noiembrie 2, 2022

Alina Hasnaș

Legătura dintre SEO și Digital Marketing

Înainte de a discuta despre rolul lui SEO în promovarea online, trebuie să explicăm că SEO face parte din digital marketing. Și anume din SEM: search engine marketing - marketing în motoarele de căutare, alături de promovarea PPC. Iar, în special în ultimii ani, SEO joacă un rol tot mai important în strategia de promovare a brandurilor care își doresc creșterea vânzărilor și a încasărilor.

SEO (optimizarea pentru motorul de căutare) este procesul prin care o pagină web este ușor de găsit, ușor de accesat cu crawlere și ușor de clasat în topuri pe cuvinte-cheie ce constituie produse și servicii. Oamenii din SEO sunt angajați să aducă trafic organic și poziții în topurile motoarelor de căutare. În timp ce marketerii digitali urmăresc existența online totală (a unei companii) care înglobează partea de SEO.

Legătura dintre SEO și Digital Marketing

De ce și cum SEO influențează întreaga strategie de marketing online, dar și rezultatele din promovarea online?

  • SEO dispune de tehnici, principii și instrumente ce ajută la crearea accesibilității (pe mobil, tablete și alte dispozitive). Atunci când clienții caută anumite produse sau servicii, SEO se asigură că majoritatea clienților potențiali ajung pe site-ul tău și își satisfac necesitatea pe el.
  • Îmbunătățește experiența utilizatorilor. UX (User experience) și SEO sunt foarte legate între ele. Anume expertul SEO este cel care trage semnalele de alarmă atunci când site-ul are probleme pe partea de prietenie față de utilizatori. Și anume: când formularele de contact sunt prea încurcate și lungi. Ori când anumite butoane nu funcționează. Sau când arhitectura informațională este prost gândită. Ori când site-ul nu se încarcă pe anumite browsere etc. Toate aceste corecturi ajută la o mai bună percepție a vizitatorilor despre site-ul nostru.
  • Îmbunătățește viteza de încărcare a site-ului. Probabil că nu mai e un secret pentru tine că cu cât mai greu se încarcă un site, cu atâți mai mulți bani pierde. Statistica nu iartă. Tendințele mondiale spun că dacă site-ul tău se încarcă în mai mult de 4 secunde, 79% din cei care l-au vizitat nu se vor mai întoarce vreodată.
  • Asigură un conținut mai bun pe site. Da, SEO și marketingul de conținut merg acum mână în mână mai mult ca niciodată. Practic, fără un conținut bun pe site devine absolut complicat să apari în topuri pe cuvinte-cheie relevante afacerii.
  • Oferă lead-uri calificate, care pot fi convertite prin remarketing/retargeting. Știai că unul din trei utilizatori descoperă noi branduri anume în motoarele de căutare? SEO te poate ajuta să apari în fața potențialilor cumpărători atunci când ei singuri caută produsele sau serviciile tale. Odată atrași pe site, acești utilizatori noi pot fi convertiți în abonați de newsletter sau de social media. Iar de acolo, să se facă câteva atingeri suplimentare cu brandul, pentru a câștiga încredere în acesta. Și pentru a face apoi vânzarea, prin e-mail marketing și remarketing. Așadar, rolul lui SEO este de a capta trafic de calitate, care mai apoi să fie convertit printr-o strategie robustă e promovare digitală.
  • Îmbunătățește credibilitatea brandului. Dacă Google crede în tine, înseamnă că ești un brand de încredere. Cam acesta este crezul a aproape 74% dintre consumatori folosesc motoarele de căutare pentru a găsi informații despre afaceri locale. Mai mult chiar, trebuie să știi și că una din 3 căutări pe smartphone se fac înainte de a vizita un magazine offline.

Așadar, rolul lui SEO este de a crește expunerea companiei față de potențialii clienți pe motoarele de căutare. SEO oferă o oportunitate de a-ți face multă publicitate gratuită. Asta dacă respecți standardele de calitate impuse de motoarele de căutare și dacă investești timp în optimizările necesare. Practic, îți ajuți clienții să-ți descopere afacerea de la alte mii de companii.

Schimbarea rolului lui SEO în ultima perioadă

Din ce în ce mai mult în ultimii ani, utilizarea SEO devine importantă pentru succesul general al marketingului digital. Dar de ce?

  • În primul rând pentru că datorită optimizării SEO poți crea portretul clientului tău ideal. Portretul se creează având toată informația relevantă despre felul cum nagivhează pe website clientela ta. Ce pagini vizitează? Ce interogări scrie în Google pentru a ajunge pe anumite pagini ale site-ului? Cât timp petrece pe o pagină sau alta? etc.
  • Optimizarea SEO are un preț mai mic față de publicitatea offline. În SEO investești mai puțin decât în bannere stradale, publicitate la TV sau radio. Acesta având niște costuri mai sustenabile și focalizându-se doar pe cei mai buni prospecți. Or, în SEO, comparativ cu oricare alte canale de marketing, poți plăti doar pentru optimizarea site-ului pe cuvinte-cheie relevante afacerii tale. Fie ele cu scop de cunoaștere a brandului, informare sau tranzacție.
  • Optimizarea SEO are un cost amortizat mult mai mic față de publicitatea de tip Google Ads. Începând cu acele 6 luni, SEO începe să aducă rezultate pe bandă rulantă, care se pot menține chiar și ani la rând.
  • Prezența în motoarele de căutare este 24/24. Comparativ cu promovarea offline, care sare în ochii publicului larg atunci când aceștia se află pe străzi sau în magazine, cea din online este non-stop. Poți naviga pe site-ul ce te interesează oricând, la orice oră din zi sau din noapte.

Legătura dintre SEO și cunoașterea psihologiei consumatorului

  • SEO și neuromarketingul se înrudesc tot mai mult în ultima vreme. Neuroștiința poate ajuta la creșterea angajamentului față de conținutul site-ului. Ea ajutând la crearea unui site web intuitiv, cu care este extrem de ușor de interacționat.
  • O altă metodă prin care putem interacționa autentic cu utilizatorii noștri estre prin cuvinte cheie folosite. Anume cuvintele – cheie de tip Long Tail (cuvinte-cheie alcătuite din 3 sau mai multe cuvinte) definesc comportamentul utilizatorilor. În general, cuvintele cheie long-tail, au o concurență mai mică și manifestă o intenție de căutare mai precisă. Iar succesul cuvintelor cheie ar trebui măsurat în funcție de rentabilitatea investiției (rentabilitatea investițiilor).

Legătura dintre SEO și Pâlnia de vânzări online

O pâlnie de vânzări  reprezintă consecutivitatea etapelor prin care trece un vizitator de la prima interacțiune cu un brand până a-i deveni client.

  • Etapa 1. Conștientizare - În partea de sus a pâlniei de vânzări, prin SEO, poți ajuta la conștientizarea problemei/necesității/durerii de către utilizatori, aici ai putea încerca să îți captezi potențialii clienți.
  • Etapa 2. Cercetare - la această etapă a pâlniei, utilizatorii încep să devină serioși în legătură cu faptul ca să cumpere ceva. Includerea unor descrieri amănunțite de produse sau chiar postări de blog care vizează interogări de căutare relevante, poate oferi conținut valoros pentru utilizatori.
  • Etapa 3. Conversie – În partea de jos a pâlniei, ar trebui să te asiguri că cumpărătorii au tot ce au nevoie pentru a se  converti. Aceasta ar putea include testimoniale, studii de caz sau recenzii. Statisticile spun că în fiecare zi, aproape 80-90% clienți verifică recenziile online înainte de a cumpăra în sfârșit orice produs. Toate aceste elemente făcând parte, de fapt, și dintr-o campanie de SEO bine pusă la punct.

Sfat! Mapează punctele durerii clienților cu cuvintele cheie de-a lungul călătoriei clientului de la prima interacțiune, până la luarea deciziei. Astfel, cu SEO poți găsi cuvinte-cheie potrivite pentru orice etapă a pâlniei de vânzări.

Odată cu schimbarea comportamentului clienților în online, motoarele de căutare au dezvoltat politici diferite. Tocmai din acest motiv, nu există sistem SEO static, care să rămână pentru totdeauna. Deoarece SEO este un proces fără sfârșit. Dar trebuie să te gândești în mod realist la publicul țintă. Adică: la preferințele și antipatiile acestuia, la capacitatea de utilizare a site-ului și la planurile de optimizare bine gândite.

Contactează-ne când dorești

Telefoane

RO: + 40721 536 067

MD: +373 69 809 235

Program

L-V: 09:00 - 18:00

S-D: Liber

Email

Email: info{@}seolitte.com

Scroll to Top