noiembrie 15, 2022

Alina Hasnaș

Bugetul SEO: Cum se planifică și bugetează campaniile SEO?

Dacă ești începător într-ale marketingului digital, probabil că a alege, altfel decât ochiometric, să stabilești bugetul SEO e probabil o activitate ce-ți vine peste mână. Plus, îți poate chiar provoca o oarecare nesiguranță sau chiar anxietate. Pentru anul 2023 oferta de servicii de promovare este atât de extinsă, iar cifrele propuse de agenții și freelanceri sunt atât de diferite, încât a ști să alegi grâul de neghină este esențial. Să învățăm să o facem, în acest articol!

Cum se stabilește corect bugetul SEO și cel de digital marketing?

  1. Totul începe de la obiectivele tale de vânzări pe anul ce vine. Vânzările pot fi estimate pe baza istoricului afacerii +- variațiile în %, date de situația economică din zonă. Plus, de trendul pe care se află afacerea și de contractele pe termen lung, pe care le ai deja semnate. Este foarte important să și compari cifrele tale de vânzări cu cele ale concurenților, de obicei situații financiare relevante poți găsi pe online. Folosește, așadar, datele despre venituri și cheltuieli, numărul de angajați și profiturilor companiilor de top din această industrie pentru a înțelege care este potențialul nișei tale. Foarte important de menționat aici este că vei veni cu corecturile necesare trimestrial la aceste estimări. Asta pentru a ține degetul pe plus în ceea ce ține de venituri și cheltuieli, ajustarea și schimbarea direcției de investire, la necesitate.
  2. O metodă bună de a defini bugetul anual de marketing este ca % din venitul realizat în anul precedent, sau din profitul estimat la primul punct. O regulă de bază pentru stabilirea unui buget de marketing este de la 6 la 12% din venitul brut. Adică, cu cheltuieli mai mari în primele faze, pe măsură ce vă stabiliți baza de marketing. Mai ales pe partea de SEO ar trebui să fii pregătit/ă de faptul că investiția se răscumpără în minimum 6 luni.

bugetul SEO și roi 2023

3. Distribuie corect bugetul de marketing pe canale. Cum se face asta? Dacă e să vorbim în linii generale, pe online ai 2 mari furnizori de spațiu publicitar: Google și Facebook. Practic între ei doi se vor împărți bugetele tale. Mai ales dacă ești la început de cale și ai nevoie să acaparezi cât mai multe lead-uri calificate din mediul virtual.

Bugetul pentru Facebook

Așadar, să le luăm pe rând. Pentru Facebook bugetele lunare se stabilesc în funcție de mărimea audienței țintite. Avem costul per mia de afișări în țara care te afli și pentru industria ta. Mai adaugi la aceste cifre frecvența cu care dorești să te afișezi în fața prospecților. Și voila: atâta trebuie să cheltui pe Facebook pentru a afișa reclama ta într-un mod optimal, celor care ar putea fi interesați de produsele și serviciile tale.

Bugetul pentru Google Ads

Când este vorba de Google Ads, ai de urmat cam același principiu. În conformitate cu un cost mediu per click-ul obținut în nișa ta și pe cuvintele-cheie pe care le țintești, poți stabili un buget lunar. Iar 50% din acesta îl poți planifica pentru activități de remarketing. Cu siguranță ți s-a întâmplat ca în timpul navigării pe internet să îți apară o publicitate online a unui site pe care l-ai vizitat recent. Acesta este modul în care funcționează remarketing-ul și este deosebit de potent în a aduce lead-uri de calitate.

Disclaimer: orice mesaj de marketing funcționează numai dacă brandul promovat este de calitate bună și este onest cu a sa clientelă. Or, oricât de creative, de colorate și frumoase ar fi reclamele tale, ele încă pot eșua, dacă nu are cine răspunde frumos la apeluri în compania ta.

Bugetul SEO: cum stabilesc agențiile și specialiștii SEO bugetele necesare campaniilor de optimizare SEO?

Specialiștii noștri SEO iau în considerare totul. Adică: de la nevoile afacerii și performanța site-ului web, analiza concurenților, optimizarea SEO pe pagină, strategiile de creare a backlink-urilor, SEO local și multe altele.

bugetul SEO 2023 - pași de creare

În mare, prețul serviciilor SEO propuse depinde de 3 factori esențiali:

  1. Maturitatea pieței și nivelul de concurență de pe piață.
  2. Gradul de optimizare actual al site-ului tău.
  3. Scopurile propuse. Adică, nivelul de vizibilitate și impactul care sunt urmărite de către către tine.

Pachetele sugerate în ofertă iau de obicei în calcul unul sau mai multe dintre caracteristicile menționate mai sus.

Iată ce analizăm înainte de a-ți propune un pachet de servicii SEO pentru site-ul tău:

  • De cât timp există domeniul tău web? Dar de cât timp sunt pe piață alte site-uri web care concurează pentru aceleași cuvinte cheie?
  • Cât trafic organic vedem în prezent în Google Analytics și care sunt, în general, sursele tale de trafic?
  • Site-ul este clasat doar pentru cuvintele cheie de brand sau există și cuvinte cheie mai competitive, care aduc site-ului tău afișări și click-uri?
  • Ce spune Google Search Console despre afișările și click-urile pe site-ul tău de-a lungul timpului? E vorba de creștere, regresie sau stagnare?
  • Acest site a fost vreodată penalizat?
  • Site-ul tău deține în prezent ceva poziții pe prima pagină pentru termenii de căutare relevanți, fie la nivel local, fie la nivel național?
  • Cât de sănătos este profilul tău de backlink-uri în raport cu site-urile de top din nișă?
  • Ești în concurență cu brandurile mari, cu afaceri locale foarte cunoscute, sau conduse de personalități notorii?
  • Cât de des publică cei mai mari concurenți ai tăi articole de blog, știri și/sau pagini web noi?
  • Poate compania să-și asume o campanie de SEO chiar acum? Sau există o necesitate stringentă ca acest buget să fie alocat unui canal de marketing care se răscumpără mai rapid?
  • Care este rata de respingere a site-ului tău? Este în parametri potriviți pentru nișa din care face parte?

Să vorbim un pic și de cifre, iată care e bugetul SEO în funcție de competitivitate:

  • Bugetul SEO pe o piață online competitivă ajunge și la câteva mii de euro pe lună.
  • Pentru SEO care încearcă să atragă cumpărători locali pe o piață nu chiar atât de competitivă, este posibil să lansezi o campanie locală de SEO cu 300 - 1000 euro/lună.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top