitate. Iar tu poți rezista crizei ajustându-te și adaptându-ți strategiile de marketing la vremurile în care trăim. Și nu uita să ai gata planul pentru perioada de recuperare. Faci asta generând interes cu oferte unice, cu reclame multi-canal și awareness.

Nu ai timp sau forță să fac marketing de criză? Te putem ajuta noi. Avem experți calificați și un portofoliu de mai mult de 400 de clienți satisfăcuți. Sună-ne la +373 69 809 235 (Moldova), +40 721 536 067 (România)! Sau, lasă-ne un mesaj pe info{@}seolitte.com.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top