Te-ai hotărât să intri în lumea afacerilor beauty online și ești conștient că ai o concurență puternică în această nișă. Pentru a ieși în față și a atrage clienți, este necesar să utilizezi strategii și tehnici de promovare produse cosmetice care să se potrivească tendințelor și să placă clienților. Îmbunătățește-ți popularitatea brandului și poziționează-te corect în această piață în continuă evoluție.
Fie că vrei să atragi clienți în salon, sau te interesează o tactici promovare produse cosmetice, acest ghid te va ajuta să-ți faci ordine în gânduri. Asta pentru a fi ca un izvor nesecat de idei creative. Citind acest material cap-coadă, vei înțelege care sunt canalele de comunicare a mesajului de marketing în beauty ce aduc rezultate reale. Plus, care este abordarea câștigătoare în promovarea produsului tău.
Premergător creării strategiei de promovare în domeniul de frumusețe este să creezi avatarul clientului
Înainte de a începe planificarea strategiei de beauty marketing, este esențial să identifici publicul tău țintă. Creați un avatar detaliat, luând în considerare criterii precum vârsta, sexul, stilul de viață, atitudinea față de produse, hobby-uri și interese. Această abordare te va ajuta să înțelegi cui vrei să te adresezi și să adaptezi mesajul și canalele de comunicare în consecință.
- Care sunt scopurile/obiectivele Avatarului? Care sunt valorile Avatarului?
- Ce vârstă are Avatarul?
- Este Femeie sau Bărbat?
- Care este situația Avatarului în familie? Căsătorit / necăsătorit / divorțat?
- Câți copii are Avatarul și care este vârsta lor?
- Unde locuiește Avatarul?
- Unde își petrece timpul acesta?
- Ce-i place, ce-i displace în legătură cu produsului tău sau substituentul său?
Abia după ce ai pus pe foaie cui te adresezi cu produsul sau serviciul tău, poți trece și la stabilirea metodelor, și canalelor de distribuire a mesajului tău publicitar pentru metode de promovare produse cosmetice.
1. Diferențiază-te ca brand
Identifică atuurile tale unice ca brand și folosește-le pentru a-ți construi comunicarea de marketing. Poți să te axezi pe aspecte precum utilizarea produselor organice, vegane sau cruelty-free, livrarea gratuită sau popularitatea brandului în rândul celebrităților. Clădește un USP (Unique Selling Proposition) clar pentru a sublinia ce face produsul sau serviciul tău mai bun decât al concurenței.
2. Lucrează la consolidarea brandului
Recunoașterea mărcii este crucială în promovarea afacerii tale. Asigură-te că elementele vizuale ale brandului tău sunt bine reprezentate în mediul online. Crește-ți reputația și asigură-te că brandul tău este unul cu care clienții se identifică. Or, promovarea și vânzarea de produse și servicii este condiționată de reputația producătorului. Cu cât o marcă este mai populară decât altele din aceeași categorie, cu atât succesul produsului va fi mai mare.
3. Lucrează la construirea unei comunități ale brandului
Construirea unei comunități în jurul brandului tău este o tactică nouă și eficientă de promovare. O comunitate formată din clienți, angajați, furnizori, parteneri și urmăritori ai brandului va consolida imaginea ta în mediul online. Interacționează activ cu această comunitate, oferindu-le beneficii speciale, și transformă-ți urmăritorii în ambasadori ai brandului. Multe vânzări au loc datorită încrederii în brand. 88% dintre cumpărători țin să creadă în dovezile sociale și recenziile lăsate în online.
Oamenii care fac parte din comunitatea ta trebuie tratați cu beneficii speciale. Cum ar fi: acces la produsele și serviciile noi înaintea celorlalți, acces la webinare și training-uri cu specialiști, oferte exclusive, întâlniri cu make-up artiști. Și alte tipuri de specialiști din beauty. Așa o să-ți transformi urmăritorii în veritabili ambasadori ai brandului.
4. Recurge la User-Generated Content (UGC):
Cuprinde în strategia ta de marketing conținut generat de utilizatori. Utilizatorii au încredere mai mare în conținutul vizual generat de alți utilizatori, cum ar fi video-uri și imagini, decât în cel scris. Stimulează generarea de conținut legat de afacerea ta prin concursuri, provocări și întrebări adresate publicului.
4. Apelează la influenceri
Mai ales în Republica Moldova și România, unde promovarea prin intermediul influencerilor este încă relativ ieftină și impactul acestora este destul de mare. Normal, că trebuie să fii atent la impactul din online al influencerilor pe care intenționezi să-i abordezi. Dar și la potrivirea dintre produsul tău și audiența lor. Pe cât mai bine pliat este produsul tău pe interesele urmăritorilor lor, pe atât și ție îți va crește numărul de abonați, prospecți și clienți.
Dacă compania ta se concentrează pe un grup țintă mic, atunci cu siguranță un influencer din nișă te poate ajuta să-ți crești vizibilitatea. Cu atât mai mult cu cât domeniul de beauty chiar este dominat de influenceri și urmăritorii fideli ai acestora.
Trebuie să mai știi și că acum vizibilitate au micro și nano-influencerii. Or, credibilitatea macro influencerilor a scăzut considerabil în acest an. Iar brandurile și-au concentrat eforturile asupra unor ambasadori de brand cu numere de urmăritori mai mici, dar mai nișați, și, de fapt, mai rezultativi.
Fie că apelezi la micro sau macro influenceri, tu arăți prin ei un stil de viață inspirațional, un stil la care oamenii simpli aspira să ajungă. În acest caz, produsul sau serviciul tău e o cale prin care clienții să simtă că au același statut ca influencerii din online.
5. Combină eforturile din Social Media cu SEO:
Este lucru știut că SEO crește vizibilitatea unui site în motoarele de căutare pentru a obține mai mult trafic. Iar SMM-ul folosește site-urile de social media pentru a crește gradul de recunoaștere al mărcii. Mai mult decât atât, activitatea pe site-urile de socializare precum Facebook, Pinterest a devenit în ultimul timp un factor important în cadrul procesului de optimizare SEO. Share-urile și like-urile primite de postările pe pagina de fani a unui site web reprezintă voturi de încredere a căror greutate este comparabila cu cele obținute prin link building. Adică, prin popularizare prin articole de PR și știri comerciale.
Un accent aparte trebuie să fie pus pe contentul de pe Instagram. O bună idee este să vii cu un hashtag propriu (care nu e neapărat numele firmei, dar are mai degrabă legătură cu atuurile produsului/serviciului tău).
Ce tipuri de content să creezi pe rețele sociale?
- Postări de tipul „înainte” și „după”.
- Prezentarea colegilor.
- Tutoriale de tipul „Cum să”: sfaturi text sau video, ghiduri. video-uri, lecții, trucuri utile.
- Testimoniale de la clienți, pe un șablon de firmă.
- Concursuri și giveaway-uri, dacă ești la început de cale sau vrei să-ți mărești audiența.
Întotdeauna oferă niște bonusuri/cadouri. Măcar fie și simbolice, care pe tine nu te costă mul. Dar care te vor diferenția în ochii clientelei și le va face experiența de lucru cu tine mult mai plăcută. Dintre metodele de fidelizare cele mai eficiente sunt:
- Cashback-ul - prin anumite % din cheltuieli restituite în contul clientului și care nu pot fi transformate în bani. Dar pe care se pot procura produse.
- Concursurile pe bază de conținut sunt o idee excelentă de a genera UGC. Cum ar fi: folosirea unui hashtag special sau etichetarea unor prieteni în comentarii.
- Poze și materiale video de la evenimente și întâlniri din offline. Le obții organic, datorită experienței unice pe care o asiguri audienței tale.
- Bilete cu mesaje în colete. Adaugă provocări în coletele livrate, ca să se genereze content despre brandul tău. Plus, motivează-ți clientela cu un cod de reducere să posteze online despre comanda primită.
7. Dacă vinzi produse, folosește-te de tehnicile de reluare a coșului abandonat
Prin tehnici de remarketing și retargeting vei reuși să salvezi un coș abandonat. Căci, prin bannere de reamintire rămâi în mintea potențialului tău client. Și astfel vei crește șansele ca acesta să revină pentru a finaliza cumpărătura. Remarketingul este considerat a fi metodă de promovare a website-urilor prin Google și social media (Google și Facebook Ads) foarte populară. Asta datorită costurilor reduse și a eficienței sporite.
Iar dacă cumpărătorii tăi au fost logați în cont, trimite-le în mai puțin de 10 minute un e-mail de recuperare a coșului.
O altă metodă de a duce la finalizare o tranzacție este setarea unui exit pop-up cu un cod de reducere. Acesta ar trebui să apară când se detectează intenția de părăsire a site-ului.
8. Recurge la content marketing: atât la crearea de content pentru blog, cât și la ținerea unui vlog pe YouTube
Conținutul este, în prezent, o garanție a calității promovării digitale. Această activitate este inerentă strategiei de marketing pe care o adoptă compania. Și, respectiv, trebuie să fie realizată concomitent cu toate celelalte măsuri de promovare. Conținutul trebuie să poată atrage clienții, precum și să le rezolve problemele. Cu siguranță se poate scrie conținut de calitate folosind cuvinte cheie relevante, care vor influența pozitiv și partea de SEO a site-ului tău. Conținutul de calitate este întotdeauna un factor esențial, prin care Google determină importanța unei pagini pentru un anumit subiect și clasează un conținut. Poți oferi sfaturi de make-up, top produse pentru prevenirea îmbătrânirii tenului, sfaturi utile pentru aplicarea machiajului Vorbește despre tot: de la pensule la tehnici de machiaj și produse folosite, etapele corecte ale îngrijirii tenului etc. Ideile ar trebui să curgă gârlă din întrebările și interesele audiențe tale țintă. Dar și să-i ajute cu oferirea de răspunsuri complete, bine structurare și cu adevărat utile abonaților tău.
De menționat aici e că nu este necesar să investești bugete exorbitante în tehnică video și de editare. Există dispozitive mobile care pot genera materiale video și fotografii numai bune de postat. Iar aplicațiile mobile pot fi folosite pentru editare foto și video de pe telefon, ușor și intuitiv.
9. E-mail marketing pentru beauty: un mare Da!
Atât la ofertele noi, cât și la produsele nou apărute, top produse ale brandului, dar și pentru coșuri abandonate - e-mail marketingul funcționează. Condiția este ca newsletter-ele să nu fie numai de vânzare, ci și informative. Plus, să vină cu avantaje palpabile pentru abonații tăi. Cum ar fi: anumite mesaje periodice cu resurse educaționale. Follow-up după comandă și după abonare prin e-mail marketing cu diferit conținut atractiv de: mulțumire, cerere recenzie, cross-sell, upsell, recomandări de produse etc.
Beauty marketingul este frumos și creativ, atâta timp cât ești dispus să investești mai ales timp și atenție în promovarea ta. Iar dacă vei lucra la consolidarea unei comunități în jurul brandului, vei fi în centrul atenției și popular în nișa ta ani la rând.
Acum ai la dispoziție o strategie de marketing pentru nișa de beauty. Fiecare tactică are scopul să aducă rezultate reale și să atragă clienții potriviți către afacerea ta din domeniul frumuseții. Dacă simți că nu ai suficient timp pentru a pune în practică toate aceste metode, echipa noastră de specialiști cu peste 7 ani de experiență în domeniu poate să te ajute. Sună-ne la +373 69 809 235 sau lasă-ne un mesaj pe info@seolitte.com.
Fii mereu în pas cu cele mai noi tendințe de beauty marketing și construiește o afacere de succes în această industrie fascinantă!