GOOGLE RANKBRAIN: Ghidul definitiv

RankBrain este al treilea cel mai important semnal de clasare pentru Google.

Iar acest ghid descrie tot ce trebuie să știm despre algoritmul Google RankBrain.

Ghidul este conceput de Backlinko și oferă informații exhaustive de care ai nevoie pentru a optimiza excelent site-ul tău în 2018. Ghidul original în limba engleză poate fi găsit aici: RankBrain Guide. Seolitte nu a doar tradus acest Ghid SEO pentru RankBrain în română, ci și a scurtat, pe alocuri, informațiile, optimizând, spunând pe scurt ceea ce contează.

google rankbrain ghid seo

Conţinut:

CAPITOLUL 1: Google RankBrain - O explicaţie vizuală a algoritmului AI

 CAPITOLUL 2: Cum funcţionează RankBrain?

 CAPITOLUL 3: Cum facem analiza cuvintelor-cheie pentru RankBrain?

 CAPITOLUL 4: Cum se optimizează titlurile şi meta descrierile pentru un CTR sporit?

 CAPITOLUL 5: Cum optimizăm conţinutul pentru rata de respingere mică (bounce rate minimum) şi timpul de aflare pe pagină maximum?

 CAPITOLUL 6: Strategii de optimizare şi studii de caz RankBrain.

 CAPITOLUL 1: Google RankBrain: O explicaţie vizuală

Ce este Google RankBrain?

RankBrain este un algoritm de învăţare automată (AI) folosit de Google pentru a sorta și clasa rezultatele căutării, de asemenea ajută şi la procesarea, şi înţelegerea interogărilor de căutare.
 

De ce este RankBrain considerat atât de diferit?

Înainte de RankBrain, 100% din algoritmul Google era cod-at manual. Desigur inginerii umani încă lucrează la algoritm, dar acum

ce e rankbrain google

RankBrain optimizează algoritmul pe cont propriu!

În funcţie de cuvântul cheie, RankBrain va mări sau micşora importanţa backlink-urilor, prospeţimii conţinutului, lungimii conţinutului, autorităţii de domeniu etc., după care analizează modul în care utilizatorii Google interacţionează cu noile rezultate ale căutării, şi în dependenţă de aceasta, fie modificarea produsă în algoritm rămâne, fie RankBrain revine la algoritmul vechi.

Într-un experiment a fost testată identificarea celui mai

rankbrain vs inginerii google

bun rezultat pentru un anumit cuvânt-cheie căutat, atât de inginerii de la Google, cât şi de RankBrain. Rezultatul a fost că RankBrain i-a depăşit pe inginerii inteligenţi cu 10%!

Pe scurt, RankBrain funcţionează. Să vedem în continuare cum.

CAPITOLUL 2: Cum funcţionează RankBrain

RankBrain are două funcţii principale:

 1. Înţelege interogările de căutare (cuvintele-cheie).
 2. Măsoară modul în care oamenii interacţionează cu rezultatele (satisfacţia utilizatorilor).

Hai să descoperim fiecare funcție în parte!

Cum poate RankBrain înţelege orice cuvânt-cheie căutat?

Acum câţiva ani, Google avea o problemă: 15% dintre cuvintele cheie căutate pe Google nu au fost niciodată căutate anterior.

15% sună ca "nu prea mult", dar când sunt procesate miliarde de căutări pe zi, cifra ajungea la 450 de milioane de cuvinte-cheie noi zilnic!

Înainte de RankBrain, Google "scana" paginile pentru a vedea dacă acestea conţin cuvântul cheie căutat, dar, aşa cum acestea erau noi pentru motorul de căutare, Google nu avea o idee clară despre ce voia de fapt căutătorul. Aşa că încerca să ghicească. optimizare pentru google rankbrain

De exemplu, pentru "consola gri dezvoltată de Sony", Google ar căuta pagini care conţineau termenii "gri", "consola", "dezvoltat" şi "Sony".

Azi RankBrain înţelege ce caută omul şi oferă un set de rezultate care-s 100% exacte.

optimizare seo pt rankbrain

Care e diferenţa?

google rankbrain functionare exemplu Înainte Google încerca să potrivească cuvintele din interogare cu cuvintele de pe o pagină. Astăzi, RankBrain încearcă să-şi dea seama ce se vrea de fapt. Cum? Prin asocierea cu cuvintele cheie pe care Google le-a văzut înainte.

De exemplu, Google RankBrain a observat că mulţi oameni caută "consolă gri dezvoltată de Nintendo" şi a intuit că ei își doresc, de fapt, să primească un set de rezultate despre consolele de jocuri. Deci, atunci când cineva caută "consola gri dezvoltată de Sony", RankBrain prezintă rezultate similare cu cele pe care le cunoaşte deja ("consola gri dezvoltată de Nintendo").

Cu ceva timp în urmă Google a relatat despre modul în care utilizează învăţarea automatizată pentru a înţelege mai bine intenţia căutătorului. El descria o tehnologie numită "Word2vec" care transformă cuvintele-cheie în concepte.

De exemplu, Google afirmă că această tehnologie "înţelege că Parisul şi Franţa sunt relaţionate la fel ca Berlinul şi Germania (capitală şi ţară), şi nu se întâmplă acelaşi lucru cu Madridul şi Italia".

cum lucreaza rankbrain de la google

RankBrain probabil foloseşte o tehnologie similară, chiar dacă nu s-a menţionat atunci despre aceasta.

Cum măsoară RankBrain satisfacţia utilizatorilor?

ux si rankbrain google Sigur, RankBrain poate da în bară la înţelegerea cuvintelor-cheie noi, dar tot el poate chiar să-și ajusteze algoritmul pe cont propriu.

Însă întrebarea importantă este: odată ce RankBrain prezintă un set de rezultate, cum ştie dacă sunt de fapt bune? Ei bine, prin observaţie. Dacă mai mulţi oameni preferă o anumită pagină din TOP rezultate, atunci ea va obţine o îmbunătăţire a poziției în clasament. Dacă nu, pagina respectivă va fi înlocuită cu alta, iar data viitoare când cineva caută acel cuvânt-cheie (sau un termen similar) va primi altă pagină în TOP.

Dar ce observă de fapt RankBrain?

El vede cum interacţionează oamenii cu rezultatele din căutări, şi anume:

 • CTR organic
 • Cât de adânc a navigat utilizatorul pe site
 • Rata de respingere
 • Pogo-sticking

Acestea sunt semnale UX.

Să pesupunem că în timpul jocului de tenis ţi-ai întins un mușchi al spatelui. Deci, cauţi în Google "muşchi întins".

Faci click pe primul rezultat, dar vezi că articolul este plin de conţinut de umplutură, de aceea apeşi pe butonul înapoi. Alegi al doilea rezultat, dar nici acesta nu este bun. Dai înapoi, apeşi pe al treilea rezultat şi bingo! ai găsit exact ce căutai. De aceea nu te-ai întors înapoi la lista de rezultate, iar pentru Rank Brain aceasta semnifică că pagina la care te-ai oprit este valoroasă şi, respectiv, Google o ridică în top.

optimizare seo in google optimizarea pentru google rank brain optimizare pozitii in google

Acţiunile de apăsare a butonul înainte-înapoi înseamnă “Pogo-sticking”. Dacă Google observă că oamenii părăsesc repede o pagină pentru a da clic pe un alt rezultat al căutării, acesta trimite un mesaj puternic către Google: "Pagina nu este calitativă!"

Şi, din contra, dacă Google observă că o mulţime de oameni se opresc şi nu mai fac pogo-sticking pe un anumit rezultat, îi va da paginii un impuls în TOP pentru a o face mai uşor de găsit.

 

CAPITOLUL 3: Analiza cuvintelor cheie pentru RankBrain

 

Aşadar, Google poate înţelege acum INTENŢIA în spatele unui cuvânt-cheie. Ceea ce înseamnă că probabil va fi necesar să optimizăm procesul de căutare a cuvintelor-cheie, astfel încât acesta să fie mai prietenos cu RankBrain.

 

Dar cum? Prin ignorarea cuvintelor cheie tong-tail (lungi), ele sunt deja învechite.

De exemplu, puteai crea o pagină optimizată pentru "cel mai bun instrument de cercetare a cuvintelor-cheie", iar alta optimizată pentru "cel mai bun instrument pentru analiza cuvintelor cheie". Şi vechiul Google le-ar fi clasificat pe fiecare dintre ele pentru respectivele cuvinte cheie de tip long-tail.

cum opereaza rankbrain

Astăzi RankBrain deja înţelege că aceşti termeni sunt în esenţă acelaşi lucru. El arată rezultate aproape identice în căutare.

funcționare rankbrain

Ce să faci în acest caz? Optimizezi pentru cuvinte-cheie de lungime medie!

Ele obţin un volum mai mare de căutare decât cele lungi, în mediu. Dar nici nu sunt atât de competitive ca cele short-tail.

De exemplu, iată un set de cuvinte cheie la tema "Dieta Paleo". Termenii din mijloc sunt Cuvinte-cheie de lungime medie. Când optimizăm pagina în jurul unui cuvânt-cheie mediu (şi facem această pagină minunată), RankBrain va clasifica pagina în mod automat pentru termenul respectiv ... şi mii de cuvinte cheie similare.

lucru cu cuvinte-cheie rank brain analiza cuvinte cheie rankbrain

Un exemplu pentru SEO on-page în lumea RankBrain:

Să presupunem că am scris un articol despre toate instrumentele SEO pe care le-am utilizat vreodată. Cuvântul cheie de lungime medie este SEO Tools.

Cel mai important este că RankBrain înţelege că pagina se referă la concept precum: “Instrumente SEO”, “SEO software”, “instrumente de cercetare a cuvintelor cheie” etc.

Ca urmare, doar această pagină va fi în clasament cu mii de cuvinte cheie diferite!

Capitolul 4: Cum se optimizează titlurile şi meta descrierea pentru un CTR mare

După cum am văzut în capitolul 1, valoarea CTR-ului organic este un semnal important de oferire a pozițiilor în clasament pentru RankBrain.

Dar cum să-i facem pe oameni să facă clic pe rezultatul nostru?

 • Împachetăm titlurile cu emoţie! Ele atrag mai multe clicuri.

Copywriterii cunosc acest luru de ani de zile. Iar recent au apărut şi date concrete care întăresc acest fapt. CoSchedule a găsit o corelare clară între titlurile extrem de emoţionale şi distribuirile în mediile sociale.

optimizarea etichetelor SEO pentru rankbrain Să comparăm 2 titluri: "Sfaturi privind productivitatea: Cum să obţinem mai mult" şi "Distrugem lista de sarcini cu aceste 17 sfaturi de productivitate".

Deși putem ușor să ne dăm seama că ele sunt despre același articol, doar al doilea are acel “wow” care îi face pe oameni să acceseze articolul. În acelaşi timp, este păstrat și aspectul SEO-friendly al titlului.

Desigur, nu are întotdeauna sens să se creăm titluri extrem de emoţionale. Dar, ori de câte ori este posibil, este şi binevenit.

 • Adăugăm paranteze rotunde şi pătrate la sfârşitul titlurilor.

Într-un studiu efectuat cu câţiva ani în urmă de HubSpot și Outbrain au fost analizate 3,3 milioane de titluri. Rezultatul: cele cu paranteze le-au depăşit cu 33% pe cele fără paranteze!

Tipuri de paranteze utilizate ar fi:

 • (2018)
 • [Infographic]
 • (Informaţii noi)
 • [Raport]
 • (Studiu de caz)
 • (Demonstrat științific)
 • Să utilizăm cifre (şi nu doar în postări). Ele îmbunătăţesc CTR-ul (după cum susţine şi BuzzSumo).

Cel mai interesant este că putem utiliza cifre în postări… chiar dacă nu este vorba de postări cu liste.

De exemplu, cum este în acest studiu de caz.

 • Presărăm în etichetele <title> cuvinte puternice.

Tocmai pentru că acestea au un impact emoţional serios, ies mai mult în evidenţă şi, respectiv, atrag mai multe accesări.

Iată şi o listă cu diferite cuvinte puternice în română:

 • Eficient
 • Incredibil
 • Care lucrează
 • Studii de caz
 • Exemplu
 • Demonstrat
 • Studiu
 • Nou
 • Puternic
 • Relevant
 • Nu uităm să optimizăm meta descrierile pentru CTR mare.

Da, etichetele meta descriere nu ne ajută direct cu SEO. Dar o meta descriere optimizată poate creşte semnificativ valoarea CTR-ului.

Cum creăm o etichetă meta description care aduce rezultate?

meta descriere optimizata pentru CTR

 • Punem emoţie în meta descriere. Exact ca în titlu.
 • Vindem DE CE cineva ar trebui să acceseze rezultatul nostru. Este conţinutul nostru inteligibil? Bazat pe studii? Haios?
 • Copiem cuvinte şi fraze folosite în publicitatea cu plată (prin AdWords) şi le includem în meta description.

optimizarea meta descrieri la rankbrain

 • În sfârşit, includem cuvântul-cheie ţintă. Google îl va scoate în evidenţă.

Capitolul 5: Cum optimizăm conţinutul pentru rata de respingere mică şi timpul de aflare în pagină mare

Bine, am aplicat sfaturile descrise mai sus pentru CTR, tot mai mulţi oameni fac clic pe rezultatul nostru, dar cum îi arătăm lui Google că anume acest rezultat îi face pe utilizatori într-adevăr mulţumiţi?

 • Mărim timpul petrecut pe pagină.

Timpul de aflare pe pagină este timpul pe care un utilizator Google îl cheltuie pe site-ul nostru după ce a dat clic pe rezultatul cu pagina noastră.

Evident, cu cât cineva petrece mai mult pe pagina noastră, cu atât este mai bine pentru Google, care o clasează ușor-ușor tot mai sus în rezultatele căutării. Dar, dacă după cineva părăseşte site-ul după 2 secunde, Google o dă în jos cu câteva poziţii.

Deci, este absolut logic ca RankBrain să măsoare timpul de aflare în pagină şi să claseze rezultatele pe baza acestui semnal.

De fapt, chiar un angajat Google a subliniat că:

bounce rate pentru SEO

Google folosește acum Machine Learning (inteligență

 

artificială care învață singură) pentru situațiile în care clineva dă clic pe o pagină și fie stă acolo, fie dă înapoi și aterizează pe alt site. 

Iar datele susţin acest lucru. În urma analizei unui set masiv de rezultate ale căutării Google, am găsit o corelaţie între clasamentele ridicate şi rata scăzută de respingere (bounce rate mic).

 scadere bounce rate si SEO

 • Aducem conţinutul cât mai sus în pagină.

Când cineva face clic pe site-ul nostru din Google, vrea un răspuns la întrebare și îl vrea ACUM! El nu dorește să deruleze în jos (scroll) pentru a vă citi conţinutul. De aceea eliminăm tot ce împinge conţinutul în jos şi aducem textul mai sus:

 • Folosim introduceri scurte (5-10 propoziţii MAXIMUM).

Anume ele reprezintă 90% din hotărârea cititiorului de a rămâne sau... de a pleca. Simplu: de multe ori cel care caută ceva în Google, deja ştie câte ceva despre acest subiect sau, să luăm altfel lucrurile - deja știe ce VREA SĂ AFLE.

Credeți-ne! Nu este nevoie de o introducere masivă.

În schimb, utilizăm introducerea pentru a vinde mai bine conţinutul.

 • Publicăm conţinut lung, comprehensiv.

Conţinut mai lung = mai mult timp de aflare pe pagină. În plus, acesta poate răspunde "mai pe deplin" interogării utilizatorului. Cel puţin 2,000 de cuvinte sunt necesare pentru o clasare bună. Vezi aici mai multe detalii despre conținutului pentru SEO magazine online.

 • Împărţim conţinutul în bucăţi (cu headings). De exemplu, să presupunem că căutăm "cum să alergăm la un maraton".

utilizare headlines in SEO

Citirea a 2,000 de cuvinte este dificilă. Din fericire, există subtitlurile pe cre le putem folosi. Acest lucru îmbunătăţeşte lizibilitatea şi, prin urmare, timpul de aşteptare. Mai exact, distribuim câte 200 de cuvinte din conţinut în fiecare subcapitol.

Sfat pentru Profesionişti: Evitaţi subdenumirile plictisitoare, cum ar fi "Burghiile rever" sau "Fiţi hidratat". În schimb, împachetaţi-le cu emoţie. De exemplu: "3 burghii rever pe care proofesioniştii le utilizează" şi "Ce spune cercetarea nouă despre necesitatea de a fi hidratat".

CAPITOLUL 6: Strategii de optimizare şi studii de caz RankBrain

Strategii de optimizare lucrative:

Dacă cineva cunoaşte brandul, este mai probabil să facă clic pe site în rezultatele căutării. De fapt, datele de la WordStream au constatat că gradul de cunoaştere al mărcii poate creşte CTR-ul cu până la 342%!

ctr si brand awareness

De exemplu, care din rezultatele de mai jos vor fi mai clic-abile?

meta descrieri search engine optimizate

Desigur că Simply Recipes! Oamenii trebuie să cunoască brandul ÎNAINTE de a-l căuta în Google.

Cum creştem gradul de recunoaștere al mărcii?

 1. Pentru început, încercăm ads pe Facebook. Chiar dacă oamenii nu dau clic şi nu se fac conversii, anunţurile Facebook pot pune marca în faţa a numeroşi ochi.
 2. Creăm un Newsletter extrem de valoros - Nimic nu măreşte gradul de conştientizare a mărcii decât trimiterea de conţinut valoros în căsuţa poştală.
 3. În cele din urmă, facem un "Bliț de Conținut".

Un "Bliț de Conținut" este atunci când este creat mult conţinut într-o perioadă scurtă de timp. Iar acest lucru este mult mai puternic decât puţin conţinut pe parcursul anului, aşa ca: postări pe blogurile altora, podcast-uri, suntem co-autori la alte articole.

Cum tranformăm “Zero” în “Erou”

Dacă o pagină pe site nu are performanţa separată, o putem optimiza pentru RankBrain, şi astfel îi oferim o creştere semnificativă în clasament. Asta se referă în primul rând la eticheta titlu a paginii, care la moment poate să nu fie atât de atractivă pentru ca omul să facă clic pe ea.

Dar, în exemplu de jos după numai adăugarea unui număr, a cuvântului puternic şi a parantezelor, traficul a crescut cu aproape 128%.

titlu meta seo moldova meta title seo optimizat

cresterea trafficului organic

Adică RankBrain a observat creşterea CTR-ului ... şi a ridicat pagina în rezultatele căutărilor:

Utilizăm cuvinte cheie LSI (Latent Semantic Indexing) pentru a completa "Golurile de conţinut"

Cuvintele cheie LSI sunt cuvinte şi expresii legate de subiectul principal al conţinutului. Ele îi oferă lui RankBrain contextul de care are nevoie pentru a înţelege pe deplin conţinutul paginii.

De exemplu, pentru un ghid despre construirea de link-uri, cuvintele cheie LSI sunt:

 • Backlink-uri
 • Autoritatea domeniului
 • Expedierea e-mail-urilor
 • Text ancoră

Cuvintele cheie LSI pot fi descoperite cu Instrumentul de înţelegere a limbajului natural Watson. El înţelege şi analizează conţinutul pentru concepte, entităţi şi categorii.

De exemplu:

cuvinte cheie semnatic legate lsi

VREI SĂ AI MEREU LA ÎNDEMÂNĂ ACEST GHID SUB FORMA UNUI PDF?

Lasă-ne e-mailul tău să ți-l trimitem!

Noi tot urâm SPAM-ul 😉
Rezumat
Cum SEO Optimizezi pentru RankBrain
Numele Articolului
Cum SEO Optimizezi pentru RankBrain
Descriere
Cele mai noi tehnici care fucționează minunat ca să excelezi la cel de-al treilea cel mai important semnal de clasare pentru Google - RankBrain. Cucerește Inteligența Articială prin SEO Optimizare eficientă acum!
Numele Agenției de Publicitate
Seolitte
Logo
to top button