martie 22, 2024

Alina Hasnaș

Cum să anticipăm și să răspundem la schimbările de algoritm în timp real? Sfaturi SEO

Este crucial să anticipăm și să reacționăm rapid la modificările de algoritmi pentru a menține sau îmbunătăți poziția în rezultatele căutării, în condițiile în care tehnologia avansează tulburător de rapid. Așadar, cum ne adaptăm și noi, ca experți SEO, la schimbările lui Google, în timp real?

1. Analiza periodică a tendințelor de căutare: Pentru a anticipa schimbările, trebuie să fii la curent cu tendințele de căutare din nișa ta. Utilizează constant instrumente de analiză pentru a identifica cuvintele cheie noi și pentru a înțelege modul în care utilizatorii își formulează căutările. Există o varietate de instrumente care pot oferi insight-uri valoroase despre comportamentul utilizatorilor și tendințele de căutare, precum SEMrush, Ahrefs, printre cele ce pot fi accesate gratuit se numără Google Trends și Keyword Planner.

O altă abordare ar fi să fii atent/ă și la feedback-ul de nișă. Schimbările în comportamentul de căutare sunt adesea reflectate și în social media. Monitorizează conversațiile pe platformele sociale pentru a identifica subiecte de interes și cuvinte cheie care capătă popularitate rapid. Atrage o deosebită atenție întrebărilor pe care le adresează potențialii tăi clienți și feedback-ului pe care îl oferă aceștia ție sau concurenților tăi (o poți face pe Quora - platformă online cu întrebări-răspunsuri).

2. Experiența Utilizatorului (UX) contează mai mult decât oricând: Algoritmii acordă o atenție tot mai mare experienței utilizatorului. Paginile rapide, mobile-friendly și cu un conținut de calitate vor fi avantajate în topurile Google. Investește în UX și asigură-te că site-ul tău oferă o experiență plăcută utilizatorilor.

Ce înseamnă un UX bun? Elemente interactive și o interfață prietenoasă, ce stimulează angajamentul utilizatorilor. Elemente precum sondaje, comentarii quiz-uri, elemente multimedia și alte modalități de participare pot contribui la creșterea timpului petrecut pe site, și la reducerea ratei de respingere. Plus, o structură de navigare coerentă și ușor de înțeles facilitează parcurgerea site-ului și găsirea informațiilor dorite. Iar o navigare clară și intuitivă contribuie la scăderea ratei de respingere și la creșterea angajamentului utilizatorilor.

3. Conținutul EAT (Expertiză, Autoritate, Încredere - de la Trust, din engleză): Google acordă o atenție deosebită conținutului care demonstrează expertiză, autoritate și încredere (EAT). Asigură-te că ai un conținut relevant, precis și susținut de surse credibile.

  • Pentru partea de expertiză, conținutul trebuie să reflecte o înțelegere profundă a subiectului abordat. Acesta poate fi atins prin investigație amănunțită a subiectului pentru a furniza informații corecte și la curent cu noutățile.
  • Demonstrarea autorității în nișa ta este crucială. Poți să construiești autoritate prin obținerea de backlink-uri de la site-uri cu autoritate și relevante. Dar și aparițiile în mass-media și recunoașterea publică sporesc autoritatea.
  • Utilizatorii trebuie să aibă încredere în informațiile furnizate pe site-ul tău. Recenziile pozitive și testimonialele contribuie la construirea încrederii utilizatorilor. Plus, asigură-te că site-ul tău are politici transparente privind confidențialitatea, securitatea și altele.

4. Core Web Vitals și SEO: Core Web Vitals au devenit un element cheie în evaluarea experienței utilizatorului și au un impact semnificativ asupra clasamentelor în motoarele de căutare. Iată cei mai importanți paramentri de măsurat și îmbunătățit pentru SEO:

  • Largest Contentful Paint (LCP): Măsoară timpul necesar pentru ca cea mai mare parte a conținutului să fie afișată pe ecran. O valoare mică indică o încărcare rapidă a paginii.
  • First Input Delay (FID): Măsoară timpul între prima interacțiune a utilizatorului (de exemplu, click pe un buton) și momentul în care browser-ul răspunde la acea interacțiune. Un FID mic indică o interactivitate rapidă. Dacă o pagină are un FID mare, utilizatorii pot experimenta o întârziere notabilă între momentul în care încearcă să interacționeze cu site-ul și momentul în care acesta răspunde, ceea ce poate duce la  abandon. Reducerea și amânarea sarcinilor JavaScript, optimizarea resurselor critice pentru randare și utilizarea cache-urilor pot contribui la îmbunătățirea FID.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Evaluează stabilitatea vizuală a paginii, pe măsură ce se încarcă. O valoare mică indică o pagină care nu se schimbă brusc în timpul încărcării, evitând frustrarea utilizatorilor. Se recomandă specificarea dimensiunilor imaginilor și gestionarea adecvată a publicității, precum și a elementelor încărcate dinamic.

5. Interacțiuni directe cu utilizatorii prin chat-uri: Chat-urile pe site devin din ce în ce mai populare. Ele contribuie la SEO prin îmbunătățirea experienței utilizatorilor și anume prin oferirea de răspunsuri imediate la întrebări, sau să oferindu-le asistență în timp real, îmbunătățind, astfel, experiența generală. Prin chat-uri directe, poți identifica și rezolva problemele utilizatorilor în timp real, reducând, astfel, rata de respingere și îmbunătățind retenția pe site. Iar oferind ghidare și asistență directă, chat-urile pot contribui și la o navigare mai eficientă pe site.

Adaptarea continuă la schimbările algoritmice este cheia succesului în SEO. Fii proactiv, învață și adaptează-ți strategiile pentru a răspunde rapid la noile provocări din lumea SEO. 

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top