Motoarele de căutare sunt limitate în modul în care accesează cu crawlere site-urile. Și, ulterior, interpretează conținutul acestora. O pagină web nu arată la fel pentru tine și pentru motorul de căutare. În această secțiune,ne vom concentra asupra aspectelor ceva mai „tehnice” de creare a unei paginii. Vom urmări faptul ca ea să reflecte aceeași structură și pentru utilizator, și pentru motoarele de căutare.
Această parte a ghidului este bine să fie cunoscută și de către programatori și/sau designeri. Asta pentru ca toate părțile implicate în construirea/modificare website-ului să planifice și să dezvolte un site bun. Adică, care se racordează la standardele motoarelor de căutare.
Conținutul indexabil
Pentru a obține rezultate mai bune în topul rezultatelor motoarelor de căutare, conținutul cel mai important ar trebui să fie în format HTML. Imaginile, fișierele Flash, scripturile Java și alte tipuri de conținut non-text sunt adesea ignorate sau devalorizate de către motoarele de căutare.
Cel mai simplu mod de a ne asigura că cuvintele și expresiile-cheie pe care le afișăm pentru vizitatori sunt vizibile pentru motoarele de căutare este de a le plasă în textul HTML pe pagină.
Sunt disponibile și metode mai avansate de marcare a conținutului pentru a fi perceput de către motoarele de căutare:
• Scrie texte de tip „Alt” pentru imagini.
• Adaugă la conținutul Flash sau Java text pe pagină.
• Transcrie conținutul video și audio.
Construcții de linkuri accesibile pentru crawlere
La fel cum motoarele de căutare au nevoie să vadă conținutul pentru a indexa paginile web în bazele lor masive de date, ele mai au nevoie și să vadă structuri de link-uri (legături prin hyperlink) pentru a depista conținutul paginilor.
O legătură prin link face o nouă pagină accesibilă spre a fi accesată cu crawlere de către motoarele de căutare.
Sute de mii de site-uri fac greșeli critice în legătura cu structura de linkuri. Astfel, motoarele de căutare nu pot avea acces la paginile site-ului lor. Acest fapt împiedică ca paginile să fie indexate de către motoarele de căutare.
De exemplu: Google a ajuns la pagina A și vede link-uri către paginile B și E. Cu toate acestea, chiar dacă C și D ar putea fi pagini importante de pe site-ul tău, crawlerul nu are nici o cale de a ajunge la ele (sau să afle că ele există). Acest lucru se datorează faptului că nu există link-uri directe către aceste pagini. Din punctul lui Google de vedere - ele pur și simplu nu există!
Conținutul excelent, buna folosire a cuvintelor cheie, folosirea marketing-ului într-un mod inteligent - nu vor face nicio diferență, în cazul în care motoarele nu pot ajunge la paginile site-ului tău!
<a href="https://seolitte.com">Seolitte</a>
Linkurile pot conține imagini, text sau alte elemente care pot reprezenta o zonă click-abilă, de care utilizatorii se pot folosi ca să se mute pe o altă pagină.
Aceste link-uri reprezintă elementul principal de navigare pe Internet - cunoscute sub numele de hyperlink-uri. În exemplul de mai sus, eticheta „< ” indică începutul unui hyperlink. În acest exemplu, se face referire la URL-ul: https://seolitte.com. În continuare, porțiunea vizibilă a legăturii pentru vizitatori, numită „text ancoră” în lumea SEO, descrie pagina spre care duce link-ul.
Tag-ul „< / a >” închide link-ul (notă: tag-ul vine fără spații între caractere, în text este pus cu spațiu pentru că altfel este citit ca și cod de către browser, și nu ca text din ghid).
Acesta este formatul de bază pentru link-uri și este cel mai ușor de înțeles pentru motoarele de căutare. Motoarele acum știu că trebuie să adauge acest link la structura de link-uri de pe internet.
Dacă utilizezi link-uri în format JavaScript, ai putem descoperi că motoarele de căutare, fie nu accesează cu crawlere aceste link-uri, fie le dă o importanță foarte mică.
Link-uri HTML standard ar trebui să le înlocuiască pe cele de tip JavaScript (să le însoțească de fapt). Asta dacă dorim ca acestea să fie accesate cu crawlere.
Câteva motive pentru care anumite pagini nu sunt accesibile pentru motorul de căutare:
Nofollow
Google afirmă că în cele multe cazuri ei nu urmăresc link-urile nofollow. Și nici nu folosesc aceste valori pentru transferul PageRank-ul. Sau pentru valoarea textului ancoră. Link-urile nofollow nu au nici o importanță. Și ele sunt interpretate ca și text HTML (nu ca hyperlink-uri).
Acestea fiind spuse, webmasterii totuși cred că un link nofollow de la un site cu autoritate, cum ar fi Wikipedia, ar fi interpretat ca un semn de încredere.
Bing & Yahoo
Bing și Yahoo de asemenea au declarat că nu dau importanță link-urilor nofollow. Crawlerele lor însă urmăresc aceste link-uri nofollow. EI le consideră o modalitate de a descoperi noi pagini. Aceste motoare, însă, nu le folosesc în algoritmii de clasare în rezultatele căutărilor.
Cuvintele cheie sunt fundamentale pentru procesul de căutare. Ele sunt temelia lingvistică a căutării. De fapt, întreaga știință de descoperire a informațiilor (inclusiv de către motoare de căutare bazate pe web cum ar fi Google), se bazează pe cuvinte cheie.
Pe măsură ce motoarele de accesare cu crawlere indexează conținutul paginilor pe web, ele țin evidența acestor pagini în indexurile bazate pe cuvinte cheie. Asta mai degrabă decât să le stocheze într-o singură bază de date cu 25 de miliarde de pagini web. Sunt milioane și milioane de baze de date mai mici. Fiecare e centrată pe un anumit termen - cuvânt-cheie sau expresie-cheie. Ele permit motoarelor să preia datele de care au nevoie într-o fracțiune de secundă.
Cuvintele cheie domină intenția noastră de căutare și interacțiunea cu motoarele de căutare. De exemplu, un șablon obișnuit al unei interogări de căutare poate decurge astfel:
Când se efectuează o căutare, motorul caută asemănările dintre paginile care vor fi afișate și cuvintele introduse în căsuța de căutare. Alte date, cum ar fi ordinea cuvintelor introduse („pisici alergând” sau „alergând pisici”), ortografia, punctuația și introducerea majusculelor în cuvinte cheie, oferă informații adiționale. De ele motoarele se ajută pentru a regăsi paginile potrivite și a le clasa.
Pentru a realiza acest lucru, în funcție de modul în care cuvintele cheie sunt utilizate în pagină, motoarele de căutare determină „relevanța” unui anumit document față de interogare. Cel mai bun mod de a „optimiza” clasarea unui site este prin asigurarea prezenței cuvintelor cheie în titlu, text, și meta data.
În general, cu cât sunt mai deosebite cuvintele tale cheie (abordarea unor tematici noi, diferite), cu atât ai o șansă mai mare de a obține o clasare bună. Căci ea va fi bazată pe competiție redusă.
Keyword Stuffing (Abuzul de cuvinte cheie)
Încă de la începuturile căutării pe internet, oamenii au făcut un efort inutil abuzând de cuvinte cheie pentru a manipula motoarele de căutare. Aceasta implica „umplerea artificială” cu cuvinte cheie a textului, a URL-urilor, meta tag-urilor și a link-urilor. În general, această tehnică face mai mult rău site-ului decât bine.
La începuturi, motoarele de căutare foloseau cuvintele cheie ca prim semnal în determinarea relevanței, indiferent de modul real de utilizare al acestora. Astăzi, cu toate că motoarele încă nu înțeleg un text la fel de bine ca un om, aplicarea unor algoritmi de învățare le-a adus tot mai aproape de acest ideal.
Cea mai bună practică este de a utiliza cuvintele cheie natural și strategic. Dacă pagina ta vizează expresia „Turnul Eiffel”, atunci ar fi normal să incluzi niște conținut despre Turnul Eiffel. Cum ar fi: istoria acestui turn sau să oferi recomandări asupra hotelurilor din Paris. Pe de altă parte, dacă pur și simplu presari „Turnul Eiffel” pe o pagină cu conținut irelevant, cum ar fi pe o pagină despre înmulțirea câinilor, atunci eforturile tale de a te clasa (rank-a) pentru „Turnul Eiffel” vor fi lungi și inutile.
Optimizarea on-page
Utilizarea și direcționarea pe bază de cuvinte cheie fac parte din algoritmi de rank-are ai motoarelor de căutare. Astfel încât putem aplica unele tehnici eficiente de utilizare a cuvintelor-cheie care ajută la crearea de pagini web optimizate. Și tot ele se clasează bine în rezultatele căutărilor.
Acestea sunt recomandările noastre în legătură cu folosirea cuvintelor cheie:
• Folosește cuvântul-cheie în tag-ul titlu (title) cel puțin o dată. Încercați să păstrați expresia-cheie cât mai aproape posibil de începutul tag-ului.
• O dată proeminent cât mai sus în pagină.
• Cel puțin de 2 -3 ori (incluzând variații) în textul paginii. Poate, chiar de ceva mai multe ori, dacă textul este suficient de lung. Probabil că vei fi tentat să folosești aceste cuvinte-cheie de mai multe ori. Însă, experiența demonstrează ca asta nu aduce nicio plusvaloare din perspectivele SEO, ba dimpotrivă.
• Cel puțin o dată în atributul „Alt” al unei imagini de pe pagină. Acest lucru nu doar că va ajuta să mărești traficul provenit din căutări web, ci și din căutări pe imagini.
• O dată în adresa URL.
• Cel puțin o dată în meta descriere.
Adrese URL
Adresele URL sunt de mare valoare, din perspectiva motoarelor de căutare pentru paginile web. Ele apar în mai multe locații importante.
Din moment ce motoarele de căutare afișează adresele URL în rezultatele căutărilor, ele pot avea un impact pentru rata de click și pentru vizibilitate. URL-urile sunt, de asemenea, utilizate în clasarea documentelor. Iar acele pagini ale căror nume includ termenii de căutare interogate, obțin unele beneficii din utilizarea corectă, descriptivă a cuvintelor cheie.
URL-ul este vizibil în bara de adrese a browser-ului Web. Și, în timp ce acest lucru are în general un impact redus asupra motoarelor de căutare, structura URL-urilor proastă poate conduce la o experiență negativă a utilizatorului.
Atributul Canonical
Din punct de vedere SEO, atributul Canonical este similar cu o redirecționare 301. În esență, tu spui motoarelor că mai multe pagini ar trebui să fie considerate că fiind una. Dar fără a redirecționa efectiv vizitatorii către nouă adresă URL.
Tag-ul Title
Titlu unei pagini trebuie să fie o descriere exactă și concisă a conținutului acelei pagini. El este critic pentru impresia utilizatorului. Dar și pentru optimizarea pentru motoarele de căutare.
Pentru că etichetele de tip titlu sunt o parte foarte importantă a optimizării pentru motoare de căutare. Următoarele practici pentru crearea etichetei de titlul promit să vă aducă primele fructe ale muncii de SEO expert. Recomandările următoare acoperă partea esențială a optimizării title tag-urilor: atât pentru motoare de căutare, cât și pentru utilizatori.
Ai grijă la lungime.
Motoarele de căutare afișează în pagina de rezultate doar primele 50-60 de caractere din eticheta titlu. După acest număr de caractere este afișat „...”, care arată că titlul a fost tăiat. Aceasta este și limita generală pentru majoritatea rețelelor sociale. Așa că a te limita la acest număr de caracter este general valabil. Totuși, dacă vizezi mai multe cuvinte cheie (sau cuvinte cheie care alcătuiesc propoziții lungi) și includerea lor în titlu este esențială pentru clasare, atunci titlul poate fi și mai lung.
Așează cuvintele cheie cât mai în față.
Cu cât sunt mai în față cuvintele cheie, cu atât ele vor ajuta mai mult la clasare și va exista o șansă mai mare ca utilizatorii să dea click pe ele.
Mărește importanța brand-ului.
Este indicat ca eticheta de titlul să se termine cu numele brand-ului. De ce? Pentru că acest lucru va ajuta la creșterea brand awareness-ului. Plus, va determina creșterea ratei de click-uri pentru persoanele care sunt familiarizate cu numele brand-ului. Uneori este bine să plasezi numele brand-ului la începutul etichetei titlu, cum ar fi pe homepage. De vreme ce cuvintele cheie de la începutul titlului sunt mai importante, ai grijă pentru ce cuvinte cheie vrei să ai o clasare bună.
Ia în considerare lizibilitatea și impactul emoțional
Etichetele de titlu ar trebui să fie descriptive și ușor de citit. Creare unui titlu convingător va atrage mai multe vizite din pagina de rezultate și va putea chiar fideliza vizitatorii. De aceea, este important să te concentrezi și pe experiența utilizatorului. Asta pe lângă optimizarea și utilizarea cuvintelor cheie. Eticheta de titlu este prima interacțiune dintre utilizator și brand. Deci, aceasta ar trebui să creeze o experiență cât mai pozitivă.
Meta Tag-uri
Meta tag-urile au fost create pentru a oferi, mai ales motoarelor, o informație autentică despre conținutul site-ului. Mai jos găsești lista celor mai importante meta tag-uri. Plus, modul de folosire al lor.
Meta Descrieri
Tag-ul Meta descriere există ca o scurtă descriere a conținutului unei pagini. Motoarele de căutare nu folosesc cuvinte cheie sau fraze din acest tag pentru clasament. Dar anume Meta descrierile sunt sursa principală pentru fragmentul de text afișat în lista de rezultate. Tag-ul Meta descriere servește, practic, drept o sursă de publicitate. Este o parte extrem de importantă în marketingul de căutare. Construind o meta descriere bună, convingătoare, folosind cuvinte cheie importante, se poate obține o rată mult mai mare de click (CTR). Asta din partea persoanelor care caută și anume spre pagina ta.
Meta descrierile pot avea orice lungime. Dar, în rezultatele căutărilor afișate de motoarele de căutare, în general, meta descrierea se va reduce la fragmente nu mai lungi de 160 de caractere, Deci, este înțelept să rămâi în interiorul acestor limite.
În lipsă unor meta descrieri, motoarele de căutare vor crea fragmentul de căutare din alte elemente ale paginii. Pentru pagini care vizează mai multe cuvinte cheie și subiecte, aceasta este o tactică perfect funcțională.
Tag-ul Meta roboți
Meta roboții au fost creați pentru a oferi informații suplimentare despre conținutul site-ului.
Tag-ul Meta roboți poate fi folosit pentru a controla activitatea motoarelor de căutare la un nivel pe pagină. Acest tag este valabil pentru toate marile motoare. Există mai multe moduri de a folosi Meta roboții pentru a controla modul în care motoarele de căutare interacționează cu pagina ta:
• Index / Noindex spune motoarele dacă pagina trebuie să fie accesate cu crawlere și păstrată în indexul motoarelor pentru afișare în rezultatele căutărilor. În cazul în care optați pentru utilizarea „noindex”, pagina va fi exclusă din index. În mod implicit, motoarele de căutare presupun că pot indexa toate paginile, astfel încât folosirea valorii „index” este, în general, inutilă.
• Follow / nofollow spune motoarelor dacă link-uri de pe pagina ar trebui să fie accesate. Dacă alegi să folosești tag-ul „nofollow”, motoarele vor ignora link-urile de pe pagină fie ca să fie indexate, sau ca date pentru rank-are (clasare în topurile căutărilor motoarelor de căutare), sau pentru ambele. În mod implicit, se presupune că toate paginile au atributul „follow”.
• Noarchive este utilizat pentru a restricționa motoarele de căutare de a salva o copie cache a paginii. În mod implicit, motoarele vor să păstreze copii vizibile ale tuturor paginilor pe care le au indexate. Și ele-s accesibile pentru cei care caută prin link-ul stocat în memoria cache în rezultatele căutării.
• Nosnippet informează motoarele pe care acestea ar trebui să se abțină de la afișarea unui bloc descriptiv al textului de lângă titlul paginii și URL-ul în rezultatele căutării.
• Noodp / noydir sunt tag-uri specializate, ce spun motoarelor de căutare să nu preia fragmentul descriptiv despre o pagină din Open Directory Project (DMOZ) sau Directory Yahoo, pentru a fi afișate în rezultatele căutării.
Directiva privind antetul HTTP X-Robots-Tag realizează, de asemenea, aceste obiective. Această tehnică funcționează bine în special pentru conținut non-HTML, cum ar fi imagini.
Contactează-ne când dorești
Telefoane
+373 69 809 235
Program
L-V: 09:00 - 18:00
S-D: Liber
Email: info{@}seolitte.com