Ce înseamnă campanii de promovare?
Definiția: Campania de promovare reprezintă o serie de reclame care utilizează diverse instrumente de marketing, pentru a împărtăși mesaje similare întru promovarea unei afacere sau a unui eveniment. O campanie de promovare face parte din campania generală de marketing a unei companii. Ea are, de obicei, scopul să anunțe piața țintă a companiei despre lansarea unui produs/serviciu, extindere companie sau o despre inițiativă specială a brandului.
Categorii de instrumente folosite în campanii promoționale:
- Content Marketing (marketing de conținut). Această tehnică de lucru își propune să creeze doar conținutul, de care atât motoarele de căutare, cât și potențiali cumpărători / clienți au nevoie în mod constant.
- Native Advertising (publicitate nativă) este un tip de publicitate plătita, nativă, în care reclamele se potrivesc cu aspectul, senzația și funcția formatului media în care apare. Se potrivește „nativ” și perfect pe pagina web.
- Branded Content (Conținut de marcă) este conținutul conceput pentru a crește gradul de conștientizare a unei mărci prin asocierea acestuia cu-un conținut care îi împărtășește valorile. Conținutul nu trebuie să includă neapărat promovarea unui brand, deși poate include și plasare de produs.
Obiectivele unei campanii de promovare includ:
- Mai multe vânzări.
- Prezență sporită în magazine/pe rafturi.
- Extinderea sezonul de vânzare.
- Creșterea frecvenței de achiziție.
- Creșterea ocaziilor de utilizare a produsului/serviciului.
- Creșterea cecului mediu.
Ce tipuri de campanii de promovare pot fi lansate?
- Campanie de conștientizare a mărcii. Este una dintre cele mai comune tipuri de campanii de promovare lansate de branduri. O campanie de recunoaștere a mărcii are scopul să răspândească informația despre brand. Respectiv: cu ce se ocupă acesta, pe ce valori își fundamentează activitatea de zi cu zi, și ce face diferit de competitori. Desigur că poate fi o provocare destul de mare să faci un segment extins de persoane nu doar să te recunoască, ci să știe și detalii-cheie despre cum îți desfășori activitatea. Tocmai din acest motiv, campaniile de conștientizare a mărcii își propun expunerea în fața unor audiențe țintă definite bine și în avans. Brandurile mari pot demara în mod regulat astfel de campanii de promovare pentru a-și menține relevanța și popularitatea.
- Campanie de rebranding. Se zice că companiile de succes simt tendințele și se pliază după ele. Or, după cum fiecare expert știe că produsele și serviciile, la fel ca oamenii au o durată de viață, ce corespunde acestor etape: lansare, creștere, maturitate, saturație și declin. Cu toate acestea, știm bine că există branduri care și-au menținut relevanța secole. Așadar, rebranding-ul ajută la relansarea produselor și serviciilor populare: modernizate, schimbate, mai proaspete.
- Campanii de marketing pe motoarele de căutare - vorbim aici în special de optimizarea SEO și de Google Ads. Când potențialii clienți caută pe motoarele de căutare precum Google servicii și produse similare cu ce are compania ta de oferit, îi poți viza cu marketingul pentru motoarele de căutare (SEM). Adică, prin reclame plătite în rezultatele căutării. Plus, prin poziționări organice (naturale) în topurile căutărilor, provenite din promovarea SEO.
- Campanii de marketing pe rețelele sociale. Facebook, TikTok, Instagram, LinkedIn, toate aceste platforme dispun de audiențe largi, printre care se regăsesc și segmentele tale țintă. Postează imagini pe Pinterest. Pune articole pe Medium. Dar apelează și la campanii plătite pentru o expunere mai mare. La Facebook și Instagram Business accentul cade pe promovarea pe display, prin reclame video, expunere de produse sau Instagram stories. Social Media crește gradul de cunoaștere a mărcii și aduce trafic calificat pe site. Plus, te poate ajuta să convertești mai mulți potențiali clienți, prin remarketing.
- Campanii de marketing pentru conținut generat de utilizatori (UGC). Îndeamnă urmăritorii companiei să creeze conținut, în loc să-l creeze brandul pe cont propriu. Acest tip de conținut este și o validare socială puternică. Or, dacă prietenul sau colegul lor le vorbește despre un brand, oamenii sunt mult mai predispuși să îi dea o șansă. Astfel, UGC ajută brandurile să crească gradul de încredere în ele și să se bucure de mențiuni frumoase și care împuternicesc. Instrumente indispensabile în acest sens sunt hashtag-urile, care vor ajuta la agregarea conținutului creat de utilizatori. Nu uita să aprobi și să răspunzi la acest conținut. Astfel, demonstrându-le clienților că îți pasă, campania este la fel de importantă pentru tine ca și pentru ei.
- Campanii de lansare a produsului/site-ului. Lansările de succes pot face diferența între un produs bine cunoscut și unul mediocru. Scopul tău în cadrul unei asemenea campanii de promovareeste să țintiți publicul potrivit și să creezi atracție în jurul ofertei tale. La această etapă e foarte important ca publicul targhetat să înțeleagă atuurile produsului sau serviciului tău. Dar și de ce ar avea nevoie de el.
- Campanii de impulsionare a vânzărilor sezoniere. Sunt folosite pentru a promova vânzări, produse sau servicii sezoniere (campanii de promovare de vară sau iarnă, precum și cele de sărbători). De obicei, merg cel mai bine cu business-urile care au și ele, la rândul lor, un aflux sezonier.