RankBrain este al treilea cel mai important factor de clasare în Google. Iar acest ghid descrie tot ce trebuie să ştim despre algoritmul Google RankBrain.
Conţinut:
CAPITOLUL 1: Ce este Google RankBrain?
CAPITOLUL 2: Cum funcţionează RankBrain
CAPITOLUL 3: Analiza cuvintelor-cheie, în lumea RankBrain
CAPITOLUL 4: Cum se optimizează titlurile şi meta descrierile pentru a îmbunătăți CTR-ul (rata de click)
CAPITOLUL 5: Cum optimizăm conţinutul pentru a micșora rata de respingere
CAPITOLUL 6: Bonus: Strategii de optimizare şi studii de caz cu RankBrain
CAPITOLUL 1: Ce este Google RankBrain?
RankBrain este un algoritm de învăţare automată (AI) folosit de Google, pentru a sorta rezultatele căutării, dar ajută şi la procesarea şi înţelegerea interogărilor de căutare.
De ce este RankBrain diferit?
Înainte de RankBrain, 100% din algoritmul Google era codat manual. Desigur, și inginerii de la Google încă lucrează la algoritm, dar RankBrain optimizează algoritmul pe cont propriu.
În funcţie de cuvântul cheie introdus în căsuța de căutare, RankBrain va mări sau micşora importanţa: backlink-urilor, a prospeţimii conţinutului, a lungimii conţinutului, a autorităţii de domeniu etc., după care analizează modul în care cei ce caută în Google interacţionează cu noile rezultate ale căutării, şi în dependenţă de aceasta, fie algoritmul nou rămâne, fie RankBrain revine la algoritmul vechi.
A fost testată identificarea celei mai bune pagini dintr-o căutare atât de ingineri de la Google, cât şi de RankBrain. RankBrain i-a depăşit pe ingineri cu 10%!
Pe scurt, RankBrain funcţionează. Să vedem în continuare cum.
CAPITOLUL 2: Cum funcţionează RankBrain?
RankBrain are două funcţii principale:
- Înţelege interogările de căutare (cuvintele cheie introdusă în căsuța de căutare în Google);
- Măsoară modul în care oamenii interacţionează cu rezultatele (adică satisfacţia utilizatorilor).
Să descriem fiecare dintre acestea:
Cum înţelege RankBrain orice cuvânt cheie căutat?
Acum câţiva ani, Google avea o problemă: 15% dintre cuvintele cheie căutate pe Google nu au fost niciodată văzute anterior.
15% sună nu prea mult, dar când sunt procesate miliarde de căutări pe zi, cifra ajungea la 450 de milioane de cuvinte cheie, zilnic.
Înainte de apariția algortimului RankBrain, Google scana paginile pentru a vedea dacă acestea conţin cuvântul cheie căutat, dar, aşa cum acestea erau noi, Google nu avea o idee ce voia de fapt căutătorul. Aşa că încerca să ghicească.
De exemplu, pentru „consola gri dezvoltată de Sony”, Google ar căuta pagini care conţineau termenii „gri”, „consola”, „dezvoltat” şi „Sony”.
Azim RankBrain înţelege ce cauţi şi oferă un set de rezultate 100% exacte.
Care e diferenţa?
Înainte, Google încerca să potrivească cuvintele din interogare cu cuvintele de pe o pagină. Astăzi, RankBrain încearcă să-şi dea seama ce se vrea de fapt. Cum? Prin potrivirea cu cuvintele cheie pe care Google le-a mai văzut înainte.
De exemplu, Google RankBrain a observat că mulţi oameni caută „consolă gri dezvoltată de Nintendo” şi a intuit că ei doresc să vadă un set de rezultate despre consolele de joc. Deci, atunci când cineva caută „consola gri dezvoltată de Sony”, RankBrain aduce rezultate similare cu cele pe care le cunoaşte deja („consola gri dezvoltată de Nintendo”). Aşa arată rezultatele despre console: în acest caz, PlayStation.
Cu ceva timp în urmă, Google a relatat despre modul în care utilizează învăţarea automatizată, pentru a înţelege mai bine intenţia căutătorului. El descria o tehnologie numită „Word2vec”, care transformă cuvintele cheie în concepte.
De exemplu, Google afirmă că această tehnologie „înţelege că Parisul şi Franţa sunt relaţionate la fel ca Berlinul şi Germania (capitală şi ţară), şi nu acelaşi lucru cu Madridul şi Italia”.
RankBrain, probabil, foloseşte o tehnologie similară, chiar dacă nu s-a menţionat atunci despre acest fapt.
Cum măsoară RankBrain satisfacţia utilizatorilor?
Sigur, RankBrain o mai poate da în bară la înţelegerea cuvintelor-cheie noi, dar poate chiar să şi decodeze algoritmul, pe cont propriu.
Însă întrebarea importantă este: odată ce RankBrain prezintă un set de rezultate, cum ştie dacă sunt, de fapt, bune? Ei bine, prin observaţie. Dacă mai mulţi oameni preferă o anumită pagină ce apare în rezultatele căutării, atunci ea, în timp, se va bucura de poziții îmbunătăţite în clasament. Dacă nu, pagina respectivă va fi înlocuită cu o alta, iar data viitoare când cineva va căuta acel cuvânt cheie (sau un termen similar), RankBrain va observa din nou reacția oamenilor.
Dar ce observă, de fapt, RankBrain?
Cum interacţionează oamenii cu rezultatele din căutări, şi anume:
- CTR (rata de click) organică
- Cât de adânc a navigat utilizatorul pe website
- Rata de respingere
- Pogo-sticking
Acestea sunt semnale UX.
Să pesupunem că în timpul jocului de tenis ţi-ai întins un mușchi. Deci, cauţi în Google muşchi întins”.
Faci click pe primul rezultat, dar vezi că articolul este plin de conţinut de umplutură, de aceea apeşi pe butonul „înapoi”. Alegi al doilea rezultat, dar nici acesta nu este bun. Dai înapoi, apeşi pe al treilea rezultat şi bingo! ai găsit exact ce căutai. De aceea, nu te-ai întors înapoi la lista de rezultate, iar pentru Rank Brain aceasta înseamnă că pagina la care te-ai oprit este valoroasă şi Google o ridică în top.
Acţiunile înainte-înapoi înseamnă „Pogo-sticking”. Dacă Google observă că oamenii părăsesc repede o pagină, pentru a da click pe un alt rezultat al căutării, acesta trimite un mesaj puternic către Google: „Pagina nu e de calitate!"
Şi din contra, dacă Google observă că o mulţime de oameni se opresc şi nu mai fac pogo-sticking pe un anumit rezultat, îi va da paginii un impuls în top, pentru a o face mai uşor de găsit.
CAPITOLUL 3: Analiza cuvintelor cheie în lumea RankBrain
Aşadar, Google poate înţelege acum INTENŢIA în spatele unui cuvânt cheie. Ceea ce înseamnă că, probabil, va fi necesar să optimizăm procesul de analiză a cuvintelor cheie, astfel încât acesta să fie mai prietenos cu RankBrain.
Dar cum? Prin ignorarea cuvintelor cheie de top long-tail (ele sunt învechite).
De exemplu, puteai crea o pagină optimizată pentru „cel mai bun instrument de cercetare a cuvintelor cheie”, iar alta optimizată pentru „cel mai bun instrument pentru analiza cuvintelor cheie”. Şi vechiul Google le-ar fi clasat pe fiecare dintre ele pentru respectivele cuvinte cheie lungi.
Astăzi, RankBrain deja înţelege că aceşti termeni sunt în esenţă acelaşi lucru și arată rezultate aproape identice în căutare.
Ce să faci în acest caz? Optimizează pentru cuvinte cheie medii
Ele obţin, în mediu, un volum mai mare de căutare, decât cele lungi. Dar nici nu sunt mega competitive.
De exemplu, iată un set de cuvinte cheie în jurul temei „Dieta Paleo”. Termenii de mijloc sunt Cuvinte cheie de lungime medie. Când optimizăm pagina în jurul unui cuvânt cheie mediu (şi facem din aceasta o pagină grozavă), RankBrain va clasa pagina în mod automat pentru termenul respectiv... şi pentru mii de cuvinte cheie similare.
Un exemplu pentru SEO on-page în lumea RankBrain?
Să presupunem că am scris un articol despre toate instrumentele SEO pe care vreodată le-ai utilizat. Cuvântul cheie mediu-tail utilizat este Instrumente SEO.
Cel mai important este că RankBrain înţelege că pagina se referă la concept precum: „Unelte SEO”, „SEO software”, „instrumente de analiză SEO” etc.
Ca urmare, doar această pagină ar putea ajunge în clasament cu mii de cuvinte cheie diferite.
CAPITOLUL 4: Cum se optimizează titlurile şi meta descrierile pentru a îmbunătăți CTR-ul (rata de click)
După cum am văzut în capitolul 1, valoarea CTR-ului organic este un semnal important de clasare, pentru RankBrain.
Dar cum să-i facem pe oameni să facă click pe rezultatul nostru?
- Împachetăm titlurile cu emoţie. Ele atrag mai multe click-uri.
Copywriterii cunosc acest lucru de ani de zile. Iar recent au apărut şi date concrete care întăresc acest fapt. CoSchedule a găsit o corelare clară între titlurile extrem de emoţionale şi distribuirile sociale.
Să comparăm 2 titluri: Sfaturi privind productivitatea: Cum să obţinem mai mult şi Distrugem lista de sarcini, cu aceste 17 sfaturi de productivitate.
La prima vedere ele sunt la fel, dar doar al doilea are acel „wow” care îi face pe oameni să acceseze articolul. În acelaşi timp, este păstrat un SEO prietenos.
Desigur nu are întotdeauna sens să se creăm titluri extrem de emoţionale. Dar, ori de câte ori este posibil, este şi binevenit.
Adăugăm paranteze rotunde şi pătrate la sfârşitul titlurilor.
Într-un studiu efectuat câţiva ani în urmă de HubSpot și Outbrain, au fost analizate 3,3 milioane de titluri. Cele cu paranteze le-au depăşit în rata de click cu 33% pe cele fără paranteze.
Tipuri de paranteze utilizate ar fi:
- (2024)
- [Infografic]
- (Informații noi)
- [Raport]
- (Studiu de caz)
- (Sfaturi demonstrate).
Presărăm în etichetele de titlu cuvinte puternice:
Tocmai pentru că acestea au un impact emoţional serios, ies mai mult în evidenţă şi, respectiv, atrag mai multe accesări.
Iată şi o listă cu cuvinte puternice:
- Efectiv
- Studiu de caz
- Exemplu
- Demonstrat
- Studiu
- Nou
- Puternic.
Nu uităm să optimizăm meta descrierile pentru CTR (pentru a crește rata de click)
Da, meta descrierile nu ne ajută direct cu SEO. Dar o descriere optimizată poate creşte semnificativ valoarea CTR-ului.
Cum creăm o meta descrierile care aduce rezultate?
- Punem emoţie în descriere. Exact ca în titlu.
- Vindem DE CE cineva ar trebui să acceseze rezultatul nostru. Este conţinutul nostru inteligibil? Bazat pe studii? Haios?
- Copiem cuvinte şi fraze folosite în publicitatea cu plată (de la Google Ads) şi le includem în meta descriere.
- În sfârşit, includem cuvântul cheie ţintă. Google îl va scoate în evidenţă.
Capitolul 5: Cum optimizăm conţinutul pentru o rată de respingere mică?
Bine, am aplicat sfaturile descrise mai sus pentru CTR, acum mai mulţi oameni decât oricând fac click pe rezultatul nostru, dar cum îi arătăm lui Google că acest rezultat îi face pe utilizatori mulţumiţi?
Mărim timpul petrecut în pagină. Acesta este timpul pe care un căutător Google îl cheltuie pe site-ul nostru, după ce a dat click pe rezultatul nostru.
Evident, cu cât cineva petrece mai mult pe pagina ta, cu atât este mai bine pentru Google, care o ridică mai sus în rezultatele căutării. Dar dacă oamenii părăsesc pagina după nici 2 secunde, Google o dă în jos, cu câteva poziţii.
Deci, este logic ca RankBrain să măsoare timpul petrecut pe pagină.
Așadar, cum reducem rata de respingere şi majorăm timpul petrecut în pagină?
- Aducem conţinutul important cât mai sus în pagină: când cineva face click pe site-ul nostru din Google, vrea un răspuns la întrebarea sa ACUM. Ei nu doresc să deruleze în jos pentru a citi tooot conţinutul. De aceea, eliminăm tot ce împinge conţinutul în jos şi aducem textul mai sus.
- Folosim introduceri scurte (5-10 propoziții MAXIMUM): anume ele ajută în 90% dintre cazuri cititorului să ia hotărârea de a rămâne sau... a pleca. Simplu: cel care caută ceva în Google, deja ştie despre acest subiect. Nu este nevoie de o introducere masivă. În schimb, utilizăm introducerea pentru a vinde conţinutul de mai jos.
- Publicăm conţinut lung, comprehensiv.
Conţinut mai lung = mai mult timp petrecut pe site. În plus, acesta poate răspunde pe deplin interogării căutate. Cel puţin 2.000 de cuvinte sunt necesare pentru o clasare bună.
De exemplu, să presupunem că căutăm „cum să alerg la un maraton”.
Avem un rezultat cu 300 cuvinte şi un altul cu o descriere mai lungă. Pe care îl alegem? Evident că pe al doilea, întrucât el conţine un ghid cuprinzător, care acoperă tot ce trebuie să ştim despre desfăşurarea unui maraton.
4. Împărţim conţinutul în bucăţi mai mici: citirea dintr-o răsuflare a 2.000 de cuvinte este dificilă. Din fericire, există subtitlurile, pe cre le putem folosi elegant. Acest lucru îmbunătăţeşte lizibilitatea şi, prin urmare, timpul de navigare pe paginâ. Mai exact, distribuim câte 200 de cuvinte din conţinut în fiecare subcapitol.
Sfat pentru Profesionişti: evitaţi subdenumirile plictisitoare, cum ar fi „Burghiile rever” sau „Fiţi hidratat”. În schimb, împachetaţi-le cu emoţie. De exemplu: „3 burghii rever pe care profesioniștii le utilizează” şi „Ce spun noile studii despre necesitatea de a fi hidratat”.
CAPITOLUL 6: Strategii de optimizare şi studii de caz RankBrain
Cum creştem gradul de conştientizare a mărcii și îmbunătăţim CTR-ul?
Dacă cineva îți cunoaşte brandul, este mai probabil să facă click pe site-ul în rezultatele căutării. De fapt, datele de la WordStream au constatat că gradul de cunoaştere a mărcii poate creşte CTR-ul cu până la 342%!
Cum creştem gradul de conştientizare al mărcii?
- Pentru început, încercăm Ads pe Facebook. Chiar dacă oamenii nu dau click şi nu se fac conversii, anunţurile de pe Facebook pot pune brandul tău în faţa a numeroşi ochi.
- Creăm un newsletter extrem de valoros. Nimic nu măreşte gradul de conştientizare a mărcii decât trimiterea de conţinut valoros în căsuţa poştală.
3. În cele din urmă, facem un „Conţinut Blitz”.
Un „Conţinut Blitz" este locul în care este creat mult conţinut într-o perioadă scurtă de timp. Iar acest lucru este mult mai puternic, decât puţin conţinut pe parcursul anului, aşa ca: postări pe blogurile altora, podcast-uri, fiți co-autori la alte articole.
4. Tranformăm „Zeros” în „Heros” (transformăm paginile cu 0 trafic în eroi):
Dacă o pagină pe site nu are performanţa sperată, o putem optimiza pentru RankBrain, şi, astfel, îi oferim o creştere semnificativă în clasament. Acest lucru, se referă, în primul rând la eticheta titlu a paginii, care poate să nu fie atât de atractivă pentru a face click pe ea. Dar după adăugarea unui număr, a unui cuvânt puternic şi a parantezelor, traficul poate crește.
Adică, RankBrain a observat creşterea CTR-ului... şi a ridicat pagina în căutări:
5. Utilizăm cuvinte cheie LSI (Latent Semantic Indexing) pentru a completa „Golurile de conţinut”:
Cuvintele cheie de tip LSI sunt cuvinte şi expresii legate de subiectul principal al conţinutului. Ele îi oferă lui RankBrain contextul de care are nevoie, pentru a înţelege pe deplin conţinutul paginii.
De exemplu, pentru un ghid despre construirea de backlink-uri, cuvintele cheie LSI sunt:
- Backlink-uri
- Autoritatea domeniului
- Expedierea e-mail-urilor
- Text ancoră.
Cuvintele cheie LSI pot fi descoperite cu Instrumentul de înţelegere a limbajului natural Watson. El înţelege şi analizează conţinutul pentru concepte, entităţi şi categorii.
Acum ești și tu gata să optimizezi site-ul pentru RankBrain! Multă baftă!