În optimizarea pentru motorului de căutare (optimizare SEO), măsurarea este esențială pentru a atinge succesul.
Experții SEO urmăresc datele despre clasamente, referințe online (mențiuni), backlink-uri. Plus, multe alte metrici pentru a ajuta la analiza succesului strategiei SEO aplicate. Le folosesc pentru a crea noi planuri SEO, care să aducă rezultatul scontat.
Deși fiecare afacere este unică și fiecare site are diferite valori care contează, lista de metrici SEO propusă mai jos este aproape universală. Aici acoperim valori critice pentru succesul oricărei campanii SEO.
Această pagină are drept scop să te inițieze în urmărirea metricilor SEO. Precum și în interpretarea cifrelor obținute. Ca să-ți fie mai ușor să înțelegi informația, am structurat-o în 4 mari părți:
Metode de urmărire a impactului în SEO
1. Cota motorului de căutare din totalul vizitelor primite de către website
În fiecare lună, urmărește contribuția fiecărei surse de trafic pentru site-ul tău, inclusiv:
Cunoașterea procentului și a numărului exact de intrări din canalul organic (adică din SEO) te vor ajuta să identifici punctele slabe. Și astfel să îți formezi o bază de comparație, în timp. De exemplu, dacă observi că traficul a crescut semnificativ, dar provine din backlink-uri cu relevanță redusă, nu este cazul să te bucuri. Pe de altă parte, dacă traficul motorului de căutare scade dramatic, este posibil să ai probleme pe partea de SEO. Trebuie să utilizezi aceste date pentru a urmări efectele eforturilor tale de marketing. Și pentru a-ți planifica campaniile ulterioare.
2. Traficul provenit din motoarele de căutare
Trei motoare de căutare importante aduc peste 95% din traficul de căutare din SUA: Google, Yahoo! și Bing. Pentru majoritatea țărilor din afara SUA, mai mult de 80% din traficul de căutare provine exclusiv din Google (cu câteva excepții notabile, cum ar fi Rusia și China).
Măsurarea % traficului de căutare provenit de la fiecare motor este utilă din mai multe motive:
Compari contribuția fiecărui motor cu cota de piață estimată a acestuia.
Traficul tău de căutare ar putea să scadă semnificativ în orice moment. Cunoașterea contribuțiilor exacte ale fiecărui motor va fi esențială pentru diagnosticarea problemei. Dacă traficul provenit din toate motoarele scade în mod egal, problema este aproape sigur una de accesibilitate. Dacă traficul provenit din Google scade în timp ce traficul provenit de la ceilalți rămâne la nivelurile anterioare, este mai probabil să fie vorba de o penalitate sau o devalorizare a eforturilor tale SEO de către acel motor.
Este foarte probabil ca unele eforturi pe care le întreprinzi în SEO să aibă rezultate pozitive mai mari asupra unor motoare, decât asupra altora. De exemplu, am observat că tacticile de optimizare pe pagină, cum ar fi includerea și direcționarea mai bună a cuvintelor cheie, atrag după ele beneficii mai mari în rezultatele căutării în Bing și Yahoo!, decât în Google. Pe de altă parte, obținerea unor backlink-uri specifice de tip „exact anchor text” dintr-un număr mare de domenii are un impact mai bun asupra lui Google, decât asupra celorlalte. Dacă poți identifica tacticile care au succes cu un anumit motor, vei ști mai bine cum să îți concentrezi eforturile.
3. Termenii și frazele specifice care aduc vizite prin intermediul motorului de căutare
Cuvintele cheie care aduc trafic pe site sunt o altă piesă importantă a analizei tale online. Vei dori să ții evidența acestora în mod regulat, pentru a putea să identifici noi tendințe în ceea ce privește cererea față de anumite cuvinte cheie. Plus, trebuie să îți evaluezi performanța pe anumiți termeni cheie. Apoi să și găsești termeni care aduc trafic semnificativ, dar pentru care site-ul tău este sub-optimizat.
De asemenea, poți găsi valoare în urmărirea traficului provenit din motoarele de căutare pentru termeni și cuvinte-cheie de tip long-tail. Și nu neapărat în expresiile cu top căutări. Dacă trendul te îndreaptă într-o direcție greșită, să știi că trebuie depuse eforturi pentru corectarea cursului. Traficul de căutare din întreaga lume a crescut în mod constant în ultimii 15 ani. Astfel, o scădere a traficului este îngrijorătoare.
De asemenea, este important să verifici dacă există în nișa ta fluctuații legate de sezonalitate. E vorba de cuvintele cheie care au cerere doar în anumite perioade din săptămână / lună / an.
4. Rata de conversie pe diverse cuvinte și fraze cheie
Când este vorba de profitabilitate pentru afacerea ta, doar câteva metrici contează atât de mult precum conversia.
Valoarea reală de la urmărirea conversiilor poate scoate la iveală țelurile care aduc conversii și sunt cel mai ușor de atins. Exemple: găsirea cuvintelor cheie care trimit în mod continuu vizitatorii care se transformă în clienți plătitori. Urmează accentul tot mai mare pus pe clasamente și pe îmbunătățirea paginilor de destinație la care vizitatorii ajung prin intermediul acestor cuvinte-cheie. În timp ce urmărirea ratei de conversie pe diverse cuvinte cheie este cu siguranță importantă, aici este vorba doar de o parte din poveste. Analizând mai adânc și în mod constant, poți descoperi date mult mai interesante și aplicabile. Ele oferă date complexe despre cum începe și cum se termină conversia pe site-ul tău.
5. Numărul de pagini care primesc cel puțin o vizită prin intermediu motoarelor de căutare
Cunoașterea numărului de pagini care primesc trafic din rezultatele organice din motoarelor de căutare este esențială pentru monitorizarea performanțelor SEO, în ansamblu. Din acest număr, putem să vedem date despre indexare - numărul de pagini ale site-ului nostru, pe care motoarele le păstrează în indexurile lor. Pentru majoritatea site-urilor mari (50.000+ pagini), simpla includere în index este esențială pentru câștigarea traficului. Iar această valoare oferă date cuantificabile, care indică succesul sau eșecul pe SEO. Pe măsură ce lucrezi pe aspecte precum arhitectura site-ului, achiziționarea de backlink-uri, sitemap-uri XML, unicitatea conținutului și meta-datelor, traficul ar trebui să crească. Asta arată că tot mai multe pagini își câștigă poziții în rezultatele motorului de căutare.
Software pentru analiza SEO (Instrumentele potrivite pentru analiză)
Pentru instrumentele gratuite, recomandarea noastră nr. 1 este Google Analytics. Datorită adoptării sale ample, poți găsi multe tutoriale și ghiduri disponibile pe online.
Google Analytics are, de asemenea, avantajul unei integrări încrucișate cu alte produse Google, cum ar fi Search Console, Google Ads și AdSense.
Indiferent de software-ul de analiză pe care îl selectezi, îți recomandăm să testezi diferite versiuni ale paginilor site-ului tău. Și apoi să îmbunătățești rata de conversie pe baza rezultatelor.
Actualmente este posibilă utilizarea unui instrument gratuit pentru a testa două versiuni ale unui antet al paginii. Sau, poți recurge la utilizarea unui software scump, pentru a testa simultan sute de variante ale unei pagini.
Cuvinte cheie „not provided” (ascunse) din rapoartele Google
În 2011, Google a anunțat că nu va mai transmite datele despre cuvintele cheie pentru interogările de căutare. Acest lucru înseamnă că, în loc să se afișeze date despre cuvinte cheie organice în Google Analytics, vizitele utilizatorilor conectați la Google ar afișa: „nu este furnizat” (not provided). În acel moment, Google a declarat că se așteaptă ca aceasta să afecteze mai puțin de 10% din toate interogările de căutare. Dar, în curând, webmasterii au raportat că până la 20% dintre interogările de căutare au provenit de la cuvinte cheie de tip not provided.
În cei doi ani care au urmat, webmasterii au început să raporteze cu mult mai multe volume de cuvinte cheie not provided. De-a lungul timpului, experții SEO inteligenți au identificat metode de a lupta cu situația dată. Și să se ocupe de recuperarea datelor.
Măsurări pentru SEO
Este dificil să se optimizeze pentru comportamentele specifice ale motoarelor de căutare, deoarece algoritmii lor nu sunt publici. Dar o combinație de tactici s-a dovedit a fi eficientă. Și, noi date întotdeauna apar pentru a urmări factorii care influențează clasamentele și fluctuațiile semnalelor de clasare.
Poți utiliza motoarele de căutare pentru a obține un avantaj competitiv. Asta prin alegerea unor cuvinte-cheie inteligente și prin utilizarea datelor pe care motoarele le-au făcut publice.
Google și analizele
Pentru a vedea câte pagini ale site-ului tău a indexat Google folosește formula următoare: „Site: seolitte.com”. Poți vedea numărul și lista de pagini indexate pe un anumit domeniu, adăugând parametri suplimentari de interogare. De exemplu: site:seolitte.com inurl:seo, va afișa numai acele pagini din indexul Google ce conțin cuvântul „SEO” în adresa URL. Acest număr va fluctua. Dar este o metodă bună de a te raporta la indexul Google pentru un anumit site.
Google Trends
La adresa google.com/trends, poți cerceta volumul de căutare și popularitatea diferitelor cuvinte-cheie în timp. Conectează-te la contul tău Google pentru a obține date mai bogate, inclusiv cifre exacte. Asta în loc de simple linii de trend.
Metrici specifice paginii
Autoritate pagină - Autoritatea de pagină prezice probabilitatea ca o singură pagină să se poziționeze bine, indiferent de conținutul acesteia. Cu cât autoritatea paginii este mai mare, cu atât este mai mare potențialul ca această pagină individuală să ajungă în topurile rezultatelor motoarelor de căutare.
MozRank - MozRank, parte a Open Link Explorer-ului lui Moz, se referă la o metrică generală, logaritmică introduse de cei de la MOZ, cu o scală de 10. Ea măsoară autoritatea globală a site-ului (sau popularitatea).
MozTrust - O altă componentă a lui Open Site Explorer. În primul rând, este identificată baza de site-uri demne de încredere pentru a face calculul metricii. Acestea includ mari site-uri internaționale universitare, mass-media și site-uri guvernamentale. Site-urile care acumulează link-uri de la această bază de încredere sunt apoi capabile să distribuie (mai puține) voturi de încredere prin backlink-urile lor. Acest proces continuă pe web și MozTrust a fiecărui backlink aplicabil scade, pe măsură ce distanța față de site-urile de vază crește.
Numărul de link-uri - numărul total de pagini care conțin cel puțin un link către pagina ta web, cu un număr maximal de un link care contează, per pagină. De exemplu, dacă pagina de homepage a Bibliotecii Congresului (http://www.loc.gov/index.html) este conectată la pagina de homepage a Casei Albe (whitehouse.gov) atât în conținutul paginii, cât și în footer-ul paginii, acestea ar fi considerate ca un singur link.
Numărul de link-uri de la un domeniu rădăcină - numărul total de domenii rădăcină care conțin un link către o pagină, cu un număr maximal de un link care contează. De exemplu, dacă topic.nytimes.com și www.nytimes.com au link către de homepage-ul Moz (https://moz.com), acest lucru ar fi considerat ca un singur link.
Metrici specifice domeniului
Autoritatea domeniului - prezice cât de bine se va clasa o pagină web de pe un anumit domeniu. Cu cât autoritatea domeniului este mai mare, cu atât este mai mare potențialul unei pagini individuale de pe acest domeniu de a se clasa bine.
MozRank al Domeniului - DmR cuantifică popularitatea unui domeniu dat în comparație cu toate celelalte domenii de pe web. DmR este calculat atât pentru subdomenii, cât și pentru domeniile rădăcină. Această metrică utilizează același algoritm ca MozRank. Dar el se aplică la nivel de domeniu, care privește numai domeniul în ansamblu, și ignoră paginile individuale.
MozTrust la nivel de Domeniu - La fel precum MozRank poate fi aplicat la nivel de domeniu (Domain-level MozRank), poate și MozTrust. MozTrust la nivel de domeniu este ca MozTrust la nivel de pagină. Dar în loc să fie calculat între pagini web, acesta este calculat între domenii întregi.
Numărul de link-uri - cantitatea de pagini care conține cel puțin un link către un domeniu. De exemplu, dacă http://www.loc.gov/index.html și http://www.loc.gov/about ambele conțineau linkuri către http://www.nasa.gov, acest lucru ar conta ca două linkuri către site-ul nasa.gov.
Numărul de domenii rădăcină cu link - cantitatea de domenii diferite care conțin cel puțin o pagină cu un link către orice pagină de pe site. De exemplu, dacă http://www.loc.gov/index.html și http://www.loc.gov/about ambele conțineau linkuri către http://www.nasa.gov, acest lucru ar conta ca doar unul singur link către nasa.gov.
Interpretarea și aplicarea datelor
Doar cunoașterea cifrelor nu te ajută decât dacă poți interpreta în mod eficient și aplica modificări pentru a corecta cursul campaniei tale SEO. Mai jos, venim cu o serie de sugestii despre cum să valorificăm aceste date pe partea de SEO. Plus, cum să ne adaptăm campaniile în conformitate cu ele.
Fluctuaţiile din indexul motorului de căutare și în numărul de link-uri
Numerele raportate în interogările „site:” și „link:” sunt rareori precise, așa că te avertizăm să nu te îngrijoreze prea mult fluctuațiile mari. Asta dacă nu sunt însoțite de scăderi de trafic. Evident, nu se câștigă sau pierd sute de mii de linkuri în fiecare zi. Deci, această variabilitate nu oferă prea multe date cu privire la creșterea sau scăderea reală a numărului de link-uri.
Dacă scăderile în backlink-uri sau paginile indexate coincid cu scăderile în traficul provenit din motoarele de căutare, s-ar putea să te confrunți cu o pierdere reală de link juice. Așa că verifică dacă link-urile importante către site-ul tău mai există. Sau este vorba de o pierdere din cauza unor penalizări, hacking sau malware? O analiză amănunțită utilizând propriile tale instrumente de Analytics și Consola de căutare Google te poate ajuta să identifici problemele potențiale.
Scăderi în traficul organic provenit de la un singur motor de căutare
Dacă traficul provenit de la un singur motor de căutare scade considerabil, există un mic număr de explicații:
Identifică problema cea mai probabilă și investighează. Vizitează comunități precum Google Podcast - Search Off the Record, Google Search Central pe Twitter, Google Search Central Blog
Scăderi în traficul organic provenit de la mai multe motoare de căutare
Șansele sunt mari că ai făcut ceva pe site-ul tău pentru a bloca crawlerele motoarelor sau pentru a opri indexarea. Ar putea fi vorba de ceva cu etichetele robots.txt sau meta-robots, o problemă cu hosting / uptime, o problemă de DNS sau o serie de defecte tehnice.
Discută cu administratorul tău de sistem, cu dezvoltatorii sau cu furnizorii de servicii de găzduire. Examinați împreună cu atenție conturile. Plus, analizați instrumentele pentru webmasteri pentru a ajuta la determinarea cauzelor.
Fluctuații individuale ale pozițiilor pe diferite cuvinte-cheie
Câștigarea sau pierderea clasării pentru unul sau mai mulți termeni sau fraze se întâmplă de milioane de ori pe zi, pentru milioane de pagini. Deci, în general, nu este cazul să îți faci griji. Algoritmii de clasare fluctuează, concurenții câștigă și pierd backlink-uri. Și pierd/câștigă teren prin tactici de optimizare pe pagină. Iar motoarele de căutare înregistrează chiar un anumit flux între indici. Și uneori pot chiar să facă greșeli în procesele de accesare cu crawlere, incluziune în arhiva lor, sau clasare.
Atunci când se înregistrează o scădere dramatică a pozițiilor, este posibil să fie cazul să examinezi cu atenție elementele de pe pagină. Poți examina orice semne de supra-optimizare sau încălcare a regulilor. Cum ar fi: cloaking, abuzuri în folosirea cuvintelor cheie etc. Plus, verifică dacă recent au fost câștigate sau pierdute backlink-uri. Reține că fluctuațiile în clasament pentru conținutul nou - o perioadă temporară de vizibilitate ridicată, urmată de o scădere dramatică - sunt lucruri obișnuite.
Nu-ți face griji cu privire la fluctuațiile mici. Când ai scăderi mari, ai grijă să te impacientezi abia după ce au trecut cel puțin câteva zile. Dacă construiești un site nou sau ești în curs de achiziționare a backlink-urilor și în proces de promovare activă, atunci fluctuațiile sunt chiar mai frecvente. Așa că pur și simplu fii pregătit pentru ele și continuă să lucrezi.
Creșteri ale metricilor SEO, fără creșterea pozițiilor în clasament
Mulți proprietari de site-uri presupun că atunci când au făcut unele optimizări clasice SEO-on-page, au achiziționat backlink-uri etc., se pot aștepta la rezultate imediate. Acest lucru, din păcate, nu este posibil. În special pentru site-urile noi, precum și paginile care au o concurență puternică, schimbarea clasamentului necesită timp. Nici chiar a câștiga multe backlink-uri excelente nu este o rețetă sigură pentru a ajunge imediat în top. Amintește-ți că motoarele nu doar că trebuie să acceseze cu crawlere toate paginile din care ai achiziționat backlink-uri, ci și să le indexeze. Și să le proceseze. Astfel, metricile și clasamentele pe care le așteptați pot apărea cu zile sau chiar săptămâni întârziere față de progresele pe care le-ai făcut.
Vezi aici prezentarea VIDEO făcută de echipa SEOLITTE despre măsurarea impactului online ca la carte:
SFÂRȘIT
Felicitări! Ai terminat de citi întregul ghid SEO. Acum ești gată să-ți optimizezi propriu site, implementând secretele pe care le-am învățat. Astfel, vei putea să-ți îmbunătățești vizibil pozițiile în topurile motoarelor de căutare!
Contactează-ne când dorești
Telefoane
RO: + 40721 536 067
MD: +373 69 809 235
Program
L-V: 09:00 - 18:00
S-D: Liber
Email: info{@}seolitte.com